Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gmiska

0 bejegyzést írt és 41 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az Isten pénzét is propagandára költené a fideszes bagázs. Most 3 milliárd forintból indítanak  gyűlöletkampányt a menekültek ellen. Hogy újabb hónapokra eltereljék a szájtáti nép figyelmét az égbekiáltó belföldi problémákról, a saját bődületes korrupciójukról és kudarcos kormányzásukról. És most…..
gmiska 2016.07.22 08:15:39
@Dr Gregory House: Igaz, mert a "muss sein" német szókapcsolat 18. században keletkezett magyaros formája, de annyi ly-os megjelenési formát láttam, hogy engem ez már nem zavar. Nincs egy picurka nyelvnáciság ebben a "kioktatásban"?
1000 leütés Az egyenlőség ellen 2016.07.16 18:07:29
Először volt az athéni, majd a római polgárok egyenlősége a törvény előtt, majd az emberek egyenlősége Isten előtt, korunkhoz közelítve az erkölcsi egyenlőség (Kant), az állampolgári egyenlőség, a szociális egyenlősítés, a homogén jogok folyamatos terjeszkedése, majd mára az identitások egyenlősége,…..
gmiska 2016.07.18 15:53:12
@HaFr: Ha nem, hát nem. A kiadási éveket tényleg eltévesztettem. De a francia forradalom hármas jelszavában megbúvó összeférhetetlenségről írt gondolatai ma is figyelemre méltóak. Nemcsak "hozott anyagból" lehet dolgozni, ha egyszer van hazai.
gmiska 2016.07.19 16:25:29
@zenonküp: És a "testvériség" helyére berakott "nemzetiség" bakfitty? Már Batsányi is kihagyta a híres kettős trikolonjából.
gmiska 2016.07.19 16:35:00
@zenonküp: A szerző szerint ezt ő maga fordította: „Vom Verfasser selbst aus dem Ungarischen übersetzt.” Tehát a magyar kiadást, mely ugyan késett (1855. február) kell az editio princepsnek tekinteni, noha a német változat már 1854 júliusában megjelent. Mindkét kiadás előszavának kelte az (akkor még) Orosháza melletti Sz.[ente] Tornya, 1854. május 1. Forrás:Czigány Lóránt
AZ „URALKODÓ ESZMÉK” KRITIKAI KIADÁSA – ANGOLUL
Hallgasson-e egy király mások véleményére? Kulturális minták, különbség kelet-európai, ázsiai, afrikai és angliai diákok (sőt: pedagógusok!) felfogásában. King John signs the Magna Carta   London, történelem óra. 12 éves diákok, 7. osztály. - Válaszoljatok az alábbi kérdésre: milyen a jó…..
Kezdhetném így is: Európának, benne Magyarországnak soha ekkora szüksége nem volt még hazaszeretetre, mint a mostani időkben. Az Európai Unió az eddig tapasztalt legnagyobb válságát éli, a gazdaságot csak az olcsó munkaerő és hatalmas adókedvezmények miatt ide települő cégek tartják életben.…..
gmiska 2016.07.14 20:04:46
@Kishableany: Bizony, van nacionalizmusozó, skatulyázó türelmetlenség is. A patriotizmus-nacionalizmus ellentétpár sulykolása zavarkeltés, tévút, már a zömmel moszkovita elvtársak szájából sem volt hiteles. A munkás Internacionálékhoz csapódó széllelbélelt kvázi-intellektulkok is hajlamosak voltak ily módon túltolni a dolgokat. Fogadatlan prókátorokból élcsapattá fölépülvén,a szerencsétlenekre oktrojálták magukat. A "mozgalom" "hivatallá" válása, hierarchizálódása is az eredeti állapottól eltérve az "internacionalizmus" utopisztikus eszméjéből valami retteneteset csinált. Már csak ezért is csínján kéne bánni a minősítgetésekkel. Mert: "A szó veszélyes fegyver,/És van, aki fegyvertelen".
A június 23-i népszavazáson a britek az EU-ból való kilépés mellett döntöttek. A sajtó előzetes elemzése alapján ez nem is olyan meglepő, de felmerül a kérdés, hogy elég jól kampányoltak-e a bremain (maradás) pártiak. Sokan értetlenül állnak azelőtt, hogy a reklámszakmában dolgozók, akik munkájukban…..
Vitányi Iván az egykori ellenállási mozgalom „úri fiúja” származásával, külsejével annyira elütött a munkásmozgalom általánosan megismert képviselőitől, hogy a rendőröknek, csendőröknek jó ideig eszükbe sem jutott igazoltatni. Idővel azonban minden hímpor szertefoszlik, vele is így történt.…..
Ha az eddigi történetét egy mondatban kéne összefoglalni, azt írhatnók róla, hogy budapesti rádiónak indult, és fővárosi rádió lett belőle. Jellemző, hogy néhány nappal ezelőtt a Szabad sáv című rovatban interjú készült Lázár János főminiszterrel, és a műsorvezető Rangos Katalin kesernyésen jegyezte…..
gmiska 2016.07.07 15:09:53
@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: Nem szégyellte el magát a világ eddig "győztes" fele, de hazánkfiai sem szopták be az ő felszólításukat a szégyenkezésre. Sőt ! Dafke lett belőle, magyarul: csakazértis. És hát nincsenek itt már a rímeket szertedübörgő testvéri tankok sem. Szegény donkihóték!
A szokásos csinnadrattát mellőzve, szinte fű alatt adták át a felújított Rém Kálmán teret a nagyközönségnek. A nem jellemző szerénykedésnek oka van. Először is vessünk egy pillantást azokra az érvekre, amelyekkel a közpénz ellopására mindig kész politikusaink indokolták az ő szeretett…..
    Orbán Viktornak és az Orbán Viktorral némiképpen megegyező Lázár Jánosnak, Kovács Zoltánnak, Kapusztyák Henriknek esze ágában sincs kilépni az Unióból. Itt a poszt vége.  P.S.  Amikor az ember a szép kék Unió-ellenes plakátokat látja Ferihegyről jövet, akkor sem az jut eszébe, hogy jézusmária…..
A nacionalizmus a 19. század első kétharmadában modernizáló célú volt, az egy területen élő politikai közösség tömörítését akarta elérni az országok versenyképességének ("hatalmának", szuverenitásának, gazdasági erejének, és társadalmi produktivitásának) emelése érdekében, lásd a reformkori…..
gmiska 2016.06.22 09:22:05
@nemecsekerno_007: Az egyének a "társadalom" modernizáiójának zsinórmétékét követik. A "társadalmak" modernizációját a "korábban érkezettek" a történelem folyamán többször megakasztották, hogy ók tovább dagonyázhassanak.
gmiska 2016.06.23 09:36:10
@nemecsekerno_007: Hát a gyerekirodalom tömeggyilkos prominensei között ott van pl. Radovan Karadzic, de ő nem biztos, hogy bölcsész is volt, nemcsak kissé mániás széllel bélelt skribler. A XIX. század - magukat történésznek beállító történetírói - Herder, Palacky, et al., vagy követői, Masaryk, Benes et al. esetében valamelyest stimmel a dolog. De Hitler és Sztálin, Churchill esetében nem. Az egy másik korszak volt. Hazai példánál maradva: Báró Eötvös József, az első és második felelős magyar vallás-, közoktatás--, nevelés-, et al. -ügyi (a ministerium nevének függvényében) minister és szobatársa, barátja, követője, Trefort Ágost Heidelbergben szerezte meg a nem éppen provinciális tudását, és az nemcsak bölcsészettudomány, vizilófia és ilyesmi volt.. Mifelénk a felsőfokú végzettség sztárja egykoron az állam- és jogtudomány volt. Tudomásul kell venni, hogy a történészeket, bölcsészeket, stb. az éppen aktuális politika használni, tudományukat, diszciplináikat uralni próbálja. Ha ők lelkesen csóválják hozzá a farkukat, az már probléma. A hamis ábrándok pedig - a történelem által nyújtott eddigi tapasztalatok szerint - úgy nagyjából száz év alatt "életciklusuk" végére érnek, csak a haszonelvű érdek, kényelemszeretet, és a közös dolgok rendezésének katonai megoldásától való páni félelem miatt van bekapcsolva az összefoglaló nevén médiának nevezett ködösítő masina, amit szintén honorácior kvázibölcsészek üzemeltetnek a Gazda "útmutatásai", "ajánlásai" szerint. Egy lehetséges, a különutas egykori Brit Birodalom indítékai felől közelítő olvasatot már felvázoltam egyik előző kommentemben arról, hogy sztem miért is tart itt Európa, ahol. Nincs igazán jól összerakva ez a kontinens, melynek okai a francia 'Annales. Revue historique" történészei által favorizált "longue durée" (hosszú időszak) szerinti vizsgáatot óhajtaná, ha az ellenérdekelt ködösítő "struktúra" nem pont ezt akadályozná.
A Népszava mai számában Szánthó Péter „Orbán Viktor kedvenc falujáról” írt. A felcsúti kisvasút körüli uniós bonyodalmakat járta körül. Örömmel töltött el árnyalt, pontos fogalmazásmódja, elvégre a szülőfalu helyett a kedvenc falu kifejezést használta. Úgy látszik, olvassa a Médianaplót, amelyben…..
gmiska 2016.06.21 20:57:47
@Beru: Hát bizony illen furcsa a magyar anyakönyvezés, hogy a szülőhely a kórház.
Városi Kurir Nyomtass nekem agyat! 2016.06.20 06:00:00
Jules Vernétől, vagy amióta a nevünkre vettük, bár sose kérte, Verne Gyulától Stanislaw Lemen, Isaac Assimonovon át egészen a mi Zsoldos Péterünkig a legtöbb sci-fi író megnyalná mind a tíz ujját az orvostudomány egyik legújabb eredménye, a 3D-s emberi szövet, és így…..
gmiska 2016.06.21 07:23:52
Dehogy. A Fidesz fiatal demokrata nyugdíjasai igazi focitrollokká váltak tegnap este. Mindenki a vezér "naugye" mondatát ismételgeti, és elmondja, hogy Orbánnak igaza van. Ezek szerint eddig minden kudarcról egy személyben Orbán tehet – ha most a siker a "miniszterelnök úr" sikere, akkor az eddigi…..
gmiska 2016.06.15 20:06:59
@bbwd: Csak nem Adolfék építették azokat a stadionokat?
Rácáfolva a vészmadarakra, nagy és erős tüntetést tartottak a tanárok szombaton. Több ezren vonultak át a városon, hogy megmutassák a kormánynak: nem fáradtak el, és fenntartják követeléseiket egy jobb oktatásért. Senkit ne tévesszen meg, hogy a tanárok nem értek el konkrét eredményeket…..
gmiska 2016.06.14 23:05:15
Persze nem azt mondom, hogy a tüntetés általában, sehol a világon, semmikor nem ér semmit. Csak Magyarországon, és most nem. Azért, mert ez egy ilyen hülye ország. Orbán és bandája nem fél semmitől, csak attól, ha megbuknak a legközelebbi választáson. A jelenben nem félnek semmitől, csak, ha a…..
A magyar közvélemény megdöbbentő közönnyel vette tudomásul a kormány úgynevezett terrorellenes törvénycsomagjának eredeti, 2016 januári tervezetét és annak útját a mostani parlamenti elfogadásig.  Pedig a januári tervezet többet elmond a Fidesz és személyesen Orbán Viktor államfelfogásáról, a…..
gmiska 2016.06.13 09:25:41
@Willkommenskultur: Amikor a középkorban a törökök nyomultak, jól xarban hagytak minket, mi szívtunk, most szívjon egy kicsit az elkanászodott "kultúrnyugat" is. Vagy kérjenek bocsánatot az eddig kihasznált, kizsákmányolt, "európátlanított" "Kelettől" (vö."Les pays de l'Est", Eastern Countries", Balkán, stb., amely közel sem azonos a Közel-, Közép-, Távol-Kelettel).
Az elmúlt néhány héten csupa botrányos hír jelent meg az M3-as metró felújításával kapcsolatban. Minden korábbinál egyértelműbbé vált, hogy a szerelvények állítólagos felújítása csak az üzlet oroszoknak történő átjátszásáról szólt. A kormány nyomására addig halogatta, halogatja a Főváros a…..
Forrás: Publicus Intézet Ha a címben feltett izgalmas kérdésre felelősségteljes és tényszerűen megalapozott választ szeretnénk adni, akkor bátran ki lehet jelenteni a következőt: – Tudja azt az a jó radai rosseb, illetve maga az öreg ördög, más azonban nem. Magyarország tisztes állampolgárainak…..
gmiska 2016.06.12 09:22:16
@Tibi !: De finomkodva hívod "következményeknek" az elvtársi +repressziókat" (megtorlások)
Kaptunk a héten két fotót is akadálymentességi problémákról a fővárosban, a képek magukért beszélnek, a kommentárokat a küldőktől idézzük. Fotó: Galgóczi Péter, Rehab Critical Mass Akadálymentes toi toi klotyó, a járdára felhelyezve, nem túl megköezlíthető állapotban. 3 darab métert kellett…..
gmiska 2016.06.11 17:55:20
@Kelly és a szexi dög: Az "illetékes" civileknek, és a drágalátos médiának hála. De hát ez a dolguk...
  Az ügyészi szervezet mai gyűlésén a kormányfő megtartotta 2030-ig tartó programbeszédét. Elmondása szerint az európai gondolkodásban még nem történt meg - de meg fog történni - a váltás a szociális jólét korszakából a rend korszakába. Nyugaton a politikai elit a gazdasági sikereket tekinti…..
gmiska 2016.06.11 10:34:15
@Laptop7712: Ezeket a fizukat nem a "reformközgizdák" találták ki ? És nem Demjánék "fejlesztették" tovább Gyurcsány lebukásakor ? Mintha erről is szót ejtett volna Fletó az őszödi beszédben.
  Megjelent egy könyv. Megesik napjában ezerszer. Ez a könyv nem magyarul jelent meg. Szerző, nagynéni életét (tettét) kíméletlen őszinteséggel mutatja be. Ebben se lenne semmi különös, hiszen akad nagynéni sok családban, kire nem szívesen emlékszünk és azt kívánjuk, bárcsak ne a mi családunkban…..
gmiska 2016.06.06 18:39:59
@ősbölény: A kiegyezés után összesen 2 egyeteme volt az országnak, az egyik Magyarországon, Budapesten, a másik Erdélyben, Kolozsvárt. Csak 1912-re kuporgatott ossze az ország annyit, hogy Pozsonyban és Debrecenben is alapíthattak egyet-egyet. A pozsonyi költpzött Pécsre, a kolozsvári Szegedre. Nemzetiségi képviselők pedig voltak a magyar parlamentben, pl. a román Maniu, vagy a szlovák Hodza, és mások, az kutyafüle. De az országgyűlés egykori pozsonyi székhelyén lévő tábla szerint az ő l'udovit Sturjuk is országgyűlési küldött volt. Ja, akkor Uhorsko volt az ország neve, Trianon után lett Madarsko, igaz, az uhorok már valszeg az 1844-es, a szlovákok által állandóan felemlegetett nyelvrendelet után lettek madarok. Az 1907-es Apponyi törvényig 40 év alatt történhettek olyan dolgok, amelyek miatt csak 1907-1908 körül kezdődtek a komolyabb balhék, addig többnyire sajtópörök emelkedtek ki a nagy egészből. A heveny pánszláv agitáció pedig nem lett kikutatva a megszálló szovjet elvtársak fegyvereinek árnyékában, előtte pedig Edvard Benes cseh politikus tevékeny kisantantos kavarásaival ugatta le azt.
gmiska 2016.06.07 20:05:08
@ősbölény: Nem a napóleoni háborúkkal indult meg a nemzetiségi "átrendeződés", , hanem a Habsburgoknak a kezdetektől, különféle formában végrehajtott etikai tisztogatásaival, a későbbi nemzetiségiek menekültként való beszivárgásának tűrésével, sőt elősegítésével, illetve egész falvak beköltöztetésével, amelyek iratanyaga - ha volt ilyen egyáltalán - nincs meg, vagy nem tudjuk, hol van. A nemzetiségi kérdés hipp-hopp, az 1848-as prágai, komoly orosz jelenléttel megtartott pánszláv kongresszus után került a közbeszédbe, ebbe azért a bécsi udvar prominensei is besegítettek. A kiegyezés után az 1868-as nemzetiségi törvényt is az ausztroszlávizmust sutba vágó, az oroszok által támogatott ortodox-pánszláv agitáció mámorától megittasult nemzetiségi vezetők, szószólók fúrták meg. A felsőoktatásig pedig valszeg nem is jutottak el a lehetséges, a nemzetiségeket is preferáló reformtörekvések. A kulturális autonómia megadásának ajánlatát is elvetették a nemzetiségiek, pedig talán abba a csomagba az általad is kifogásolt, "hiányolt" dolgok beépülhettek volna, ha a nemzetiségi vezetőkkel lefolytatott tárgyalások nem váltak volna nekik köszönhetően zéró opciójúakká. Egyes nemzetiségi iskolák bezáratásának is ez volt az oka. A magyar állami iskolák részaránya is csak a dualizmus kései szakaszában növekedett meg, a legtöbb hivatkozott eset már XX. századi, akkorra már a nemzetiségi vezetők kellőképpen elmérgesítették a helyzetet, és míg a magyarok a gazdaság fejlesztésére, az ország modernizálására koncentráltak, ők a külföldi sajtónak és az "anyaországiaknak"panaszkodtak.
gmiska 2016.06.09 09:25:59
@ősbölény: Az nem ötlött fel benned, hogy Diószegi István az 1960-as években - Bethlen Gábor erdélyi fejedelemmel szólván - nem feltétlenül azt írta le, amit gondolt, hanem amit akkor lehetett ?