Regisztráció Blogot indítok
Adatok
E mint Erik

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A héten Krétán történelmet írhatnak: június 16-án veszi kezdetét a „Nagy és Szent Zsinat”, az ortodox egyházak találkozója. Ezeréves megosztottság helyét az egység vehetné át, noha az előjelek nem túl biztatóak...
Beer Miklós püspök elindított valamit. Vagy inkább kirobbanott. Vagy inkább feltárt. Egyetlen napon belül kétezren olvasták egy frissen indított blog negyedik bejegyzését, sok száz hozzászólás született, amelyeket érdemes közelebbről megszemlélnünk, mert van bennük valami.(Szerző: Gégény István) 1.…..
E mint Erik 2015.01.14 00:27:19
Pisti!

Nagy örömmel olvasom az interjúkat Beer Miklóssal, némi jogtalan büszkeséggel, hiszen mégiscsak a mi megyéspüspökünk, és hát alapvetően egyetértek a gondolatokkal.

Egy témát viszont kicsit elhanyagoltnak érzek: misszióról beszélünk, beszél Miklós püspök, de nem láttam a témák között azt, amitől azok, akik ma a templomokban ülnek, képesekké válnának erre a missziós feladatra. Mind gondolkodásunkat, mind tudásunkat illetően ránk férne egy kis kupálás. Mire gondolok?
1. Irass meg a templomba járó emberekkel egy hittan dolgozatot. Liturgia (amire évtizedek óta minden vasárnap járnak), egyházi év, szentségek (amikben részesültek már), alapvető dogmatika. Attól tartok lehangoló lesz az eredmény. (Egy amerikai felmérés elég érdekese eredményt hozott ki: az ateisták jobbak teológiában és vallástörténetben:
www.pewforum.org/2010/09/28/u-s-religious-knowledge-survey-who-knows-what-about-religion/ :)
2. Kérdezd meg ugyanezt a kört, hogy hogyan éli meg a hitét, mit hisz valójában. Régebben olvastam egy külföldi felmérésről, ahol katolikusokat kérdeztek meg, hogy hisznek-e alapvető dolgokban, de úgy igazából: a pokol 70%, Eucharisztia 50-60%, Sátán 30-40% volt. Ez elég érdekes, összevetve a katolikus teológia 100%-ával.

Szóval úgy érzem, hogy nem állunk készen a küldetésünkre. És ezen a ponton én helyénvalónak tartanám a belső kommunikáció erősítését a külső helyett, természetesen olyan tartalommal, ami ezt tudja segíteni. A sok rádió közül egynek tudnék is új identitást ;)

Ehhez kapcsolódik a klérus kérdése is. Az Egyház mi vagyunk, de a tanító rész jelentős része a klérus. Amióta az eszemet tudom, paphiánytól visszhangzik minden Jó Pásztor vasárnap a templom. Ugyanakkor a papság sok olyan feladatot is felvállal, ami nem igazán tartozik hozzá a papsághoz. A plébániai adminisztráció és gondnokság egy nyilvánvaló pont, de az egyházmegyék adminisztratív személyzete és a hittudományi főiskolák-egyetemek tanári kara is sok papot tartalmaz. De ez van az emberek fejében, és ezt nem lehet egyik napról a másikra kicserélni.

Őszintén: Én nem szeretnék olyan nagy missziót kifele, mert félek, hogy olyan Jehovásra sikeredne. A belső missziót karolnám fel. Lehessen tényleg építeni ránk.

Baráti üdvözlettel:
Erik
Ha klasszikus posztot szeretnétek készíteni, akkor első lépésben az új bejegyzésnél kattintsatok a klasszikus gombra: Ezt követően pedig a lépések a következők: Ezeken túlmenően az "Egyéb beállítások"-nál tudjátok megadni a szerző címét, ha többen szerkesztitek a blogot,…..