Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Salem Saberhagen

0 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az HBO tegnap leadta a Trónok Harca 6. évadának 9. epizódját. Kibeszélőnkben spoileresen tárgyaljuk az epizód eseményeit...
Salem Saberhagen 2016.06.21 20:22:16
@Janos Mohacsi: "Mobiltelefon nélkül a Mesterek hogyan tudták leszervezni a tüzes ostrom közepén a politikai csúcstalálkozót a klassz kilátást nyújtó nagy teraszra?"

Ez egy baromság, már nem azért. Ez nem egy intenzív csata volt, hanem egy ostrom. Az oké, hogy a hajókról katapultálnak köveket a város felé, de attól még a várostromnál figyelni szoktak arra, hogyan mozog az ellenség a falakon vagy épp az ostromgyűrűben és így lehet jelezni azt is, hogy esetleg meg akarja adni magát az ellenség.

Pont azért, mert hiába hajigálják a köveket, nem bírnak el annyit azok a hajók, hogy az egész hatalmas várfalat lebontsák, így kell valami stratégia is. Itt is láthatólag pont arra számítottak, a Hárpia Fiai azért is tartózkodtak a merényléstől jó egy darabig, mert azt a nagy akciót készítették elő, hogy amikor megjelenik a felmentő ghiscar sereg, akkor ők majd megrohanják belülről és kinyitják a kapukat, mert a Makulátlanok magára hagyják a teljes város védelmét és visszavonulnak a Nagy Piramishoz.

Épp ezen ügyködtek vadul a kapuknál, amikor megjelentek a dothrakik. És ez meg is magyarázza, hogy miért nem repült rá Dany a hajókra. Többek között.

1., Ő már az ostrom ki tudja hanyadik napján jelent meg, nem azon a pár percen múlik a világ.

2., Előrerepült a dothraki katonáktól, akikre viszont szüksége volt a meglepetésszerű támadáshoz. Meereen nem egy sziget, esélyes, hogy csak a költségek miatt nem láttuk, hogy van szárazföldi hadsereg is. Ha annak csak nekirepül pár sárkánnyal, akkor csak szétszélednek és semmit nem ért el az egésszel. A dothrakiak pont arra jók, amire a sárkányok nem. Kis, elosztott célpontok elleni támadásra. És a sárkányok arra, amire a dothrakiak nem. Nehézpáncélos lovagok, hajók, erődök.

3. A találkozó pár órát, szervezéssel egy napot vesz igénybe ami alatt Meereent nem fogják lebontani, de cserébe hatékonyabban adja meg magát az ellenség. Kap sok hajót és remélhetőleg pár csatlakozó katonát, az egyben leszámolással pedig elkerüli, hogy később kelljen gerillákra vadásznia a környező hegyekben, ami a könyvek szerint már korábban előfordult (gyümölcsösök felégetésénél is a kis khalasarja segített).

A másik csatáról: én őszintén szívesebben lennék egy Ramsay, mint egy Jon típusú vezér katonája. Akik mindig a deus ex machina megoldásokon panaszkodnak a Dany-szálon meg sárkányok így meg személyes akciók úgy.

Jon levágatta volna a teljes hadseregét a hülyesége miatt. Mindent, de mindent rosszul csinált, a pszichopata pedig minden jól. Nem az a jó hadvezér aki meghalna a katonáiért, hanem akinek a katonái nem halnak meg olyan nagy számban és mégis győzni tud.
Salem Saberhagen 2016.06.21 20:31:33
@Quasar111: igen, ez egy eléggé ahogy Móricka elképzeli a középkori csatát-szintű megoldás volt. Eleve alig láttunk igazi arcvonalakat.

Másodszor gyalogosok legfeljebb félhold alakban, a szárnyak előrehaladásával tudnak "bekeríteni" egy másik hadrendet. Ld.: Cannae, és ott is pont a lovasság győzelme számított, Hannibálnak több és jobb lovasai voltak, főként a híres gall lovasság és ezért utána irányítani tudta a csata menetét, be tudta keríteni a rómaiakat.

Hova lettek a lovasok? Arról volt szó, hogy Boltonéknak masszívan több van, erre láttunk egy kis összecsapást, meg egy kis nyilazást és annyi. Ha Ramsay tudta, hogy masszív előnyben van a lovassága, akkor miért nyilaztatta volna le őket?

Az a sok nyilas miért nem lődözte le Wun-Wunt mint ahogy később a kastélyban? Wun-wun miért nem szedte egyszerűen el a lándzsákat?

Egy ilyen falanxlándzsa baromi nehéz, nem lehet ám csak úgy lóbálni. Pont ez lett volna a nagy "varázslat, hogy egy óriás egyszerűen fölé nyúl és elveszi. Ha pedig nincs vele szemben lándzsa akkor áttöri a formációt.

Nagyon inkonzisztens, nagyon nem realisztikus volt az a csata. Érdekes módon számomra zavaróbban meseszerű, mint ahol sárkányok repkednek össze-vissza.
Salem Saberhagen 2016.06.21 20:39:00
@Fedor: és az amerikai polgárháború közelharc volt, ahol az emberek közvetlen kézitusában estek el az ellenség közvetlen közelében, vagy lőfegyverekkel vívott harc, ahol a hullák szolgálhatnak egyfajta fedezékként?
Az HBO tegnap este leadta a Trónok Harca hatodik évadának nyolcadik részét mi pedig most is összeszedtük a legfontosabb eseményeket az epizódból. Spoilerek a tovább mögött...
Salem Saberhagen 2016.06.14 20:20:33
Most én is azt mondom, hogy elég gyengére sikerült az epizód. A legutolsó se volt túl jó, de ez kifejezetten alúlmúlta messze a színvonalat.

Az hogy Arya hagyja magát hasbaszúratni, mint egy mit sem sejtő amatőr civil, majd utána úgy ugrál mint egy mókus borzalmas forgatókönyv.

A színészi játéka mellé pedig rendkívül gyenge, egyáltalán nem játszotta hitelesen a hasbaszúrtat még az ágyban sem. Végig vidáman fecserészik, majd a végén kicsit grimaszol. Nevetséges. Hol voltak a makeuposok? Legalább a klasszikus verejtékezéssel és egy kis fújtatással megkaptunk volna egy szenvedőt. De még ez sem volt.

A tényleges kardozás kimaradt, nagyon nagyon olcsó és silány volt az egész na.

Danny belépője pedig kritikán aluli rendezés.

Én azt nem értem, hogy ha annyit pénzt elvernek a hajós katapultok és a sárkány animálására, akkor már sokkal olcsóbb lenne csak az egyiket leanimálni és hagyni egy kicsit hosszabban. Ha már megvannak a modellek, megvan az egész kompozíció, tovább tartani a jelenetet minimális plusz költség. Inkább ehelyett csinálnak egy rakat élvezhetetlen 2 másodperces snittet.

Minek? Ki kérte ezt? Kinek jó? Ráadásul borzalmas helyen volt az egész részben. Amilyen jól megkomponált volt Danny sok másik jelenete, drámai fordulat meg minden, ami a karakter specialitása, (a bátyja kivégzése, a sárkányok kikeltése, az astapori átverős lehúzás, vagy akár most Drogon megjelenése) annyira borzalmasan gyenge volt ez a mostani jelenet. Én ép ésszel fel nem tudom fogni, hogy miért kellett belevenni ezt a gyenge viccelődős jelenetet, ha tudták, hogy egy nagy drámai fordulathoz kell a műsoridő. Elkapkodott, rossz helyre bevágott, az epizód hangulatához nem illő, félszívvel készült jelenet volt.

Egy az egyben ki lehetett volna hagyni. Ha csak a következő alkalommal bevágnának minket oda, hogy Danny már bent van a piramisban és ott találkozik Tyrionnal még az is jobb lett volna, mint ez.

A Clegane-szál viszont nagyon tetszett, egyedül vitte az epizódot a sok töltelék és elbumfordiskodott jelenet mellett.
Ha valaki egy reggeli rádióműsorba beküldött sms-ben azt olvassa, hogy már bánom, hogy nem a németek nyerték meg a háborút! és arra azt reagálja, hogy  én is! az így, szövegkörnyezetből kiemelve egy barom. Ha hozzátesszük, hogy mindez a MusicFM reggeli, Önindító című műsorában hangzott…..
Salem Saberhagen 2016.06.11 03:28:55
@Velszi bárdolatlan: megnyerhették volna akár már az elsőt és akkor nem is kellett volna visszaállítani semmit...

És Hitlerre sem lett volna szükség. Vagy erre a posztra.

"Az tény, hogy a szovjetek és az általuk elterjesztett és vezetett kommunizmus sokkal több embert gyilkolt meg mint a németek,"

Remélem nem relativizálni tetszik bármelyik népirtást, vagy kicsinyíteni annak jelentőségét, esetleg történelmi tényként elfogadott adatokat valótlanként feltüntetni?

„Aki nagy nyilvánosság előtt a nemzeti szocialista és kommunista rendszerek által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel, büntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”
Hétfőn este az HBO-n lement a Trónok Harca hatodik évadának hetedik része. A meglepő visszatérésekkel dúsított epizód spoileres kibeszélője a tovább mögött olvasható...
Salem Saberhagen 2016.06.07 19:08:25
@Bikli néni: a dothrakiak olyanok mint a mongolok. Nincsenek forró éghajlathoz szokva egyáltalán. A könyvhöz mellékelt térképek és háttérinfó szerint a dothraki terület a trópusi sivatagoktól (Slavers' Bay, Quarth) egészen az Ibbeni bálnavadászok jeges partvidékéig terjed, tehát ugyanazon a szélességen van, mint Westeros déli fele. Nincsenek melegebb éghajlathoz szokva, mint a Riverlands/Folyóvidék vagy a Vale/Völgy lakosai.

A probléma inkább az életmódjukhoz lenne köthető, de nem hinném, hogy ha Danny királynő lenne Westeroson, amit erősen kétlek, akkor ott is akarná őket letelepíteni. Akár még az is lehet, hogy nem direktben megy Westerosba, hanem folytatja a turnéját Volantison és a többi szabad városon keresztül Pentosig. Márpedig Pentostól keletre már dothraki terület és a nagy Rhoyne folyóvidék kezdődik, ahova dothrakiak is rendszeresen betelepülnek. Nyugatra pedig egy keskeny tenger és Királyvár.

Tehát ha valamilyen szinten Pentost az ellenőrzése vagy "védelme" alá vonja, akkor nagyon kényelmes lehet neki, hogy ott vannak a dothraki szövetségesei a túloldalon és bármikor egy lázadás esetén átcipelheti a dothrakiakat és essosiakat Westerosba, a westerosi lovagokat pedig Essosba. Középen meg Sárkánykő, Királyvár és Pentos.

Mondanék még mást is, de itt nem lehet a spoilert kitakarni, de van még egy szál a könyvekben, ami nem volt a sorozatban és az ottani szereplő miatt sem lenne érdemes Dannynek magának ülni a westerosi trónra, ezért még ha ő is "nyer", akkor sem hiszem, hogy ő lesz a westerosi királynő, szerintem inkább visszafordul Essosba és az új karakterre hagyja a nyugati részeket.
Őszentsége döntően két témával jegyezte el magát uralkodása eddigi időszakában: az antikapitalizmussal és a menekültek és migránsok érdekeivel (míg a papi abúzusok témáját sikerrel a háttérbe szorította). Sokan szeretik azt mondani, hogy ebben a pápa baloldalisága és latin-amerikai háttere nyilvánul…..
Salem Saberhagen 2016.05.31 01:42:33
@camilló: Jézus azt mondta, hogy az emberek mind Isten gyermekei. Nem azt, hogy egyenlőek. Ami egy értelmetlen baromság.

A kommunizmus sem hirdet igazi egyenlőséget, csak másféle, autoriter, esetleg populista hierarchiát. Akárhogy csűrjük-csavarjuk a különféle ideológiákat és hergeljük az embereket egymás ellen, hogy kikaparjuk a saját kis gesztenyénket és hatalmunkat, mindig lesznek elöljárók, lesznek szakemberek és kevésbé fontos emberek.

A kommunizmus erénye lehet egy tanácsrendszer, ahol az emberek maguk alakíthatják a mikrotársadalmat maguk körül és minél nagyobb befolyást szerezhetnek legalább a saját kis életükre és lehetőleg ezek a közösségek egy erős társadalmat tudnak alkotni.

De úgy tenni, mintha egy ilyen társadalomban is az egyenlőség több lenne, mint egy konzervatív jogi álláspont, merő ignorancia. A vezető, a kiváló sosem lesz igazán egyenlő a közrendűvel, a kisemberrel.

@- duplagondol: a nyugati emberek a spiritualizmustól fordultak el.

Ha a pápa személyesen tömi be száját kenyérrel minden éhezőnek, akkor sem fogják az emberek elhinni, hogy élt egy ember, aki maga volt az Isten, csodákat tett, meghalt majd feltámadt.

Lehet átalakítani a kereszténységet egy szocialista szektává, ahogy azt a leg"progresszívebb" társadalmakban tették, ahol a lényeg már régen nem a misztérium, hanem Jézus egy filozófus lett, aki azt tanította az embereknek, hogy szeressék egymást meg ilyesmi.

Na ez pedig egy nagy lótúró. Ez nem fog egyházként működni évezredekig és jobb is.

A kereszténység az örök életről, a halálról és feltámadásról és transzcendentális erőkről szólt, egy mindenható és jóságos Istenről. Ha az evilági "jóság" kerül előtérbe annak túlvilági vonatkozása nélkül, akkor gyorsan borul az egész rendszer.

Látható már most is a melegházassággal, a házasság és a család "átalakításával", kvázi kiüresítésével, a szabad kapcsolatok propagálásával és nagyon sok minden mással kapcsolatban, hogy az értelmét vesztett árnyékkereszténység csak rohan majd egy szekuláris moralista irányzat után, legyen az egy humanista, szocialista, vagy éppen konzervatív, tradicionalista iskola.

És ha az elbukik, akkor vele bukik majd a világi filozófia "egyháza" is, mert a lényeg, a tényleges tartalom, a plusz, a "varázslat" amit kínáltak már nem létezik az emberek szemében.

Moralizálásra nem lehet és nem is kell egyházat építeni vagy tartani.
Salem Saberhagen 2016.05.31 22:16:44
@camilló: mert testvérek között nincs különbség? Mi alapján?

A kereszténység azt tanította az embereknek, hogy igyekezzenek szeretni egymást és nyitott szívvel fordulni egymáshoz.

Nem azt, hogy bánjanak egymással egyenlőként. Ez sehol nem szerepel. Főként, hogy bánjanak a nem keresztényekkel egyenlőként. Pál külön taglalja, hogy a keresztények testvérekként tekintenek egymásra, de a nem keresztényekkel szemben és a társadalmi hierarchiájukkal szemben legyenek tisztelettel, a rabszolga ne lázadozzon ura ellen, ne követeljen tőle szabadságot és egyenlőséget.

Vezetők pedig még az anarchiában is vannak. Mármint a megvalósult anarchiában. Mert az emberek szociális lények és minden csoportos együttműködés, ami egy kicsit is fejlett képes kezelni azt a fizikai tényt, hogy az emberek különböző mértékben alkalmasak egyes feladatok elvégzésére, beleértve a vezetést.

Akármilyen szakmai csoportban, egy családon belül, mindenütt a határozottság, a hozzáértés, a megbízhatóság hierarchiához vezet.

Persze, hogy nincs olyan megvalósult államforma, ahol NINCSENEK VEZETŐK, mert ez egy baromság. Nyolcmilliárd ember közül nagyon sokan minimális képességekkel bírnak és kevés pozíció betöltésére alkalmasak, mások sokkal-sokkal többre. És ez néha csak üres státusz és kicserélhetőek.

Máskor pedig nem. Máskor nagyon jó oka van annak, hogy valaki főorvos, a másik pedig a takarító személyzet tagja. Mert a takarító nem tudná elvezetni a kórházat. Lehet, hogy hosszú és komoly átképzés, évtizedek munkája után igen.

De az is lehet, hogy egyáltalán nem, mert alkatilag képtelen lenne rá.

Nagyon jó oka van annak, hogy a szerves társadalomfejlődésben miért alakultak ki nemesi osztályok. A nobilitás például a "gnoscere"-ből származik, valaki, akit ismerni kell. Mert ők, vagy az elődeik olyasmit tettek, ami kiemelte őket a többiek közül.

Lehet, hogy ők alapították a várost, ami legyőzte ellenfeleit és fontos központtá emelkedett. Vagy nagyszerű szabad harcosok voltak (frank BARO) és leigázták a gyengébb törzseket. Esetleg írnokok (GRAF), tudós emberek, vagy a még fontosabb emberek küldöttei, megbízottjai... komisszárjai voltak (COMTE).

Hadsereget vezettek diadalmasan (DUX, HEER ZOG), vagy kivívták a jogot, hogy a fontos emberek között elsőként szólalhassanak fel, a szavuk sokat számított (PRINCEPS, FÜRST).

Nyilván előbb-utóbb minden rendszer korrumpálódik, a hatalmi harcok során kevésbé alkalmas emberek kerülnek vezető pozícióba és új elit kerül hatalomra.

A fejedelem, princeps helyett az elnök, grófok helyett neves akadémikusok, a comte helyett a komisszár, a régi feudális báró helyett az olajbáró, vagy az állami cégigazgató, hercegek helyett tábornokok vezetik majd az embereket.

De ha 100-ból 10 embert lehet csak megmenteni, akkor el fog készülni egy lista, hogy kikért küldik majd a helikoptert és kik azok akik majd igyekezzenek megoldani maguknak a túlélést és bizonyítani, hogy egy nap majd ők is többet érnek mások szemében.

Mert a tizenhetedik kubikos nélkül elvan még a közösség, de az egy szem orvos csak ne vesszen már oda.
Salem Saberhagen 2016.05.31 22:36:32
@camilló: az elnyomottak ritkán áldozták önszántukból az életüket. A legfegyelmezettebb hadseregekben is a katonák között rendszere volt az árulás, a gyáva megfutamodás megakadályozásának.

Ugye a rohamosztagos szuronya az ellenség fele a tiszti revolver meg az ő háta felé mutat. A manipuláció pedig mindig plusz, hab a tortán. A már létrejött uralkodó osztályok gyakorlata a hatalom megtartására.

Egy osztály nélküli, vad rendben először a fizikai erő számít. Amikor mindenki éhezik és vadul küzd, akkor a legsikeresebbek nem állatra, hanem emberre vadásznak.

És ők felülemelkednek lassan az élet nehézségein. A nemesi rendek nem manipulációval születtek, hanem vérrel és fegyverrel. És ha az utódaik elcsökevényesedve képtelenné váltak a vezetés megtartására, akkor előkerült ismét a fegyver. Kívülről vagy belülről.

Remélhetőleg lassanként egyre kevesebb szükség lesz erre, de ezt nem a fejlettebb erkölcsi érzéknek, nem annak köszönhetjük, hogy jobbak lettek az emberek. Hanem hogy nincs rá szükség.

Amíg az élet kemény, az emberek is kemények, ha az élet jobb és könnyebb, több hely jut a kedvességnek és civilizáltságnak. Ha vannak gépek, nem kellenek rabszolgák, ha van jó bányatechnológia, akkor nem kell embereknek négykézláb csúszni, mászni kövek között borzalmas körülményekkel dacolva.

De lám a bányászat még mindig elég cudar sok más foglalkozáshoz viszonyítva. Aki megnyeri a lottót kis eséllyel határozza el, hogy ő most pedig kínai szénbányász lesz.

Manapság már nincsenek a földért folytatott kemény harcok, így nem a harcosok, a hadvezérek, megváltozott a tudományos módszertan, így nem a papok és írástudók a kiváltságos réteg.

De egy ügyes vállalkozó, egy neves sebész, egy elismert mérnök, programozó, híres színész manapság úgy él, mint régen egy nemesember. Talán kicsitt több a meritokrácia és kevesebb az arisztokrácia, de a kiválók mindig is kiválók maradnak, amíg az ember ember. És jó eséllyel utána még inkább így lesz.
Hétfő este újabb Trónok Harca epizódot sugárzott az HBO, úgyhogy itt az ideje átrágni magunkat a hatodik rész történésein. Spoilerek a tovább mögött...
Salem Saberhagen 2016.05.31 17:30:48
Kicsit lehetne lejjebb tekerni a személyes véleményt, ha az ennyire "markáns", mert a minden posztban fröcsögő Danny utálat nagy irritáló.

Nem fér a fejembe, hogy miért kell ilyen szinten gyűlölködni valakire aki semmi rosszat nem tett a sorozat egésze alatt.

Danny nem politikus. Soha nem is volt felvezetve, hogy ő politikus. Soha nem is állította magáról, soha nem volt a karakterbe kicsit is beleépítve, hogy ő most egy nagy politikus, egy vérbeli államnő.

Ebben a részben is kimondja Daario, hogy ő egy hódító, egy vezér. A könyvben pedig még ennél is hangsúlyosabb, amikor minden egyes mozzanatnál, amikor megszólal a tanácsadói előtt, azzal kezdi, hogy ő csak egy lány aki nem ért a hadsereg vezetéséhez/kormányzáshoz /ehhez-ahhoz. Legfeljebb egy szakrális fejedelem, aki a kormányzás egyes aspektusait másokra tudja/fogja hagyni. Arról nem is beszélve, hogy van egy kis korkülönbség is például Tyrion és Danny között, amit a felnőtt színészek miatt nem annyira érzékelni, de Danny Sansa, Arya és Jon kortársa inkább, akit még annyira sem készítettek fel a politikára és a kormányzásra, mint Sansát, akit egy igazi úrhölgynek neveltek. Még ha kissé idealisztikus, naiv módon is, ő az udvari életre készült. Danny mellett nem voltak nevelők, hogy felkészítsék az uralkodásra, mint a fiatal Griffet.

Minden amit tud, minden amit tesz, ahogy érez, folyamatosan tárult elénk a könyvekben és nekem ezért is a kedvence szereplőm, mert mindenki másnál jobban ő volt az a szereplő, akivel a legkönnyebben lehetett azonosulni. Egy egyszerű lány, akit folyamatosan, fokozatosan vezetnek be egy mágiával, erőszakkal, intrikával teli világba. És ő természetes, emberi válaszokat ad. A személyisége, a világról, emberekről alkotott véleménye, a spiritualitása, a sárkányokkal, saját tiszta valyriai, sárkánykői leszármazásával, jóslatokkal kialakított viszonya, egy hosszas folyamat eredménye és a személyes tapasztalatain alapszik.

Szerintem egy ez nagyszerű írás, mégha a szerzőt sokan vádolják ponyvaminőséggel, ez egy tényleg mesterien lecsiszolt személyiségfejlődés. Ahogy a kvázi senki bátyja árnyékában élő, minden szempontból a tömegbe olvadó és olvadni akaró, egyszerű, gondtalan, közrendű életre vágyó lányból, hogyan lesz egy természetfeletti képességekkel bíró legendás hős, úgy, hogy közben a személyiségének magja, értékítélete változatlan és teljesen konzisztens marad.

Egy maximálisan, emberileg, természetesen kedves karakter, aki egész életében boldog családi idillre vágyott egy szerény, piros ajtós házban, abban a városban, amit soha nem érintett meg a sárkánytűz és a szabadság, a szabad kereskedelem és az elnyomással, önkénnyel, hódítással való szembenállás megtestesítője a sorozatban rá kell hogy ébredjen, hogy ő maga a Sárkány, a Tűz, amit olyan sokszor használnak fel rombolásra és emberek leigázására. És habár rájön, hogy ez az élet, ez a boldogság soha nem lesz az övé, elhatározza, hogy másokért fog élni. Ha nem lehet gyereke, akkor minden oltalomra szorulót a gyermekévé fogad.

Azonkívül pedig akik állandóan azt kritizálják, hogy egy fantaszta, nem realisztikus, nem ez, nem az. Sosem fogja meghódítani Westerost, unalmas a cselekményszál... stb.:

Danny egy lassan építkező karakter. Mivel neki nem volt ilyen irányú képzése sem gyakorlata így jó, hogy először a khalasarban, majd Meereenben próbálta ki, milyen vezetőnek lenni, mielőtt elfoglalja a végleges helyét a világban. Továbbá mély társadalmi ellentéteket senki nem tud felülről irányítva könnyedén feloldani. Danny igenis jó utat követ, csak nincs meg hozzá minden eszköze. Nem hagyta magára a híveit és nem is csapott át vad öldöklésbe és ellenfelei lemészárlásába. Ő áll a tökéletes egyensúlyi pontban, ahol elsősorban a saját csoportját favorizálja, és őket védi, de könyörületes a legyőzöttekkel és nyitva hagyja számukra a beilleszkedés útját. Meereen problémája a könyvekben nem elsősorban belső probléma és ezt szerintem az idő és költség szűke miatt nem sikerült a sorozatban kidomborítani, a könyvekben is sokan panaszkodtak, hogy túl lassú ez a szál, pedig én mindig nagyon vártam és minden része nagyon szép világépítés volt a színes terrakotta utaktól akár a patakparti sétájáig, amit szerintem a sorozat eddigi csúcspontja (amikor magára maradt a sárkánnyal, akit alig ért és a világhódító királynő úgy kell éljen, mint egy remete, egyedül a természetben); hanem az inváziós fenyegetés, a politikai elszigeteltség.

És itt domborodik ki Danny, aki mindig egy szakrális, megváltó, megsegítő figura marad, aki "csodákat tesz" a népe megsegítéséért, amikor az bajba jut. Tyrion kiszámítható világi stratégiával igyekszik megtartani a várost, amíg Danny, az innovatív, a kultúrhérosz, a fejlődő ember hozzá tudja adni azt a pluszt, ami végül a teljes sikerhez kell. Ezért ez két külön szerepkör és mind a ketten jók a maguk szerepében amire hosszan készültek fel.
Salem Saberhagen 2016.05.31 17:41:32
@vészmadár (pica pica): igen, erről van szó, habár Dannynek is van "esze", ravasz és van stratégiai érzéke.

Csak éppen sokkal-sokkal kevesebb tapasztalata van és ami van, azt is maga szedte fel. Danny csak "street smart" sajnos, mivel soha nem iskoláztatták rendesen, míg Tyrion emellé "book smart" is. És idősebb, hozzáfért olyan tudáshoz, olyan anyagokhoz, amihez Danny nem. Ő egy fiatal lány, aki tud valyriaiul, sokkal inkább mert Essosban nőtt fel, mintsem az iskoláztatása miatt és akinek az "induló tudása" a könyvsorozat elején az amit az utcán szedett fel és minimális ismeret Westerosról, amit nem tudós emberek adtak át neki.

De rohamosan tanul és képzi magát, megtanulja a helyi szokásokat, igyekszik megérteni az embereket, a dothrakiakat, a ghisieket, a valyriai telepeseket, még a quarthiakat, a lhazareeneket, de még Missandeit is kiffagatja a naathi népről. Érdekli a politika, a hadvezetés, de a gazdaság és a termelés, a technológia is, ugye ami a tévésorozatból kimaradt, hogy komolyan igyekszik megszervezni a Meereen-i gazdaságot, talpraállítani a gyümölcstermesztést és a kézműves ipart.

Tapasztalatlan és naiv, de épp ezért tudja a szerző így kidomborítani ezt a hatalmas karakterfejlődést, hogy hogyan nő fel igazi vezérré.
Salem Saberhagen 2016.05.31 17:52:59
@Biriksz_Krokiksz!: bocsánat a gépelési és szerkesztési hibákért. :D
Teljesen érthetetlen, miért van betojva a teljes magyar kormányzat a Sátántól Soros Györgytől, a rejtőzködő magyar milliárdosok egyikétől, hiszen a palinak alig van annyi pénze, hogy a leggazdagabb magyarok 100-as listájára valahogy felférjen. Hatmilliárd forint, ennyi pénze van csak, ebből…..
Salem Saberhagen 2016.05.26 12:21:24
@Peterpapo: nagyon vicces vagy. Igazi, éles, frappáns entellektüel humor.

1. Sorosnak teljes értéke (ami nem ugyanaz, mint hogy ennyi "pénze lenne", mert fontos emberek nem likvid forgótőkében tartják a vagyonukat), amit pénzpiaci spekulációval, majd manipulációval szedett össze.

2. Soros nagyon aktívan politizál. Aktívan önti a pénzt Hillary "Benghazi Lady" "Happy Birthday Uncle KKK Grand Dragon" Clinton és a hasonló finoman szólva is könnyen befolyásolható politikai figurákba.

De milyen vicces, hogy a BUTA, mosdatlan tömegeket a DEMAGÓG politikusok be tudják hülyíteni a "háttérhatalommal".

Nagyon jó, hogy sokaknak nem elég az Orbán, egyenesen Darth Soros vazallus országaként lenne jó nekik ez a nyomorult ország. Csak tolja a pénzt a Gyrui bá'. Ezzel az erkölcsi nívóval tényleg jó nekünk az Orbán vagy akárki. Kurváknak nem jár a Becsületrend.
Salem Saberhagen 2016.05.26 12:22:15
@Salem Saberhagen: korrekció: Soros teljes értéke (...) 6 billió forintnak felelne meg