Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Baxide

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w ...és úristen az égben 2006.11.19 22:38:00
Meglepő, hogy buzi- meg cölibátustémában megy az önfeledt valláserkölcsi vita ezerrel, a náci ufók meg a rakománykultusz bezzeg le van szarva. Szinte. Azért meglepő, mert nagyon is összefüggnek ezek a dolgok. Könnyű kiröhögni azokat, akik szerint Hitler a Holdon él. Még…..
Baxide 2006.11.21 00:32:20
"Amíg nem harapózik el túlságosan, addig szerintem a vallásosságot tolerálni kell, akkor is, ha nagy mennyiségben káros, mert megzavarja az ítélőképességet, gátolja az intellektuális fejlődést. Akárcsak az alkohol, THC, valóságshow, konzumkultúra, videójáték ésatöbbi."

Nagy mennyiségben minden káros, ez igaz. De azért ezt a kijelentést átgondolnám... Először is a THC meg az alkohol sokkal kevesebb jót mint rosszat eredményez a társadalom számára, ugye ez tiszta sor (ugródeszka a keményebb drogok felé, tönkrement családok, betegségek, halál). A vallás, vagy konkrétabban a keresztény vallás amit itt oly nagyon támadtok sokkal több jót ad (szorítkozzunk a jelen korra az egyszerűség kedvéért) ma a társadalomnak. Nem hiszem hogy bárkit is a család, a közösség vagy önmaga ellen szítana! Vagy önmaga megvalósításában jelentősen gátolna, kivéve ha az önmegvalósítás célja eleve valami önmagára vagy másokra roppant káros cél! (pl tömeggyilkos diktátor)

Az egyházak erkölcsöt erősítő, a társadalomra jótékony hatása nagyban hozzájárult ahoz hogy nyugat európában működö piacgazdaság és demokrácia van. Becsületesség nélkül nincs tartós fejlődés, és most nem csak a gazdasági mutatókra, hanem társadalmi normákra (közerkölcs) is gondolok. De a becsület az üzleti életben éppúgy szükséges, mint az élet bármely más területén!

Magyarországon sokan ezt fel se fogják, mert a kommunizmus minden emberséget, közösség iránti tiszteletet, becsületet kiölt az emberek nagy részéből (besúgó rendszer, szomszéd tehene is dögöljön meg, stb). És ezt aki benne él, szinte észre sem veszi. Külső szemlélőnek viszont egyből szembetűnő! (Emigránsok, határon túliak tudnának nektek mesélni, drága anyaországi testvérek).

Persze biztos van aki azt hiszi hogy "áááh nem ezen múlik, nekünk csak GDP kell, oszt majd jó élünk!". Csak tudjátok, minden nemzetnek akinek ma jól megy a sora, annak van valamilyen vallás által igen erősen formált, erkölcsi értékrendje, tartása. Van egy erős vallásos múltja.

Hiába a törvény meg a gumibot, ha a lélek romlott!

És ami még fontos: Ha valahol a kommunizmus dúlt, ott annak elmúltával vissza kell nyúlni ahoz, ami előtte volt. Ha volt valami. Ha nem volt, akkor itt az ideje építeni! Hasonlítsd össze pl Kínát Magyarországgal. Munkamorál vs. Morális csőd!

A vallásnak jótékony szabályozó szerepe van. Röhögni lehet rajta, de ami vallás nélkül lesz veletek, azon csak sírni lehet!
Baxide 2006.11.21 03:24:05
Nyenyec, hadd világosítsalak fel:
Vallási alapú szélsőségek ugyanúgy léteznek, mint politikai vagy "ateista" szélsőségek (pl ateista focihuligán). Ez nem a többség, ezért ez alapján kár lenne egy adott csoportot jellemezni. Vagy szerinted minden keresztény/muszlim/zsidó elvakult fanatikus? Mert ha igen, akkor itt most véget is ér a vita.

Az AIDS nem azért sújtja Afrikát mert a pápa az óvszer ellen kampányol(?), hanem mert az ottani körülmények (oktatás, gazdaság) miatt a lakosság körében nem annyira elterjedt az óvszer mint Európában. Hidd el van egy rakás haverom aki gyakorló keresztény, és ne aggódj kotonnal keféli a nőjét! Azért mert az ember vallásos, még nem vesz minden "tanítást", vagy az egyház, vagy az egyházfő álláspontját szó szerint! Aki igen, az a szélsőség - de a szélsőség egyben elenyésző kissebbség is, ne felejtsük el!

Az ateista/keresztény foglyok aránya megint egy kiragadott adat, ami egész egyszerűen annak tudható be hogy amerikában sokkal több a vallásos ember mint a nem vallásos. És akár milyen meglepő is, azok között is akadnak bűnözők. És ugye azt is tudod hogy több a fekete bőrű bűnöző mint a fehér! Akkor most a négerek mind bűnözők? Te Nyenyec! Te már megint a kisebbségből általánosítasz! A bűnözők ugyanis nem alkotják a társadalom széles csoportját!

A bűnözés az erkölcs hiányának egy szélsőséges megnyilvánulása, és mi nem arra vagyunk kíváncsiak! Nem a függvény szélsőértékeit keressük! Hanem az átlagát! Arra vagyunk kíváncsiak, hogy az átlag embert, aki nap mint nap valamilyen erkölcsi norma szerint él, milyen irányba viszi MA az egyház a CIVILIZÁLT országokban, mint pl Magyarország.

És ha erre koncentrálva vizsgáljuk meg a kérdést, akkor bizony rájövünk, hogy a vallás jelenléte jó, a (magyar, vagy európai) társadalom számára.

Az persze más kérdés, hogy az elfogadott (erkölcsi) normák a fejlődéssel együtt növekednek, ezért előfordulhat hogy egy mai átlag magyar ateista békésebb, "erkölcsösebb" mint egy átlag 13-ik századbeli keresztény. És épp ezért meg is sértődik ha a téma feljön. Viszont az összehasonlításnál ügyelni kell hogy az időbeli párhuzam is meg legyen.

Bizonyíték:
Nekem elég bizonyíték az amit eddigi életemben tapasztaltam a vallásos vs. nem vallásos, illetve 50 év kommunizmus vs 50 év demokrácia, erős keresztény befolyással hatásának kitett emberek részéről. A viselkedésükből, döntéseikből látod a külömbséget, és az elég meggyőző.

Mielőtt megint beidéznél holmi wikipédia cikkeket meg ilyeneket, ajánlom hogy gazdagítsd az életed:
Barátkozz modern vallásos emberekkel. Vállalkozókkal, akik azért vasárnaponként betérnek a misére. Meg fogsz lepődni, amikor ezeket, a céltudatos de korrekt és őszinte embereket összeveted a többi lehúzós, átbaszós, alattomos alakkal. Félreértés ne essék, kivétel van itt is, ott is. De azért én se egy esetre alapozva vontam le a konzekvenciákat. És nem is egyedül, hanem sok más "külső szemlélő" ismerősömmel együtt, az objektivitás kedvéért.

Ha szeretnéd, akkor beírom mindezt a Wikipédiába és akkor majd jól hivatkozhatsz rá mint kész tényekre! :)