Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dávid Schäffer

4 bejegyzést írt és 46 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
..
Dávid Schäffer 2022.08.17 18:20:48
@Rakovszky: Így működött a korabeli történetírás. Minden jel arra mutat. Pl. gótok meghódítják galliát (akik géták, vagyis hunok), majd 44 évvel később a császár nekik adja, és engedélyezi letelepedésüket. Vagy Attila ugyanezen hadjárata 409-ben, 451-ben, ami a ma hivatalos, de a britanniai (wessexi) uralkodás kezdete 495-ben, ami még egy érával van eltolva.
Dávid Schäffer 2022.08.17 18:20:48
@Gutilla52:
RiK - KiR
Ugyanaz fordítva.

Érdekes, hogy az toldalékoló magyar nyelvben kéne a név végén vagy azt lennie a királynak, mégis az előtagokat használó nyugat-európai nyelvekben van a név végén, de fordítva.

Ahhoz viszont túl következetesen használják, hogy akár egy véletlen hangcsere legyen a szóban.

Véletlen lenne? Kérdés, hogy melyik volt előbb: a király (Károly) vagy a rik?

Érdekesség, hogy az Imre név németül Emmerich. Ez volt dédanyám vezetékneve is. Egy másik német családban, akik távolabbi rokonaim, az egyik rokonukról halálukkor tudták meg, hogy Imre az anyakönyvezett keresztneve. Őt mindemn bizonnyal Emmerichnek szólította a környezete, amikor még gyerek volt. A II. világháborút követő borzalmak után a magyarországi német családok már nem merték az anyanyelvükön nevelni a gyerekeiket, mert a kitelepítések és a malenkij robot hatására megfélemültek. Ezért ez az ember Emmerich helyett inkább a hasonlóan csengő Henrik néven szólították, és ő is így szólíttatta magát.
Dávid Schäffer 2022.08.17 18:20:48
@Rakovszky: A Lech-mezei csata egy tudatos akció volt az egyeduralom kiépítésére, amiben a magyar kende, vagyis szakrális fejedelem is közreműködhetett felbujtóként a gyula, vagyis a világi fejedelem és hadvezér eltávolítása érdekében. Erre utal, hogy a magyar sereg nagy része elmenekült, de a katonai vezetők közül hármat is elfogtak és lefejeztek. Én megkérdőjelezném azt is, hogy csata volt-e, vagy csak egyszerűen elfogták őket pl. tárgyaláson.
Szkítiától Maghrebig A baszkok 2011.02.14 14:09:00
Rubruquisnál tehát úgy olvastuk, hogy a vandálok Baskíriából jöttek ki, ami nem más, mint maior ( vagy magna ) Hungária, vagyis a magyar őshaza! Ez a Baskíria Kézai Simon mester krónikájában is felbukkan, mégpedig szintén a magyarok őshazájának, Scythiának részeként:…..
Az egykori Pártus birodalom, amely nagyjából 500 évig uralta Elő-Ázsiát, méltatlanul elfeledett mostohagyermeke az egyetemes történelemkutatásnak. Persze ez nem véletlen. A pártusok voltak Róma legádázabb ellenfelei. Európa hun „katasztrófa” utáni történelme pedig másról…..
Korábban láttuk, hogy a Krisztus utáni hatodik század derekának eseményei a magyar honfoglalás korára rímelnek. Az 549-es és 558-as utigur támadás a besenyők 895-ös támadásának feleltethető meg. A gepidák megfelelnek az Erdélybe behúzódó székelyeknek, a kutrigurok pedig a…..
Az előző fejezet fényében értelemszerűen vetődik fel a kérdés: vajon a Kárpát-medencében számolhatunk-e ennek a pártus eredetű „baltás-bárdos” eftalita hun etnikumnak a jelenlétével? Nos, erre a kérdésre a választ már a „Zalán futása” című fejezet is megadta…..
Dávid Schäffer 2022.08.17 18:20:48
@laciber:
Ezek közül nem mind stimmel. Britannia római provincia volt már a hun hódítást megelőzően. Ibéria is.

PoRTuGáL viszont nagyon hajaz két népnévre: PáRTus - GaLL

A BeRBer is lehet BáRDos, nem cyak szakállas, ahogyan a longobárdokról is láthattuk.
Szkítiától Maghrebig Maghreb 2011.02.22 15:22:00
A vandálok - amint olvastuk - Hispániában összetűzésbe kerültek a velük egészen addig együtt harcoló valódi germán szvévekkel. Ennek az lett a következménye, hogy 429-ben (tehát mindössze 20 évvel Hispániába érkezésük után) Geiserik nevű királyuk vezetésével a…..
Dávid Schäffer 2022.08.17 18:20:48
@gigabursch:
Nézd meg a Córdobai kalifátusról szóló cikket a Wikipedián!

Az urak, akik az ispánok leszármazottjai, ide-oda álltak át: hol frank, hol arab hűbéresként uralkodtak. Némelyikről meg is nevezik, hogy baszk nemesek voltak.

A korszakot egyetlen krónikából ismerjük, amit egy olyan ember írt, aki még élt az iszlám uralom alatt. A források csak töredékesen maradtak ránk.

Amúgy érdekes, hogy a szefárd zsidók innen származnak, és állítólag betért berberek. Az askenáziakat pedig a szefárdokból származtatják. A kazár eredetelméletet kizárja az askenázi zsidók német nyelve, a jiddis.

A zsinagógáik pedig mór stílusban épültek, ezért van oly sok perzsa építészeti jegyük. Ezt könnyen magyarázza a fehér hun és alán eredet, az arabok serege nem feltétlenül állt perzsákból errefelé, hiszen ha mindenütt felszabadítóként üdvözölték őket, még Ibériában is, akkor nem kellett nagy sereg hozzá.
A vandálok hispániai történetének tanulmányozása közben felkeltette a figyelmemet egy egészen addig csak mellékes információként kezelt, sokáig lényegtelennek tűnő adat: a vandáloknak két csoportja volt, a silingi és az asdingi vandálok. Mivel azt már korábban megértettem,…..
Dávid Schäffer 2022.08.17 18:20:47
@Kelemen Tamás:
A "bulak" egy török nyelvűnek tartott testvérnépünk, "-ár" képzővel "bulgár", ami a balkhi, azaz baktriai származásra utal, de amúgy a "bulak" az ujguroknál virágot jelent. A "bulak" is a "palóc", "barkó" egyik alakja, az ő nevüket viseli a Barcaság.
Dávid Schäffer 2022.08.17 18:20:48
@Kelemen Tamás:
Henrik magyarázata:
Heim+ric
Az előbbit bekerített helyként jellemzik, utobbi egyértelműen királyt jelent.
A német Heimat=haza szótöve a Heim.
Úgy értelmes lenne, hogy a haza királya, de hogy egy bekerített helyé, annak semmi értelme. Ezért nem zárható ki, hogy a Hunerikből származhat. Ehhez ismerni kell a korai alakjait, előfordulásait. De a németben Heinrich alakban van, ezért az előbbit tartom valószínűnek.
Dávid Schäffer 2022.08.17 18:20:48
@hasding:
hasding = esti hung = fekete hun
Amikor logikai okfejtéseim során eddig a pontig eljutottam, gondolatban újra hátraléptem néhány lépést és vetettem egy pillantást az egyre inkább kitisztuló képre. Amint eltagadott történelmünk lassan kirajzolódó mozaikját szemléltem, különös gondolatok indultak meg bennem.…..
Dávid Schäffer 2022.08.17 18:20:47
@gigabursch:

Bajuvár (Bajorország) és a bajorok neve a bój és az avar törzs nevének összevonásával keletkezett.

A bójok egy kelta törzs volt, a római korban a polgári lakosság nagyrészt belőlük állt Pannóniában és Noricumban, de még Itália északi részén is.

Ezt írja róluk a Wikipédia:
"Feltehetően az ő nevükből származik Csehország latin neve, a Bohemia (germán Bojhaemi). Egyes elméletek a bajorok (latin baioarii) és Bajorország nevét is a boi népnévből eredeztetik."
Dávid Schäffer 2022.08.17 18:20:47
@( Tóth Gyula ):
A második bejövetel és a legkorábbi krónikáink keletkezése között is lehetett a hamisítás. Ez több mint 300 év a két bejövetel közötti 100 éven felül. Illig is ekkbbe az időbe, 1000 köré teszi (mai időszámítás szerint).

A Historia Salonae az 1270-es években már gótokat említ Totil vezérrel, mint a horvátok betelepítői, de ma már a horvát honfoglalást a frank korba teszik, ami azt mutatja, hogy a hamisítást addigra már elkezdték, de még nem volt kiforrott. Ha leszámítjuk P. mester (állítólag egy bazini és szentgyörgyi gróf volt) a valóságtól eléggé távol álló, és emiatt már Julianus barát által sem használt művét, akkor a legkorábbi használható krónikánk Kézaié, ami szintén ekkor keletkezett.

A 16. századi Kis Dionysos viszont arról tanúskodik, hogy ekkor még divatban volt.

Később a reformáció, a könyvnyomtatás és az oktatás elterjedésével már nem volt akkora tudásmonopóliumuk, viszont több eszközük lett elterjeszteni az addig létrehozott hazugságokat.
Gót királyok Ha már ennyire elmélyültünk a gót történelem furcsaságaiban, talán nem lesz hiábavaló egy futó pillantást vetnünk a gót királyok neveire is. Mint láttuk, a Nagy Képes Világtörténet szerint a négyszázas évek elején (mindössze egyetlen „julianusi…..
Az előző fejezetben két sárkányölő hős legendáját tettük vizsgálat tárgyává, s személyük mögött a dicső Attilát, Isten ostorát fedeztük fel. Attila hőstetteit népmesénk Fehérlófia történetében örökítette az utókorra, melynek szimbolizmusát Beowulf óangol…..
Dávid Schäffer 2022.08.17 18:20:47
@csan2:

Látszik, hogy nem ismered a Harry Potter sorozatot.

Harry elpusztítja a baziliszkuszt, ami az alagsorban lakik, és a csatornarendszerben közlekedik, méghozzá a Teszlek Süvegben megjelenő karddal.

J. K. Rowling a régi angol hagyomány elemeit írta bele a történetbe (Beowulf, Excalibur).

A többi részben is elpusztítja Voldemort alakjait, kétség ne essék! Az utolsó részben van csak az, hogy megment 2 fiút, akik átállnak a jó oldalára. De ők nem természetüknél fogva gonoszak.
Dávid Schäffer 2022.08.17 18:20:47
@csan2:

Természetesen a burgundoknak semmi köze a "burg" (erőd) és a "holm" kifejezésekhez.

A "burgund" is a "várhun" népnév eltorzult alakja -d képzővel (pl. Árpád, Előd, Ond, Kond, Diósd, Őszöd, Almádi). A k-g és a v-b is teljesen szabályos hangelváltozások. Az óperzsa Birodalom Varkhan tartományából származnak, amit a görögök Hürkániának neveztek. A szeleukidák alatt görög nyelvű pénzeket vertek, de az ázsiai hun birodalom bukása után nem sokkal már avarhunként jellemzik birodalmukat érméiken, ami a heftalita hun birodalom kezdete. Ez még nem zárja ki, hogy jártak északon, sőt, a "varin", "varég", "varang" elnevezések ezt igazolja is. A nogájok 1 évben 2000 kilométert tesznek meg kétszer is észak-déli irányban a téli és a nyári szállásterületeik között, szóval a nomád népeknek egy ilyen géta-gót vagy dák-dán rokonításnyi észak-déli távolság nem akadály. De kelet-nyugati irányban egy egész nép nem ért el hamar a sokkal nagyobb távolság miatt, általában néhány évente mentek nyugatabbra egy medencével még a mongolok is.

Természetesen az egy hatalmas marhaság, hogy Catalaneumnál a burgundok a burgundok ellen, a keleti gótok a nyugati gótok ellen harcoltak volna. Annak lehet csak alapja, hogy alánok harcoltak a rómaiak kötelékében is, mivel az ő szállásterületeiket (Pannonia, Dacia) már a hunok megérkezte előtt meghódították a rómaiak, ezért lehetett alán légió Britanniában, és a Képes Krónika is az alán uralkodó haláláról számol be a győzelem kiváltó okaként, bár azt már lehet, hogy más Krónikából vette.
Természetesen én is éreztem, hogy az előző részben felvázolt gondolatmenet további megerősítésre szorul. Történt azonban, hogy egyszer, Kézai Simon mester krónikájából a magyarok első bejövetelének történetét olvasgatva a következő döbbenetes szavak kerültek elém:…..
Dávid Schäffer 2022.08.17 18:20:47
Van még egy párhuzam:

Odoaker, azaz Atyakirály.

Odoaker Edikon fiaként a "szkírek" királya volt, aki a hivatalos történetírás szerint véget vetett a Nyugatrómai Birodalomnak úgy, hogy lemondatta az utolsó (előtti) római császárt, a szintén Attila udvarában (fogolyként) nevelkedő Romulus Augustulust, és népével, a szkírekkel és rúgiakkal bevonulva Észak-Itáliába új királyságot alapított. Érdekes módon ez éppen 23 évvel Attila római hadjárata után történt, azaz a görög és római időszámítás közti különbséggel.

A szkírek tipikus germánnak beállított hun nép, akik a kérdéses időszakban tűnnek fel és le is a történelem színpadáról (3.-5. század a mai történelemkép és időszámítás szerint). Ilyenek még a rúgiak és a herulok is, akik velük együtt tűnnek fel a forrásokban.

Hogy bebizonyítsam, mennyire nem germán törzsekrök van szó, álljon itt néhány egymásnak ellentmondó adat, amit a hivatalos történelem vall:
- Odoaker, "a herul" "Edekonnak és egy szkír törzsbéli nőnek a fia. Edekon származása vitatott, egyesek szerint a rúgi törzs tagja volt. A Welf-ház családfája szerint bátyja volt Welf (Hunvulf), aki 488 körül a szkírek, rúgiaiak és türingek fejedelme volt."
- mindketten a szkírek és rúgiak királyai voltak (Odoaker nyilván csak az apja után után, örökletesen)
- "a gepidák királyát, Ardarikot Attila valamennyi vazallus királynál többre becsülte, egyedül neki volt joga részt venni a birodalmi tanácsban" - Wikipédia, forrásmegjelölés nélkül
- Priszkosz rétor története szerint miután a bizánci követség nem fért hozzá Attilához, Edekont bízták meg a megölésével, aki Attila egyik főembere volt.

Edikonról ezt írja a Wikipédia:

"A történettudomány a Kr. u. 5. századból három, hasonló nevű szereplőt ismer.

- Edekon (Έδέκων), Attila hun hadvezére. Priszkosz rétor tudósítása szerint ő vezette Flavius Orestes társaként a hun király követségét 449-ben Konstantinápolyba, ahol II. Theodosius császár és Khrüszaphiosz Ztommasz főminiszter vesztegetéssel rávette, hogy ölje majd meg Attilát. Orestes azonban gyanút fogott, s emiatt félelmében Edikon maga fedte fel az összeesküvést Attila előtt, így sikerült a saját életét megmentenie.
- Edika, a szkírek törzsfőnöke vagy királya, aki segédcsapataival támogatta Attila hadjáratait. Attila halála után a Duna–Tisza közének déli részén foglalt szkírjeivel magának országot. Jordanes szerint a 469 körül vívott Bolia menti csata során a szkírek vereséget szenvedtek a keleti gótoktól, Edika is elesett.
- Idikon vagy Edico, Odoaker apja.

A történészek többsége elfogadja, hogy a három név egyetlen személyt takar. Mások vitatják, hogy Priszkosz hun Edekonja ugyanaz lehetett-e, mint Jordanes germán Edikája. Az ellentét áthidalható, hisz a germán (osztrogót, herul, gepida) vezetőréteg belesimult a Hun Birodalomba, ezt mutatja többek között Edika fia, Hunvulf neve is."

Látszik, hogy hogyan próbálják eltussolni a tényeket: különválasztják a személyét a különböző névváltozatok alapján, hogy lehessen egy germán alteregója is. A nevének a magyar megfelelője Ügyek lehetett, de érdemes megfigyelni a kora középkorban oly jellemző "Ed-" névkezdést.

A rúgi szerintem a veres színre utal. A szkír esetleg a szakaurakra.

A rúgiak Roga hun fejedelemről is kaphatták nevüket. Láttam olyan családfát, amin Roga Edikon apjaként szerepelt, mint Attila atyai nagybátyja.

Jellemzően a kort leíró források ellentmondásaira a népnevek sem következetesek, mert miközben Odoaker a szkírek és a rúgiak királya, a jelzője "a herul".

Továbbá a Kárpát-medencei területekért hivatalosan germánok közt, hunok nélkül zajló Boila-menti csata 469-es évszáma pont 16(=23-7) évvel több a Nedao-menti csata 453-as évszámánál.
Szkítiától Maghrebig Beowulf 2014.02.15 18:39:29
Gyakorta előfordul velem, hogy egy gyanútlanul megpiszkált téma túlnő eredeti szándékaimon, szinte önálló életre kel és teljesen átrajzolja mindazt, amit múltunk valamely szakaszáról addig gondoltunk. Néha csak érintőlegesen, mintegy mellékszálként akarok foglalkozni egy-egy…..
Dávid Schäffer 2022.08.17 18:20:47
Miről lehet megismerni egy hun származású nemesi családot?

Hát például a jól ismer szófordulatokról!

„A család eredetét homály fedi, annyi azonban bizonyosan állítható, hogy a korabeli forrásokban feltűnik egy Welf nevű gróf, aki Nagy Károly császársága ideje alatt élt. A gróf lányát, Judithot 819-ben Jámbor Lajoshoz adták feleségül, mellyel a család jelentős befolyásra tett szert. Ezt később tovább erősítették a több császárhoz is fűződő rokoni kapcsolatok.

A család eredetére vonatkozóan eltérőek a vélekedések. A két legnépszerűbb elmélet szerint a család frank, vagy sváb eredetű, más források bajor eredetet is említenek. A délnémet eredet viszont kétségkívül állítható.”

Forrás: Wikipédia, Welf-ház szócikk

Az u-e hangváltás előfordul németeknél, pl. Pozsonyligetfalu neve a németekkel történő újratelepítése után "Engerau" lett. Korábban "Magyarsziget" volt.

Attillának sok kötődése van a farkasokhoz, nem csak a Beowulf. Pl. Odoaker testvére Hunwulf néven van említve. Odoaker Edikon fiaként a "szkírek" királya volt, aki a hivatalos történetírás szerint véget vetett a római birodalomnak úgy, hogy lemondatta az utolsó (előtti) római császárt, a szintén Attila udvarában (fogolyként) nevelkedő Romulus Augustulust, és népével, a szkírekkel és rúgiakkal bevonulva Észak-Itáliába új királyságot alapított. Érdekes módon ez éppen 23 évvel Attila római hadjárata után történt, azaz a görög és római időszámítás közti különbséggel. De ez csak mellékes.

A farkas Szent Lupus történetében is visszaköszön, aki Isten szolgájaként mutatkozott be Atilla előtt.

De nézzük tovább, mit ír a Welf,házról a szócikk!

„A család már a 9. században a nemesség legelőkelőbb rétegeinek pozícióját töltötte be, azonban a családra "Welfekként" való utalással először csak a 12. században találkozunk. Egyedülálló módon a család története végigkíséri az egész középkort. (Bár a férfi-ág a 11. században kihalt, házasság révén az Este-i II. Azzo [†1097] utódai is ide számítanak.)

A dinasztia császárai:
IV. Ottó (1182–1218), német király 1198, római császár 1209, elmozdítva 1215.”

Az Ottó név is az Atya egyik alakja, így Attilára utal.
Szkítiától Maghrebig A Kőszikla 2013.02.18 10:46:29
2012 novemberében, Debrecenben, a Régről regélők... c. előadássorozat keretei között ismét lehetőséget kaptam, hogy legújabb kutatási eredményeimről beszámoljak. Ez volt az első olyan alkalom, amikor a Nagy Konstantinnal és Cirillel kapcsolatos gondolataimat szélesebb körben is…..
Dávid Schäffer 2022.08.17 18:20:47
@Péter Katona: Az ötfokú zene Afrikában is rengeteg helyen előfordul, a Szaharától délre is. Sokkal ősibb az emberiségnél. Sok madár ötfokú dallamot énekel. Matematikai szempontból is adja magát, mert viszonylag egyszerű, nincs benne disszonancia, de már dallamnak érzékeljük, nem egy hang különböző felharmónikusainak.
Immár tíz éve foglalkozom az egymással párhuzamosan futó időszámítási rendszerek problémájával, és próbálom feltérképezni régi krónikáink látszólagos időrendi ellentmondásait. Ezen kutatások eredményeképp történelmünk kulcsfontosságú eseményei lassan elkezdtek a…..
Dávid Schäffer 2022.08.17 18:20:47
@zipar:
Nem jól tekintesz a dolgokra.

Ha ugyanis minden ugyanúgy történne két egymáshoz képest időben eltolt eseményhez kötődő személyek történetében, akkor nem lenne lehetőség ciklikussá írni a történelmet. Pont az a lényeg, hogy meglegyenek a különbségek, hogy illjen az adott időszakba a történet.

Emellett a "Géza király" az lehet több személy is, főleg ha külön országrol van szó, mint ahogyan a holland Orániai Vilmos sem volt ugyanaz, mint a brit.

A "vándor(ol)" kifejezés is a mi népnevünkből származik, mint ahogy a székelyeknél is a csáng(ál) a kangar népnévből, illetve az ukránoknál ehhez hasonlóan képzett ige használatos az ide-oda vándorlásra a szkíta népnévből.
Ennek változatai a csámborog, csatangol egy "-ta-" kiegészítő szótag betoldásával.

Az európába betörő dzsihadisták, Tarikék berber nemesek voltak a történelemtudomány jelenlegi álláspontja szerint, szóval akkor Attila hun hadvezérei, vagy azok leszármazottjai lehettek. A Tarik név nagyon hajaz a török avagy türk népnévre. Nem valószínű, hogy ha a Képes Krónika által említett időben Miramannona szultánt visszaszorították a félszigetről, akkor utána átálljanak, bár nem is lehetetlen, ugyanis Tarik története éppen a bosszúról szól. De ha nem ő volt az első muszlim hadvezér, aki átkelt Hispániába, akkor másról emlékeznének meg a muszlimok, és másról nevezték volna el Gibraltárt. Persze érdemes megnézni hozzá az észak-afrikai római történelmet is.
A szlávok kilétével kapcsolatos problémára az előző fejezetben egy merőben szokatlan és újszerű megközelítést alkalmaztunk. Azzal a feltételezéssel éltünk ugyanis, hogy a szláv népek valójában közeli rokonaink, a nagy szkíta-hun nemzet nyugati, azaz fehér ága. Láttuk, hogy…..
Dávid Schäffer 2022.08.17 18:20:47
Ide tartozik e történet is:
"Joánnész Málálász (+578) bizánci történész meséli el 18 kötetes Világtörténetében, hogy 527-ben vagy 528-ban a Krími félsziget keleti vidékén élő hun nép egyik vezére, Gordász Konstantinápolyban megkeresztelkedett. Hazatérve tûzzel-vassal kezdte el Krisztus igájába téríteni a népét. Annak arany-bálványait beolvasztotta és bizánci pénzre cserélte fel. Alattvalói azonban - a pogány papok izgatására - fellázadtak ellene, megölték őt, és helyette testvérét, Mogyert (Muagerisz) választották meg uralkodónak. Mogyer megtámadta és lekaszabolta a boszporuszi helyőrséget. A bizánci császár bûntető-hadjárata csak nagy nehezen tudta Mogyert megverni és visszavonulásra kényszeríteni." [Moravcsik Gyula, A honfoglalás előtti magyarság és a kereszténység, in: Emlékkönyv Szent István király halálának kilencszázadik évfordulóján, Budapest, 1938. I, 192-195.]

Ez Csaba király lenyomata lehet, akit a saját népe nem fogadott vissza. Akkoriban ugyanis kettős fejedelemség és vallásszabadság volt a magyaroknál, még a második bejövetel után is. Természetesen ez nagyon rossz színben tüntette volna fel Magyarországot, ezért s Képes Krónikában már alán felesége a hivatkozási alap, amiért elűzték. Onnan tudhatjuk, hogy ez csak ürügy, hogy Hunor és Magor az alán Gyula két lányát vette el a monda szerint. Egy másik bizánci tudósóítás szerint a szabír és az alán örs törzs egyesülve a kabar nevet vette fel, azaz Kaba (Csaba) királyi nevét.

Aladárnak egyébiránt több felesége is volt a keresztelkedés után, csak természetes, illetve házasságon kívüli gyerekként vannak említve. Atillának is több felesége volt, azért lehetett Csaba királyfinak oly sok testvére.
A „Besenyőfutás 558-ban” c. fejezetben arra a következtetésre jutottunk, hogy középkori krónikáink közlését, mely szerint Attila halála és a magyarok második bejövetele között valóban csupán 104 év telt el, sokkal komolyabban kell vennünk, mint gondoltuk. Ezen a…..
Dávid Schäffer 2022.08.17 18:20:47
Talán még emlékszünk rá, hogy a „Hosszú hajú Merovingok” c. fejezetet egy Tours-i Gergely krónikájából vett idézettel kezdtük. Ez az idézet Klodvig megkereszteléséről szólt. Gergely szavainak felidézése akkor a „sigamber” szó emlegetése miatt volt fontos számunkra,…..
Dávid Schäffer 2022.08.17 18:20:47
@blognar:
Így van, a Tarihi Üngürüsz is csak a korában elérhető forrásokból dolgozott, de már a 16. században, azaz több évszázaddal Attila (mai időszámítás szerint) 791-ben történt halála után. Így lett Aladárból Vincse Laos is.

A Klodvig szótöve a Keled avagy Káld, nem az ógermán feltételezés, a "-vig" végződés értelmének megállapításához nem vagyok elég nyelvész. Amúgy a megfejtésnek adott "viga" sem germán, mert a magyarban van meg a szótöve "vív" alakban, ennek képződményei: viadal, vitéz, viaskodik, viszály, vita. Elképzelhetőnek tartom, hogy a szótő régebbi, mint e nyelvek szétválása. Az is lehet, hogy ez a "Vig" volt az eredeti neve, de talán -d végződéssel, gondoljunk csak leszármazottjára, a Gutkeled nembéli Vidre!

"A Vid régi magyar utónév, a latin Vitus név délszláv eredetű alakja."

"A Vitus egy késői latin névből származó férfinév, eredete bizonytalan, jelentése valószínűleg szíves, jóindulatú, készséges, de lehet egy Wid-, Wit- kezdetű germán névnek és talán a Vitold régebb alakjának latinosítása is."

"A Vitold germán eredetű férfinév, jelentése: erdő + uralkodó, tevékeny. Női párja: Vitolda"

"Vid. Jelentése: bizonytalan, eredete: Gujdó délszláv megfelelője." - mek.oszk.hu, cím nélkül

Ugyanitt Attila gót név, jelentése szeretett atyánk.

Aladárra viszont 3 dolgot is megad:
ALADÁR
1. - török eredetű; jelentése: testőrhadnagy;
2. - germán eredetű; jelentése: mindenben hatalmas;
3. - iráni eredetű; jelentése: elöljáró

Ha az iráni jelentés igaz, és nem csak egy reimport, akkor könnyen lehet, hogy az "Aladár" hangalak is "Káld"-ból származik. Szóval a németek Kind -(er) és Elter -(n) szavai eredetileg egyek voltak egy közös ősnyelvben.
Akik a kitalált középkorral kapcsolatos kutatást már a kezdetektől figyelemmel követik, azok valószínűleg emlékeznek rá, hogy „A magyar krónikák és a kitalált középkor” c. tanulmányomban már foglalkoztam Antonio Bonfini munkásságával. Bonfini egy itáliai humanista…..
Dávid Schäffer 2022.08.17 18:20:47
@Vágtázó Csiga:
A Kijevi Rusz szócikkben felsorolják a "rusz" szó lehetséges eredetét. Vannak benne érdekes dolgok, pl. a roxolánoktól való származtatás, akik alánok. Azt nem tudni, hogyan nevezték megugat, de ebben valószínűleg az "-olán" utótag az alánságukra utal. Én az aorszokat mondanám, mert ők is alánok voltak. Az orosz, illetve rusz kifejezés, sőt, cikkünk főszereplőjének neve, az Orsolya is származhat az örs törzs nevéből is, bár ha orsolya a Római Birodalom alattvalója volt, akkor nem valószínű.

Wikipédián "aorszok" néven szerepelnek, mivel az azt szerkesztők csak görög forrásból fordították vissza a nevüket. Elég hosszú cikk van róluk, és érdemes elolvasni, mert elképesztően izgalmas! Sajnos az iskolában nem tanítják, pedig nagyon jelentős a hozzájárulásuk a magyar nép etnogeneziséhez, és a magyar néplélekhez is. Méghozzá úgy, hogy legtöbbször más népek hűséges alávetettjeiként harcoltak, mégis ök alkották a hadsereg elitjét, legnagyobb erejét.
Ugyanis a sztyeppei népeknél mindig a törzsszövetséghez utoljára csatlakozott népek harcoltak elől. Innen ered az "előörs" kifejezésünk.
Kezdetben az örsök az ászik egyik törzse - az ászin kívül, szóval nem a vezető törzs a szövetségben, ami alapján masszagétáknak nevezték őket. Később az Óperzsa Birodalom hajtotta uralma alá őket. A perzsák elit lovasságát képezték a görögök elleni háborúkban. Sajnos az ókori görögök csatáit is a görögök szemszögéből oktatják, ami ellenségképet formál elődeinkkel szemben. A görögök úgy tudták legyőzni őket Maratonnál, hogy a dombos görög földön nem tudott rendesen felfejlődni a lovasság, mert a görög hadvezér jó időben támadott a sereg maradék részére, az egyiptomiakból álló gyalogságra. Az első maratoni futás a legendával ellentétben nem a győzelem híre miatt került megrendezésre, hanem hogy örseink ne tudjanak egy másik helyen partra szállni. Később Nagy Sándornak viszont törzsszövetségébe tartoztak, majd

Olyan városok nevét adhatta az örs törzs, mint, Budaörs, Orsova, vagy talán még Raška (Ráska, Rássza), a rácok állítolagos névadó városa.
High-ticket átverés Blog 2020.05.24 00:58:10
  Üdvözöllek a high-ticket átverések blogján! Mi a mai fő fókuszod? Lejjebb megtalálhatod a bejegyzéseinket..
High-ticket átverés Kapcsolat 2020.05.24 00:58:08
  Ha bármilyen észrevételed, megjegyzésed adódik a leírtakkal kapcsolatban, vagy van valamilyen témád, aminek szerinted itt lenne a helye, írj nekünk elérhetőségeinken! Elérhetőség: info@highticketatveres.hu Küldj egy üzenetet!..
High-ticket átverés Rólunk 2020.05.24 00:58:07
Halló, Schäffer Dávid vagyok. Ezt az oldalt a magas árú szolgáltatásokkal történő visszaélések megelőzésére, az interneten keresztül ügyfeleket szerző vállalkozások átláthatósága érdekében hoztam létre. Sajnos az utóbbi időben elterjedt az átverések gyakorlata, főleg olyan…..
Kölcsey u. 27. A korábbi bejegyzésünkben bemutatott Szent László utcai elemi iskolához hasonlóan az egykori Révai utcai elemi iskola is a kultuszminisztérium 1913-as döntésének köszönhette létrejöttét, mely szerint a minisztérium Békés megye négy községében 28 új állami elemi iskolát, illetve…..