Regisztráció Blogot indítok
Adatok
huhahuha

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A különböző gázzal működő kazánok és fűtőberendezések szabályozásának változásáról sokat olvashattunk az utóbbi időben. Alapvetően arról van szó, hogy nálunk is bevezetésre kerülnek a 813/814 EU Energiahatékonysági rendeletek, amelyek többek között sok, korábban engedélyezett, de messze nem korszerű…..
Gondoltad volna, hogy ha régi nyílászárók vannak otthonod ablakain, akkor akár 15%- os hőveszteségre is számíthatsz? Vagyis hidegebb lesz az épületben, hiába fűtesz és fizeted a számlát. Azt a 15%-ot is kifizeted, szóval ne hagyd elveszni! Ha ablakokról beszélünk, akkor a tok és az üveg egyaránt…..
huhahuha 2016.05.17 10:24:47
@asdf:
Utánanéztem, igaz, tényleg nem 100 ezer, tavaly 110 ezer, idén 120 ezer az éves gázfogyasztás. kb 15 éve lakom itt, igaz volt már keményebb tél is, akkor 140 ezer is elment fűtésre. 4 éve volt gázóra csere (és cirko is) azóta csökkent némileg a fogyasztás.

Nem ház, hanem lakás, 4 oldalról szomszéd (fönt, lent, északi oldal, déli oldal), tehát nincs ebben az irányban hőveszteség. A falak kíváló hőszigetelők, 60 cm falvastagsággal. 100 éve nagyon jól megcsinálták. Az ablakok régiek, de rendesen be lettek pászítva, így csak minimálisat szelel.

A szomszéd (hasonló lakás adottságokkal) nem akarja a konvektorokat cirkora cserélni, mert az életben sem térülne meg a beruházása. Pedig szerintem nem verné földhöz anyagilag. Ő is kb. ennyit fogyaszt, nem az enyém az extrémum.
huhahuha 2016.05.17 17:31:01
@Beer Monster: Igaz ez nem vályogház, de az is jól szigetel, és szerintem kicsit régebbi a technológia mint 100 év. Egyébként is minden építőanyag szigetel hőt, maximum nem olyan effektíven.

Nem értek hozzá, nem tudom pontosan milyen anyagból csinálták a külső falainkat (van benne tégla is...), de maga a 60 cm falvastagság is igen sokat számít. Múltkoriban nézegettem egy katalógust hőszigetelésről, volt benne egy táblázat, melyben a fal anyaga, vastagsága és a leendő hőszigetelés vastagsága alapján adott egy hőáteresztés javulási értéket. Érdekesmód 50 cm feletti falvastagság nem szerepelt a táblázatban. Talán azért, mert ilyen méret felett nem feltétlenül érdemes extra hőszigetelést feltenni, vagyis amikor (kb. 2000 környékén) kiadták a katalógust akkor még az ésszerűség határán kívül esett.

Manapság az az érzésem, hogy arra halad a társadalom, hogy egyre elfogadottabb az "energiatakarékosság" hajhászása, akkor is, ha minden racionális érvnek ellentmond. Kifizetünk milliókat azért, hogy magunk állítsunk elő áramot/csökkentsük bizonyos eszközeink fogyasztását/hibrid autó fogyasszon ugyanannyit, mit a sima benzines. Pedig az árban (milliós) megfizetjüka gyártádshoz felhasznált energiát és környezetszennyezést is, és ha a teljes leltárt nézzük, sokkal több energiát/környetetterhelést fogyasztunk a zöldnek hitt megoldásokkal.

De a marketing mindig csak az előnyöket próbálja tolni felénk, a mögöttes "elrejtett tételek" mintha nem is léteznének.

Amikor hűtőt vettem, gondolkodtam az A sok+ és az egyel kevesebb + készülék között.

Nem vagyok hülye árai:

BOSCH KGV 39 VL 31 S kombinált hűtőszekrény
Energiaosztály: A++,Éves energiafogyasztás: 237 kWh, Nettó hűtő űrtartalom: 248 l, Nettó fagyasztó űrtartalom: 94 l
160 ezer HUF

BOSCH KGE 39 BL 41 kombinált hűtőszekrény
Energiaosztály: A+++, Éves energiafogyasztás: 156 kWh, Nettó hűtő űrtartalom: 249 l, Nettó fagyasztó űrtartalom: 88 l
248 ezer HUF

Ártöbblet: 88 ezer Ft
Éves fogyasztás spórolás: 237-156 kWh * 50 Ft/kWh = 4050 Ft/év

Infláció és áramár emelkedés nélkül kb 22 év után vagyunk nullszaldón. Inflációval számolva igen nagyon kell áramárat emelni, hogy valaha kijöjjön a 0. Talán egy Bosch hűtő sokáig bírja, de 22 évig tutti nem. Ha előbb kell cserélni akkor ráfizetés lenne a drágábbikat venni.

Jó példa ez a szigetelj ablakot kérdéskör is, először gondolkodjunk, számoljunk (a teljes élettartamra), aztán döntsünk.

A mostani hőszigetelt műanyag ablakoknak mennyi a várható élettatama? Töltögáz elszökés, műanyag elérése, stb. Az én 100 éves ablakaimat talán egyszer majd megint pászítani kell (16 éve volt, azóta nem sokat mozogtak), de így is ki fog bírni még vagy 100 évet, és az már nekem elég is lesz, köszönöm. Igaz, lehet, ha öreg leszek és mázolni kellene, az tutti drága lesz, na akkor, akkor tán elgondolkodom a cserén.

Szép napot!
huhahuha 2016.05.21 19:16:12
@asdf: kb. 80 m2, 3,85 m belmagassággal. Az igazság, hogy a kecó 100 m2, de a gyerekszoba nincs használatban, azt csak vendégek esetén fűtjük fel rendesen.

A megoldás a 60 cm fal és a jól pászított ablakok, a körbefűtés, nomeg a ház tájolása.