Regisztráció Blogot indítok
Adatok
i.a.p.

122 bejegyzést írt és 128 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A civilizációnk húsz éven belüli összeomlását jósolták meg egy nemrég megjelent interjúban a 24.hu portálon. Ezzel az előrejelzéssel nem tudunk egyetérteni. Ugyanakkor a Szkeptikus Társaság szerint is komoly problémákkal áll szemben az emberiség, amelyekre sürgősen megoldást kell találjunk...
i.a.p. 2022.06.20 13:00:33
@Irbisz:

"Ha ez az interjú esetleg újságírói félreinterpretálás miatt erősen torzult, akkor a tartalomra vonatkozó kritikám nyilván erősen módosulhat."

Lehet ez is benne van, bár az alap újságírói etikához tartozik, hogy az interjúkat publikálás előtt még elküldik az az interjúalanynak jóváhagyásra.

Ha belenézel csak ebbe az előadásba, meglátod, hogy nem igen kell professzor urat félreinterpretálni:

"https://www.youtube.com/watch?v=O-8rI0CHvLo"
i.a.p. 2022.06.20 14:47:11
@Irbisz: jogos!
Rejtélyes foltok jelentek meg a kovászomon. Vajon kik állhatnak a jelenség mögött? Házi kísérletekkel jártunk utána...
Ilyen egzotikus levélzöldségeket lehet kapni már hazai termelőktől is! Réthy Kati, agroökológus, a Szezonkert őstermelője mesél nekünk az újdonságokról receptekkel...
Meddig marad életben? Meddig fertőz? Csomagolt vagy csomagolatlan élelmiszert vegyek? Jogos kérdések, nehéz válaszok…..
i.a.p. 2020.04.05 09:24:41
@riel: Itt csak a vírus örökítőanyagát (a koronavírusnál ez RNS, nem DNS) mutatták ki 17 nap múlva is, amiből aztán egyáltalán nem derül ki, hogy egyáltalán kvázi életképes vírus volt-e. Ez a módszer abszolút pontatlan, nem is értem hogy lett belőle sajtóhír.
i.a.p. 2020.04.05 09:27:03
@Hammer: Igen, én is pont így tanultam. Aztán most utánaolvasta a dolognak, kiderült hogy már nem nincs meg a tudományos konszenzus. Megy a vita a témában. Nyilván ennek ehhez az élőlény kritériumait is újra szeretnék definiálni páran.

Köszi, a covid19-et javítottam.
  Éttermi feeling otthon? Mivel a legtöbb étterem átállt a házhozszállításra, ez most könnyen megoldható! Többekben is felmerült azonban az a (jogos) kérdés, hogy mennyire biztonságos az ételrendelés jelenleg? Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) szerint jelenleg nincs bizonyíték arra,…..
i.a.p. 2020.03.27 21:51:57
@na__most__akkor: Ez a szervezet azokat az éttermeket képviseli, akik elkötelezettek a fenntartható működés mellett. Talán nem meglepő, hogy ezek közül mutatnak be néhányat.
Érdemes-e élelmiszert felvásárolni? Miből mennyi legyen otthon? Biztonságosak-e a tartós élelmiszerek? Mire figyeljünk fokozottan az élelmiszerbiztonság kapcsán? Szükséges-e étrendkiegészítőket szedni?..
Svájc a legfertőzöttebb országok között van, én pedig itt ragadtam Zürichben...
Valóban óriási területet vesz igénybe az állattartás? Nagyobb területen termelünk takarmányt mint élelmiszernövényt?..
Ezért nem tudnak lemenni az úszógumik, vagy csak egy újabb hóbort?..
Miért muszáj enni a zsírsavak bizonyos fajtáiból? Mit csinálnak a szervezetünkben? ..
Kétperces képregény arról, miért nem haszontalanok a telített zsírsavak...
Csak sovány húsokat enni nem fenntartható. Akkor miért ajánlják inkább ezek fogyasztását? Hogyan vezet ez a trend túltermeléshez? Belegondoltál már, mi történik az állatok zsírosabb részivel?..
A hol "gonosz " és "bűnös" tejjel, hol "erős vagyok: tejet iszom" jellegű cikkek sora önti el az internetet, és közben kevesen kapunk tényszerű választ a magától értetődő kérdésre: mióta is fogyasztunk tejtermékeket? E kérdés megválaszolásában segítenek az alább olvasható újabb régészeti…..
Manapság a feketelevesről mindenkinek a Heti hetes, a kávé, esetleg a történelemórákról ismeretes spártai étkezde jut eszébe - pedig ez a történet elsősorban vérrel van tele: vérrel, vérrel, és persze még több vérrel.   Keleti kávézás (18. század) „Hátra van még a feketeleves!” - szoktuk…..
A magyarországi gyümölcstermesztés első virágkorát a római korban érte el, amikor a Dunántúlon, Pannoniában a gyümölcskultúra számos új fajjal bővült (mandula, kajszi, házi berkenye, naspolya, sárgadinnye). A botanikai leletek szerint az eddig vadon termő gyümölcsök…..
„Olyan, mint a jégverem!” – ismerős? „A dermesztően hideg helyiségről mondjuk. Előfordul, hogy az érzéketlen, minden iránt közömbös emberről is elhangzik. Nőről is mondják becsmérlőleg (vö. Hideg, mint a jég).” – írja Ujváry Zoltán. A régi jégvermek többnyire szalmával fedett gödrök voltak, melyekbe…..
Az elmúlt években Békés megyében a leendő új M44-es gyorsforgalmi út nyomvonalát érintő régészeti lelőhelyeken végeztünk ásatásokat, melynek során 2017-ben egy régi, de ma is divatos élelmiszer tartósítási eljárás nyomaira bukkantunk: egy füstölőére. A szarmata (Kr. u. az 1-5. század között a…..
i.a.p. 2019.02.12 08:53:16
@funfun: az idézet rész Dankó Imre "Ételkonzerválás Hajdúböszörményben a századfordulón" gyűjtéséből származik, ez alapján a kutató annak idején mint általános, de nem minden esetben meglévő szokásként találta meg a Hajdúságban - az idézet részt a történelmi távlatban érdemes nézni, mint az ki is derül a megelőző sorban: "az 1900-as évek elején."

A sóval, füsttel történő együttes tartósítás manapság magától értetődő számunkra, ám sokszor a helyi szokás vagy pusztán a szükség (nem volt elérhető a só) eltéréshez vezetett. Ma sem ez együttes (sózás, füstölés) a kizárólag alkalmazott eljárás, bár valóban általános.

A sózás tartósításban mutatott jelentős szerepéről itt írtunk korábban:
napitaptudas.blog.hu/2019/02/05/regi_tartositoszereink_a_so

Köszi az észrevételeket! ;)
Gyakran nevezik az írások az ólmot a világ első mesterséges édesítőszerének, mellyel a múltban kevésbé részletesen az Indexen is foglalkoztak. Az antik Rómában vették észre, hogy az ólomból készült illetve ólommal bélelt edényekben tárolt bor édesebbé lett a más edényekben tároltaknál. A hatás még…..
i.a.p. 2019.02.06 15:31:45
@midnightcoder2: Igen, a higany igazi mindenes gyógyszer volt még a 19. században - szegény Abraham Lincoln is tudna erről mesélni. Szifiliszre is alkalmazták a higany-terápiát.
Az emberiség legrégebbi hozzáadott tartósítószerei között tartjuk számon a sót, melyet már évezredek, legkésőbb az új kőkor óta bányászunk hegyeinkből és párolunk le tengereinkből. Ennek egyik bizonyítéka az 1994-ben az Irán nyugati részén található Zandzsán város…..
Termeszd meg saját csírádat a bolti ár tizedéért! Ha nekem sikerült, neked is fog! Itt a szakértőtől szerzett útmutató, amit leteszteltem...
Termeszd meg saját csírádat a bolti ár tizedéért! Ha nekem sikerült, neked is fog! Itt a szakértőtől szerzett útmutató, amit leteszteltem...
Alimento Planetary Health Diet 2019.01.28 06:18:43
A napokban futottam össze egy érdekes étrend-ötlettel, ami az egészséges élet mellett a világ megmentését is célul tűzte ki, ez a Planetary Health Diet (PHD)...
i.a.p. 2019.01.29 21:46:18
Sándor, mivel pont ebből a témából írom a doktorimat, szeretnék pár észrevételt hozzáfűzni a cikkhez. Értem, hogy 'bántó tétel' az étrend cukor és növényi olajok mennyisége, és nem cseng egybe az aktuális ajánlásokkal, de ezek az ajánlások a jelenlegi étrendre vannak szabva. Egy ilyen, a jelenleginél drasztikusan másabb étrendnél az anyagcsere is megváltozik, és sorolhatnám. Ez a kérdéskör túlmutat a klasszikus dietetikán. Egyébként vegetáriánusoknál gyakori az ajánlásnál magasabb cukorbevitel, mégis ritkábban fordul elő a túlzott cukorfogyasztással összefüggésbe hozható betegségek száma (nem vagyok vegetáriánus). Ez akkor is áll, ha kalkulálnak a zavaró életmód tényezőkkel.

Számos olyan saját gondolatot említettél (például a változó környezet, túlfogyasztás stb.) amit maga a tanulmány is említ. Igen, tisztában van minden fenntarthat táplálkozással foglalkozó kutató, hogy nincs egy globális étrend, ami mindenhol megvalósítható. Ettől függetlenül vannak globális, országos hivatalos ajánlások jelenleg is, amire te, én és sokan hivatkozunk. Ehhez a globális ajánláshoz sem kell szigorúbban állni a kelleténél. Ilyen erővel a jelenlegi hazai ajánlást is ízekre lehetne szedni, de javíts ki, ha tévedek.

"A másik kérdés, hogy nagyon nem mindegy, milyen növényi olajról beszélünk: sem az összetételből fakadó egészségügyi hatás, sem az előállításból származó környezeti terhelés nem azonos a különböző olajoknál, sőt, lehetnek esetek, amikor mindkét tétel az állati zsíroknál is kedvezőtlenebb lehet." Az egyes olajok, zsírsavak élettani hatásáról éppen nagy vita zajlik a táplálkozástudományban. Amit a környezeti terhelésről írtál, az gyakorlatilag az összes élelmiszer kategóriára érvényes. Én nem tudok arról, hogy az olajok/zsírok kiemelten kritikus csoport lennének, de ha ez így van, megköszönöm, ha megosztod az infóidat róla.

"A legtöbb élelmiszercsoport esetén egy "tól-ig" tartomány kerül kijelölésre, itt azért kiderül, hogy alapvetően az étrend kiiktathatónak tartja az állati eredetű termékeket, de még a hüvelyeseket és az olajos magvakat is, csak a gabona, a gyümölcs és az alacsony keményítőtartalmú zöldségek a nélkülözhetetlenek." Mi a baj azzal, hogy az étrend kiktathatónak tartja az állati eredetű élelmiszereket, amikor számos szakmai ajánlás született és tudományos cikk született már arról, hogy ezek nélkül az élelmiszerek nélkül is lehet egészségesen élni? Az, hogy a gabonák, zöldségek és gyümölcsöknél, illetve a növényi olajoknál adtak meg minimum bevitelt, nyilván nem azt jelenti, hogy elég ezekből is enni, minden más kiiktatható. Például: a fehérjeforrásoknál nem azért kezdődik a nulla értéktől az összes tartomány, mert opcionálisan semennyit sem kell egyél belőlük... Hanem hogy a tól-ig tartományok szerint csoportosítható össze miből viszed be a szükséges fehérjét. Azért abban szerintem egyetértünk, hogy a gabonák, zöldségek, gyümölcsök és növényi olajok olyan alap élelmiszercsoportok, amiből mindenkinek illene fogyasztania.

A túlfogyasztás pedig az egyik legnagyobb problémánk. Az hagyján, hogy sokat is eszünk, de rengeteg élelmiszert gyártunk le és veszünk meg ami a kukában landol. Értem, hogy a túlszaporodás nagy probléma, de ha nem lenne ekkora túlfogyasztás és túltermelés könnyebb dolgunk lenne, hogy hogyan megoldjuk a növekvő népesség élelmezését egy darabig. Erről nyilván nagy szakmai viták vannak.
Milyen toxinok lehetnek a gabonákon, és miért veszélyesek? Hogyan óvjuk magunkat tőlük? Erdei Lilla dietetikus vendégszakértőnk válaszol, aki a témából írta szakdolgozatát. ..
  Mennyi fogkrémmel, mennyi ideig mossunk fogat? Használjunk-e fogselymet, vagy szájvizet? A szódabikarbóna eltávolítja az elszíneződéseket? Vendégszakértőnk ismét, Dr. Horváth Éva, a konzerváló fogászat és fogpótlástan vidám szakorvosa...
Allergiásnak lenni nem öröm. Vagy mégis van benne valami jó? A tudomány szerint bizonyos allergiák lehet, hogy csökkentik egyes rákos megbetegedések kockázatát...