Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Filep Kálmán Csaba

0 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Zabla & Kengyel Ünnep 2018.02.26 12:04:29
A hétvégén átadták a megújított Nemzeti Lovardát. A megnyitó mindannyiunk - minden magyar lovasember - számára ünnep. Nekem piros betűs. Hiszen még pár évvel ezelőtt is nem így állt a dolog: bedózerolás fenyegette a Tattersallt és ha talán meg nem értett jószándékkal is, ha kéretlenül is, de a magam…..
"Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának."Kodály Zoltán..
Manapság három dologhoz szinte mindenki ért: a politikához, a focihoz és a lovagláshoz. Fű, fa, virág mindenki, mindenhol lovasedzéseket tart. Mári nénikből áll a lovasélet nagy része. Mári nénik számomra azok, aki otthon kiválóak a konyhában, a család, a rokonság odavan a főztjükért, sőt még a…..
Zabla & Kengyel Olyan szép! 2016.09.20 07:01:21
Laza, erőtől duzzadó, nyugodt és méltóságteljes. De semmi különleges. Az igazi leírása persze az, hogy családtag. Nem akarom vele megváltani a világot. Nem arra való, hogy másokat legyőzzek, a becsvágyamat növeljem. Csupán arra, hogy nap, mint nap boldogságot éljünk meg. Közösen. Ezért laza, erőtől…..
Baseball ütővel nem lehet bekopogtatni a szomszédhoz. Illetve be lehet, de akkor nem szabad csodálkozni azon, ha baseball ütővel jönnek ki. Ez a lovaglásban is így van. Sokszor jóval kisebb segítséget kell adni, mint amekkorát a lovas helyesnek gondol. A túl nagy segítségre ugyanis…..
Jászszentlászlón még nem halt ki a virtus! :)..
Az elmúlt hetekben olyan fotót vadásztam, ami azt lómozdulatot ábrázolja, mint ami a régi százforintoson látható. Vonatkozó posztom ide kattintva található. És hát hol máshol találtam meg? Hát persze, hogy az Erdélyi Lovasok facebook oldalának fejlécén. Nem tudom, milyen lovak láthatóak rajta, de…..
HAZUGSÁG! A legjobb tanár a lovas mester. A lótól persze sokmindent lehet tanulni - leginkább az élet igazságait, a természet törvényeit és szeretetét, de a szakmát, a lókiképzés szakmáját csak mestertől lehet. "A legjobb tanár a ló" hamis állítást azok hangoztatják, akiknek maguknak nem voltak…..
A napokban megjelent, A három E című cikkemhez (a cikket ide kattintva olvashatod) Iby Zoltán megjegyzést fűzött, amit a Zabla és Kengyel olvasóniak szíves figyelmébe ajánlok: A ló ferdesége és a vele kapcsolatos lovas érzés vizsgálata során célszerűnek tartom kitérni még a lovas hasonló…..
Háromfajta szártartás közül lehet választani: a szártartás ugyanis egyrészről kifejezi nemzeti hagyományainkhoz való ragaszkodást (és hát a huszárruhába öltözve ez kötelező), másrészről a szártartással ki lehet fejezni ló képzettségét. A kiképzés alatt álló lovon két kézben vannak a szárak: jobb…..
Mert azok a fránya arisztokraták csak élősködtek, így tanították generációk során át, miközben ott volt például az éppen száz éve halott széki gróf Teleki Sámuel, aki saját költségén jó néhány fehér foltot felszámolt Afrika térképén. Teleki Szebenben (Asbót Kamilla volt Theodor (Tivadar) Glatz…..
Zilahy István csodálatos fotókat tett közzé a Nemzetközi Lovas Szövetség kongresszusán megjelent nóniusz ötös fogatról. A fotókat ide kattintva láthatod. Persze nekem a nóniuszról a lovasok által talán leginkább lebecsült fajtáról mindig Bordal jut eszembe. Bordal, az F1-es nóniusz, akivel Dallos…..
Zabla & Kengyel Smink a kifutón 2016.11.18 08:34:51
A minőségi ló- és lovasképzés igazi problémája, hogy a végeredmény egyszerű, magátólértetődő, szinte unalmas. És éppen ezért nem látványos, ezért a felületes szaktudással rendelkező, vagy a kívülálló számára érdektelen. Mert hát mi is a "poén" abban, ha egy ló csak úgy felmegy a lószállítóra. (A…..
Gyakran előfordul, hogy szükséges a ló farkának felkötése. A katonai változatot Pénzes Gábor mutatja be...
Nagyon érdekes két videó került a napokban elém. Az első a könnyed magyar stílust mutatja, a második azt, hogy hová jutott napjaink díjlovaglása, hová jutott a kortárs lókiképzés. Szabácsi, Akacs, Platthy, Somlay, Molnár: én úgy szeretnék lovagolni, ahogyan Ti csináltátok! A második videót ide…..
Zabla & Kengyel Rólam 2016.09.26 14:48:25
Dr. Gőblyös István vagyok lovakkal, lovas- és lókiképzéssel, az 1960-as, 70-es években megszakadt nemzeti lovaskultúránk visszaállításával foglalkozom - szenvedélyesen. Az itt megjelenő írások, blogbejegyzések, műalkotáselemzések, lovasok és lovak történeteinek leírásai is ezt a célt szolgálják,…..