Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Galoz

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A vandálok hispániai történetének tanulmányozása közben felkeltette a figyelmemet egy egészen addig csak mellékes információként kezelt, sokáig lényegtelennek tűnő adat: a vandáloknak két csoportja volt, a silingi és az asdingi vandálok. Mivel azt már korábban megértettem,…..
Galoz 2022.08.17 18:20:49
Üdvözletem Mindenkinek!
Minden elismerésem a Szerzőnek, akár megtörtént eseményekre jött rá, akár csak elképzelés, figyelemreméltó (méltó a figyelemre, figyelem is pár éve!! :-) )
Mostani időkben nem beszélhetünk igazságról és igazságszolgáltatásról, csak bizonyításról.
Sok olyan eset van, amikor egy bűnytényről majd' mindenki tudja, hogy ki tette, de mivel nem bizonyítható pl videóval, nem tudják elmarasztalni a tettest.
Persze ennek az ellenkezője is igaz, hogy az ártatlanság védelmében is fontos a bizonyíthatóság.
Ez teljesen érthető, így tudják működtetni az igazságszolgáltatást ebben a korban, amikor az adott szó már nem sokat ér! Pláne hivatalos eljárásban.
Ugyanúgy igaz lehetett régen is mint manapság ( bár ezt bizonyítani nem tudom :-) ) , hogy bizonyos tettek, amikor megtörténtek, azt az akkor élők átélték, igaznak megtartották emlékezetükben, sőt, tovább is adhatták akár generációkon, mint megtörtént esetet.
Ezt hívjuk emberemlékezetnek gondolom. Ezek nagy részét a további generációk bizonyítani ugye nem tudták, jó részét nem is kellett.
Ha egy tettet valaki még a történés idején letagad, meghamisít, vagy eleve új történést kitalál, az akkor élők megmosolyogják, kinevetik, felháborodnak hisz a köztudatban (mennyire egyértelműen gondolunk bizonyos dolgokra) még élő az igazság!
Ez még egy-két generáción keresztül megmarad, hisz az unoka is megismeri nagyapját arról, hogy alapvetően milyen jellem volt, ha más nem a szülein, vagy környezet