Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Savanyú

2 bejegyzést írt és 43 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Ha jól látom, jubileumot ünnepelek a mostani Oscar élőblogolással, mert ez lesz a tizedik hajnali virrasztásom, amit veletek együtt töltök. Egyedül 2019-ben hagytam ki, egyrészt tiltakozásból és leginkább érdektelenségből (később visszanézve, teljesen helyes döntés volt). Aki esetleg most töltené…..
Savanyú 2021.04.26 00:21:45
Savanyú 2021.04.26 00:51:20
Savanyú 2021.04.26 01:58:42
Artúr filmélményei Joker (2019) 2020.04.30 23:34:45
Rendezte: Todd PhillipsMűfaj: pszichológiai, thrillerFőbb szereplők: Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz, Frances Conroy, Brett Cullen, Glenn Fleshler, Bill Camp, Shea Whigham, Marc MaronMegjelenés: 2019, Egyesült ÁllamokHossz: kb. 2 óraIMDB: 8,5Ajánlott írás: -Mikor látható:…..
Savanyú 2020.04.30 23:57:49
Ezzel nagyon nem tudok egyetérteni. A film története kicsit sem bugyuta, sőt. Alapvetően egy mentális sérültről szól, aki egy idő után bekattan, kap eszközt amivel el tud szabadulni. De ennél sokkal több a Joker, csak sokan egyfajta osztályellentétet akarnak belemagyarázni. A film egyik témája a média és annak a kritikája. A film elején Arthur és anyja együtt nézik Robert de Nirot a tévében, akitől mindketten egyfajta elismerést akarnak (Spoiler kissé: Arthur álmodozásában Murray megöleli őt). Vajon a valós életben hány ember szorul hasonlóan a mainstream média pártfogására? Amíg a RTL Klubot vagy a TV2-t milliók nézik, addig azt mondom, hogy a Joker tökéletes társadalomkritika. Robert De Niro azt mondja, hogy mindent szabad a tévében, csak káromkodni nem. Milyen ismerős, igaz? Az ember egyik legtermészetesebb ösztönét megpróbálják kiírtani, míg undorító gúnyolódás, erotika mehet a műsorban, Hajdú Péter is szeret rákosokkal szórakoztatni.
De menjünk tovább. Ott van Arthur anyja és Wayne. Tökéletes szimbolikája annak, hogy az elesett, mélyen lévő emberek másoktól remélik a segítséget, politikusokba szerelmesek és nem képesek maguk cselekedni, vagy legalább megpróbálni. A Joker egyszerre foglalkozik a szociális szféra leépítésének problematikájával, de annak létezésének a hatásaival is. Wayne utolsó jelenetében láthatjuk, hogy a mozibal valami Gay Blade Zorro című filmet nézett, ami egy újabb odaszúrás a mainstreamnek.
De lépjünk megint tovább. Arthur hatására csőcselék lepi el az utcákat, ami csak rombolni tud. Todd Phillips egyszerre szól oda az establishmentnek (lásd flejebb ugye), és az anti-establishmentnek is. Előbbiek cinizmussal tartják szolgaságban az embereket, manipulálják őket, míg utóbbiak ezt látva felgyújtják az utcákat.. nem hinném, hogy bármelyik is szimpatikus lenne, pedig ez történik a valóságban is. A csőcselék szimbolúma lett Arthur, egy elmebeteg, ez is sokat elárul róluk. Na meg hogy egy vezért keresnek maguknak, mikor az előbb üldöztek el egy másikat. Arthur pedig nem mozgalmi célok vezérlik, hanem saját bosszúja. Tökéletes szimbolikája annak, hogy néhány politikus (vagy eggyel hátrább lépve, ember) hogyan használja ki a dühödt tömegeket.

A Joker az egyik legjobb dolog, ami az előző évtizedben történt. Nem csak Anti-PC film, de anti-establishment ellenes is.
Mit nézek a karantén alatt? A Per 2020.04.26 12:20:16
Orson Welles Franz Kafka regényéből rendezett filmje Anthony Perkins főszereplésével. Csak ennek a mondatnak elégnek kell lennie ahhoz, hogy rohanj egyből megnézni.   A film sok esetben kafkaibb tud lenni Kafkánál – ezzel a tételmondattal kezdeném, ha szóban kellene felelnem most, és nem…..
1931-ben járunk, amikor Fritz Lang rendezésében létrejött az M, ami a német expresszionista film egyik legnagyobb, vagy talán A legnagyobb dobása. Olyan történetvezetéssel van megáldva, hogy mai szemmel is nézeti magát. A történet szerint egy német kisvárosban gyilkos járkál szabadon, aki…..
A tavalyi indokolt bojkott után idén ismét szeretném veletek együtt nézni az idei Oscar gálát, amely valahogy így fog majd kinézni. Amióta élőblogolom ezeket a közvetítéseket, szerintem soha nem voltak még ilyen jól összeállítva a jelöltek. Nyilván van egy pár jelölt, akit hiányolok és van amit én…..
Nagy-Britannia (Halas and Batchelor), 72 perc, Technicolor, angol Rendező: John Halas és Joy Batchelor Producer: Louis De Rochemont és John Halas George Orwell a film megjelenésének évében már nem élt. 46 éves korában, 1950-ben halt meg. A film készítését az amerikai CIA finanszírozta, de az…..
1863 körül. Henry A. Barnum polgárháborús tábornok Malvern Hill-i csatában szerzett sebesülése  1910-es évek. Libériai gazdag kereskedő családjával és rabszolgájával Libéria ismert történelme tulajdonképpen az Amerikai Egyesült Államokban kezdődött, amikor ott a rabszolgaság megszüntetését…..
Patrick Stewart, Jean-Luc Picard kapitány alakítója az alábbi üzenetet rakta ki a Facebook-oldalára szombat este:..
Lélegzetelállító 2017 - második rész   A tavalyi év legszenzációsabb fotóit válogattam össze mára és a múlt heti Napi érdekesekbe. Most lássuk az év második felét! 2017.08.29. Kim Dzsongun észak-koreai vezető nézi a távoltól a Hwasong-12 rakéta indítását / KCNA - Reuters..
USA (Warner), 114 perc, ff. angol Rendező: Howard Hawks Producer: Howard Hawks, Jack L. Warner Súlyos mondattal kell kezdenem: Azt hiszem, ez volt az 1001-es lista eddigi legnagyobb csalódása. Persze csalódást leginkább az okozhat, amivel/akivel szemben elvárásaink vannak. És hát ez esetben…..
Szovjetunió (MOSZFILM), (100 perc/86 perc), ff./színes, orosz Rendező: Szergej Eisenstein Producer: Szergej Eisenstein Eisensteinnel az 1927-es Október című filmje kapcsán foglalkoztam utoljára. A Patyomkin miatt világszerte elismerték tehetségét. Az Október is sikert aratott világszerte, kivéve…..
Savanyú 2018.02.23 15:28:26
@moodPedro: Mikor megnéztem a filmet és utánaolvastam a történetének, azt nem olvastam, hogy Sztálin parancsára tért haza Eisenstein. Igen ez azért árnyékolja a személyiségét. Nem tudom, hogy te olvastad-e a naplóját és onnan idéztél vagy csak azt a részletet találtad valahol, mindenesetre lehet egyszer mélyebben elmerülök benne, főleg a hazatérése utána rész ami izgat.

Amúgy nekem a film zenéje nagyon tetszett, főleg ez a szám: youtu.be/gjyr2q0YRVs?t=1028
USA (20th Century Fox), 76 perc, ff. angol Rendező: William A. Wellman Producer: Lamar Trotti Látszólag egy western filmről fogok írni ebben a posztban, és bár a műfaj szinte minden formai kelléke megvan - "cowboy" ruhák, coltok, lovak, puskák, western-kocsma (azaz "saloon") - én mégis…..
Savanyú 2018.01.16 15:39:43
@moodPedro: Volt idő mikor időrendben néztem filmeket, nem olyan részletesen mint te és nem is olyan tudatosan. Csak imdb-t nézegettem és amelyik megtetszett a leírása alapján vagy jó pontozása volt azt megnéztem. Nem tartom magam nagy filmrajongónak, sok klasszikus még nem láttam, de azért ezt szerettem/szeretném pótolni és ezért is kezdtem el anno, bár valamikor az 50-es 60-as éveknél abbahagytam. És egyébként így kedveltem meg a régi filmeket, bár inkább hangulatfüggő mikor mit nézek. Amire nem tudtam magam rávenni azok a némafilmek, de nyilván az ő idejük is eljön majd :D
Egyébként régóta követlek, még szerintem az Egy nemzet születésénél csatlakoztam.
Savanyú 2018.01.16 20:18:42
@moodPedro: Nem fogom :D
A mai Napi érdekesbe csupa háborús témájú képeket válogatott a masina, azaz majdnem mind az lett, így azt a hármat, ami "boldog békeidőket" ábrázolt, szerényen a jövő hetibe tettem, és helyette dobtam még háborúst. Egyszer már jártam így, akkor csak 19. századi fotót válogatott az algoritmus…..
Savanyú 2017.12.03 13:24:44
Ha valaki túlsúlyos, főként ha kórosan az, első gondolatunk, hogy sportolnia kéne. Abba azonban ritkán gondolunk bele, hogy egy bizonyos túlsúly felett a sport már nem csak kellemetlen, hanem veszélyes is...
Savanyú 2017.08.30 00:15:24
USA (Warner), 102 perc, Technicolor, angol Rendező: Michael Curtiz, William Keighley Producer: Henry Blanke, Hal B. Wallis Ezzel a filmmel kapcsolatban az a furcsaság mondható el, hogy míg az 1001-es lista eddigi filmjei nagyrészt fekete-fehérek voltak, és most színes megjelenítőkön nézem őket,…..
Március felénél járunk, és itt az ideje, hogy számot vessünk, és megvizsgáljuk újévi fogadalmunk sikerességét, vagy sikertelenségét?! Sajnos már közhely lett, és vicc a fogadalom, amit sosem tartunk be. De vajon mi az, amit a legtöbben megfogadunk és aztán nem tartunk be? “Idén lefogyok!”…..
Savanyú 2017.03.20 19:18:21
@Zsuzsi25: Azok alapján amit leírtál tényleg éhezteted magad. Egy nap csalástól nem kellene híznod. Egyébként is: a fogyókúra csak átmeneti, ha valaki valóban egészséges akar lenni (és szép) sportolnia kell, izmosodni. Nem kell életed végéig kalóriadeficitben élned.
Minden előítéletet félretenni, mivel készült egy elég komoly felmérés. Már, ha ilyenben egyáltalán lehet ilyet. Nőket kérdeztek, hogy melyik típusú pasi jön be nekik. Tippeljetek, ki jön be nekik? Nem, nem az izompacsirtára. De akkor kire? Meglepődsz, ha tovább olvasol! Videót is találsz!..
Savanyú 2016.12.04 18:47:21
  Az Egyesült Államok mindenkori elnöke mindig is a világpolitika egyik fő személyisége, olykor vezetője is egyben. Ezért is terheli őket még inkább a felelősség, hogy jól bánjanak az őket megválasztó néppel, és teszem azt, ne hazudjon a szemébe, vagy éppen küldje őket tízezerszámra egy olyan…..
Nem elég okosnak lenni, annak is kell látszani – talán így fordíthatnánk ki egy ma már nem aktív magyar politikus bon motját a tisztességről. De mitől látszunk okosnak? Például a következő öt dologtól...
Savanyú 2016.10.08 20:57:43
Exkluzív! Csak a Nyugati Fénynek nyilatkozott Schiffer András nagynénje, Schiffer Anna, aki szerint politikus unokaöccse szégyent hoz a Schiffer névre, amikor jobbikosokkal haverkodik, a baloldaliakat szidja és „szemkilövetőkről” hadovál. - Miért törölte Önt az ismerősei közül Schiffer András? -…..
Savanyú 2016.09.04 14:42:17
  Igen oké! Nem film, de jelenleg a franchise-t leginkább a filmjei tartják fenn – nem is akárhogy! Mint tudjuk a Start Trek az egyik legrégebbi – ha nem a legrégebbi ma is élő szórakoztatóipari produkció. Idén ünnepli Fennállásának 50. évfordulóját – 13 film, 6 sorozat,…..
Savanyú 2016.08.21 11:56:24
A Nemzetiszocialista Német Munkáspárt (NSDAP) propagandája már a kezdetektől fogva végletekben gondolkozott, ellenségekben és hősökben. A totális diktatúráknak annál is inkább szükségük volt ellenségekre, hogy így igazolják azt  a terrort, ami a rendszerük működtetéséhez szükséges volt. A…..