Regisztráció Blogot indítok
Adatok
PPetrvs

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Borrajongó Muskotályoskodás 2018.05.04 06:00:00
Rég írtam már posztot. Pedig vannak jópofa kóstolóink, meg egyébként is még iszok rendesen, szóval volna épp miről. Csak már nincs kedvem jegyzetelni, háttérinfókat kutatni, agyalni, hogyan gyúrjam mindezt rendes írássá. Most mégis megpróbálkozok újra. Mert időnként azért csak jól esne beszámolni,…..
PPetrvs 2018.05.08 21:46:48
@Szegediszomelijé: No offense, ahogy írtam is, tényleg tanulságos sor volt. Inkább csak a hazai összképet javítandó akartam a Gyk.-t mindenképpen megemlíteni. Sajnos ugyanis a sorban szereplő magyarokkal nekem is - szinte kottára - ugyanazok a tapasztalataim, mint a leírtak. A Nobilisnek már a második évjárata totál jellegtelen és zamatmentes, és az Őszhegy is már a sokadszor hozta ez a totál oxidált, reszelt almás illatot.

Most, hogy így írom, még eszembe jutott Ludányi Balázs (Centurio) muskotálya. 2015-ből? vagy 16-ból? Az is nagy anyag volt
Nemrégiben jelentek meg a piacon a 2015-ös tokajiak. Elméletileg remek évjárat, ráadásul úgy hírlik már korán fogyasztva is megmutatja magát. Nosza, dobjunk is össze egy csokorra való furmintot. Elsősorban a Bortársaság kínálatából csemegéztem kiegészítve egy  Bott-tétellel, mert hát ugye ők egy…..
PPetrvs 2016.12.04 13:07:06
@BZoltan: Nem beszélve Bott Frigyes hármasra való értékelésénél - aki szvsz innovációban, stíluskeresésben és persze a tradíciók újradefiniálásában _legalább annyit tett le az asztalra, mint a nagy tokaji nevek.
Egyébként olvasgatva az idei kiadvány szöveges értékeléseit a borászatokról, némelyiknél lassan harmadik éve betűről-betűre ugyanazt olvasom. Pl. az Orsolya Pincéről írtakat szinte szó szerint vissza tudom mondani biflázás nélkül, emlékezetből. Egyszerűen a kalauz boros része nevetséges és bántóan felszínes.

Amúgy meg ON: Bárdos Saci & Balassa for President! Utóbbinál '13-től, de '15-től mindenképp arányosabbak a borok, érzetre a szesz sem lóg ki, de a gazdagság és teltség megmaradt. Fogalmam sincs, mit vesz be könnyen Anglia, Japán vagy az USA borpiaca, de ezzel a (kétségtelenül még finomításra szoruló) teltséget felvállaló, érettebb zamatú borstílussal egyediek és populárisak lehetnek a tokajiak.
PPetrvs 2016.12.05 21:18:57
@BZoltan: Ja, nyilván, az általad vázolt viszonyítási-értékelési rendszer rendben van - ahogy egyébként ezt a GM szellemisége (legalábbis az éttermek tekintetében) sugallja a maga 20 pontos rendszerével.
Én nem önmagában a három "fürtöt", mint egy wannabe abszolút értékelés relevanciáját firtattam. Arról beszéltem, hogy ha (az egyébként általam rendkívülimódon tisztelt) DZ és Szepsy 5 csillag (vagy fürt...), - bizonytalan száraz borokkal, palackvaríácókkal, és magyar pénztárcához mérve vaddisznó árazással - akkor _ahhoz képest BottFr (és még sokmindenki más) 3 csillagja nevetséges.
De kár is egy olyan dologgal ennyit bíbelődni, amibe láthatóan maguk a készítői is belesz.rnak.
Alkonyi László neve a Borbarát magazin atyjaként, és több, a borok témakörén belül - elsősorban Tokajról - íródott könyv szerzőjeként vált ismertté. A cikkeken és könyveken túl az egyik legismertebb és legelismertebb magyar borszakíró számtalan hasznos gondolattal,…..
PPetrvs 2016.05.26 21:15:56
@BZoltan: Üdv! Csak az elegancia kérdésköre kapcsán szeretnék röviden reagálni.
Elsőre talán nevezéktani okoskodásnak tűnhet, de az elegancia helyett szerencsésebb volna esetleg az egyensúlyos kifejezést használni (ehhez a jelzőhöz egyértelmű analitikai értékek, arányok is társíthatóak). Konkrétabb és talán kiterjesztőbb értelemben lehet használni, mert egyébként abba egyetértek veled, hogy hiba ezt az utóbbi időben felfutó "törékeny elegancia" (Kikelet, Bott Fr.) stílust kizáró értelemben, a fehérboros fejlődés egyetlen lehetséges irányaként aposztrofálni.
Félreértés ne legyen, imádom ezeket a borokat és nem fikázni akarom őket, de az egyensúlyossághoz és azon keresztül a gyönyörködtetéshez és így fogyasztó lenyűgözéshez több út is vezethet.
PPetrvs 2016.05.27 19:12:10
@akov: Világos, én sem ezt mondtam. Annyit akartam csak kifejezni (ezek szerint nem sikerült teljesen) hogy talán hiba az _eleganciát mint legvégső, legfontosabb, szinte kizárólagos fehérboros stílusjegyként megjelölni. Helyette biztosabb pontnak látszik számomra az egyensúlyosság (és nem csak analitikailag).
Bocs ha félreérthető voltam.
A Mátra még ma sem tartozik a „slágerborvidékek” közé, de az utóbbi években néhány elszántan dolgozó borász bebizonyította, hogy a „gyümölcsös, illatos, könnyed borok hazájában” is lehet komoly borokat készíteni. Budapest viszonylagos közelsége és az alacsonyabb árak ellenére eddig nem tódultak ide…..
PPetrvs 2016.04.27 21:53:50
@MádiN.: Lesz, de az eredetvédelmi hajcihő miatt (modern, képzett nyitott és fiatal arcokból álló borvidéki borbíráló bizottság, aki eldönti, hogy lehet-e egy bor OEM, meg dűlőnévvel ellátott) nem Barnatanya néven, hanem "Föld és Ég" fantázianévvel (ahogyan asszem már jött így ki egy cab. sauv. is, 12-ből!?)
Kóstoltam is, egészen meggyőző, frissen préselt áfonyalé, sok fűszer, nagyon-nagyon szép, elegáns és könnyed tanninok, penge savak, frissítő gyümölcsösség a végén ízben is. Csavarzár, és ha jól emlékszem 12,5 v/v% szesz. Sztem május végétől-június elejétől lesz forgalomban.