Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Jukar Miklos

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A következő, erősen szubjektív, de mégis professzionálisan átgondolt és összeállított listánkat azokról a kibernetikus organizmusokról készítettük, melyek, szakértői véleményeink alapján, a legvagányabbak és a legkeményebbek az összes közül. Az „összes közül”…..
Jukar Miklos 2016.04.21 13:27:07
Nem rossz lista, alapjában véve teljesen korrekt, bár ahogy a listáknál lenni szokott mindig jön valami nagyokos és beleköt ;)

Érdekes témakör ez az kiborgos világ. Először is a kiborg meghatározásakor szerintem azt is le kellene fektetni, hogy igazából mi az a pont, amikor még egy ember kiborg, és az a pont amikor már robot. Azt gondolom, hogy a tudat szabadsága az a mérce, ahol igazából elválik(?) a két dolog. Vagyis az önálló döntésképesség, mely nem algoritmikus, előre programozott válaszokon alapul, hanem emocionális mérlegelésen is. Nagyon vékony mezsgye, nagyon nehezen meghatározható. Egyszerűen tűnik, hiszen a robot az előre programozott algoritmusok alapján hajt végre cselekvést, értékel, de értékelése a racionális mérlegelésen alapszik, míg a kiborg, aki saját aggyal rendelkezik emocionálisan is megközelítheti a cselekedeteit és adott esetben felülbírálhatja azokat. Ilyen értelemben pl a terminátor robot, vagy kiborg?

Persze hosszú téli estéket lehetne ezzel a kérdéssel eltölteni, messze belefolyva a vallás, a tudat, a kollektív önpozíció, és egyéb filozófiai mélységekbe süllyedve. Ezek a kérdések amúgy égetőbbek, mint valaha, hiszen nagy áttörések előtt állunk és önnön pozíciónkat is meg kell határoznunk egy olyan világban, ahol kiterjesztett emberek élhetnek. (Jó példa erre Pistorius esete. Fogyatékossága egyrészt beilleszkedésében, önértékelésében, a társadalom tagjai számára elfogadásban negatív irányúak, viszont kiterjesztése előny a "hétköznapi" emberrel szemben egy ponton túl, hiszen nem savasodik, nem használ felesleges oxigént, nem görcsöl be.) Hol lesz az a pont, amikor vegyük most a sportot, meghúzzák a határt. Egy éles határt ember és kiborg között. Nagyon komoly etikai viták jönnek majd a közeljövőben, hiszen nagyon érdekes belegondolni, ha most valaki azt mondaná, hogy levágatja a lábait, mert egy ilyen kiegészítéssel jobb eredményeket érhet el.

De ebbe ne is menjünk bele mélyebben, hiszen a fikcionális kiborgokkal foglalkozik a lista is. Ha elfogadjuk a fenti elméletemet akkor robot és kiborg között leegyszerűsítve vehetjük az emberi agyat a választóvonalnak. Én mindig úgy kezeltem, hogy ha egy ember agya megmarad, akkor kiborg, ha gépi irányítást kap, akkor robot. Persze ez így sarkítás. De a kérdés még mindig fennáll.. Ha egy számítógépre felerősítek emberi végtagokat akkor az kiborg, vagy robot?

Az én listám a következő lenne és akkor vegyesen robot-kiborg:

10. Dr. No - A James Bond főgonosz nálam befér az utolsó helyre.

9. Jason Woorhees - Jason a legnagyobb gyilkológépek egyike, és a 10. részben igazi kiborggá alakul. Szerintem a terminátort is leverné, hiszen nemcsak kiborg lesz, de még védik az átkok és fekete mágia is.. szóval az egyik leghalálosabb kiborg széles földön.

8. Robocop - Helye van a listán már csak azért is, mert egy olyan kor egyik képviselője, amely ma teljesen eltűnik. Az igazi véres akciófilmeké. (Sajnos a profitmaximalizálás miatt a mai akciófilmekből teljesen eltűnik az öncélú véres erőszak) És ne feledjük, hogy az egyik legjobb zenei főtémája van a hasonló filmek közül.

7. 8 Man - Az egyik legjobban eltalált karakter a japán anime / manga világban. És komoly inspirációt jelentett Robocop számára.

6. R.o.t.o.r. - Van olyan geek a világon aki ezt nem látta? Kegyetlen rendfenntartó és hatalmas terminator-robocop spin-off...

5. Paco Queruak - Egy kiborg aki bionikus kezekkel skanderezik? Mindent visz és kellően halálos is! Az Atomic Cyborg film vége is kellően szívbemarkoló, szóval itt a helye a listán.

4. Evangelion biomechanikus robotjai - Én ideteszem őket, hiszen valamilyen szinten rájuk húzható, hogy kiborgok, főleg, hogy képesen emberekkel összekapcsolódni

3. Johnny Mnenomic - be kell mutatni? szerintem nem. Kiborg, hiszen rendesen feldrótozták... és kellően halálos is.

2. Megosztva Darth Vaser és Luke Skywalker. Hiszen Luke is elindul a kiborgosodás útján a mechanikus kezével...Mindketten halálosak, az csak nézőpont kérdése, hogy a jó, vagy a gonosz ügy érdekében robbantanak-e fel bolygókat (Luke - Halálcsillag)

1. Stepford Vives.. Mégis mi lehetne halálosabb, mint egy kisvárosnyi "elszabadult" robot háziasszony...Valljuk be a Terminátort ki tudjuk csinálni, de leszerelni az asszonyt... ;) (Persze most ha ezt a feleségem olvassa, tagadok mindent :) )

És a végére vegyes android-robot-cyborg témában néhányan akik lemaradtak a listáról: Cherry 2000 (legyen egy női karakter is) Class of 1999 (All star cast, igazi terminator hatások, az egyik legjobb a témában), Bishop az Alien filmekből)
Jukar Miklos 2016.04.21 15:45:51