Regisztráció Blogot indítok
Adatok
egy gazda

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A paraszt, mint a földművelő emberre vonatkozó kifejezés az elmúlt évek során furcsa értelmezést nyert, és sokkal inkább használjuk ezt az emberek minősítésére. Pedig a földművelés ma éppen annyira fontos, mint régen, mi sem bizonyítja ezt jobban az a tény, hogy ez az iparág…..
egy gazda 2008.03.26 14:46:24
Kedves kommentezők

A tisztánlátás miatt ragadtam "tollat"!
A vita elinditója a Fendt traktor egy csucs technika, ha ugy tetszik igenis luxus.De tény , hogy sokan megengedhetik maguknak.Ők az induláskor jó időben, jó helyen voltak, "nagyon ügyesek".
De azt hiszem a többség nem ilyen mert, 1000 ha csak kevés gazdálkodónak van.A legtöbb gazdálkodó mint én is MTZ-vel jobb esetben használt nyugati gépekkel dokgozik.A gépek hiányosságait ( a csucshoz képest)több munkával, odafigyeléssel,fáradtsággal kell pótolni.
A támogatáshoz !
Ne higgye senki hogy olyan nagy öröm a támogatásért kuncsorogni. Szívesebben élnénk meg a kezünk munkája után,támogatás nélkül, de akkor az amerikai farmertől a nyugat európai parasztig egyformán.Nem fél senki a versenytől ha igazségos.Persze tudom hogy nem ilyen egyszerü.
A nagy birtokhoz visszatérve: el lehetne gondolkodni azon mi jobb az országnak:
- ha 1000 ha -on dolgozik 5 bérmunkás extra nagy gépekkel , a tulajdonos luxus terepjáróval ellenőrzi őket a tábla széléről,és ha valami miatt nem gazdaságos a termelés akkor felhagy a termeléssel ,felveszi a támogatást és elmegy üdülni mig ismét jó lesz.
- vagy az 1000 ha-on 10 család szorgos munkával ( nem 8 óra)szerényen de tisztességesen megél és közben nem kell az államnak segélyezni,közben öntudatos polgárrá válik,ő és az utódai is mert a föld megtanitja alázatra és szerénységre.
Még sokat lehetne irni de inkább munkára!
üdv. mindenkinek!