Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Somebode

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mandiner blog Körbezárva 2008.03.25 17:01:00
 Miután életközelből megmutattuk a független Koszovó örömét, és a szerbek bánatát, majd megemlékeztünk Tibetről is, mostani bejegyzésünk akár egy sorozat következő része lehetne: egy teljesen szubjektív élménybeszámoló Palesztinából. Az egyik barátom Izraelben és…..
Somebode 2008.03.26 01:14:38
Én olyan csodálatosnak találom, hogy izraelita barátaink azonnal minden fórumon megjelennek, ha Izrael szóba kerül. Teljesen igazuk van abban is, hogy a reakció és szerzői nem foglalkozhatnak akármivel és akárhogyan. Nehogymár egyoldalúan fröcsögjön bárki is, amikor az igazság még csak nem is középen, hanem a véletlenül sem fajüldöző, nem földtolvaj, nem népirtó, palesztin megszállás alatt sínylődő zsidó állam oldalán van. Mit nem adnék érte, ha a vonatkozó izraeli törvényeket egy az egyben alkalmazhatnánk hazai kisebbségeinkre, a dolgos, adófizetőm nembűnöző cigányságra és a közismerten nemcionista, nem balliberális zsidóságra.
Szeretném megkérni a Reakciót, hogy ha Tibetről írnak, ne merészeljenek egyoldalúak lenni, mindig kérjék ki a kínaiak véleményét is. Hiszen képtelenség, hogy holmi nevetségesen eltúlzott, 50 éves megszállás, fanatikus szerzetesek lemészárlása vagy pimf jogtiprások miatt ne szóljunk a szörnyű tibeti terrorizmusról, az antikínaizmusról, a Kínával ellenséges és elfogult BBC-ről.
Ha netán a nemlétező olasz maffia szóba kerülne, feltétlenül helyt kell adni az olasz követség és katolikus misszió véleményének is, Putyin elvtárssal kapcsolatban pedig határozottan ki kell gyomlálni a valóban antiorosz, szélsőséges hozzászólásokat. Nehogymá a csecsenek mellé álljanak, hiszen úgyse lehet igazságot tenni.
Javaslom az aranyközép szerkesztői poszt létrehozását is, egy politikailag korrekt konzervatív lap ugyanis nem engedhet meg magának karcos véleményeket.
Én abban is biztos vagyok, hogy shadai és társai nyomást fognak gyakorolni a Reakcióra, hogy hogy mozdítsák elő lapjaikon a még széleskörűbb véleményszabadságot és a demokrácia valamint az alkotmányos jogok nevében adjanak teret az NSDAP-közeli nézeteknek is.
Az az állítás pedig minden alapot nélkülöző és a Bombagyárra való, mely szerint bármit fel lehet dolgozni a szerző akár egyoldalú, sarkos szempontjából is, kivéve a zsidók/holokauszt/Izrael témaköröket.

A hír se szent, a cionista vélemény pedig szabad.
Somebode 2008.03.26 14:20:29
Észrevettem, hogy a reakciósok Tibetről is egyoldalúan írnak frissebb blogbejegyzésükben, ide is bemásolom erről a véleményemet:
Somebode 2008.03.26. 14:15:50
Egyoldalúnak, ideológiai ujjgyakorlatnak találom a bejegyzést. Kína bírálata nem ritkán összekapcsolódik az antikínaizmussal és a gyűlöletbeszéddel. Márpedig a japánok antikínaista második világháborús holokausztja után nem lehet többé ugyanúgy beszélni Kínáról. A tibeti buddhista szélsőségesek által megölt ártatlan kínai rendőrről, a középkori Tibet által elkövetett antikínai népirtással senki sem foglalkozik.
Az ilyen írásoknak a Bombagyáron, a Kuruc.infón és az Indymédián a helyük. Miért foglalkozik egy polgári konzervatív lap ilyen témával szubjektív, elfogult benyomások alapján, holmi 50 éves megszállás és szereztesek pimf lemészárlása címén? A tibetiek beszélnek emberi jogokról, miközben társadalmuk diktatorikus, retrogádan klerikális, antiliberális és tekintélyelvű. Mi van a lámák által elnyomott tömegekkel, a tibeti nőkkel? Az persze senkit sem izgat, hogy a tibetiek sokkal jobban élnek a modern technológiákat meghonosító Kínában, mint azelőtt.
Követelem a tibeti vulgárpropagandát népszerűsítő cikkhez csatolni a Kínai Népköztársaság követségének állásfoglalását, a kinaipest.hu szerkesztőségének véleményét, továbbá és a Kínai Világkongresszus közleményét.
 A francia elnök, Nicolas Sarkozy tegnap nem zárta ki a pekingi olimpia bojkottját országa részéről (egy nappal korábban még közvetítőnek ajánlkozott Kína és az elnyomott Tibet között). Az esetleges bojkott a véres tibeti beavatkozás óta elő-előkerül, néhányan a teljes…..
Somebode 2008.03.26 23:43:11
Íme, a kiegyensúlyozott (kínai) álláspont. Elvégre nem engedhető meg, hogy az antikínaizmus elburjánzzon.
Van ez annyira reális, mint a shadai féle judapesteseké Palesztina vonatkozásában, akik szerint nem azért merényelnek vissza a palesztinok, mert az őket ezrével gyilkoló cionista betolakodók megszállták a földjüket, hanem a humánus Izrael védekezik a terroristák ellen. Free Tibet Free Palestine
A cionisták, a kommunisták meg pusztuljanak a más földjéről.

hungarian.cri.cn/1/2008/03/26/2@89909.htm

Tibetológusok álláspontja a tibeti zavargásokról
CRI
A kínai Tibetológiai Kutatóközpont szakértői március 26-án Pekingben újságírók előtt megállapították: a március 14-ei esemény tényei azt bizonyítják, hogy a dalai láma klikkje a társadalmi stabilizáció megrontására bújtja fel az elenyésző számú törvénysértőt annak érdekében, hogy kivívják Tibet függetlenségének célját. A továbbiakban erről hallhatják összeállításunkat.

A központ Tibet múltjával, jelenével és jövőbeli fejlődésével foglalkozik. Március 26-án négy munkatársuk újságírók előtt beszélt a jelenlegi lhászai zavargások hátteréről. Először Lhagpa Phuntshogs, a központ vezetője mondta el véleményét.

„Az ilyen jellegű zavargások arra szolgálnak, hogy helyreállítsák azt a korábbi feudális jobbágyi rendszert, amelyben a politikai és a vallási hatalom összekötődik. A szeparatisták visszasírják ezt a korábbi rendszert. Tibetben már a múlté az az idő, amikor a lakosok 95%-a jobbágy volt. A dalai láma a tibeti függetlenség leple alatt akarja visszahozni a régi jobbágyi rendszert."

Az ötvenes évekig a dalai láma uralma alatt álló Tibetben a jobbágyi rendszer volt. A tibeti lakosság 95%-a rendkívüli nyomorban sínylődött termelőeszközök és személyes szabadság nélkül. A felsőbb tisztviselők, nemesi és szerzetesi rétegek alkották a tibeti uralkodó osztályt. Ez a társadalom 5%-át jelentette. Minden termelőeszköz és jobbágy az ő birtokukban volt. 1951-ben a központi kormány és a tibeti helyi kormányzat egyezményt írt alá Tibet békés felszabadításáról. Az egyezmény kimondja, hogy a tibeti helyi kormányzatnak kezdeményeznie kell az átalakításokat. A tibeti népnek egyeztetnie kell a tibeti vezetőkkel, ha átalakulásokat kíván. 1959. március 10-én a dalai láma klikkje totális fegyveres lázadást indított, amikor szembe helyezkedett a tibeti nép határozott követeléseivel az átalakulások végrehajtásáról Tibetben. A lázadás bukása után a 14. dalai láma és követőinek egy része külföldre menekült. Lhagma Phuntsogs megjegyezte: most a dalai láma klikkje éppen akkor szította a jelenlegi zavargásokat, amikor megemlékeztek az 1959-es fegyveres lázadásról. A céljuk az, hogy elszakítsák Tibetet Kínától.

A jelenlegi zavargások során 18-an haltak meg. 120 lakást, 908 boltot és üzletet gyújtottak fel, illetve tettek tönkre. 7 iskolát és 5 kórházat rongáltak meg. A közvetlen károk összege elérte a 250 millió jüant. Dramdul, a központ szakértője számol be álláspontjáról.

„A zavargások halálos áldozatai és sérültjei között vannak han nemzetiségiek, a hui nemzetiségiek és a tibeti nemzetiségiek. Ez azt mutatja, hogy a jelenlegi zavargásokat nem nemzetiségi ellentétek és nem vallási problémák gerjesztették. Ez egy politikai kérdés. Rosszindulatú emberek az úgynevezett nemzetiségi ellentétekre hivatkozva a nemzetiségek egységének megbontását és az ország megosztását próbálják elérni."

A tibeti gazdaság az elmúlt 7 évben évente több mint 12%-kal nőtt. Az elmúlt öt évben a pásztornép és a parasztság tiszta jövedelme évente kétszámjegyű növekedést realizált.

Tanyen Lhundrup szakértő beszél.

„A reform és a nyitás politikájának bevezetése óta Tibetben az infrastruktúra gyorsan fejlődött. Az emberek életszínvonala, az egészségügyi ellátás, az oktatás jelentősen javult."