Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Anita Fazakas

83 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Ahogy a halak esetében a legtöbbször, felkerestük családilag a legmegbízhatóbb minőségi halforrásunkat, a METRO Nagykereskedelmet. Egy lazac oldalát kértük a halastól (side) bőrével és hasaljával együtt, ami 1.6 kg-ot tett ki. (A hasalját ki szokták dobni sajnos általában, ez egy zsíros rész,…..
Apa főztje Céklakrém 2021.01.29 03:35:52
Őszi színes reggelikre esszük a céklakrémes kenyeret snidlinggel és petrezselyemmel a kertünkből. Szomszédasszonyom küldte a recept linkjét, én nem tudtam hozzá tenni semmit, változtatás nélkül készítem el, úgy jó, ahogy van. Hozzávalók: * 2 közepes cékla * 1 kávéskanál só * pár tekerés frissen…..
  Kisfiam hamburgeres Legot kapott karácsonyra többek között. Természetesen mivel minden nap játszik vele, csak idő kérdése volt mikor jut eszébe, hogy együnk végre újra hamburgert. Kovásszal, házilag készítettem a hamburgerzsemlét (Kovászlabor fb csoportban fellelt recept alapján.), így ez a…..
Lányom 3. szülinapja alkalmából rendeztünk egy kis családi bulit. Bár a fiam kinőtte az allergiáját még sokféle allergia és érzékenység van a nagyobb családon belül, így fontos volt hogy lisztmentes, ipari cukor mentes,  édesítőszermentes, tojásmentes és tejmentes tortát készítsek. Egyetlen…..
Apa főztje Cukkinis lepény 2020.05.07 10:13:27
   Egy barátnőm posztolta az alábbi receptet, de a férjemmel kicsit átvariáltuk: a zöldség levét mind felhasználtuk, adtunk hozzá hagymát is és hogy ne follyon szét több zabot és tojást is. Ebédre, majd reggelire is felszolgáltuk a gyerekeknek. Ebédre  kakukkfüves-borsikafüves sült gombával és…..
Ez a recept 'Anya főztje'. Ezt a kakaós kenyeret Limarától tanultam, az egy.hu oldalról. A főcím rögtön rabul ejtett: 'A gyerekek kedvence.'. Gondoltam, akkor lássuk. Rámentem külföldi oldalakra, ahol kiderült, hogy nem is olyan ritka ez a fajta ízesített kovászos kenyér (chocolate sourdough).…..
Ez a recept 'Anya főztje'. Egy biochackertől (Ben Greenfield*) tanultam a vad növények leveléből készült pestot. A kertben termesztett növényeink nagy része, elég érzékeny, így egy ideje csodálom a vadon növő, nagy környezeti stressznek ellenálló vadon növő növényeket. Miután elolvastam, hogy az…..
Apa főztje BBQ Oldalas 2020.04.23 23:33:18
Ez a BBQ a 2020-as húsvéti karanténnapok egyik ebédje volt nálunk. Szerepel is benne a húsvéti füstölt tarja sós-füstölt főzőleve mint fontos hozzávaló :). Elkészítés: 1.) A férjem az oldalast 4%-os sóoldatba tette egy éjszakára. (1 liter vízhez 40 gramm só.) 2.) Másnap kiáztatta a sós vizet a…..
Apa főztje Házi májkrém 2020.02.01 14:48:29
Mióta láttam a szakács férjemtől, hogy a házi májkrém milyen egyszerű, sokkal olcsóbb és sokkal finomabb mint a bolti, ragaszkodom hozzá, hogy ne vegyünk bolti ízfokozós, tartósítószeres kutyulmányokat, hanem mindig májat vegyünk a hentestől és itthon készítsük el a saját házi májkrémünket, melyet…..
Apa főztje Túrós lepény 2020.01.28 04:29:37
Ezt a lepényt nyáron szoktam sütni, alapvetően sárgabarackos, vagy szilvás lepény szokott lenni nálunk, de most megkívánta a fiam és mivel tél van, fele mandarinos, fele pedig túrós lett gyümölcs nélkül. Nekem túrósan jobban tetszik, mint mandarinnal, esetleg mazsolát tettem volna még bele, de azt…..
Közhely, hogy krónikus alváshiányban szenvedünk. És jócskán alulértékeljük az alváshiány egészségünk megromlásában játszott szerepét. Pedig az, hogy hogyan és mennyit alszunk, nem csak teljesítményünket, de testi-lelki egészségi állapotunkat, gyógyulási kilátásainkat, életminőségünket, sőt,…..
Anita Fazakas 2020.01.26 23:53:35
@Buborék: Az álmatlanságnak rengeteg oka lehet, annyi hogy egy ember maga nem mindig képes kibogozni. Sokan járnak alvásterapeutához, ahogy én is jártam, mind a kettőhöz Magyarországon. Van ahol pajzsmirigy áll a háttérben, vagy tesztoszteron, vagy ösztrogén probléma. Persze van, ahol a napi ritmus és stressz. De pl. trauma is kiválthat álmatlanságot, pl a gyászolók között gyakori ugyanúgy mint a depressziósok között. Érdemes nagyon körültekintőnek lenni, mert egy dolog pl. a meditáció nem elég ha valakinek súlyos gondja van. Ott több oldalról érdemes megtámogatni a természetes folyamatokat. Ha kivizsgálásokon nincs hormonális probléma, akkor fontos a belet is megnézetni, mivel a melatonin kis része termelődik az agyban, nagy része meglepő módon a bélben termelődik! Lehetne mondani hogy probiotikum és sok rost stb, de mint legutóbb tanultam ezt is csak alapos kivizsgálás után merik a hozzáértők felírni, mert ahol pl a vékonybélbe vannak bacik ott rosszat tesz a még több probiotikum adása. Összességében lehet próbálkozni a cikkben felsoroltakon túl (kék fény kiiktatása, mozgás, reggeli napfény, helyes táplálkozás, stressz kezelés) még magnézium-biszglicináttal, erről Szendi Gábornak van egy cikke, de én egy amerikai biohackertől hallottam először, valamint melegítés nélküli kis kanál mézet említett még a biohacker és brain-octain olajat, de ez mindegy, mert ezt itthon nem forgalmazzák és a süngombát is ajánlotta, itthon a Varga Gyógygombának van kifejezetten alvásra keveréke. Szabó Gyuri bácsinak is van teája külön alvásra. No és persze B vitaminok, magnézium ez alap. A mentális dologra, szerintem az autogen tréningen kívül jó lehet a hipnózis. Ha valaki tud angolul akkor Marisa Peer-nek van kifejezetten alvásra megvásárolható hipnózisa online. Vagy a Ziva Meditációból is van kifejezetten alvásra kifejlesztett meditáció, de ez is angol. Itthon aki nagyon durván nem alszik, annak az egyik alvásterapeutám antipszichotikumot szokott adni, ami bár meghökkentőnek tűnik, biztonságosabbnak tartja mint az altatót, könnyebb letenni is. A cikk nagyon jól bemutatja, hogy akár kis alvásprobléma is milyen káros és bizony annyira, hogy a terapeuta kisebbnek ítéli meg az antibogyók mellékhatásait mint az alvásciklus tartós felborulását, egy bizonyos idő után nem engedi, hogy alvás nélkül legyen a szervezet, ha kell mesterségesen segít, de sosem altatóval. Nekem megdöbbentő volt akkor, hogy akár egy antibogyó is belefér csak aludjon az ember, de ahogy a cikk is elmondja, nekem is elmagyarázták mennyire fontos, de lehet hogy lehet nélküle is. Azért kutattam fel a sok egyéb gomba, tea, kannabisz olaj, biszglicinát, D-vitamin stb. megoldást mert nálam már nem olyan súlyos a helyzet mint volt, de még javulnia kell. Egyébként a masszázs is jó ötlet. Több nem jut eszembe most, de leírtam ami igen, mert ez egy szívemhez igen közel álló téma és rendkívül sajnálok minenkit, aki nem alszik úgy mint egy bébi.
Vendégeink voltak Szilveszterkor, ezért most nem igyekeztem mentesen sütni, mivel ők nem étkeznek mentesen és év végére elfogytak a drága mentes alapanyagok is. Valami könnyű, habos-babos fajta desszertet szerettem volna, ami szívesen fogyaszt mindenki, a gyerekek is. Eszembe jutott, hogy egyszer…..
Borbás Marcsi Szakácskönyve című műsorból, ami felkertült a youtube-ra is, kipróbáltunk egy liszt mentes hab könnyű cukrászati minőségű háromcsokis tortát. Nekem végül beletört a bicskám és 9 tojás ment a kukába, de a férjem, akiről amúgy a blogom szólna, megmentett és kiderült a baki is, ami a…..
Ez a savanykás-édes frissítő torta volt a 37. szülinapi tortám egy napos, kellemesen meleg őszi napon. Feltétel volt, hogy ipari cukor és búzaliszt mentes legyen, csakúgy az egészség kedvéért, nincs már semmilyen allergiánk vagy érzékenységünk amiről tudnánk. Búzalisztet igyekszünk főleg házi…..
Apa főztje Tökkrémleves 2019.10.13 06:54:43
  Október van, tehát tökszezon. Egy egész 3 kilós muskotálytököt vásároltam, mivel ilyet még sosem ettem, így ez a recept nem sütőtökből készült, de ugyanúgy készítettük mintha sütőtökből lett volna. Talán lehetett volna narancsosabb színe, adhattunk volna hozzá sárgarépát, majd legközelebb, most…..
Nyári csirkepaprikásunkat lecsó főzéssel kezdtük, abból használtunk fel 2 merőkanállal  a szafthoz, a maradék lecsót pedig eltettük egy későbbi étkezéshez, de télire is eltehettük volna. A csirkepaprikást gombával is felturbóztuk, amit külön serpenyőben pirítottunk le és a végén adtunk…..
Apa főztje Borsóleves 2019.07.06 13:04:07
  Hozzávalók: kacsazsír * 2-3 db sárgarépa, * 2 db fehérrépa * 1 fej vöröshagyma * 2 gerezd fokhagyma * fél kg borsó (nálunk fagyasztott) * só (nálunk Himalája) * bors * petrezselyem * víz * ételízesítő esetleg (nálunk Knorr házias levesalap) Elkészítés: 1.) Kevés kacsazsíron megpirítottunk 1 fej…..
Apa főztje Kuszkusz 2019.07.06 10:14:10
Ezt a nyári ebédünket fokhagymás-sós-borsos olíva olajon sütött csirkemellel kell elképzelni a képen látható pirított mogyorós kuszkusszal és nyári kerti salátával a hagyományos módon elkészítve (só, nyers nádcukor, almabor ecet, olíva olaj). A kuszkusz nekem még új ezért gondoltam ezt…..
Apa főztje Bableves 2019.07.01 00:32:59
Miután olvastam egy pár orvosok és gasztronómusok által írt diétáról szóló könyvet és cikket, nagyon megtetszett a gondolat, hogy az emberek nyugaton sütnek, keleten meg főznek. Mint aki keletinek tartja magát, elkezdtem jobban odafigyelni és értékelni a leveseket. Van bennük jó zsír, jótékony…..
Apa főztje Zöldségragu leves 2019.06.28 02:02:19
  Elkapta a fiam a bárányhimlőt, most nyáron. Akit ez a téma is érdekel, annak szívből ajánlom dr. Csáki Csilla ide vonatkozó interjúját, sok mindent helyretesz a kezeléstől a lefolyásáig és a védőoltásig: https://www.youtube.com/watch?v=ce9UPx_O-mg A fiam betegsége miatt Apával diétás…..
Apa főztje Vaj puha sült oldalas 2019.06.17 03:25:58
A gyerekeknek mindig bejön a vaj puhára sütött Apa-féle hús. Ennek most a fűszerezése is különösen jó lett. Egy magyaros salátával tálaltuk szezonális zöldségekből, amiről szintén írok legalább hozzávalókat és egy fotót is be tudok tenni róla, a kistányérnyi saláta nem a zöldség arányt tükrözi,…..
Lányunk 2 éves lett a minap. Férjemmel közösen gyártottunk egy túró rudi ihlette sajttortát ez alkalomból, mivel mostanában rudit kérnek a gyerekeink a boltból, eléggé rá vannak pörögve. Ha már édesség, akkor legyen minőségi alapanyagokból, mértékkel és délután fogyasztva, amikor kicsit jobban bírja…..
Gyerekkorom egyik kedvence. Ez most Anya főztje :). Igyekszem mérsékelni a finomított szénhidrátot a gyerekeimnél, de egyszer-egyszer délután nem árt meg egy kis hagyomány, ha minőségi alapanyagokból készül. Én olasz Barilla durum tésztát (tojás mentes a kisfiam allergiája miatt) és Szabó Malom…..
Apa főztje Bodzaszörp 2019.06.07 15:30:13
Májusban, júniusban induljunk útnak metszőollóval és papírszatyorral vagy fonott kosárral és szedjünk minél kisebb szárral 20-30-50 lehetőleg rovarmentes bodzavirágot egy lehetőleg tiszta (nem útszéli stb.) környezetben növő fekete bodza (sambucus nigra) bokorról. Otthon aztán nézzük át a virágokat…..
Apa főztje Édeskömény saláta 2019.05.04 17:23:40
Kedvenc salátáim egyike férjem édesköménysalátája. Friss, édes, sós, savanyú, citromos, ropogós. Alább egy fázisfotón rajta van a hozzávalók egy része. A tálba került 2 fej csíkokra vágott édeskömény gumó (kaprot levágta előtte a tetejéről, később kell majd). Férjem jól megsózta, megborsozta, majd…..