Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ntp88

0 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A mohácsi csatát az évszázadokkal korábbi és mai közbeszéd és közgondolkodás is a trianoni békediktátumhoz hasonló traumaként kezeli, éli meg. Az elmúlt másfél, két évszázadban a magyar történetírás majd’ mindegyik generációja, olykor heves és a tudományos világ kereteit is túllépő vitákat generálva…..
ntp88 2017.11.07 18:50:51
@Európai téridő: Javaslom elolvasni Bárány Attila szulejmáni ajánlatról írt könyvét, amelyben alaposan fejtegeti, hogy a magyar udvar gyakran éppen nemlétező török veszére hivatkozva próbált pumpolni európai államokat. Egyébként közvetlen a mohácsi csata előtt a pápai állam küldött anyagi segítséget, mint ahogy korábban többször is. 1526-ban még csak főleg a spanyolok és portugálok raboltak az újvilágbann nem az európai államok (mert ugye több van, mint kettő). Egyébként meg az európai államok egy része élénken sérelmezte, hogy Hunyadi mátyás őket támadta a törökök helyett, de ugyanígy I. Ferenc francia uralkodó is paktált már le a törökökkel. Szóval továbbra sem ajánlom etikai mércék használatát a reálpolitikai helyzetek megítéléséhez, mert csak felesleges indulatokhoz vezet. Jelenleg nem tudom ki pampog szolidaritásról, de miközben az ország tele van pakolva állítsuk meg Brüsszelt táblákkal, évente ezer milliárd forintos támogatások ömlenek be az államháztartásba Brüsszelből...

bookline.hu/product/home.action?_v=_&id=271625&type=22

Ismertetés a kötetről: ujkor.hu/content/diplomacia-mohacs-elott-a-szulejmani-ajanlat
ntp88 2018.10.31 12:58:57
@ColT: ironizáltam. Régen még értették
Nyári Gábor Vélemény Február 9-én volt Horthy Miklós halálának 60. évfordulója. Bár a XX. század még annyira élénken él a magyar társadalom emlékezetében, hogy igen nehéz Horthy szerepét megítélni, az vitathatatlan, hogy közel negyedszázados kormányzósága miatt a…..
ntp88 2017.02.15 20:22:06
@ősbölény: Kedves Kommentelő, javasolnám a Prof. Dr. Ungváry Krisztián könyvére vonatkozó lassan könyvátrnyira szaporodó kritika átolvasást, illetve a historiográfiai-történetelméleti műveltség jegyében, a szerző erősen elfogult baloldali történetírói reflexeinek és nézőpontjainak azonosítását. Ez vezethet el saját véleményed és nézőpontod önreflektív elemzéséhez, ami viszont továbbvezethet ahhoz az egyszerű gondolathoz, hogy ez csak egy cikk, a történelmi múltunk pedig nem egy bunkó, amellyel erudálatlan embertársainkat püföljük, hanem egy szórakozás, párbeszéd, csúnya szóval diskurzus. Hidd el, a te és környezeted élete is jobbá válik e tudás gyakorlati alkalmazása által:)
ntp88 2017.02.16 07:40:29
@Tristee: Kedves kommentelő társam, nem tisztem Ungváry Kirisztián személyéről vitatkozni, mivel nem egészen közeli ismerőzöm, illetve az ő személyéről szóló vitából nem biztos, hogy érdemes következtetni arra, hogy én tudom-e mi a baloldaliság.Valamint a beszélgetést nem veled folytattam, beleszólni persze lehet (bár azért kár, hogy engem minősítgethess), de nem udvarias. Ennek ellenére egy pár apróságról azért érdemes szót ejteni:
1. Ungváry fent említett munkája egyben az akadémiai doktori munkája is, amellyel sikerrel szerezte meg az akadémiai doktori (nagydoktori) címet, így a professzor jelző megilleti a PhD doktori címet jelző Dr. kifejezés mellett.
2. Tény, hogy manapság a bal, illetve jobboldali jelzők szitokszónak minősülnek (én egyszerű tényként közöltem róla), illetve mivel e kifejezések eredetét a legtöbben nem ismerik, valamint egyre több az eszmei keveredés, több átmenet is van a kettő között. Eredetileg egyszerűen az jelölik, hogy bizonyos kérdésekben van két ellentétes oldal. Mivel a fent említett Ungváry-kötet a Horthy-korszak antiszemitizmusáról szól, így ennek kapcsán a két oldal (nem minden, csak két jellemzőjét emelem ki!): az egyik alapvetően egyetemes emberi értékek jegyében elítéli a Horthy-korszak antiszemitizmusát. Ezt az oldalt ebben a kérdésben bal oldalnak hívják, és Ungváry kötetének és egyéb megnyilvánulásainak érvelése mögött ez a gondolat húzódik meg.A másik oldal történészeinek gondolata az, hogy ezt a jelenséget az adott helyzetben értelmezve látható, hogy egy 2 évezredes keresztény vallási diszkriminációból fakad, így nem elítélhető. Ez általában jellegzetesen jobbnak mondott oldali érvelés. Az előbbi egyébként jellegzetesen az egyházat is elítéli ebben a kérdésben, mondván, nem felel meg a krisztusi szeretet maximájának, míg az utóbbi a keresztény elvek és gyakorlat ezen ellentétét a konkrét politikai helyzetben értelmezve nem ítéli el.
Domján Dániel Ferenc „Könyves kedd” néven újabb sorozattal jelentkezünk, amelynek első posztját „tarthatja kezében” a kedves Olvasó. Az elkövetkezendő keddeken egy-egy, a Horthy-korszakban keletkezett irodalmi művet fogunk bemutatni, azonban az eddigiektől eltérően nem próbálunk a teljes…..
Nyári Gábor Ahogy az elmúlt bő egy évben számos alkalommal, most újra előkerült Hóman Bálint ügye. Ezúttal nem a szobráról esett szó, hanem, hogy a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása és a Tett és Védelem Alapítvány beadványa nyomán a bíróság arról határozott, hogy alapítvány sem viselheti a…..
ntp88 2016.11.30 15:16:05
@Tristee: Azért nem hiszem, hogy a szerző egyedül lenne:) Ő is a magyar közoktatásban tanult, mint oly sok értelmiségi, így mindenkinek meg van/meg volt az esélye okosodni. A nagyobb baj inkább, hogy a magyar állami intézményi struktúra olyan kontra szelektált, hogy az ilyen embereket nem helyzetbe akarja hozni, hanem inkább üldözi, ahol tudja. Ugyanakkor nem teljesen álomszerű, hogy az elmélyülő hazai válság előbb-utóbb kikényszeríti egy, a jelenleginél minőség és hozzáértés alapúbb társadalom létrejöttét, de erre én sem számítanék 30 éven belül...
Illik Péter Milyen válaszai vannak jelenleg a hazai történettudománynak és a történeti közgondolkodásnak, Rákosi Mátyásnak 1926-ban az ellene zajló per védőbeszédében felhozott hat megállapítására? Ezeket ő pereknek nevezi, és lényegében az akkori magyar történeti-társadalmi gondolkodás hat…..
ntp88 2016.08.02 12:44:50
@Tristee: A probléma az, hogy te ezt a jelenséget egyrészt leviszed egyén szintre (gáncsoskodó figurák), másrészt felviszed társadalmi szintre, és a kettőből nem azt a logikus következtetést vonod le, hogy a történész szakmában vannak gáncsoskodó figurák, illetve rendszerszinten is korrupt a szakma, hanem azt az illogikus következtetést szűröd le, hogy akkor minden rendben. Az "alaposan feldolgozni a témakört" gondolatnak nincsen értelme, ugyanis a történész nem feldolgoz, hanem értelmez. Mivel a szakma jelentős része mai napig a 89 előtti baloldali szellemi és módszertani hagyomány folytatója, tekintve hogy a 89 előtt történészkáderek és ifjú tanítványaik vannak most is a szakmában, így mai napig (néhány üdítő kivételtől eltekintve) a hazai baloldali múltértelmezés van csak a piacon. Ez viszont finoman szólva is egyoldalú és ezért szükségképpen torz...Egyébként a cikk erről szól...
Illik Péter Teleki Pál halálának rejtélyes körülményei alkalmasak lennének arra, hogy a források és a szakértői álláspontok bevonásával a diákok egymás között vitát kezdeményezve kialakíthassák saját álláspontjukat. Azonban igen nehéz úgy középiskolai szinten vitát kezdeményezni, hogy valódi…..
ntp88 2016.07.10 11:16:07
@ablonczyb: Kedves Balázs, hálatelt szívvel köszönjük! Nekem egy dolog nem tiszta: mintha az e blogon megjelent Nyári-cikk kapcsán azt írta volna kommentben, hogy a megfelelő fórumon válaszol. Viszont ez nem válasz, hanem egy recenzió, ha jól látom. Arra pedig nem szokás válaszolni...Nem az lenne a kulturált vita vagy éppen párbeszéd, ha Önök egy azonos fórumon válaszolnának egymás írásaira? Tudom, idehaza a fair play nem közkeletű (meg különben is rohadt angolszász kifejezés...), de azért mégis, csak az olvasók kedvéért: nem szeretnék hatszáz-féle folyóiratban olvasni, jobb lenne egy helyben lerendezni ezt az egész gyalázkodós játszmát, nem?
Nyári Gábor Április 3-án lesz Teleki Pál tragikus halálának 75. évfordulója. Bár a néhai miniszterelnök munkássága és sorsa mindig is a közbeszéd részét képezte, a közelgő évforduló miatt most még inkább a figyelem középpontjába került. Jelen írás elsősorban Teleki Pál halálának körülményeivel…..
ntp88 2016.04.04 17:35:05
@ablonczyb: Kedves Balázs, ha ez nem igazság- vagy hitkérdés, akkor milyen? Miért foglalkozik ezzel, illetve Nyárival ennyit? Én azzal sem törődök ennyit, akit szeretek: megvette a könyvet, elolvasta, listázta az összes Kansast, posztolta, kommentelte, írt róla, most olvasta ezt a cikket, elsőként kommentelte, és még akar válaszolni erre is. Mire e perpatvar?