Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Rolandante

37 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Emberek ruhában Parodájz City 2014.04.03 20:13:16
Aki szereti a Hooligans zenekart, az téved. Valószínűleg félreért valamit. Tudjátok, mit csinálnék egy olyan zenésszel, aki képes volt teljes dalszöveget felépíteni arra az irdatlanul gyermeteg és blőd szójátékra, hogy „az én paradicsom”? A nyelvtani tényre, hogy az…..
Engem ezek a covidos történések hullára földhöz vágtak. Az áprilist és a májust Miskolcon töltöttem a lakásban, ahol felnőttem. Jóanyám ezalatt átköltözött a nagymuterhez, akit ápol, hogy egyiküket se hozzam életveszélybe például egy köhögéssel. ("De miért?") Júniusra aztán találtam magamnak…..
Állandó úti- és jelenlegi lakótársam, Csenge nemzeti ünnepünk estéjén, március 15-én kezdett el köhögni és belázasodni. Alapesetben nem is tulajdonított volna jelentőséget a dolognak, csakhogy ezúttal szokatlan módon mindehhez nehéz légzés is társult, ami az új koronavírus fő…..
A hvg.hu-n  velem megjelent interjú vágatlan verziójának befejezése. KATT ide az első részért. KATT ide a másodikért. Csatlós Hanna kérdései, Reviczky Zsolt fotóival   III.rész /.../ -Hat évvel ezelőtt, az induláskor azt is elhatároztad, hogy eleve szamárral vágsz neki az útnak, akit…..
A hvg.hu-n  velem megjelent interjú vágatlan verziójának folytatása. KLIKK ide az első részért. Csatlós Hanna kérdései, Reviczky Zsolt fotóival   II.rész /.../ -Sok olyan kényelmi tényezőről le kell mondani a gyalogló életmódhoz, amihez a négy fal között töltött életünk során…..
  Augusztus 28-án a hvg.hu-n jelent meg velem interjú "Miért száll fel egy ember szamárral a vonatra? Honnan jött, hová megy?" címmel, amely egy hosszabb beszélgetés vágott verziója. Az eredetileg 33 ezer karakteres szöveget kellett 15 ezer karakter alá karcsúsítani, így tök fontos és tartalmas…..
Egy posztmodern „evangélium reboot” történetét fogom most elmesélni. December végére már négy hónapos menetelés állt mögöttem, hogy végül Szent Péter sírja előtt köszönthessem a Fény születését (és most kivételesen nem a szódásszifonból szörpre eresztett italra gondolok). Barcelonából stoppoltam…..
 (English version below!)  HU: Előszó Negyven sorsfordító nap történetének leírását tartja kezében az Olvasó. Bibliai jelentőségű időegység. Az evangéliumok szerint Krisztus negyven napig böjtölt a pusztában – ennyi időre volt szüksége, hogy győztesként kerüljön ki a Sátán kísértéseivel szemben.…..
HU: Négy évvel ezelőtt ez volt az egyetlen bejelentkezésem Facebookon a Caminoról (pár napja volt még csak meg a szamár): 2013 szeptember 26 • "Camino nights: Este 11-re koromsötétben beslattyogunk Rocinantémmal a festői San Juan de Ortegaba, egy 18 (azaz tizennyolc!) lakosú faluba Logroño és…..
HU: Nem tudom. De el tudom mondani, hogy én mit tettem… Ünnepeljük a blog első szülinapját nagy bulival váratlan bonyodalmakkal és megoldásukkal a Camino Portuguese-en! Az 1. részben megfantazmagorizálom (akkor is, ha nem létezik ilyen szó!), hogyan képeződhettek le lelki tényezők egy abszurd és…..
 HUN:   Ő Csenge. Legalábbis egy kép róla. Már ez is 1 dolog, de ez még játékon kívül. Következzék 9 további dolog, amit garantáltan nem tudtál róla.   A Punk karácsony elnevezésű rendezvényen ismertem meg ...Amiből csak a punk volt igaz, a karácsony nem. Sehol egy kisbetlehem vagy akár…..
Az Emberek ruhában egy ironikus humorú blog volt, szórványosan tartalommal is ellátva, még jóval a szamarazás előtti időkből. Van rajta vagy negyvenvalahány bejegyzés, nagyobbrészt tőlem (özv. Mohácsy Károlynétól), de két kollégám (Dr.Rossz és Dr.Grün) is alkotott oda párat. Mindet a jobbítási vágy…..
 HU: Nincs csőlátásom, nem vagyok terelgethető birka, és rendelkezem saját ízléssel. A világ egyik legszebb és legnehezebb nyelvét beszélem, s törekszem rá, hogy ezt minél kifejezőbben tegyem, miközben kész vagyok más népekét is elsajátítani. Az információgyűjtés megelőzi a véleményalkotásomat, és…..
Nyilván mindenkivel előfordult már, hogy amikor kimondta, melyik országból származik, akkor a külföldi beszélgetőpartnernek felcsillant a szeme, és azt mondta… na de mit is mondott? Azaz mi ugrik be Magyarországról a más nemzetiségbélieknek? Ezt a kérdést járja körül Rolandante (róla ugye azt…..
Rolandante 2017.01.24 16:50:26
HUN: /Katt az I. részhez/ Hazamenetele előtt még egyszer találkoztam Takashival, amikor – immár Chewie csacsit leadva – a santiagoi reptérre tartott. Nekem csak július legvégére volt haza repjegyem, úgyhogy még lepocoltam kicsit Fisterrában, majd én is hazatértem családozni, barátozni,…..
HUN: A kínai naptár szerint 2016 a majom éve volt, a japán szerint meg minden bizonnyal a szamáré. Milyen a szamár? Szép, hasznos, nyugodt… talán szürke, eltűnik a ködben és Schrödinger szamaraként viselkedik, egyszer-egyszer viszont zajos, csapongó, kiszámíthatatlan. Szóval fasza! A szamár egy…..
Rolandante 2016.12.31 11:12:25
@Határátkelő: Megtisztel, köszi!!! Pár napon belül 2. rész.. (Fészen váltottunk csak üzit, de majd elküldöm az e-mailem:))
Londoni kirándulásom tanulságai következnek, magyar szemszögből, betűk és képek formájában. Azzal kezdeném, hogy nem tudom, milyen nyelven beszélnek ebben a városban, de azt a nyelvet sajnos én nem beszélem... Egyébként spanyolul nagyobb részt, némi magyar behatással ugyebár, úgyhogy, oké, nem…..
Rolandante 2016.11.28 23:46:12
@kgaba82: Oké, én hibám, bölcsész vagyok, de: az általad említett mondatban az idézőjel megszűnik a "mi?!" után, tehát a barátom mondatának az már nem része, hogy "Ez most az ára vagy a súlya?", csak ennek a blogbejegyzésnek a jópofáskodó költői kérdése. Bevallom, gondoltam rá, hogy ez gyorsan olvasva félreérhető lesz, de arra nem hogy MINDENKI KIZÁRÓLAG EZEN AZ EGY KIS RÉTES-SZTORIN FOG CSÁMCSOGNI, miközben a cikk egy összhangulatot igyekszik felvázolni. már 3 éve, amikor teljesen pénz nélkül nekivágtam az első zarándoklatomnak, az volt az alapkiindulásom, hogy a pénz uralma elrontja és megvakítja az embereket. az én ideálom az önfenntartás (éltem is ilyen kommunában), és úgy tűnik, tényleg egy teljesen más világban élek már, mint az emberek nagy része, és ez a kommenthalom (és főleg, ami a Határátkelőn érkezett) megerősít a kezdeti tételemben, egyben nagyon tanulságos nekem, és ezentúl figyelni fogok rá, ha írok valamit... amúgy meg idesüss: www.facebook.com/rolandyrocinante/photos/a.549987258515811.1073741828.547720308742506/650913428423193/?type=3&theater (ja, és abban azért egyezzünk meg, hogy BéLóg nem egy "erélyesebb kommentelő", mert azt bírnám, hanem egy csúsztató, agresszív troll)
Rolandante 2016.11.29 19:07:08
@cürihi Banka R: -először is, a cüriki bankár (és egyben Banka R) én vagyok, megírtam már rég, itt ni: drot.eu/article/go-flow-szamarral-vilag-vegeig-es-tovabb-banka-roland-irasa :D
-rainbow megvan, nem voltam még, nincs is tervben, de majdcsak egyszer
-Galiciában és nem volt igazán önfenntartó, önkéntes munkához jobban hasonlított nekem, de tanulságos volt.. hamarost megyünk oda is forgatni filmes barátokkal, meg egyéb alternatív közösségekhez, szóval lesz róla szó!
-hát ez nagyon kedves, köszönöm!! csak vigyázz az ilyenekkel, mert ahogy olvashattad ebben a szövegben, hajlamos vagyok elfogadni az invitációkat :)
-lesz dél-amerika, de egyelőre zárójelben, most két évre előre megvan egy ütemterv.. aztán Isten végez..
-
Rolandante 2016.12.16 15:13:37
@dr.Rossz:
:DDD
Minden napja nagy lehet annak, aki jobban ért szövegeket, mint maga a szerző:D
A héten Anglia és Spanyolország a két célpontunk, ráadásul rendes keveredésben lesz a kettő, hiszen lesz olyan főhősünk, aki Spanyolországban élő magyarként látogatott Londonba (és szerzett erősen felemás tapasztalatokat), aztán az angliai au pair lét nehézségeiről is lesz…..
Rolandante 2016.11.28 08:00:49
@flash.gordon: először volt a "poppy ceed" reakció, utána az ár. utána pedig ott áll, hogy vettünk volna rétest, ha nem faszok... a "fillérbaszásról" meg annyit, hogy ismerned kellene a blog filozófiáját előbb, ez ugyanis egy környezet- és lélekvédő szemléletű, a zarándoklás tanulságait rotáló felület, pl.: rolandante.blog.hu/2016/05/02/hogyan_teremtsunk_anyagi_joletet_how_to_create_material_wealth
Rolandante 2016.11.28 08:04:46
@Arcade Macho: talán a google.maps-ről ragadt rám, mert az viszont rendre kijavítja hosszú í-re. de nem állítanám, h írásmódok terén az hitelesebb forrás akár a wikinél (ami semennyire nem az).
Rolandante 2016.11.28 11:14:22
@flash.gordon: Értem-értem, de nem lemagyaroztam én, hanem lebunkóztam. Jó, talán a kézmozdulat leírásában felfedezhető, hogy magyarosan volt bunkó, de nem az a lényeg. Ha engem lemagyarozol, azt bóknak veszem, mert mi egy gecijó nemzet vagyunk!! Amúgy a kommentjeidre szívesebben válaszolok, mint a többire, mert Te érvelsz. Nem értek egyet az érveiddel, de legalább érvek! Érdekességként, szemlélettágításként azért javaslom az előző link tartalmát. (Ja, és ha amerikai magyar lennék, Flash Gordon lenne a példaképem, de így Don Quijote és Szent Jakab..:D)
HUN: Az alábbi történetet semmi kedvem nem lett volna magamtól megírni, mivel azóta is kábé minden nap el kell mesélnem valakinek, annyian kérdezik: „hogy a vérbe jutottál a jószághoz, hombre?” ... Most az élet egy kellemes meglepetés révén megmentett ettől, ugyanis 3 év után ismét összefújt a szél…..
  ENG: This letter (or rather “retrospective diary”) was written in March 2014 in 20 pages, which was then sent to 20 of my friends. The unsophisticated style occurring sometimes is due to the primary audience of friends. On those reading through themselves, it usually had a nice impact: many of…..
Banka Roland, vagy ahogy mindenki ismeri, Rolandante Caminója egyenesen Budaörsről indult. Nem mindennapi nevének jelentését kalandozásairól szóló blogján magyarázza meg, ahol azt is elmondja, hogyan lett útitársa Rocinante. A magyar fiatalember ugyanis nem magányosan zarándokol, hanem egy ismerős…..
Rolandante 2016.09.27 17:40:20
@Hari Seldon 2: ha ilyen szemszögből nézzük, van a témának szofisztikáltabb kifejtése is: drszabocsaba.hu/index.php/11-sajat-munkakbol/41-camino-lelektani-tenyezok-a-zarandokuton (de én nem ilyen szemszögből nézem)
    The venue that year:)   ENG: This letter (or rather “retrospective diary”) was written in March 2014 in 20 pages, which was then sent to 20 of my friends. The unsophisticated style occurring sometimes is due to the primary audience of friends. On those reading through themselves, it…..
  ENG: This letter (or rather “retrospective diary”) was written in March 2014 in 20 pages, which was then sent to 20 of my friends. The unsophisticated style occurring sometimes is due to the primary audience of friends. On those reading through themselves, it usually had a nice impact: many of…..
  ENG: This letter (or rather “retrospective diary”) was written in March 2014 in 20 pages, which was then sent to 20 of my friends. The unsophisticated style occurring sometimes is due to the primary audience of friends. On those reading through themselves, it usually had a nice impact: many of…..
    /CLICK HERE for the former parts/ ENG: /…/ I tell you one of my highly spiritual experiences back from autumn, which is a typical camino story considering its dramaturgy, and as for its unique content, very “Rooolandistic”. The last water before Santiago is the brook of Lavacolla. Pilgrims…..