Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gyi

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha az ember elhagyja Tahitótfalut, nemsokára jön a híres S-kanyar a lovardával (kicsit beljebb az erdőben van egy bűbájos, apró, halszegény kilós tó), és a Tüzéppel, aztán kezdődik a több mint 2 kilométeres bogdányi egyenes, szinte az egyetlen hely a Kanyarban, ahol előzni…..
gyi 2008.03.24 23:32:24
Üdv!
Hogy alaposabban körbe legyen járva a téma, mondok nehány adatot. Mo-n ma biztosan 8% alatt van az erdőterület aránya. (1997-es adat: 7,7 %, ekkor 16,7% volt az összes faállománnyal borított terület. ld. Kitaibelia II. évf. 2. szám, Bartha Dénes cikke) Ami faállománnyal borított terület, de nem természetszerű állomány = nem erdő, azt faültetvénynek hívják: ezek a rövid vágásfordulós nemesnyarasok, az alföldi akácosok és az ugyancsak tájidegen fenyvesek. Ezek semmilyen értelemben nem erdők, mindenekelőtt ökölógiai értelemben nem. Élőviláguk rendkívül szegény, különösen, ha arra gondolunk, hogy a helyükön valaha létezett erdők és gyepek milyen sokszínűek és fajgazdagok voltak, még ha legeltették, vagy más módon hasznosították is őket. Ami a tavalyi hozsannázást illeti a 20% "erdőről" Solymosi akadémikussal az élen, (hogy még rádióhír is lett belőle!) így tessék érteni, tehát hogy csúsztatás, mellébeszélés, eufémizmus nélkül pedig hazugág a neve. Illetve: talán nem köztudott, de több éve a hőerőművek eg része (többsége?) erdőt zabál, bükköst, tölgyest, ami van a közelben, a Bükk-hegységben, a Mecsekben, stb. Még senki nem merte fölmérni, mennyi igazi erdő égett el a kazánokban, nyilván valamely elvtársak vagy urak érdekeltek benne, hogy ne kerülhessen napvilágra. Summa summarum: az erdőterület valószínűleg 7% alatt vannak ma már, a többi ültetvény, ami, megjegyzem, fatömegben, növedékben, hozadékban, stb. számolt értékben sem közelíti meg a valódi erdőállományokat.
Hogy most ezek után, hogy minősítsük az erdészek mindenkori rizsáját, mindenkire rábízom, de igazat mondani ezzel kapcsolatban fatermesztő, gazdálkodó erdészt még nem hallottam (az erdész végzettségű, de nem a termelésben dolgozó figurák más kategóriát képviselnek), az ő látásmódjukat tökéletesen uralja a gazdasági érdek, és a többi (termvéd, ökol, stb.) megfontolás nekik nem szempont. (A többibe nem mennék bele, a tanfolyam később folytatódik, még csak annyit: a fent idézett cikkben 18 pontban van összefoglalva, hogy mi számít helytelen, vagy kártékony gyakorlatnak ma az erdészek részéről. Ebből a tarvágás csak egy, ami nem illegális, csak helytelen. Illegális akkor, ha nem az üzemtervben meghatározott időben történik, tehát ha az újmaszek saját szakállára kinyekkenti az erdőjét. A levágott erdő helyett egyébként nem a szomszédban kell csemetét ültetni, ugyanis a levágott erdő is erdőnek számít, már csak azért is, mert magától fölújul (ha el nem cseszik valamivel, túl sok vaddal, stb.)

Mindezt azért, ha már érinteni tetszettek az erdőket a bicikliút kapcsán. Maga vita/párbeszéd igen érdekes volt számomra, a rengeteg szempont körültekintő óvatosságra inti az embert, amikor latolgat egy efféle helyzetet. Arra int, hogy senki sem lehet, elvi okoknál fogva sem, az igazság letéteményese, legfőképpen azért, mert nincs is igazság. Ezért legalábbis fölösleges a másikat túl nagy vehemenciával lehülyézni... Továbbá az is esezmbe jut, hogy a focihoz és gyerekneveléshez mindenki ért..., de hát tudjuk, ugyebár, hogy nem. De még ha értegetünk is hozzá, akkor is kimaradhat valami a számításból...
Amúgy megértem az indulatokat, nem könnyű egy felszámolás alatt álló országban tehetelenül nézni, hogy kilopják alólunk, széthordják a hazánkat. De ne tessenek csüggedni, hamarosan befejeződik a procedúra, a vasútnak is annyi, rövidesen tönkreteszik a főváros tömegközlekedését is végleg, a villamosműveket is eladják hamarosan az elvtársak, ami után az áram is drágább lesz, mivel nem kínálati, hanem keresleti a piac, és azután már nem sok minden van. Talán a maradék erdők még... Nincs messze az idő, amikor egyszerre leszünk Nyugat-Európa gyarmata, hisz 2011-ben a földjeinket is megveszik alólunk, hisz EU-s törvények biztosítják a lehetőséget, továbbá ismét Oroszország kiszolgáltatott jobbágya.
Vége.