Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tesz

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Népes rokonság 2006.12.12 00:16:00
Egy mondat egy hírből:A helyszínen összegyűlt a beteg népes rokonsága, akik halállal fenyegették meg a mentősöket, ha a férfi nem marad életben - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.Találós kérdés:…..
tesz 2006.12.12 07:36:31
Szavaim igazolására tegyünk egy rövid kis kitérőt a közelmúltba. 1997-ben kisebbségi és adatvédelmi biztos a következő megállapításra jutott: Miután az adatvédelmi törvény a nemzeti hovatartozást olyan adatnak tekinti, amellyel mindenki saját maga rendelkezik, kívülálló csak akkor használható fel, ha az érintett ehhez hozzájárul, a rendőrségi körözésekben és tudósításokban tilos használni a „cigány” kifejezést (Kaltenbach Jenő: „A fizikai tulajdonságokat felsoroló személyleírást kell adni. A személyleírás – hangsúlyozom – nem helyettesíthető a nemzetiségi hovatartozásra való utalással.[...]”; Riporter: Az addig érthető, hogy a nemzetiségre való utalás helyett személyleírást kell adni. Állásfoglalásában viszont az is olvasható, hogy a személyleírásban a cigány szót más, nem sértő kifejezéssel sem lehet helyettesíteni. Az omnudsmanok szerint felváltva kell alkalmazni a jelzőket – például azt, hogy sötét, barna vagy kreol bőrű –, így érhető el, hogy egyetlen szó sem váljon a cigánysággal azonosítható fogalommá. In: Egy magyar országos napilap. 1997. március 28.)
Emlékezhetünk rá, hogy a politikai óvatosság az ajánlott minta analógiájára, de már nem éppen jóhiszeműen kialakította a maga gúnyos alakokat, mint a „nemzetiségi színű”, a „kreol”, a „maláj” a „római” vagy szoláriumbarna bőrű. Ezek az úgymond szinonimák mutatják, hogy a politikusok jó szándékát milyen könnyű visszájára fordítani.
w Lenin a Marson 2006.11.19 10:00:00
Kárörvendő könyvajánlat következik, olyan regényről lesz szó, amit gyakorlatilag lehetetlen beszerezni. (Az Antikvárium.hu-n elvileg előjegyezhető, de lehet, hogy egy életet kell várni rá.) Alekszej Tolsztoj Aelitája vagy megvan a háznál eleve, és már kamaszkorában elcsaklizza…..