Regisztráció Blogot indítok
Adatok
horvathgergely79

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tegnap bejelentette, hogy a Kormány döntése alapján hazánk él a magyar-orosz államközi szerződésben rögzített jogával és előtörleszti a Paks II beruházásra eddig lehívott orosz hitelt. A pozitív hír azonnal kiváltotta a projektet ellenző ellenzéki pártok heves…..
horvathgergely79 2018.02.08 17:55:11
@_most_: a második bekezdésben olvasható, hogy a hitelszerződés nyilvános (mint ahogy az államközi megállapodás is). Ott a link is.

De idelinkelem, hátha akkor könnyebben beleolvasol:
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1400024.TV
A paksi atomerőmű fejlesztésével kapcsolatban sok hír jelent meg már a kezdetek óta, melyek közül sok nem ment bele szakmai kérdésekbe. Természetesen ez nem szemrehányás, mivel ez a történet nagyon sokrétű és összetett, így nem csak egy olvasata van, és egy cikkben vagy bejegyzésben nem is lehet…..
horvathgergely79 2017.12.21 10:27:02
@CoolKoon: "De ha annyira bombajó ajánlat volt az orosz, akkor miért kellett az ÖSSZES, erre vonatkozó anyagot (a legutolsó fecniig is) tízmillió évre titkosítani? "
Google a barátod, meg kell próbálni utánanézni, hogy mi érhető el, és mi titkos, mielőtt a sajtóban megjelent hírek alapján kialakítod az álláspontodat. Aki keres, az talál. :)
A finanszírozásról törvény is van, a hitel feltételeivel, kamatokkal, visszafizetéssel, meg minden:
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1400024.TV
Nyilvános az EUs elemzés a pénzügyi kérdésekről (angolul):
ec.europa.eu/competition/elojade/isef/case_details.cfm?proc_code=3_SA_38454
Ebből már ki lehet számolni, hogy mi mennyibe fog kerülni.
Ha nem a pénzügyi vonal érdekel, hanem a technológiai vagy a környezeti, akkor magán a paks2 honlapján is van "ajánlott irodalom", pár ezer oldal:
www.paks2.hu/hu/Kozerdeku/KozerdekuDokumentumok/KornyezetvedelmiEngedelyezes/KornyezetiHatastanulmany/Lapok/default.aspx
www.paks2.hu/hu/Kozerdeku/KozerdekuDokumentumok/telephely_engedelyezes/Lapok/default.aspx
Ezek elolvasása után azért közelebb kerül az ember a témakörhöz, sőt, ha az embert >nagyon< érdekli a téma, akkor akár további anyagokat is lehet találni a neten: sok (tudományos) cikk foglalkozik a témával. Jó olvasgatást! :)

"Mondjuk ha már itt tartunk, emlékeim szerint Nagymaros is leginkább politikai okokból bukott meg...."
Én szeretném azt hinni, hogy a vízenergiát még nem kell végleg eltemetni Mo.-n, majd csak lesz még olyan politikai környezet, ahol ezt elő lehet hozni ezt a fontos kérdést. Az ország villamosenergetikája szempontjából egészen nagy szükség lenne rá, ha a fosszilisaktól szabadulni akarunk.
horvathgergely79 2017.12.21 12:00:08
@HaD: Nézd meg a kommentet, amire a válaszomat írtam. De inkább beillesztem ide, hogy egyszerűbb legyen: "De ha annyira bombajó ajánlat volt az orosz, akkor miért kellett az ÖSSZES, erre vonatkozó anyagot (a legutolsó fecniig is) tízmillió évre titkosítani? "
Arra világítottam rá, hogy a kommenttel ellentétben nincs az "ÖSSZES" anyag titkosítva. És nyilván nem tudom az összes interneten elérhető dokumentum tartalmát, jobb dolgom is van, mint esténként ezt olvasgatni. Amit hivatkoztam pár ezer oldalt, azok magyarul vannak nagyrészt.
Az erőmű ára: minden portálon 12,5 milliárd euróról írnak, ez elég régóta nyilvános. A karbantartási költségek szerintem viszonylag könnyen becsülhetők, mert feltételezem, hogy arányaiban hasonlóak lesznek, mint más atomerőművek esetében. A fűtőelemek ára az urán világpiaci árával korrelál, ami szintén elérhető (2007 óta csökken).
www.indexmundi.com/commodities/?commodity=uranium&months=180
Amúgy az atomerőmű áram-árában kb 10-15% az üzemanyag költsége, a kérdés szinte marginális.
Mo. energiaigénye kapcsán évente jön ki nyilvános jelentés a hálózat-üzemeltetőtől, a MAVIR-tól. Ezt sem tudom kívülről, csak szólok. :)
www.mavir.hu/documents/10258/15461/Forr%C3%A1selemz%C3%A9s_2016.pdf/462e9f51-cd6b-45be-b673-6f6afea6f84a
A KHT-t nem tudom ki készítette, de gondolom a doksi első oldalán le van írva. A referenciák is. Mivel nyilvános, magyarul is, a 3. linkemen megnézheted, ha akarod. (Ezt sem tudom kívülről. Az árát sem tudom, de nem értem, hogy ez miért kell neked.)
A villamos energia ártrendje? Ne röhögtess, a világon senki nem tudja biztosan, még 5 évre előre sem. Csak hogy érezd, mennyire nem: tavaly volt egy hideg tél, nagy fogyasztási igénnyel, alig volt áram, erre annyira beszart mindenki, hogy most a HUPX-en ~60€ a zsinóráram 2018 január-februárra, nehogy megint az legyen, mint tavaly. És még csak a következő 10-20 évben fognak kihullani az öreg erőművek Európaszerte.
www.hupx.hu/hu/Lapok/hupx.aspx?remsession=1
Mo. energiaszükséglete kapcsán szintén a MAVIRhoz fordulnék, ha nagyon érdekel. Ott az adatok is ott vannak az elmúlt évekre, gyakorlatilag még ha az elektromos autókkal nem számolunk, akkor is számolhatsz folyamatos növekedéssel. Tavalyelőtt kb +2% volt, tavaly +1%, idén szerintem megint +2% körül lesz a növekedés. www.mavir.hu/web/mavir/reszletes-havi-brutto-energi-adatok
A gazdaságátalakítási konszenzusos tervről és az egypártrendszerről nem tudok nyilatkozni (mérnök vagyok, műszaki szemszögből ítélem meg a dolgokat). Feltételezem, hogy fejlődni tervezünk, a fejlett technológiák viszont áramot fogyasztanak inkább, mint más energiát. Persze lehet energiahatékonykodni, de inkább az olaj alapú közlekedésen, gáz alapú lakásfűtésen, és ilyesmin tudunk nagyot szakítani (spórolni), ahol ha tényleg széles körben elterjednek a fejlett rendszerek (elektromos autó, légkondi, geoszondás hőszivattyú, stb.), akkor ez azt jelenti, hogy a jelenlegi hatékonytalan rendszerről állsz át villanyt fogyasztó hatékony rendszerre.
Gyakran felmerül egy egyszerű kérdés: éjjel rendelkezésre áll-e a napenergiával megtermelt áram? Túlegyszerűsítve úgy is szokták ezt kérdezni, hogy éjszaka süt-e a nap, de ez félreértésekre adhat okot, így járjuk körbe ennél alaposabban a témát. Ennek során többek között szó esik napelemekről,…..
horvathgergely79 2016.10.24 16:00:54
@Mári Pacal: Kedves Pacal, ki tudod fejteni, hogy melyik részével nem értesz egyet a számításnak, hogy hol van benne a hiba? Érdekelne!
horvathgergely79 2016.10.26 10:09:39
@bibi_passz: először is: atomerőműről nincs szó ebben a leírásban, mondjuk, hogy nincs is köze az egészhez. Hiszen az alapvetően alaperőmű, és mint ilyen, a hálózatra termel, tehát totál ellentétes azzal, ami a poszt lényege: önellátás.
Másodszor: ha megnézed a számítás leírását egyértelműen látszik, hogy a napelemek által télen termelt energia bele van számolva ebbe a mennyiségbe, vagyis ez azt jelenti, hogy ennyivel kevesebb energiát állít elő a tendszer, mint amennyit elfogyaszt a háztartás. Szerintem ez elég egyértelmű. Nem arról van szó, hogy csak nyáron termel a napele, azt el kell tárolni, télen meg teljes a sötétség...
horvathgergely79 2016.10.26 10:14:39
@szocske_: kérdés lesz szerintem a hely is, valamint a kihasználtság. A 3-4x-es napelem-mennyiség mondjuk ebben az esetben 10,5-14kW, az 42-56 db tábla(egy tábla általában 250 W, és 1,5 m2), vagyis 63-84 m2. Egy négy fős családnak, körülbelül. Ez azért sok hely, nem?
Magyarországon - a hazai híradások tükrében - sokan gondolhatják azt, hogy az „Energiewende” („zöld fordulat”) ügyében teljes a konszenzus Németországban. Pedig valójában sokkal árnyaltabb a helyzet. Legutóbb épp a Frankfurter Allgemeine Zeitung a fukushimai baleset évfordulóján tette mérlegre a…..
horvathgergely79 2016.03.21 10:17:57
@jágör68: Ahányszor ide beírtad a kérdésedet, annyi erővel akár a google-n is utánanézhettél volna.
www.world-nuclear.org/information-library/nuclear-fuel-cycle/nuclear-wastes/decommissioning-nuclear-facilities.aspx