Regisztráció Blogot indítok
Adatok
darvas

1129 bejegyzést írt és 509 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
István megint eltörte a lábát, ezért kicsivel több ideje lett az internetes böngészés műfajú kutatásra. A Budapest Főváros Levéltára Fogolytörzskönyvek és nyilvántartások adatbázisában megtalálta az 1847. október 16-án Cserépfalván született Kohn Dávidot.  Vajon…..
Ne szépítsük, fotelszurkoló vagyok. Van ilyen, nem feltétlen megy mindenki stadionba, lehet amiatt mert messze van, lehet amiatt mert nincs lehetősége rá, mindegy is ebből a szempontból, van egy rakás olyan Milan szurkoló is, aki még életében nem járt a város határán túl. Fotelszurkoló voltam…..
A BLOG ELKÖLTÖZÖTT!!! GROSZMANNLILI.XYZ   Az Utazó vagonkiállítás 2016. évi első vidéki állomása Mezőkövesd, ahol 2016. március 7-11. között lesz látogatható a mozgó tárlat. Az Élet Menete Alapítvány szervezi a kiállítást. A kiállíltás meghívója: Ezt írják: Alapítványunk évek óta működtet…..
Menjünk vissza pár évvel, majdnem pontosan száz évvel ezelőtti időkbe. Milyen könyv lehet, mely a poszt címét adja? Egy kolléga kért segítséget soproni kutatási területről, ha már megnéztem a kötetet, akkor még jobban megnéztem. Az aranyalbum díszes oldalai az első világháború magyar zsidó hőseit…..
Vissza egy tavalyi posztra, Albert Görniget kutatja Cserépfalvi Imre lánya, egy Nőka lapjás cikket szemléztem. Sajnos a BBC letiltotta a videót a Youtube-ról. Cserépfalvi-Galiigan Katallin a Goerings Last Secret : Revealed 2011 című dokumentumfilmben. A múlt heti Nők lapjában hiperhíres…..
Folytatom az újraközlést. Majdnem két éve szkenneltem homályosan az alábbi iratot a cserépi hivatalban. Majd lesz rendes szkennelés is, ha szintet lépünk eszközileg. Az extrahíres költőproducer és könyvkiadó Cserépfalvi Imre, azaz Deutsch Imre születési anyakönyve következik háromba…..
Folytatom a reblogzást Cserépfalvi Imrével. Szkárosi Endre, József Attila-djas költő barátunk valamikor régen Cserépfaluban kirándult. Megtesztett neki egy házikó, megvásárolta, és azóta Cserépfalvi Imre szülőfalujában tölti fel az elemeit, mint sokan mások. A FLAU blogban Nyelvelések címmel van egy…..
2014 tavaszán még nem volt Groszmann Lili blog, akkoriban a cserépi blogomban jött néha Cserépfalvis poszt. Az Országos Széchényi Könyvtár Történeti Interjúk Tárában 2013-ban kutakodtam.  Bokor Imre 1981-es Cserépfalvi Imre-interjújának részletét ismétlem. Ha újra megnyílik a cserépi Cserépfalvi…..
A kutatás egyik legfontosabb nemtudommije, hogy a hivatkozásokat pontosan feltüntetjük. És persze újra is közlünk rengeteget onnan, ahonnan.  Most egy teljes írást közlünk. Újra. A speciális posztot Lipthay Endre kiváló Kézirattáros kollégámmal együtt készítettük az Országos Széchényi Könyvtár…..
Groszmann Lili Termelési riport 2015.12.27 00:06:36
Pár nap múlva már a harmadik naptári évet kezdi a kutatásunk. Egész pontosan: 2014 áprilisában kezdődött a kutatás a Yad Vashem archívumának feltúrásával, és nemsoká 2016 van. Rengeteget haladtunk, lett azóta 108 poszt, negyvenvalahány intézményi, levéltári, könyvtári,…..
1937-es vagy 1936-os kép a mezőkövesdi zsidó iskolából. Már 1888-tól saját iskolája volt a zsidó közösségnek, sőt 1891-től már két tanerős volt az intézmény. Középtájon alulról a második sorban ül Schwartz Ilona tanárnő. Felső sor:1) Arie - Karoly Klein;2)....3)…..
Groszmann Lili Markovics Laura 2015.11.11 12:01:19
Amikor a kutatók elkezdenek kutatni szétnéznek itt meg ott, hogy a kutatásuk tárgyában keletkezett-e már valamilyen publikáció. Nehogy véletlenül ugyanazt elkezdje kutatni a kutató, amibe egyszer már beletett pár évet egy kollega.  Most egy 2014-es szakdolgozatot olvastunk el.…..
Groszmann Lili Chewra Kadischa 2015.11.06 14:38:54
Újra Széchényi Könyvtár :) A Plakát- és Kisnyomtatványtárban található a Mezőkövesdi Chewra Kadischa Egylet alapszabályai. 1909-ban alapították az egyletet. Az egylet céljai: szegénysorsú betegek ápolása és támogatása, orvosi segély és gyógyszer nyújtása, a…..
Mikrofilm! Az Országos Széchényi Könyvtár nagyon sok sajtóterméknek őrzi a mikrofilmre vitt verzióját. Nem szeretem a mikrofilmes cuccot, szemüveges vagyok. Olyan, mint egy gagyi ekönyvolvasó. Egy óráig bírtam, aztán mentem szemet pihenteni. A Mezőkövesdi Újság 1939-es és…..
Groszmann Lili Könyörögtek 2015.10.25 17:07:09
Klára nénis posztunkra a Facebokoon érkezett egy fontos komment: Hegedűs Lászlóné a nagymamájától hallotta a cserépi történeteket. A nagymama 1944-ben már felnőtt volt. Az eddigi interjúink alanyai még fiatalok voltak 44-ben, ezért sem emlékezhettek bújtatásra. A legújabb…..
2015. október 9-én beszélgettem Hüvelyes Istvánné Klára nénivel. Groszmannékkal szemben lakott, sokat játszottak együtt gyermekkorukban. Akkor tudta meg, hogy Groszmannnék zsidók amikor meglátta rajtuk a sárga csillagot. Groszmann Lil barátnője volt Klára néni, 18 évesek voltak…..
Tóth Balázs egri újságíró küldte át az alábbi csatolmányt. doc.קדרי A blog jobb hasábjában lévő e-mail címünkre küldte, ez az első igazi levél, ami csak úgy érkezett "magától". Gustav Blau leveléről azt gondolta Tóth Balázs, hogy talán érdekel minket.…..
Groszmann Lili Yolo matyók 2015.10.13 22:19:00
Megnéztem múlt pénteken a Történetek egy családi albumból – magyar zsidók 20. századi emlékei c. időszaki vándorkiállítást a mezőkövesdi gimiben. Nagyon meglepődtem, amikor október elején olvastam a kövesdi kiállításról. Másfél éve kezdtem, majd ketten folytatjuk…..
Október elsején a Centropa alapítvány Történetek egy családi albumból – magyar zsidók 20. századi emlékei c. időszaki vándorkiállítását nyitották meg Mezőkövesden a gimnáziumban.  Képek és sajtó itt is. Ezt írták: Pataki Éva, a mezőkövesdi Czeisler család…..
Groszmann Lili Malvinka néni 2015.09.28 16:48:06
Szegedy Barnáné Malvinka néni hagyatékába nézhettem be hétvégén, az unokája Marianna segített. Malvinka néni nemcsak kiváló pedagógusa volt Cserépfalunak, hanem Ő volt az, aki a blogolás előtti időkben naplót vezetett arról, hogy mikor, kivel és mi történik…..
Zsidó sírkövek az Ócskatemetőben Cserépfaluban from Tóth Péter on Vimeo. Gyorsfelvétel az Ócskatemetőről Cserépfaluban. ..
Egybeszerkesztett és megphotosoppolt infogarfikát mutatok a Hungaricana adatbázisból. Mezőkövesd, Bogács, Bükkzsérc, Tard, Cserépváralja, Noszvaj, Szomolya és persze Cserépfalu vallási adatai jönnek…..
Groszmann Lili Groszmann Erzsébet 2015.07.24 11:04:51
Az USHMM adatbázisa eddig hogy maradhatott ki? István küldte a linket. Holocaust Survivors and Victims Database Jópár poszt lesz a találatokból és a nagy excel adatbázisunkat is kibővítjuk az új adatokkal. Groszmann Erzsébet Groszmann Miklós túlélőnk testvére. 1911-ben…..
Lemaradtunk a Mezőkövesdi Újság júniusi számáról. Kissé pontatlan tudósítás de nem baj az, lényeg, hogy minél több helyen legyen nyoma annak, aminek nem szabad sohasem elkopnia. Három printscreent készítettem. Mezőkövesdi Újság - Városunk Lapja  XXVII. évf. 11. sz. 2015.…..