Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Molesme

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Gábor fiam meghalt éjfélkor szívinfarktusban! – írta blogunknak sms-ben id. Ocskay Gábor, az Alba Volán ügyvezetője. A klub válogatott hokisa harmincnégy éves volt. Az MTI hírösszefoglalója szerint a játékosokat és a vezetőedzőt sokkolta a halálhír."Gábor éjfélkor…..
Csak bedobnék egy érdekes történetet a hazai pocsolyába, az új atomerőmű feletti örömködést talán kicsit elrontva.Szóval, egy kedves ismerősöm (akit nem áll módomban megnevezni...) a napokban járt Andris Piebalgs (energiaügyi biztos) sajtófőnökénél Brüsszelben.…..
Molesme 2009.03.22 20:17:28
ebben szerintem nincsen semmi összeesküvés.

a szállítási infrastruktúra a rendszerirányítással maradt a mol-nál, a nagykereskedelmet és az akkori tárolókat adta el az e.on-nak (mol megkapta a pénzt, az e.on meg azt hitte egy német multival nem szórakozik majd a kormány, mint tette a mollal az árrendeletek formájában - ami nem úgy lett, különösen mikor októberben még IK faktort is eltörölték a nagykereskedői árképletből, meg is haragudtak a kormányra német vonalon).

azóta lett még egy stratégiai tároló - közbeszerzésben szintén a mol nyerte az e.on előtt - amihez még hozzáalakítanak egy kereskedelmi tárolót. a fogyasztók meg örömmel kifizetik. az eon és a gázszakma szerint a jelenlegi infrastruktúra (ha nem áll le az import) teljesen optimális a jelenlegi magyar igényekre, saját célra nem kell semmi.

földgáztárolásban egyébként, ha már másban nem, geológiailag nagyon jók vagyunk és a gazprom már évek óta gondolkozott azon, hogy a nyugat-európai szállításaihoz ideépíti a tárolóit - a jelenlegi mol-lal közös projekt kisebb is mint amiben eddig gondolkoztak. teljesen logikus és elég jó üzleti lehetőség nekünk, ha már annak idején nagyvonalúan lemondtunk az akkori gázvezetékekről - Szlovákia javára.

az ipari ellátás jelentős része pedig az emfesz kezében van - ami közvetve ukrán oligarcháké, hacsak meg nem veszi végre a gazprom. akkor aztán meglátja az aktuális kormány és a piac, milyen amikor igazi orosz befektetők vannak az országban.
Molesme 2009.03.23 09:51:37
@becquerel:

nem tudom mi a közbeszerzésben a meglepetés vagy éppen a poén, máshogy nem is lehetett volna, elvégre a megrendelő az állam (pontosabban az MSZKSZ) volt. komoly verseny is folyt ért mert fix cash-flow-t biztosít a nyertesnek, az e.on pedig amint kiderült, hogy a mol nyert, eredetileg perelni is akart, de aztán mégsem.

a fogyasztók örömmel kifizetik persze, hogy vicc. bár én mint fogyasztó inkább fizetek ezért, mint a zöldenergia átvételi díjaiért.
Közel tízmilliárd forint került tavaly az MVM-től egy Kapolyi-cég közbeiktatásával egy offshore hátterű vállalkozáshoz, melyet az FTC angol befektetőjének budapesti helytartója, Szász András képvisel Luxemburgban. Az MVM-nél belső vizsgálat zajlik az ügyben, Szász András…..
Molesme 2009.03.18 22:00:13
@beszóló:

ne zavarjon, hogy bár az MVM valóban állami tulajdonban lévő vállalat, multicégekkel versenyez az állami piacon és végeredményben az energiafogyasztók által fizetett díjból biztosít nyaralási lehetőséget a dolgozóinak. az éves beszámolója nyilvános, abból megtudhatod, hogy inkább mennyi adót és osztalékot fizet az állam részére. szó sincsen állami pénzen szervezett nyaralásról. nem nehéz ebben mellélőni, nagyeszű publicisták, sőt egykori gazdasági miniszterek is elkövették.

horvátországban pedig a kilencvenes évek óta biztosít kedvezményes nyaralási lehetőséget - eredetileg a saját tulajdonában álló nyaralóban, amelyet ha nem a többezer MVM csoportos munkavállaló használ, más nyaralók is igénybe vesznek. van még párezer vállalat, sőt multicégek, amelyek a szakszervezetük útján nyújtanak ilyen lehetőséget.

ez a történet nem erről szól.
Molesme 2009.03.19 18:41:46
@beszóló:

pedig van, tehát van mit megnézned. a párezer nyaraltató cég nyilván nem csak Magyarországra értendő, de érdemes nyilvános privatizációs ügyekben (nem csak energiacégek) kutakodni milyen harc volt, hogy dolgozói üdülőket nem adunk el és csak a melósok használhatják. az MT komoly lehetőséget is ad az üzemi tanácsoknak ilyen ügyekben aztán. a mostani történetnek, ismeretlen hotelek vásárlásának semmi köze az MVM dolgozókhoz, nem is láttak belőle semmit, amit pedig évtizedek óta kapnak és amihez a jelen üzlet kifelé jó alapul szolgált, az teljesen tisztességes.

MVM monopolhelyzet és a nyereség bedobása mint érvel jönni azóta, hogy idén januárban csendben elismerte az EU Bizottság a csendben nyűszítő GVH-val együtt, hogy bocs tévedtünk, egyáltalán nem vagytok monopolhelyzetbe, nem éltetek vissza versenyelőnnyel, sajnáljuk, hogy ennek az ellenkezőjét éveken át szajkóztuk országnak-világnak, ostobaság. pláne, hogy a HTM-ek alapján is a multicégek erőműveinek kellene visszafizetni pénzt (az államnak) bővebb infó a januári sajtóban.

ha az MVM szabadon, paraziták nélkül tisztán szakmai és üzleti alapon gazdálkodhatna már rég egy másik MOL szintű társaság lenne a régióban.

Konzervatórium Ferenc, a hős 2008.12.31 18:00:00
2009 nem ígérkezik túl jó évnek, lesz például recesszió, az meg sosem jó. Meg minden drágább lesz, satöbbi, elmondaná mindezt Lenke néni a Szomszédok végén, de szerencsére már nincs Szomszédok, és akkor még mondja valaki, hogy Kádár alatt jobb volt. És még biztosan lesz…..
A nehéztüzérség után most egy másik fegyvernem is támadásba lendült. Egyetemi tanárok, nyugdíjas MVM-dolgozók, volt paksi vezetők stb. A cél változatlan, megakadályozni, hogy az MVM-et szétszedjék. Az indoklás a szokásos "nem az MVM tehet róla"  blabla ("az…..
Molesme 2008.05.03 15:41:46
miért használnák ki őket? nem éppen szenilis öreg vénemberek, akiket a gonosz MVM menedzsmentnek nyugdíjasotthonok társalgójában kellett volna a délutáni ultiparti közben aláírásra biztatnia.

s nem tudom ki az érdekes név és közülük ki nem szerepelne a másikkel egy listán. megint felszínes és a téma szempontjából teljesen lényegtelen kérdés. egyébként minden aláíró mögött komoly szakmai életút van, bármikor vitaképesek, még akkor is ha van aláíró, aki reális zöld mezben nem éppen a bölcsészzöldek és a kevésbé speciális szakterületeken bizonyára kiváló szakértőkkel szembeni kultúrált vitastílusáról vált ismertté - de ettől még igaza lehet. a szöveg - szerintem - meg se nem jobb, se nem rosszabb mint bármely más manapság közzétett nyílt levél.

s mi van a MAVIR adatokkal? nem éppen annak kéne bizonyítani, aki állít valamit? adatok, eszközök megvannak, ha máshogy nem megy, lehet megint versenyhivatali raid-et csinálni.

persze, hogy az MVM érdeke. miért baj, hogy szeretnének továbbra is egy régióban versenyképes társaságban dolgozni? nagyobb baj, hogy amíg ők minden lehetséges alkalommal számokkal, tényekkel, sőt közgazdasági érvekkel is bizonyítják, hogy a régiós álmok szétfoszlása mellett a tervezett leválasztás indokolatlan, kárt okoz és komoly kockázokat jelent, addig az ellenoldal csak azt tudja ismételni, hogy a leválasztás az MVM-nek nem jó és ha nekik rossz, akkor az eredménye bizonyára mindenki másnak a kánaán. (emberek, akik még HTM-t sem láttak életükben, talán azt sem tudják mit jelent, nyilatkozzák, hogy amint megszűntetik őket minden termelő leghőbb vágya lesz olcsó árammal beborítani a magyar piacot, egyúttal lemondva a kártérítés érvényesítéséről. termelői erőfölény, az lesz ám a jó..).

az is vicces, mikor az újságokban vagy itt is MVM menedzsmenteznek. mégis mi az az MVM menedzsment? hol van itt egy önjáró, titokban többségi tulajdonossá vált, a többi részvényesi érdekeket semmibevevő, x éve bebetonozott csapat, amelyet nem söpörhet ki az immár kétévente szokásos vezetőségcsere?

meg adófizetők pénzéből történő nemzeti bajnok építés mint leírta a GVH és csodálta a szakértelmet a blogíró. hogy mikor fizették a rendszerváltás óta egyetlen alkalommal az adófizetők az MVM-et? az új piaci felé közelítő rendszerben egyedül 2001-ben, amikor az MVM mint nagykereskedő hatósági eladási árai nem fedezték a beszerzési árait de kénytelen volt finanszírozni a külföldi áramszolgáltatók nyereségét. majdnem csődbe is ment. egyedülállóan bebizonyította az ország, lehet egy dráguló piacon alacsony fogyasztói ár mellett kellő nyereséget termelni a befektetőknek. ki is volt akkoriban a MEH vezetője?