Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Simonyi Balázs

16 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Van egy remek RögvEst-játékunk: a stressz-menedzsmentben frusztrációt, bosszúságot, sérelmet, problémát adhatunk ki a a pökhendi, nemtörődöm, akarnok célszemély/cég/sóhivatal ellenében. Az utóbbit megszemélyesítő játékos szerepe igencsak hálátlan, mert a jelenet végén…..
"Easy to forgive, easy to forget" > japán jelmondat, sokmindent megmagyaráz    A megtett út: Tokyo -Sendai 351 km (ill. Matshushima 370km) -Kyoto 370km -Osaka 405km- -Kobe 430 km -Hiroshima 680km -Minakami 165km     - nem…..
Simonyi Balázs 2010.03.31 22:30:52
Azt hiszem Kölnben sikerült valamelyest megértenem a futball lényegét a játéktól a valóságig. Helyesbítek, nem megértettem, hanem közelebb kerültem hozzá. Szavakba nem nagyon önthető az érzet. Olyan ez, mint a bölcsek köve: mindenki ezt keresi, mindenki…..
sajtcédulák, félmondatok NYC-ből: - City of blinding lights, hahaha   -   fogadj örökbe egy autópálya-szakaszt! (felhívás utcán) -   Coney Island: régi, film-Amerika milliő, vurstlival, bódékkal -   A nagy, központi könyvtár "hatásos"…..
Miután kiáradoztam magam a Halloweenról, a Metropolitan Operáról, és úgy ánblokk New Yorkról, a világ legjobb tömegsport rendezvényéről számolnék be. A helyzet paradox, mert a hosszútávfutás (minél hosszabb, annál inkább,pl. egy 42km-es maraton vagy onnan tól…..
New York-i ottlétem meghatározó élménye volt mai is kellemesen borzongató maratoni futás mellett a Metropolitan Operában látott két előadás. Az '50-es években - Leonard Bernstein aktívkodásával - épült meg a központi kultúrhely a manhattani Upper…..
Rég volt mozgás a blogon. Annál több a Momentán színházában. De most valami kikívánkozik belőlem, reméljük e bejegyzést több, gyakoribb bejegyzés követi majd. Nagyon vázlatos eszmefuttatás friss koncertélményeim kapcsán: 1 stadionkoncert (nem tízezres, zártterű aréna):…..
comment:com Szinkron vagy felirat? 2009.06.26 11:00:00
Mivel számos posztnál előjön ez a klasszikus téma, úgy vélem, ideje kitenni egy ilyen posztot - mint ahogy tette azt a sorozatjunkie is - mert valahol idegesítő már, hogy néhol az adott poszt témájára vonatkozó kommenteket úgy kell kihalászni az anyázások közül, amiben a…..
Simonyi Balázs 2009.06.27 13:05:20
1951-ben dőlt el kpi utasításra, h nálunk szinkron lesz (többek közt a cenzúrázhatóság és a nagyfokú analfabetizmus miatt). Így alakult tehát, s manapság ez a konstrukció betonbiztos alapokon áll, bármennyire is megosztó.

Szakmabeliként furcsamód én inkább osztom a feliratpártiak véleményét (s ez nem egy trendi gesztus felétek, feléjük), ugyanakkor csatlakoznék a fent leírtakhoz:

- a sok fusi, sok kontraszelektív húzás emberileg és technikailag, valamint az eszement mennyiségi kívánalmak egyszerűen szarba döntötték ezt az egykor tényleg minőségi és ízléssel teli szakmát, és ez nem púderelés, hanem majd negyedszázados személyes tapasztalat.

- valóban számos kiváló magyar változat létezik a savazás dacára is, s még a mai napig születik egy-egy ilyen

Személyes kedvenceim (mind szakmai, mind közönség szemmel/füllel, a régi változatokra vonatkozóan, nem a DVD kiadványokra feltettek):

A bárányok hallgatnak, Amadeus, Félénk vagyok de hóditani akarok, És megint dühbe jövünk, A ravasz, az agy..., Az utolsó mozielőadás, Hetedik, Diploma előtt, A semmi ágán. És legutóbbról: Trópusi vihar.

Ja, a feliratokhoz csak annyit: számos esetben találkozhatunk slendrián feliratozással, teli írásjelhiánnyal vagy helyesírási hibákkal. Ráadásul sok esetben a feliratfordítás és a szinkronfordítás külön készül, nem ugyanaz az a jóember (fordító) csinálja .

Vagy a szinkront a rövidebbre fogott feliratfordításból írják (mert a vásznon gyorsabban pereg a szöveg, sokkal kevesebbet írnak ki, mint amit pl. szinkronban mondanának).

Üdv
SB

Skynet egyszerűen a "what?" címet adta az illusztrációnak. Egyetértünk: Egy elég régi darab, már-már klasszikus. Remélem még senki nem küldte be; ha igen, akkor elnézést, figyelmetlen vagyok. Simpson család és Viasat3 mesterpáros. Minden epizód elején Bart, a…..
Simonyi Balázs 2009.05.11 22:14:15
Hahó

sajna nincs idő arra, hogy elküldjem előzetesen a táblaszövegeket. Engem diszponálnak, és megcsinálom a szinkront, kész tények elé állítva.

Vannak Simpson-fan oldalak, ahol szerintem le lehet követni, hol tartunk.Annyit tudok, h múltkor egy olyan rész volt, amikor Bartot és a többi rossz tanulót egy különbusszak elviszik senkiföldjére, nehogy lerontsák a központi teszt átlageredményeit.

De szerintem összevissza vesszük.
Aki tud, írja meg a táblák fordításait.
simonyi.balazs@chello.hu

köszi


lásd itt: the-simpsons.extra.hu/start.html

How the Test Was Won


Prod. kód: LABF02
Sorozatkód: S20E11
Bemutató: 2009.03.01
Rendezte: Lance Kramer
Írta: Michael Price


Bart receives a perfect score on a practice test for the upcoming Vice President's Assessment Test. Because of this, he will not have to take the real exam and will get to attend a special pizza party. Lisa, shocked that Bart did better, is unable to do well on her exam, but Bart realizes that the party is not what it seems. Meanwhile, Homer is late making an insurance payment and must go an afternoon without injuring himself.
Simonyi Balázs (www.simonyibalazs.hu), aki novemberben "A hét fotósa" a MÚOSZ honlapján (http://muosz.hu/gal_archiv.php?page=ahetfotosa) önálló kiállítással jelentkezik a 2008-as budapesti Fotóhónapon Cím: Panelkapcsolatok 1. - Telepi srácok Megnyitó időpontja és…..
A Simpson család végre visszatért a képernyőkre! A Comedy Central az első évadot, a TV6 a tizenkilencediket vetíti. A honi szinkronipart bemutató cikksorozatunk legújabb részében Homért és Bartot, azaz Székhelyi Józsefet és Simonyi Balázst faggattuk.1998 óta csak egyszer fordult…..
Csak az EB-kapcsán eszembe jutott ma "A" csatár Gary Lineker (1960), és gondoltam, írok róla egy posztot, ha már a többi Momentán-tag a "Windows 3.1 - felhasználói kézikönyvet" böngészi. Szóval Lineker! Szerénység, alázat a pályán. Fairplay-játékstílus,…..
Mongólia nem sokat változott 2004-hez képest, amikor először jártam itt: még mindig meglep abszurditásával, méreteivel. Nevezik Fűországnak végtelen legelői miatt, Felhőországnak az örökké alacsonyan szálló, bodros felhők miatt. Állítólag azért piros-kék-piros a…..
Májusban két szélsőséges utazási élményben volt részem. A Nyugat által a gonosz tengelye egyik pontjának tartott Iránban barangoltam egy hetet, majd Cannes-ba utaztam a filmfesztiválra, ami Kelet felől nézvést szintén romlottnak, dekadensnek tűnhet. Iránról berögzült,…..
A MÉLYTENGERI BULVÁR sztárinterjúja: MOLNÁR LEVENTE - HÉTSZER HETENTE! - Kedves Levente, a Story Magazin és a Bors olvasói illetve a magyar átlagember elsősorban és leginkább a hangodról ismerhet, egy szűkebb réteg a színpadról is, néhány kiválasztott Momentán-előadásokról,…..
Ajánlanék egy különleges vizuális élményt,Ruud van Empel, holland művész Venus-sorozatát.Ezek különleges eljárással készült fotók!klikk: http://www.photography-now.com/artists/K11004.html  mellesleg érdemes böngészni az oldalon tovább.....
A Momentán Társulat blogja U2 3D 2008.04.02 14:03:00
Egy érdekesség: a korai U2 albumok borítóján 2x is feltűnik egy srác. Még ártatlan szemekkel néz a Boy lemezen, majd pár évvel később a War lemezen rémülten-eksztatikusan, felhasadt  kamaszszájjal. Amúgy meg az UlraViolet (Light my way) c. dalt a remek…..
Remek tárlat a Ludwigban április 6-ig: Hans van der Meer, kortárs holland fotográfus Európai pályák: az alsóbb osztályú futball látképe c. sorozatában a sportfotót és a tájképfotót próbálja egybegyúrni. Az expozíciós hatások, a "pillanat megfagyasztása"…..