Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mnemoszüné

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Saul fia Röhrig filmje is. A haszid hagyomány felől nézve a film rejtve maradt jelentéseit is megláthatjuk. A nagyapámat megölték Auschwitzban. Állítólag már a vonaton meghalt. A Pester Lloyd, a legnagyobb akkori (német nyelvű) napilap felelős szerkesztője volt. Az ikertestvére viszont párizsi…..
Mnemoszüné 2016.03.01 11:00:47
A szociálpszichológia fogalmi körébe tartozik a tekintélyelvű v. autoriter személyiség képe. Kialakulásának gyermekkori konfliktusokban gyökerező okai vannak, fő jellemzői a merev, konvencionális gondolkodás, túlzott tekintélytisztelet és gyanakvás, megtorlásra való hajlandóság a gyengébbek felé. A tanulmányozása éppen az antiszemitizmus kapcsán merült fel, lsd pl.:
sztepszi2009.gportal.hu/portal/sztepszi2009/upload/642060_1304456364_07948.pdf

Az érintés és a szülői elfogadás fontossága, és hiányának személyiség zavart, labilitást, stb. okozó hatása minden valamirevaló terapeuta és pszichológus számára ismert. És az is, hogy az emberi cselekvést – tetszik, vagy nem tetszik - döntő mértékben tudattalan erők, mélylélektani motívumok befolyásolják, ahogyan az a cikkben is kifejtésre kerül. (Ezek felderítésén fáradozott Freud, Jung, Ferenczy és fáradozik ma is számos követőjük.) A zsidó vallási előírásokat és az azokkal való összefüggéseket korábban nem ismertem. Így éppen elég, ha ezt összevetjük a poroszos nevelési elvekkel… A film így új megvilágításba került számomra. Köszönet az írásért!