Regisztráció Blogot indítok
Adatok
AnikoKovacs

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Deansdale Nemi szerepek 2016.03.09 19:12:19
A feminista nők többsége szerint a maradi (hegemón patriarcha ésatöbbi) férfiak nem tudják feldolgozni a nemi szerepek változását. Aztán ugyanezek a nők megfordulnak, és azt kezdik kérdezgetni, hogy hová lettek az igazi férfiak, merthogy nekik olyan példány kellene, amilyen a 100 évvel ezelőtti…..
AnikoKovacs 2016.03.10 06:33:13
Én vitatkozok pár dologgal.
A dolgozó nő nem a menedzser/üzletasszony (egyébként figyelitek, hogy ha dolgozó nő előkerül, mindig menedzsernek ábrázolják? A társadalom egy igen kis százaléka menedzser)
Dolgozó a tanár, a lakberendező, az orvos, a gyógypedagógus, az ápoló, a cukrász, a színésznő, stb. Fontos, nélkülözhetetlen tagjai a társadalomnak.
A régi világban nem is léteztek olyan szakmák, mint most. Mást jelenetett a munka, mint a 21. században.
A férfiak egy jelentős része is el volt vágva a tanulástól.
Régen sem tudott minden férfi jól eltartani egy családot. Nem lehet mindenki a tápláléklánc tetején. Voltak, akik jól éltek, és rengetegen nem. A különbség az, hogy ha akkor egy nő tehetséges volt, de alacsony státuszú, akkor hozzáadták egy hasonlóan alacsony státuszúhoz, most meg tanulhat, vagyona, magántulajdona lehet.
Régen is dolgoztak a nők, csak a nagyon tehetősek nem, de azoknak most sem muszáj.
Dehogy törődtek a nők csak a gyerekekkel...hogy tudott volna egy gazdaságban? Zavarták a gyerekeket is dolgozni.
Az, hogy a férfi brutál sokat dolgozik ez is a modern kor egy tünete, nem egészséges, ugyanúgy családban a helye, a gyerekeknek szükségük van apai nevelésre.
Az emberek napi átlag 3-4 órát TV-znek, amit magam körül látok, még a legtöbbet dolgozó férfiaknak/nőknek is lenne idejük együtt lenni a családdal, ehelyett TV, internet, stb. Manapság ez rombolja a legjobban az emberi kapcsolatokat. A családok önként dobják el a minőségi időt, emberi kapcsolatokat.
Nem attól lesz egy nőnek kevés ideje, ha sok pénzt keres. Leginkább az iskolai végzettség/állás jellege határozza meg a keresetet. Egy fogorvos csak napi 6 klienssel többet keres, mint egy tesco pénztáros, aki 12 órázik. A leginkább az alacsonyan kvalifikált nőket kell sajnálni (jellemzően pont őket nem sajnálják soha) mert egy "karrierista" vagy magas végzettségű sokkal jobb eséllyel talál magának jó munkát, ahol megfizetik, és mindig nagyobb/több választása van, hogy azt csinálja, amit szeret, és amiben tehetséges.
Ha nagyon nagy az eltolódás, és a férfi csúcsragadozó (ezt a kifejezést egy volt tanárom használta) akkor persze elvárható, hogy a másik fél otthon aládolgozzon, de ez egy szűkebb réteget érint, egyrészt. Másrészt ez sok veszélyt hordoz magában, jópár nőt ismertem, aki így lett zugivó meg depresszió. Vagy épp kirámolt a férje alól válás esetén.
A legtöbb helyen nincsenek brutális aránytalanságok (tehát az egyik nagyon sokat keres, a másik semmit) kiegyenlítettebb a helyzet, ezért osztják el az otthoni munkát. Ma már nem teknőbe mosunk, meg mángorlózunk, hanem gépek vannak, bedobálni pár ruhát egy gépbe és megnyomni két gombot nem nőies, csak egy mozdulat, de nagy segítség lehet.
A férfiaknak is volt régen sok ház körüli teendőjük, nagyapám, apukám még tudta, értette ezeket, mindent kézzel szereltek, sőt..Apu bár értelmiségi munkát végzett, annyira igényelte a gyakorlatias férfias munkát, hogy ragaszkodott ahhoz, hogy mindent Ő csináljon itthon. A házunk építésénél hatalmas szerepe volt, és bár szellemi munkát végzett, és soha nem tanult iskolában asztaloskodást, mégis hobbi szinten bútorokat készített. Mai napig azon az ágyon alszom, amit Ő csinált. Namármost..ezt a fiúk többsége ma már nem csinálja meg (ha mégis, respekt) de akkor egy nőtől se várja el, hogy száz százalékig vigye a házimunkát. Kivéve, ha persze, egyáltalán nem dolgozik, és úgy is jól élnek, de akkor meg eltarthatják egy életen át, ami nem biztos, hogy a férfinak hosszú távon jó lesz.
A gyerekek túlterhelése, versenyeztetése létező dolog, mivel anyukám pedagógus, de ezt az esetek 90%-ban az otthon ülő anyák követik el. Nem vicc, első kézből tudom, mivel ezer éve van a pályán.
Az utolsó hozzászólónak üzenem, hogy a régi világot nem kell megidealizálni, nem volt gyerekvédelem, tudnék arról mesélni, a nagymamámnak milyen gyerekkora volt, egyáltalán nem voltak „jó anyák” vagy legalább is, arányaiban semmivel sem volt több jó anya, mint most.(inkább kevesebb) Eleve nem kényeztették a gyerekeket, és a család egy gazdasági egység volt, ahol a gyereknek dolgozni kellett. Ha verték, verték, ha éhes volt, éhes volt
Olvass Móricz könyveket, és akkor majd nem gondolod, hogy most szörnyű feminizált világ, régen pedig aranyvilág volt. Hogyisne…
AnikoKovacs 2016.03.10 07:00:25
A család meg..fontos, de nem igaz, hogy elhozza a boldogságot. Mondom ezt egy kiemelkedően jó családi háttérrel. A jól működő család igen, de azért rengeteget kell tenni. A családi problémákról beszélni tabu, mert álszentség lengi körül, csak úgy mint a gyerekvállalást, ami nem mindig egy szentség, a hétköznapokban feladat, sokszor embert próbáló.Ez nem úgy van, hogy szülsz, azt boldog leszel. Ez most ilyen kdnp-s retorika. Az emberek jelentős része szenved családban, a házasságában, szégyell, vagy nem tud róla beszélni, megszokja, belefásul. Jó családot működtetni nehéz. feladat. Tudatosság, és sokan azt sem tudják hogy kell, mert már a szüleiknek sem működött, meg az ő szüleik is egy megalkuvásrendszerben éltek. Pont most hallgattam Zacher Gábort, erről beszélt, és arról milyen összefüggésben van ez a szenvedélybetegségekkel, amiben élen járunk. Családokban terem.
A legjobban a fogamzásgátlók feltalálása szorította vissza a gyerekvállalást, mert onnantól lehetett szexelni következmények nélkül. Régen már csak azért is fontos volt hamar házasodni, mert egy szexuális kapcsolatból általában gyerek fogant, és az fontos volt, hogy családba érkezzen.
Régen nem azért házasodtak hamar, és szültek mert különbek voltak. Effektíve beszűkült, lehetőségeiben korlátozott emberek (főleg vidéken, falun) népesség nagy része analfabéta, orvostudomány fejletlen, semmi születésszabályozás, és szültek (és sokan életben sem maradtak). De,nem védem a mai embert, mert ez egy dekadens kor, csak nem érzem a régit különbnek. Legfeljebb másként borzalmasnak.