Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lixon

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Folytatjuk a Hosszúréti-patak és a Kőérberki-tó környékének áttekintését egy fotós természetjáró beszámolójával...
Lixon 2016.10.09 16:23:34
@Paraphone: Teljesen igaza van. Hogy legkönnyebben meglehessen érteni a problémát, elég arra gondolni hogy mi minden történt a patak körül az elmúlt évtizedekben, és mi történt magával a patakkal. (Hivatalosan Hosszúréti-patak. Esetlegesen a Budaörsi részt hívhatják ároknak.)
Eredetileg ugye a patak arra a célra jött létre hogy a forrásból eredő vizet, és az esőzések idején innen-onnan lefolyó vizet elvezesse a fő folyóba a Dunába.
Ámde azóta változott sok minden. Egyre gyakoribb hogy hirtelen nagy mennyiségű víz hullik le, ami a területen kiépített vízelvezetés miatt jórészt a patakban köt ki, nem beszélve az említett esetleges szennyvizeket. Másik fő változás hogy pár éve létrejött a Kőérberki tó, ami ugye nagy szakszerűtlenség közepette épült, hisz a tavat szépen feldúzzasztották és szép is, de egyáltalán nem tervezték meg hogy oké most szép és jó, de a jövőben mi lesz vele? És így már a tó több mint 10 méter széles, és sokszor a benne lévő iszap miatt alacsony vízállásnál is a vízszintmérő 3-4 méternél áll, úgy hogy a hattyúk térdig érő vízben állnak, így nagy esőzések idején, már többször megfigyeltem hogy a tó szinte átváltozik egy vadvízi evezős tereppé, hisz a túlnőtt nádas, az iszap, a lépcsőzetesség, az itt-ott fennakadó szemét és faág mind mind feltartja a vízfolyást, ami így 8-9 méter magassá duzzad, már már eltűnik a vízbe a vízszintmérő mintha nem tervezték volna olyan magasságra. És hát ugye a több mint 10 méter széles, és 8-9 méter mély tó beletorkollik a maximum 1-2 méter széles patakba, és hát a szemetelés lévén a patakban is sok faág, szemét és egyéb akadály ragad meg, ami eltereli a vizet, és hát mivel a kemény mederalj lévén lefelé már nehezen tud terjeszkedni, és hát széltében egyszerű föld van, így hát természetes hogy a patak szélesíti magát. Érdemes megnézni a Csatornázási Művek által állított nyúlgátot hogy milyen magason kinyúlik a patak medréből, jelezvén bármi elképzelhető. És hát nem beszélve ugye hogy a 41-es villamos se véletlenül szorult 1 vágányra korábban, illetve lett máshol is megerősítve mielőtt a Dunába köt ki néhány vágányszakasz.
Lixon 2016.10.10 12:51:58
@Rise1899: A patkány, vagy szakszerűbben inkább pocok kérdés szerintem nem egy bonyolult dolog. A tavat rendszeresen látogatják gémek, vércsék és egy öjv pár is a közelben él, és mind szereti a pocok/patkány falatot. Sőt télen még kócsag és egyéb faj is ott telel akik ugyanúgy szeretik őket.
Nem mondom hogy ez mindenre megoldás, de ők alaposan megtudják csappantani a létszámukat.
Itt a megoldás rá:
www.youtube.com/watch?v=J0tGI6R6bcc
A Hosszúréti-patak és a Kőérberki-tó környékéről egy fotós természetjáró szemével. A patakon a környéken élők mindennap átkelnek, mégis csak kevesen ismerik túl azon, hogy egy útszéli csatornameder. A Hosszúréti-patak Újbuda egyetlen és árvízi szempontból igen kiemelkedő szerepű vízfolyása,…..
Lixon 2016.03.19 13:10:31
Kis frissítés a poszthoz.
Akadtak jó hírek és rosszak is sajnos.
A kerület vállalta, hogy az év során (Sajnos csak ilyen tág intervallumot adtak) kihelyeznek új szemeteseket és remélhetőleg kutyapiszok gyűjtőkonténert is.
A Csatornázási Művektől egy eléggé elkeserítő választ kaptunk a homokzsákos gátfallal kapcsolatban, kiderült hogy a Hosszúréti-patak medrének felújítása már felőlük is régóta jelzet és várt, de mivel semmi jele nincs rá így marad minden évben a szétszakad homoktalan zsákos gát látványa mivel a Csatornázási Művek csak évente egyszer, a vihar szezon előtt állítja helyre.

Friss újdonságok viszont a mai túra során rajzolódott ki, miszerint a Kamaraerdei Ifjúsági Park (41-es villamos végállomás) mellett húzódó félsziget ami elválasztja a Hosszúréti-patakot és a Budaörsi-árkot, eddig bár a korábbi ember jelenlét miatt igencsak szemetes volt, a sok faág és bokrok miatt járhatatlan volt, így valamelyest a természet uralta, ám a mai nap egy markoló vágott keresztül a területen és szépen elkezdték kivágni a félsziget fáit. Talán tereprendezés folyik? Vagy csak valakinek sikerült megszerezni a területet? Később majd kiderül.
A másik ilyen munkálat kezdődött a Kőérberki Tónál ahol a úgynevezett "Horgász paradicsom" területén elkezdték homokkal beborítani a tó szélét. Ami bár lehet egy jó tereprendezés kezdete, de a látvány alapján mire végeznek, pár tonna homokkal több lesz a tóban mint eddig volt, és hát eddig is eléggé közelít a mocsárhoz alacsony vízállás idején. Homok az építtetőktől, homok a nyúlgátról. Nem csodálom hogy ilyen sötét színű.