Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bérczes Mihály

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Végre észrevette az iskolák bajait a társadalom, a pedagógusok, szülők tiltakozásaival van tele TV, rádió, internetes és nyomtatott sajtó. Végre észrevettük a bajokat mi magunk az iskolákban. Nem szeretném elmagyarázni, hogy mik a pedagógusok fő problémái, erről nap mint nap születik számtalan írás.…..
Bérczes Mihály 2016.02.14 23:01:24
Éhes ló a szokott toposzokat mellőzd.

A tanárnak nincs három hónap fizetett szabadsága-előtte olvasd el az Mt-t,Kjt-t és a Kjt végrehajtási rendeletét. A tanárnak is annyi szabadsága van, mint más munkavállalónak-azzal a kitétellel, hogy mi tanárok csak nyáron vehetjük ki a szabadságot-erre kötelez a törvény.
A tanév a diákok számára június közepén, a tanárok számára június végén-július elején zárul. A tanévkezdés ugyanígy alakul: a diák szeptemberben kezd; addigra a tanár amit lehet előkészít: így legkésőbb augusztus 20-a után indulnak a nevelőtestületi értekezletek. Az elmúlt nyáron sok helyen augusztus 15-e után már kezdeni kellett.
Az őszi-, téli- és a tavaszi szünet a diáknak jár, a tanárnak tanítás nélküli munkanap....

Béremelésünkről annyit, hogy 2013.szeptemberéig be volt fagyasztva a bértábla. Ez azt jelentette, hogy nem követtük a minimálbér változását évente (sem). Amíg más munkavállalónak esetenként nőtt az alapbére a pedagógusoké nem. Így előfordult az (velem is), hogy hiába az elhivatottság, a két diploma 10 év alatt a fizetésem bruttó 9000 Forintot emelkedett...
2013-ban a beígért fizetésemelés 60%-t teljesítették csak. Csak 1 évig volt minimálbér követő a fizetés-azután azt is megszüntették. A hiányzó 40%-t évente 10%-ként kapjuk meg. Gondoljuk hozzá a minimálbér növekedést és az inflációt.

Mindeközben a kötelező óraszámot 18-ról 20-ra, majd 22-re most pedig gyakorlatban 26-ra növelték(sok helyem ennyire terhelik be a tanárt). Ezekre készülni kell papíron is, javítások, adminisztráció; és mivel sokan hivatásként kezeljük a pályánkat így a diákok érdekében számos plusz munkát is végzünk.

Tanítunk úgy, hogy se kafetéria, se ruhapénz,se tizenharmadik havi fizetés, se teljesítménypótlék, ha versenyre készítek diákot és elkísérem azt a szabadidőmből és általában hétvégén teszem.
Sok helyen nem fizetik ki az osztályfőnöki pótlékot, vannak olyan tanári szakok, ahol lassan 20 éve.

Tanítunk úgy, hogy néha a fizetésünket se kapjuk meg csak hónapok múlva.

Sokan a bíróságra járunk a jogos követelésünkért, a meg nem kapott bérért.

Örülj, hogy még maradtunk egy páran a pályán akik tényleg formálni, tanítani,nevelni szeretnének.
Remélem ha gyermeked lesz (vagy van) elhivatott tanárt kap, aki az összes gond ellenére hisz benne, segíti, tanítja és minden nap mosolyogva néz rá az ajtón kívül hagyva az összes gondot.

És ne gyere azzal, hogy akkor hagyjuk el a pályát ha nem tetszik- akkor neked is a komolytalan tanár jusson.

És hogy téged idézzelek "takarodjon" az ilyen ember (mint te) környezetéből a normális.

A felmérések miatt ne a tanárt okold, a tanár azt a programot tanítja amit kérnek tőle- a munkánkat szigorú előírások mentén kell végezni (egy-egy tanterv laza 1000 oldal).

Mielőtt írsz tájékozódj és olvass vagy menj el tanárnak és próbáld ki.

5 év egyetem, félévente vizsgák sora. Gyakornoki időszak, 7 évente továbbképzésre vagy kötelezve (magas óraszámokkal, amit ki is fizethetsz )- egyébként megszűnik a munkaviszonyod.

Ha ma nem veszel részt Pedagógus I. és Pedagógus II. minősítésen,akkor ebben az országban 2 év után megszűnik számodra a tanári pálya.

Mindehhez se időt, se semmit nem kapsz-marad a felkészülésre,írásra,elemzésre a szabadidőd és az éjszakád.

Ennyit a tanárok alig 40 órás munkaidejéről.
Bérczes Mihály 2016.02.19 19:34:07
@Éhes ló: Ha értenél a pedagógus pályához, a tanítás folyamatához, akkor tudnád, hogy a felmérések eredményei nem az elmúlt 1-2-3-4 évnyi tanári munkát tükrözik, hanem a 10-12 évvel ezelőtt elhibázott és agyonliberalizált tanterveket.

Követelőzés max egyszer volt a tanárok részéről a rendszerváltozás óta, az 1989-ben volt. Tanári tüntetés 2012-ben.....

Tájékozódj mielőtt írsz.

Én senkit sem szeretnék meggyőzni, pláne olyat aki nem ismeri a VALÓS tanári munkát és sajnos tényleg olyan tanárokkal találkozott,akiknek nem a pályán a helyük.

Így amit írsz az azok számára sértő, akik tényleg dolgoznak.

Nem győzködtem senkit, tényeket írtam le.

Az óraszámokról sincs fogalmad- a 26 csak a konkrét tanítási óra, amire készülni kell előtte és azután. Gondolom ilyenről sem hallottál még vagy tényleg nem találkoztál normális tanárral.

Írtam, hogy milyen jogszabályokat olvass még el.

És ha már véleményed van, ráadásul ennyire kritikus akkor miért nem a saját neved alatt teszed meg.

Egyébként nem tűnik fel neked, hogy mindenki a te hozzászólásodra ugrik és akad ki...
Senki sem a személyedbe köt bele, hanem amit írsz abba...