Regisztráció Blogot indítok
Adatok
k.z.m.

0 bejegyzést írt és 34 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Itamar Drechsler, Alexi Savov, Philipp Schnabl 11 September 2020 Mi húzta az inflációt valójában? What really drives inflation?  - cikk fordítás Jay Powell, a FED elnöke a Jackson Hole-i, közelmúltbeli beszédében lefektette a FED új monetáris politikai kereteit. Ennek értelmében a Fed…..
k.z.m. 2021.01.14 09:46:28
Nem lehet, hogy a nagyobb inflációs időszaknak más okai voltak? Egy háborúban álló ország termelésének egy jelentősebb részét átállítja hadi gyártásra. A magasabb költségvetési kiadások mellett a végfelhasználásra szánt termékek mennyisége csökken, s így nagyobb kereslet érkezhet kevesebb előállított termékre, amire a termelők árat emelnek. A másik sokk az külső exogén vonalon érkezett az energiahordozók árán keresztül. Ezt kivédeni és stabilizálni nem lehet. A két infláció típus egy "belső kereslet húzta" és egy "külső költség tolta" áremelkedést hozott, ami szerintem nem igazán monetáris jelenség. A valódi megoldás inkább az lett volna, ha az usa nem háborúzik (nem növeli az improduktív fogyasztást a felhasználásra szánt végtermékek csökkenésével párhuzamosan) illetve olyan adminisztratív intézkedéseket vezet be, amely az energiahordozók pazarlásának megszüntetéséhez vezet. Ehelyett a jó öreg "gőzhengerhez" (kamatemelés) nyúlt, amivel megteremtette a munkanélküliek széles táborát s ezzel stabilizálta az árszintet. Ez nem új jelenség volt, anno cikkeztek róla, hogy az árstabilitás szinten tartása és a munkanélküliség növelése (amit fiskális és monetáris restrikciós politikával érnek el) között szoros kapcsolat van. Azt sajnálom a rengeteg elemzésben, hogy az elemzésekben mindig monetáris megközelítést használ, de rendre lemarad a kibocsátás szerkezetének vizsgálata. :) :) :) Lásd a Peel vitát, amikor a növekvő árakat monetáris jelenségekkel magyarázták, de a vitában elhangzott olyan (ellen)érv is hogy az áremelkedés okai a sorozatos, rossz mezőgazdasági évek voltak és nem a bankjegykibocsátás. (bankingiskola)....
Mit értünk neoliberalizmus alatt? Náray Lászlóval jegyzett cikkeinkben többször előkerül a "neoliberális" jelző, ami alatt mi az alábbi, neoklasszikus attitűdöt értjük. A liberális politikai attitűd és a közgazdasági neoliberalizmus két külön dolog. A neoliberalizmus egy közgazdasági felekezet…..
Ezt sem én találtam ki, hanem angol tudósok :) Egyébként a hír igaz, még akkor is, ha az illető nő nem veszi észre magán. Hogyan is vehetné észre miként változnak az elvárásai évek hosszú sora alatt? De nem kis részben a romantikus regényeknek köszönhető (amit értő körökben női pornónak is szoktak…..
(Megjelent: Napi Gazdaság, 2015. március 04.) „Úgy tűnik, hogy az a dolog, amit problémáink megoldására használunk (gondolkodás), egyben a forrása is a problémáinknak” (David Bohm) Előző cikkeinkben hangsúlyoztuk: ha a jegybank is finanszírozhatná a deficitet, akkor saját pénzben nem kerülhetne…..
A munkaerőhiány okozta problémák és nehézségek nem kímélik a közszférát sem. A megfelelő mennyiségű és képzettségű munkaerő hiányából fakadó feszültség sokakon tanácstalanság és tehetetlenség formájában látszik kiütközni. Erre a jelenségre számos példával szolgált az év vége, gondoljunk csak a BKV…..
  Ez a svájci pénzrendszeres népszavazás megint erős jelképe annak, hogy a világ irányítói mennyire nem képesek értelmesen beszélni, és elmagyarázni népüknek, mi hogyan s miért úgy működik a világban, amit irányítanak. Mely kommunikációs impotencia aztán magasba…..
k.z.m. 2018.06.20 23:32:39
@Benderik: Nem akarom én ezt túlbonyolítani. Meg kell nézni a könyvelési tételeket. Egyértelműen látszik hogy amikor a bank hitelez, akkor T hitelkövetelés ügyféltől - K ügyfél betétszámla.
Egyetlen könyvelési tétel és nincs több (anno ezért hívták könyvelési pénznek). Ha az ügyfél készpénz felvételt eszközöl, akkor viszont már rendelkezni kell a jegybankpénzzel a kifizetéshez. De ha nem eszközöl felvételt, akkor marad a fenti felállás (általában nagyvállalatok nem eszközölnek készpénzfelvételt, mert igen drága a pénzkezelés). Ezért a szakirodalom teljesen elkülöníti a pénzteremtő és a pénzújraelosztó hitelt. További pénzteremtés még a devizavásárlás és a pénzbetét elhelyezés, és banki kamatjóváírás, de ezek nem hitelműveletekkel jönnek létre. Hitelteremtés pénz nélkül a kereskedelmi hitelek (átutalásra adott árukészlet és szolgáltatás) és a kalákamunka. Ebben a vitában valójában az a dolog húzódik meg h. bizonyos közgazdasági iskola a válságciklusok okát a túlzott hitelezésben látja és a pénzteremtés mechanizmusát jelöli meg fő oknak.
k.z.m. 2018.06.20 23:42:27
@Benderik: Még annyit hozzátennék hogy a "jelenlegi" tankönyvekben a pénzújraelosztó hitelek sorozatával vezetik le a pénzteremtés folyamatát. Valószínű ezért idegen a pénzteremtés másik (endogén) magyarázata.
k.z.m. 2018.06.26 08:07:46
@Benderik: A végeredmény ugyan az és nem ebben van a lényeg. Az egyik modell szerint kell hozzá megtakarítás a másik szerint nem. Az egyik modell (amit preferálsz) szerint a hitelezés minden megtakarítást visszaad a pénzforgalom (a termelés vertikumának tükörképe) számára, míg a másik szerint nem. Az exogén pénzelméletből vezethető le a SAY dogma, hogy az árupiacon nem lehet kereslethiány, hiszen minden megtakarítást a bank visszaad a (pénz)forgalom számára és így a "javak" piacán mindig van elég kereslet. Az endogén szerint pedig levezethető, hogy a megtakarítás (fogyasztástól való tartózkodás) csak is újabb "pótlólagos pénzteremtéssel" pótolható, ami biztosítja az elégséges keresletet. Ebben van a különbség. Ez hasonló vita, mint a Fisher féle forgalmi egyenletet balról jobbra, vagy jobbról balra kell olvasni, mert a két meghatározó közgazdasági iskola ellentétes véleményen van. Az egyik szerint a mennyiség és az árszint különböző pénzmennyiséget hív életre (jobbról balra), míg a másik szerint a pénzmennyiséghez tartozó termelési mennyiség meghatározza az árszintet (ezért minden pénzmennyiség növelés az árszintben csapódik le, balról jobbra).
Az építkezés, lakésfelújítás mindig is pénztárca, idegrendszer és kapcsolatpróbáló időszakot jelentett a merészen belevágók életében, de ami az elmúlt években ezen a területen zajlik, az tényleg elkeserítő. Visszasírjuk az ökölszabályt, miszerint jó, olcsó és gyors szolgáltatás csak a mesében…..
k.z.m. 2018.06.10 09:13:41
@CCnick: Láttál már porotherm hs téglát beépítés közben? Egy kis ütéstől esik szét az egész blokk, annyira el van benne vékonyítva a belső szerkezet a jobb hőszigetelés miatt. De egy ház nem dőlt még össze tőle.
Történetem ezzel a készülékkel folytatódik. Első igazán meghatározó hifis élményeimet ezzel a készülékkel szereztem. A Sansui céget 1947-ben alapították Tokióban. A háború után Japánban sok, elektronikával foglalkozó mérnök maradt állás nélkül, így az ipar a szórakoztató elektronika felé fordult,…..
  Szegő Szilvia   „Belépő” a Kultúragazdasági Szakosztály kibővített elnökségi ülésére   Üzenet „A PÓKPÉNZ hálójából”   Javaslat hangyafinanszírozásra, hangyakötvényekkel: ami pénzhelyettesítőként működne   A kölcsönösségre és viszonosságra épülő társadalom életképes társadalom, mégis…..
k.z.m. 2017.11.08 18:43:27
Véleményem szerint vissza kellene állítani azt, hogy a jegybank közvetlen finanszírozhassa a magánszektort, költségvetést. Szerintem ez a "titok" ez a kulcs (ker.bankok profitabilitás kárára) . Pénzhelyettesítők és azok pénzhelyettesítői, akkor törtek elő a történelemben amikor szűkre fogták a pénzkínálatot a kereskedelmi bankok (meg a jegybankok). Az angoloknál a rováspálca, Európába a váltó, a XX. századba a helyi pénzek stb. de mindig az volt a lényeg, hogy a pénz (tranzakciós pénz) mindig kevés volt a forgalomhoz. A jegybankok mindig a tartalékokat védték ezzel, a kereskedelmi bankok pedig a likviditásukat, átváltási arányukat (pénzstabilitás), s ezzel mindig óriási nyomort teremtettek. Magyarországon sem más a helyzet, adósság tekintetébe minket "pumpálnak" a hitelminősítők, holott a lakosság-vállalati adósság 12000 mrd, ami a GDP 30%-ka. Azt a hamis elbeszélési módot kellene megtörni, hogy olyanok a vádlóink akinél még a "bugyi is hitelből van", ezek beszélnek eladósodottságról. Hitelpénz rendszerben 0 hitelnél 0 pénz létezhet! Ha a jegybank pénzt termet és ezzel finanszírozza a költségvetést és a magánszektort, inflációs hatás akkor jelentkezik, amikor a kereslet meghaladja a kínálatot, de addig nem (ez 2008 tanulsága, a pénznyomtatás hatására még mindig deflációs állapotok uralkodnak). Az infláció megjelenésekkor pedig adekvát választ az árfolyamnak kell adnia és nem a kamatcsatornának (erről szól a banking vs. currency vita).
Egy remek tanulmány Marion R. Daugherty tollából: The Currency-Banking Controversy. A tanulmány első része az 1821 (Anglia visszatér az aranystandardhoz a napóleoni háborúk után) és 1844-es (Peel-törvény elfogadása) közti időszak fejleményeit ismerteti (némi Currency School…..
Elképesztő fejlődésen ment keresztül a főváros a XIX. század második felében. A kiegyezés után, majd a Pest, Buda és Óbuda egyesítését követően Európa egyik leggyorsabban növekvő városa lett. És a század végén valóságos demográfiai robbanás történt: lakóinak száma egy évtized alatt ötven százalékkal…..
Utoljára az amerikai elnökválasztással kapcsolatos közvélemény-kutatásokról írtam, ez a bejegyzés két unortodox előrejelzési lehetőséggel foglalkozik. Az időnként felmerülő közhely szerint az Egyesült Államokban az nyeri a választásokat aki több pénzt költ a kampányra.…..
k.z.m. 2016.11.12 17:44:55
@Jakab.gipsz: Csak az a helyzet, hogy ez egy vallás. Lehet hogy a "hívek" elfordultak, de a "főpapok" még fel fogják szívni magukat.
Nem akarok olyan országban élni, ahol 4 millió embert képes  akkora gyűlöletre nevelni a kormánypropaganda, hogy képes legyen felülírni a „minden ember egyenlő” elvét. Aki nemmel szavaz, azt mondja, a muszlimoknak kevesebb jár, mint másnak, vesszenek el a háborúban, nincs joguk menekülni. Ami a…..
k.z.m. 2016.09.28 06:26:50
A szezon legterjedelmesebb közleményével vágott vissza a Fővárosi Állat- és Növénykert az ökobiciklit túltoló ligetvédőknek. Az önjelölt aktivisták 7, azaz hét darab állatkerti fa kivágásába kötöttek bele, hiszen az eset nyilván jól illett a Városligetet kiirtani és lebetonozni kívánó orbáni…..
k.z.m. 2016.08.08 14:37:19
@GNDL: Mit szívtok? adjatok már nekem is?
Ha megijedtél a bejegyzés hosszúságától, akkor olvasd el a rövidített változatot. 1.     Bevezetés Mi a pénz? A pénztárcánkban lévő apró és bankjegyek, mondják sokan. Aztán gyorsan javítják magukat, hogy az csak a készpénz. Pénz van a bankszámlán is elektronikus formában. Na, de lehet fizetni…..
BEKIÁLTÁS Legyetek bizalmatlanok! 2016.02.01 17:19:35
A szabad világ sajtója egyre inkább propagandacélokat szolgál. A nyugati világban néhány nagy hírügynökség, vezető újság és tévétársaság határozza meg, hogy milyen eseményből lesz hír, s ennek ellenpontjaként, mit borít a feledés homálya. Mindenki másodlagos, harmadlagos felhasználója a…..
k.z.m. 2016.02.01 19:55:15
@Urfang: Igen! az amerikai verzió a leghitelesebb az ügyben! Két vonal a térképre és aláírva "Putin vót" (majdnem üti Bibi bizonyítékát az iráni atomról): kep.index.hu/1/0/650/6508/65084/6508416_9dfc91d1554968b702b4f070898995a1_wm.jpg
Ettől még mongol tv2 is hitelesebb. Vedd már észre h. szánalom az egész.
De hogy lásd a szánalmat, ide másolom neked: static-secure.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2015/2/23/1424714172116/Binyamin-Netanyahu-009.jpg
k.z.m. 2016.02.02 09:38:55
@Urfang: "Én nem látom a kép alá írva, hogy "Putin vót"" nézzed jobban!
k.z.m. 2016.02.02 21:06:06
@Urfang: Figyelj Urfang! Az a helyzet, hogy itt az USA nagyon csúnya játékba ment bele (2000 óta). Nincs mit ezen szépítened, mert lassan ők is bevallják ezt. Elkezdték Irakkal és majd jön a többi Önvallomás. Ehhez az oroszoknak semmi köze.