Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ferencz Monika

14 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A világoszöld csoportban már többször előkerült a nagy kérdés, hogy a környezet szempontjából mikor teszünk jobbat, ha kínából rendeljük, vagy ha ugyanazt megvesszük egy magyar kereskedőtől drágábban? A kérdésnek nyilván van egy anyagi vonzata, erre majd a végén kitérek, de nekiálltam annak, hogy…..
Ferencz Monika 2019.09.14 21:52:29
@CSL: Jó gondolat, megpróbálok keresni rá egy szabványos kalkulátort. (Ez a legszűkebb keresztmetszet ezekhez a számításokhoz.) Az várhatóan egyébként csökkentené a SO2 és a por kibocsátást, és az egész energiaszükségletet, és még kedvezőbbnek hozná ki a hajót.
Ferencz Monika 2019.09.14 21:58:44
@sóhegy049: Az útvonalhoz a nagy fuvarozó cégek által ajánlott útvonalat választottam, de Pireuszból hosszabb lenne a közút/vasút szakasz.
Egyébként egyetlen konténerről szól a számítás, és ha a hajót vasút transzferrel számolom Koperből, Rijekából vagy Pireuszból, akkor csak kismértékben tér el az eredmény. Azért számoltam közutat, hogy ne kössön bele senki, hogy közúton jön fel a konténer, ráadásul nagyon sok fuvarozó már EU-n belül Euro5-6 járművekkel hozza. :-)
Amúgy elég sok konténer jön közúton is, de ha valakinek tényleg ez hiányzik ehhez a cikkhez, hogy kiszámloljam, hogy hány kilóval módosul, ha vasúton jön egy balkáni kikötőből, írjon egy emailt, és kiszámolom neki :-)
Teljesen érthető, hogy a szülők szeretnék, ha a gyerekük a környezetet tisztelve, minél kevesebb hulladékot termelve élnének, elsősorban a saját jövőjük érdekében. Ebben a témában hatalmas tempóval hasít a zero waste hullám, csakhogy van itt egy kis bibi. Kép: via..
Ferencz Monika 2019.09.08 00:59:23
Alufólia: www.forbes.com/sites/samlemonick/2017/06/23/a-better-way-to-recycle-dirty-aluminum-foil/#54df63a01e2c A legfőbb baj vele, hogy nehéz kajamaradékos fóliaként újrahasznosítani, és hogy a legtöbb iskolás nem fogja szelektálni, hanem kidobja a kukába... :-( Tudjuk, hogy vannak kivételek, de ez az általános.
Ferencz Monika 2019.09.08 01:00:20
@J.W. Booth: jogos, javítom is.
Világos: Zöld ELÉG zöld vagy-e? 2019.08.31 13:30:59
Az emberek kultúrafüggetlenül művelik a megszégyenítést  már nagyon nagyon régóta forrás  Mindenki tanulta, hogy nyilvános ítéletvégrehajtások, és társaik gyakorlatilag az emberiség szórakoztató és összekovácsoló eszközei is (voltak). A szégyenítés modern kori eszközeinek is van egy ilyen…..
Ég a föld tüdeje, lángokban áll Brazília, és európányi terület ég Szibériában. Sokkoló képek és tanácsadó posztok minden létező médiában. Gondoltam, én is írok róla, és megírok pár hasznos kiegészítő infót is mellé. Aztán utánanéztem a számoknak, és teljesen elképedtem. Most akkor mi is ez az…..
Aktuális augusztus 20.-i poszt, a tűzijátékokról, melyben körbejárjuk, hogy mi a baj velük, és mi nem igazán baj, csak jó téma sötétzöld huhogók számára. Angyal-e a tűzijáték, akit ártatlanul meghurcolnak a hippi környezetvédők?    ..
Hosszú és tartalmas posztot írni nagyon sok idő, ezért mostantól lesznek kisebb posztok is, amik apróbb problémák megoldását segíthetik. Ezt a posztot Angéla inspirálta, aki arra keresett megoldást, hogy mit csináljon azokkal a holmikkal, amik igazából nem használhatatlanok, nem szelektívek, és…..
Világoszöld facebook csoportunkban több posztnál is fellángoló kérdés volt a lebomló zacskók ügye. Noha egy páran megírták már, hogy nem is bomlik le, én most egy picit részletesebben szeretném kifejteni, hogy mi a gond vele, és hogy milyen próbálkozások vannak helyette. 10 gyakori kérdés - 10…..
Ebben a részben dimenzióba helyezem a lakossági szelektív gyűjtést, elmondom, hogy működik a szelektív gyűjtés, illetve nagyobb vonalakban bemutatom a szelektív hulladék sorsát. A további részekben lesz egy cikk a hulladékkezelés részleteiről, és még egy az újrafeldolgozás részleteiről. Mindegyik…..
Ez a poszt az előző kis szelíddel szemben sokkal több embernek fogja kicsapni a biztosítékot. Bemelegítésként szeretném felidézni, hogy ez egy világoszöld blog, nem radikális, nem pánikkeltő, hanem megoldást kereső attitűddel. Vágjunk is bele egy keményebb jelölttel:..
A blog indulásához készített témaválasztó szavazáson elsöprő győzelmet aratott ez a téma. A legtöbben próbálnak valamennyire lépést tartani a trendekkel, megfogadni 1-2 jól hangzó szabályt, napról napra tenni valamit. Még sokminden van az ide tartozó listán, ime az első adag bemelegítésnek: Tehát 4…..
Világos: Zöld Témaválasztó 2019.08.06 10:03:48
Ennek a blognak előzménye van. Egy inspiratív, megoldásokat kutató közösségben vetődött fel a gondolata, hogy írni kellene a fontos témákról, de szakmai alappal, tudományos magyarázatokkal, keresve a jó megoldásokat, és elkerülve a zöld-marketing és a green shaming téves útjait. Sok téma…..
Már félig megírtam ezt a cikket, amikor a Washington Post, majd számos magyar sajtótermék is megírta, hogy a hóvihar utáni első napon a washingtoni szenátusnak csak a nő tagjai mentek be dolgozni.  Kiszámíthatatlan útviszonyok főként télen Magyarországon is vannak. De bármikor közbejöhet valami,…..
Az előző cikkben az 5. tévhitig jutottunk, íme a folytatás: 6. Az ásványvíz palack nem probléma Ha most el is tekintünk attól, hogy csak egy részét tudjuk hasznosítani, a palackos vízzel az a legkevésbé hangoztatott, de komoly gond, hogy rengeteget szállítjuk közúton: a palack alapanyagot a…..
 Ha az ember bemegy bárhova és közli, hogy csapvizet kér, általános a megütközés. Teljesen elterjdt trend, hogy az igényes ember palackozott ásványvizet iszik.  Két dolgot lehet elmondani valakiről, aki ragaszkodik a csapvizéhez: nem elég kifinomult vagy sötétzöld hippi. De mi is a helyzet most az…..