Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lobo Marunga

0 bejegyzést írt és 712 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Gomba község Tartalom: - a Rózsa utcai, múltba veszett zsidótemető  - kitérő: Monor feledésbe merült izraelita temetője - a gombai aranykoporsók legendája - a Fáy András utca feletti térképjel  A Rózsa utcai zsidótemető A Rózsa utcában a XIX. században zsidó (izraelita) temető volt.  A…..
romtúráim Klementina-major 2024.03.21 21:34:39
A régi időkben virágzó települést, Pusztavacsot is romba döntötte a török hódoltság. A hely 1690-ben az összeírások szerint teljesen lakatlan, majd később - a Koháry grófokat követően -  a Coburg hercegek tulajdonába került. Az egykori Klementina-major a Szász-Coburg-Góthai hercegi család számos…..
Ezen a helyen már több, mint 200 éve csárda állt és csárda áll ma is, ahol Petőfi is megfordult, aki a fogadóról egy költeménnyel emlékezett meg az utókor számára. A csárda elnevezései közül: Kutya Kaparás Csárda, Kaparási csárda, Kutyakaparási csárda, Kutyakaparó csárda Mai és legismertebb…..
Ajka híres a dinoszaurusz ősmaradványokról, és az ajkaitnak nevezett borostyánról. A település területén több felhagyott szénbánya található. Az egyik leghíresebb a Csingervölgyben található Ármin-bánya. Az aknában 1909-ben egy bányaszerencsétlenség történt. Az akna helyén egy bányászmúzeumot…..
Lobo Marunga 2023.09.24 12:41:02
@Gutowsky: Hopsz! Mikor lesz geotóp nap?
Lobo Marunga 2023.09.24 12:42:17
@Gutowsky: Amúgy Halimbán a Pityer-dombot ki ne hagyd, főleg, ha sünt akarsz. Fentebb valamelyik kommentbe belinkeltem Szabó Márton cikkét, az alapján megtalálod.
Lobo Marunga 2023.11.26 10:56:18
@Gutowsky: Szép! Van ott még sok minden, érdemes nézegetni. Ilyen a dudari meddő is. A fénykora már rég véget ért, de aki azt nem ismeri, és most megy oda, annak se lesz csalódás.
Pusztavám egy község a Vértes szélén, a bauxitbányászatról híres Gánt szomszédságában. A két települést egy út is összeköti, melyről több, már felhagyott eocén korú barnakőszénbánya nyílik. A szenet korallos mészkő, agyag, agyagmárga, helyenként folyami kavics fedte. A szürke színű mészkő…..
Lobo Marunga 2022.01.19 17:54:18
@heyjoe: Hát arrafelé legfeljebb a kullancsok. Van ott komolyabb út egyébként több is, meg valami tanösvény is, de ahol a pirosnak kéne lenni, ott ultragáz. Azért majd még visszanézek máskor más úton.
Lobo Marunga 2022.01.20 08:26:37
@heyjoe: Kb. stimmel. Én is így indultam, az én térképem szerint valahol ott a 2-es és a 3-as szám között van egy leágazás a pirosra, ami eszerint már jelölve sincs. Kipróbálom, köszi.
A holywoodi férfi színészek többnyire jóképűek, izmosak, bomlanak utánuk a lányok, stb. Ugye így van? Nos, nem minden esetben. Léteznek olyan színészek, akik (bár nyilván nem tehetnek róla) egyszerűen rohadt ijesztőek. Persze ehhez sok esetben hozzátartozik, hogy a legtöbb esetben az intrikus…..
Időről időre (sokak szerint folyamatosan) előkerül a kádári nosztalgia, hogy akkor mennyivel jobban éltünk, békesség volt, ingyen oktatás és egészségügy, nem voltak szegények. Ma erről gondolkodtam el egy kicsit, nem mintha én is azt mondanám: akkor jobban éltem. De tény: más volt a…..
Lobo Marunga 2023.10.21 11:31:33
@Andy73: Nem a sport támogatására gondolok, hanem a beruházások logikájára. Vegyük példának az oktatást, ha már ezt dobtad fel. Az állam a közös ügyeit a közös pénzből fedezi. Vagyis adóból. Az oktatást a közös terhek visszaosztásából tartja fenn, tehát a tanárt az adóból fizetik. Adó akkor lesz, ha van mit megadóztatni, például a fogyasztást (ÁFA). Ha a tartalékokat (és pláne a hiteleket, ahogy Kádárék!) csak arra használjuk, hogy visszaosztjuk, akkor elfogynak, és nincs tovább. Tehát a hitelből, támogatásból, és a közös pénz egy részéből beruházni kell, hogy legyen miből fizetni pl. a tanárt jövőre is. (Jegyzem meg, ezért nagy baromság, hogy most uniós pénzből akarnak emelni a tanároknak...) Másként: A stadion vagy a zene háza vagy az útépítés olyan beruházás, aminek minden egyes forintja a GDP-t növeli, mert működő, hasznot termelő produktum az eredménye. Minden forint amit (egyébként szükségesen és elengedhetetlenül és a jövőbe fektetve stb) az oktatásra költenek, csökkenti a GDP-t. Tehát lehet utálni, és biztos lehetne helyette valami más, de a lényeg, hogy pont azért kell stadion, hogy legyen oktatásra. Nem azt mondom, hogy jól csinálják, de a gazdaság helyes logikája ez, és nem a gulyáskommunizmus mindent felélő működése. Jól vagy rosszul, de most azt csinálják, amit kell, amit akkor csináltak, az meg pillanatnyilag lehet, hogy jól esett, de gazdaságilag egy abszurdum volt.
Lobo Marunga 2023.10.21 16:32:08
@arthurthedent: Hát gondolom, hogy ennél azért bonyolultabb...
A Szent Korona minden bizonnyal a magyar történelem legfontosabb ötvösművészeti remeke. Róla fogalmazok most meg pár állítást és kockáztatok meg pár gondolatot. A Koronát azért hívjuk „szentnek”, mert a középkor azt tartotta róla, hogy Szent István királyunké volt. Most már tudjuk, hogy a…..
A major Albertirsa külterületének északnyugati részén - a régi Alberti területén - állt, napjainkra már csak régi térképek, tégla és cserépdarabok jelzik nyomait. Fennmaradt leírásokat nem igazán találni róla. Régebben kirándultam erre néhányszor, talán még fogok is, szép környék. A térképek…..
A nyári ismétlésben ma egy 2016 decemberében megjelent bejegyzést mutatok újra: Néhány napja leltem néhány képre Chris Niedenthal fotós gyűjteményében, aki a nyolcvanas évek jellegzetes kelet-európai mindennapjait is megörökítette. Rengeteg fényképet találhatunk tőle Lengyelországról, de van nála…..
Gödöllő fénykorát Grassalkovich Antal idején élte, aki Mária Terézia királynő kancelláriaminisztere volt, ő építtette a kastélyt és uradalma mintagazdasága alapozta meg a mai agrártudományi egyetem és kutatóközpont létrejöttét. A Gödöllői Királyi Kastély a magyar barokk építészet (Mayerhoffer…..
A bejegyzés alapjául a ceglédi múzeum egyik régi jegyzete szolgált, amire úgy másfél éve bukkantam. A múzeumi jegyzet egy Cegléd belvárosában megtalált, majd visszatemetett középkori kutat említett. A kút - nem tudni miért - azóta feledésbe merült. Cegléd, Kossuth tér 2020. júniusának egyik…..
Visszapillantás a múltba, néhány mondatból álló leírás alapján. Amire talán már senki sem emlékszik... Helyszín: Nagykőrös ÉK, a Nagykőröst és Törtelt összekötő betonúton, a Kőrös-ér hídjánál. Az esemény ideje: 1944. november 02., délután A Nagykőröst és Törtelt összekötő műúton, a Kőrös-ér…..
romtúráim A Kiserdő 2023.06.11 21:22:56
A Kiserdő térképeken nem szerepel, kivéve azt az egyet, amely alapján beazonosítható, melyik erdőről is van szó. Pest vármegye déli részének egyik szegletében, a régi, Vezseny felé vezető út mentén, ahol a régi időkben - ha jól tudom - még egy kisvasút is közlekedett. A Kiserdő…..
Sokan úgy vélik, az Esőember című filmnek nem tett jót az idő. No nem a színészi játék minőségét illetően, hanem mert leegyszerűsítve ábrázolja az autizmust. Azóta sokkal többet tudunk erről a spektrumzavarról, de a helyzet összetettségét jelzi, hogy még mindig nagyon kevés a biztos fogódzó.…..
romtúráim A Halottaspart 2023.06.02 00:56:15
További elnevezései közül: Halottas-halom Az Árpád-korban templom és temető volt ezen a helyen, a szájhagyomány szerint a török időkben talán még néhány kisebb csatározás is. Az 1990-es években homokbányászat során illegálisan elhordott halom környékét manapság is hófehér embercsontok…..
Lobo Marunga 2023.06.04 18:31:29
@l.balays: Szerintem nem okoztál gondot vele, sőt felhívtad a figyelmet egy némileg rendezetlen dologra. Én is ismerek - pontosabban ismertem úgy 25 éve - egy helyet, ahol korábban régészeti feltárás volt, aztán ott maradtak a gödrök, és csontok voltak szanaszét. Megkérdeztem egy régészt, hogy ez-e a normál eljárás. Nagyon fel volt háborodva, azt mondta, ez szakmailag is teljesen elfogadhatatlan. A régészek se hagyhatták volna úgy, és a terület gazdája sem. Az elvitt emberi maradványoknak megfelelően dokumentálva raktárba kellett volna kerülniük, a többinek vissza a földbe. Persze ott is, és az általad leírt esetben is igaz, hogy utólag ott járt vandálok forgatták ki a csontokat különböző okokból. De ez itt nem a dzsungel, Magyarország minden négyzetméterének van egy tulajdonosa. Még a közterületeknek is, ezeknek a kvázi tulajdonosa az önkormányzat. A tulajdonos pedig felelős a területéért. Valójában elég hiányos a társadalom ismerete (magamat is beleértve) arról, hogy mi a teendő olyan helyzetben, ha mondjuk egy csontvázra bukkanok. Úgy tudom, hogy vélt régészeti lelet esetén a területileg illetékes megyei múzeumot kell értesíteni, de ha mondjuk egy csontvázat ásnék elő valahol, a rendőrségnek szólnék. Aztán vagy az övék lenne az ügy, vagy hadisír-kutatóké, vagy régészeké vagy ilyesmi. Itt egy ismert régészeti lelőhelyről van szó, az van elég nyilvánvalóan kegyeletileg és szakmailag is méltatlan állapotban. Bejelentés esetén alighanem a múzeum és az önkormányzat pingpongozna az üggyel egy jó ideig...
A halom elnevezései: Zavotti-halom, Kövespart, Bába-halom. (felvételek: 2021.) Árpád-kori templom és hatalmas középkori temető volt ezen a helyen, Cegléd és Törtel határán. A halom a középkorban határjel volt és még ma is annak tekinthető. 1926-ban bukkantak itt sírokra, majd ezt követően…..
Lobo Marunga 2023.05.25 08:09:28
@l.balays: Ez a környék durván bekapta a tatárjárást. Érdemes ezeket elolvasni: mandiner.hu/cikk/20230511_tatarjaras_tortenelem_rosta_szabolcs
sirasok.blog.hu/2010/04/16/halottak_a_kemenceben
romtúráim A 37-es szelvénynél 2023.05.16 23:57:22
Alig ismert, magányos kis faoszlop bújik meg a magas fűben Tápiószentmárton külterületén, az egyik környékbeli útszakasz 37. km. szelvényénél.  A helyi szájhagyomány szerint az említett oszlop egy ismeretlen német katona világháborús sírhelyének emlékét őrzi, hosszú évtizedek óta. A szóban forgó…..
Második világháborús különleges helyszín, különleges történet, különleges emberekről. Mindeddig ismeretlen, régi, fennmaradt családi emlékek alapján. Helyszín: Tápiószentmárton és Farmos külterülete, Homokerdő Tápiószentmárton és Farmos között a Homokerdőben lévő egyik dűlőút elágazásának…..
romtúráim A Máté-völgy titka 2023.04.20 00:14:20
Régi elbeszélések nyomán. Helyszín: a régi Pándi úti iskola helyének közelében található egykori Máté-völgy, Cegléd határában A bejegyzés a völgy vonatkozásában az alábbiak tartalmazza: a középkori templomrom, a harang, a Bíró tanya helye és egyéb ezekhez kapcsolódó észrevételek,…..
Ebben a bejegyzésben a régi Pándi úti tanyasi iskola helyére lehet virtuálisan ellátogatni. Az iskolából mára semmi nem maradt, csak az találja meg az egykori tanépület helyét, aki vagy tudja, hol volt, ezen kívül odatalálni régi térképek alapján van még lehetőség. Úton a régi iskola felé, Cegléd…..
romtúráim Kápolna a Kutya hegyen 2023.03.06 19:30:52
Bár a dombot ahol a kápolna áll, a harmadik katonai felmérés térképe "Kutya hegyek"-ként tünteti fel, szerintem inkább a Margit hegy elnevezés, ami jelen esetben helytállóbb lehet. A kókai Szent Margit kápolna a harmadik katonai felmérés térképén (1869-1887) a Kutya hegyek csücskében fekete…..
Lobo Marunga 2023.03.10 19:09:34