Regisztráció Blogot indítok
Adatok
álszentpéter

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem sokkal azelőtt akadt a kezembe először a spanyol Aula Internacional sorozat új kiadása, hogy kijöttek a PISA-teszt eredményei, és elhangzott egy olyan megállapítás is, miszerint a “modern” tankönyvek nem mozdították előre a nyelvoktatást. Erről a témáról szeretném most megosztani a gondolataimat…..
álszentpéter 2017.01.22 00:47:59
álszentpéter 2017.01.22 18:10:33
Érdemes megnézni ezt az előadást:

www.youtube.com/watch?v=d0yGdNEWdn0

Én a következő eszközöket használom:
1. duolingo.
2. anki saját készítésű kártyákkal, pontos kiejtéssel és képpel. A szavakat előregyártott frekvencialistákból szedve.
3. Sorozatok, filmek az adott nyelven, az adott nyelvű felirattal.

4. Adott témájú fogalmazás írása (család, szabadidő, időjárás, stb.), kijavíttatása anyanyelvűvel, megtanulása, és felmondása.
5. Élő beszédes csevegés anyanyelvűvel.

A fenti eszközök segítségével egy év alatt a nulláról középfokút tettem spanyolból (angol és német után) munka mellett napi átlag 1 óra ráfordítással.

Néhány fontos dolog:
1. A duolingo nagyon jó kezdésnek, és arra, hogy hellyel közzel megismerjük a nyelvtant, és néhány alap dolgot. Fontos, hogy nagyon letisztultan adja át az anyagot. Minél tőbb a csillivilli, annál szarabb.

2. Van egy csomó szótanító szoftver, viszont az anki a leghatékonyabb. Egy év alatt nagykából 10 ezer szót tanultam meg vele (ez napi kb 30). Nagyon jól ismételtet, és mindenféle sallang nélküli. Fontos, hogy a szavakhoz mindig legyen megfelelő kiejtés és vizuális asszociáció társítva. Sok olyan szoftver van, ami játékos biszbasszal próbál tanítani, és ezzel fölösleges asszociációkat éget be.

3. Vihar sok film van a netflix-en spanyolul, ebben szerencsém volt. Sajnos sokszor gond, hogy nem pontosan az hangzik el, ami le van írva. Viszont nagyon gyorsan és könnyen lehet szokni a nyelvet.

4. El kell kerülni a nyelvtanárokat, mint a pestist. SZAR nyelvtanárok vannak! Nagyon gáz, hogy 6 hónapos nyelvtanulással volt olyan dolog, amit jobban tudtam, mint a nyelvtanár, és égett, mint a rongy. A legjobb egy olyan haver, ismerős, akárki, akinek vagy anyanyelve az adott nyelv, vagy anyanyelvi szinten ismeri.

5. Minél jobban az adott nyelvhez alakítod a környezeted (spanyol nyelvű windows, játékok, híradó, stb.) annál gyorsabban megy a tanulás. Az anyanyelvivel is a legjobb, ha csak az adott nyelven beszélsz.

6. Tanulni kell. Minden nap. Akarni kell tanulni. Használni kell a nyelvet. Sokat lehet otthon tanulni, de akkor működik igazán, ha használod.

Amit el kell felejteni:
1. Tankönyveket
2. Nyelvtanárokat
3. Csillivilli appokat, programokat
4. "Hogyan lehet tanulás, munka, elszántság nélkül nyelvet tanulni"

Egyébként pedig az idiótáknak, akik előttem szóltak: Ha egy cikk egy adott termékről szól, azt úgy hívják "termékmegjelenítés", és reklámnak minősül.
2016 számomra a csalódás éve volt a filmfelhozatalt tekintve. Néhány idén mozikba került alkotást már hónapokkal előre vártam, és csak a vetítés végeztével döbbentem rá hogy már megint olyan dologra pazaroltam a pénzem, amely legfeljebb időhúzásnak volt jó, de másnak nem igazán. Először a nyár…..
Melissa Benoist Texasban született, Coloradoban nőtt fel, és saját bevallása szerint igazi vidéki csaj. A nevét akkor jegyezték meg az emberek, amikor Marley Rose-t alakította a Glee negyedik és ötödik évadában. Pedig nem ez volt az első és egyetlen sorozatszerepe, láthattuk a Homeland, a Férjem…..