Regisztráció Blogot indítok
Adatok
eszra

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A kérdést többször felvetődött már, legutóbb ebben a posztban, most Eszter írta meg Dániából, hogy mi az, amiért ő Magyarországra költözne – illetve talán pontosabb úgy fogalmazni, hogy mi tartja vissza a hazatéréstől. Neked mi kellene ahhoz, hogy hazaköltözz? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com…..
eszra 2019.09.03 11:18:17
@sztd: Koszonom a kommentet!
Itt tobb dolog van, amire szeretnek reagalni.

"A dánok sem különböznek abban különösebben ha jól értem, hogy nem akarnak egy idegenhez alkalmazkodni, ha egyszer ők vannak otthon, hanem az idegentől várják el az alkalmazkodást. Akkor a szerző miért várja el ezt a magyaroktól?"

Valljuk be, ez egy teljesen normalis emberi reakcio. A 'kisebbsegnek' kell alkalmazkodnia a tobbseghez (kiveve, ha a kisebbseg eppen egy mozgalom, ami eppen a tobbseget ohajtja megvaltoztatni. Nekem pedig meg egyelore semmi tervem Dania megszallasarol :)). Egyebkent jol neznenk ki. Itt van az a szerintem rem furcsa szokas, h karacsonykor talcolnak a karacsonyfa korul. Sztem batarnagy bolondsag es kicsit nevetseges is :D 2 valasztasom van, 1. total antiszocialisan arrebb vonulok, es duzzogva nezem, h miert ezt csinaljuk es miert nem a bejglit vagjuk mar. Vagy, fogom magam, es akarmennyire nem tetszik, beallok a korbe es probalom magam jol erezni. Melyikkel jutok vajon elobbre? Mas - a magyaroknak mi a baja a migransokkal? (uuuhhh... lehet, h itt egy nagyon tuzes topikot erintettem, kivancsi vagyok, ki ugrik a nyakamnak? ;)) Az a bajuk, h masok, es nem tudjak hova tenni oket a massagyuk miatt. Itt is ket opcio van: abszolut kikozositem oket, es ok amugy is terroristak, es a nagynenem kutyajanak a szobatarsanak a horcsogere egyszer az egyik furcsan nezett (mert csak ezt halljak az emberek)....esatobbiesatobbi, vagy odateszem magam es probalom oket kitalalni, majd azutan velemenyt alkotni (2013 ota menekultekkel dolgozom, illetve kulfoldi allampolgarok integraciojaval. Ebbol fakadoan ugy gondolom, h az interkulturalis kompetenciaim oken a helyukon vannak). En nem VAROM EL a magyaroktol, h akarmihez is alkalmazkodjanak. En inkabb szeretnem oket kihivni vagy felhivni a figyelmuket arra, h ne egybol elutasitsanak, hanem kerdezzenek, erdeklodjenek, legyenek nyitottabbak a vilag dolgai irant.

"Azért gondolom ezt, mert miért akarna hazajönni, ha egyszer nem fogadja el az itteni környezetét olyannak amilyen? Végül is a dán környezetet is sikerült 10 év alatt olyannak elfogadni!"

Akarhogy is, Pesten nottem fel. Amikor vki 'kiszakad' a megszokott kornyezetebol, elegge nehez alkalmazkodni egy uj kornyezethez. Nagyon sok hiba, pofaraeses, szomorusag, mergesseg es egyeb kiseri. Es bizony idobe tellik, mire az ember hozzaszokik az ujhoz. Ismered a kultursokk elmeletet? Nagyon erdekes. Itt egy angol link: en.wikipedia.org/wiki/Culture_shock Foleg a kulonbozo fazisok nagyon erdekesek. A 4. pont a forditott kultursokk, amikor vki visszater a sajat hazajaba. Nekem is rendszeresen megtortenik, mert mar annyira elszoktam attol h otthon legyek. Mas normak, elvek es ertekek szerint elek, mivel mar az itteni elethez sikerult asszimilalodnom. Nagyon erdekes elmelet. Ha van idod, remelem erdeklove at tudod olvasni :) ez mindenkinek mas, h mennyire erinte oket a kultursokk.

"Emiatt gondolom mos is azt, hogy a haza-nem-jövetelnek egészen más (valószínűleg szomorú) okai vannak."

Gondolatolvasas? Talalgatas? :) Nem. Nekem ennyi az oka. Az emberek tudatlansaga es a nem fejlodni vagyas. Ez egy elegge tag fogalom. Mert a tudatlansag tobb retegbol tevodik ossze. Politika, mindenfele tortenelmi hatter, ami erositi a bizalmatlasagot masok irant... stb. Es ezen piszok nehez valtoztatni, tudom. De en hiszek abba, h ha az ember akar.... :) Es sok kicsi sokra megy :) de biztosithatlak, h ennel 'szomorubb' ok nincs. A gyerekeink csak dan allampolgarsagot kaptak szuletesukkor. Megsporolva sajat magunknak is a sok burokraciai procedurat, amivel ez jarhat. De, en egyikojuktol sem fogom megtagadni, h felgyek az en allampolgarsagom alapjan a magyar allampolgarsagot, ha ok azt ugy latjak jonak, illetve tisztaban vannak vele, h az milyen feleloseggel jarhat Ha ok szeretnenek hazakoltozni, amikor donteskepes korba kerultek, tegyek. Es en is ezzel a dontesemmel elek, h amig nem latok valtozast addig nincs kedvem hazakoltozni. A valtozas, pedig a muveltseggel kezdodik, amikor is az emberek elkezdik latni azt, h dolgokat lehet mash is csinalni. Amikor a mashogyan csinalasra lehetoseg nyilik, az emberek is mash allnak az egeszhez. Pozitivabb vilagszemlelet, REMENYTELTSEG, haladnivagyas...stbstb. Remelem, h ez hamarosan elkezdodik :)
(ulok a konyhaasztalnal es nagy karmozdulatokkal gesztikulalok az iromanyomhoz. Remelm atjon, a szomszedot, aki meg az iment kuksolt be elegge ketsegbeesetten, majd biztositom rola, h minden ok ;))
Szep napot! /e.
eszra 2019.09.03 11:25:16
@Platonica: Uha Platonica! Annyi komment van, h nem mindet tudom sajnos vegig olvasni, v megtalalni... sajnalom, igyekszem. Esetleg be tudnad masolni azt a kommentet?

Koszonom, h kijavitasz (v legalabbis felveted, h nem feltetlenul helyes amit irtam :)). Ezt a kifejezest eddig csak danul ill. angolul diskuraltam itteniekkel. Es igy ez egy direkt forditas, ami forditas pontencialisan nem tul valasztekos. Az az igazsag, h tenyleg ugy erzem a magyarom mar nem a regi... anyukammal mikor beszelek es mond vmi uj szot, ledobbenve allok, h ezt en tenyleg nem ertem, h mit beszel, pedig magyarul beszelunk? :) Igy a mindennapi szleng es hasonlokrol is folyamatosan lemaradok... az johet ha van vmi jo :)
eszra 2019.09.03 16:14:35
@kardio1 es @Andy73:

Koszonom a kommenteket :)

Eloszor kardio: nem gondolnam, h ellentmondasos vagyok. Ez egy teljesen termeszetes reakcio mindket felrol es mint olyan nem kritikanak szantam. Ez egy folyamat. Pont a kiemelt ket mondatod egy 10 eves tudatallapotomat jellemzik. Azota, sikeresen integralodtam, es a szomszed, meg a 'sorkorcsolya' szot is sikeresen integralta az eleteben, amikor osszeulunk a hetvegen tarsasozni :) ugyh mukodik a dolog mindket iranyba. De ez mind egy hosszu tanulasi gorbenek, ami sok hullamvolggyel jar, az eredmenye.

Masodszor Andy73: abban igazad van, h elegge altalanositottnak olvashato amit irtam, es ezert elnezest kerek, abszolut nem az a celom, plane nem az, h akarkit is sertegessek. Egy dolog viszont, amiben abszolut allok az altalanositasom mellett az az, h generalisan a danok vilagnezete sokkal-sokkal nyitottab, mint a magyaroke. (generalisan sokszor alahuzva (es meg ideirnam, mert ugy erzem muszaj: kinek nem inge, ne vegye magara :), ami persze meg mindig nem ad engedelyt az abszolut ertekek hasznalatara)).
Itt is vannak olyan periodusok, amikor burjanzik az idegengyulolet es ilyenkor szidom a politikusokat foleg. De osszessegeben igencsak elegedett vagyok az itteni dolgokkal. Nem gondolom ABSZOLUT h a danok akarh is felsobbrenduek lennenek a magyaroknal, mert hohooo h nem azok :) es reszben ezt is probaltam mondani, h egyik felfogas sem jobb a masiknal, es ezert kene nyitotnak lenni, h erre rajojjon az ember. Egyebkent mibol gondolod, h 'ragaszkodok hozzajuk'? Kicsit indulatosnak ereztem ezt a reszt.... Az itt felepitett eletemhez ragaszkodok. Es szivesen veszem magam danokkal korbe, igen.
Es megint, mint irtam kardio1-nek is, pont az a kiragadott 2 mondat szarmazik 2008-bol :) Azota sok viz lefolyt a Dunan. En igyekszem nekik megmutatni en honnan jovok, milyen hatterrel, es ok is igyekeznek engem inkludalni, amellett, h gyakran kerdezik, h 'es ezt, ti Magyarorszagon, h csinaljatok?'. Es aztan vegkeppen nem azt mondom, h a magyarok erre nem lennenek kepesek... de ez hosszu-hosszu-HOSSZU ido, h eredmenyt hozzon. De a kulcs a nyitotsag es a tanulni vagyas... nem az egybol letudas.
A privateletem reszleteit nem kivanom konkretan targyalni, de ha elolvasol nehangy korabbi kommentemet, ott el-elszortam egy egy morzsat :) Es pontositok (mert senki nem tokelete, es nagyon erzem, h ez volt az elso blog bejegyzesem valaha!) a kærlighedsflygtning, az az az ember, aki kulfoldon talalta meg a szerelmet, es ezert kulfoldre 'menekult' :) igy most zarom a sorokat, koszonom, minden szep es jo a mindennapjaimban ;) Remelem, egy par, a posztom altal ejtett sebet kitudtam javitani ezzel a bovitett kommentel! Megegyszer koszi a hozzaszolast :) Szep napot nektek!
/e.