Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Non Plus Ultra Gasztroblog

29 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A csirkecombbal kapcsolatban gyakran támad az az érzésem, hogy meglehetősen fantáziatlanul, már-már gépiesen nyúlunk hozzá. Jó, legyen akkor paprikás csirkepörkölt vagy rántott csirkecomb (nálunk rántott dobverő) az ebéd, ha már kiolvasztottam két kiló pipi combot. Pedig egyáltalán nem kellene…..
Erre a receptre, egészen pontosan a gondolatra, hogy kicsit jobban utánajárjak az osztrák gasztronómia vívmányainak, nyáron sikerült szert tennem, mikor Ausztria legmagasabb pontján, a Grossglockneren sikeresen magamévá tettem két darab zseniálisan ízletesre sikeredett tiroli gombócot. Bár első…..
Gyerekkorom egyik nagy kedvence a héjában sült krumpli, ami a maga végtelenül egyszerű, puritán módján - egy kevés sóval és lágy vajjal meghintve - mindig képes volt megteremteni azoknak a zimankós őszi estéknek a hangulatát, amikor a család apraja nagyja az asztal köré sereglett. Ez az emlék…..
Nagyjából minden krémlevesnek egy titka van: nem szabad sajnálni belőle a jó minőségű alapanyagot, legyen az zöldség, sajt vagy éppen hús. A másik esszenciális elem a fűszerezés, na ez az én asztalom. Anyukám mondása szerint nincs a világon ember, aki úgy képes kutyulni az ízesítőket, mint én.…..
"Egészséges alapanyagokból gyorsan finomat" akár lehetne ez is a mottója ennek a remekműnek, de én csúnyán elrontottam azzal a lila színű tehén által jelzett márkájú tejcsokival a tetején. Bár nem vagyok egy nagy sütimágus, de ez a recept abszolút megnyert magának, és biztosan ki fogom próbálni…..
A nyár ezen hetének következetes és kitartó időjárása bizony rámutatott arra, hogy van az a fokú tikkasztó hőség, mikor már a gasztropornós teste sem bír el az olajban sült hasábkrumplival. Elérkezett az idő, hogy konstatáljuk, ide valami könnyedebb darab szükségeltetik. Alapvetően nincs bajom a…..
Bárhogy is nézem - és próbálom maszkírozni az igazságot, mert hát, na, nem egy trendi dolog a mai világban - de nem vagyok az a tipikus nyár fanatikus típus. Nehéz minden ok nélküli örömet lelnem az év eme mindenki más által kedvelt szakában, így alakult, nem tehetek róla. Ha van némi értékelendő,…..
A pizzának nem kell cégér, nem ismerek olyan derék legényt vagy lyányt e Földön, aki ne rajongana ezért az egyszerű,de nagyszerű street food alapdarabért. Aki viszont szeretne elrugaszkodni a körút sarkán található olcsó szeletpizza verziótól, annak melegen ajánlom otthoni…..
Szerelem volt ez első látásra, kérem. Ritkán sikerül leplezni a tészta iránti szeretetteljes rajongásomat, habár egy ideje korlátozni igyekszem étrendemben az efféle csókos csábítókat. Villámgyors, egyszerű, varázslatos, akár egy igazi latin szerető. Az olaszok lepénykenyere egyébként az északi…..
Három fő komponensű, igazi extravagáns, vendégváró fogás, amelyben a jalapenos darált marhára lágy cheddar krém telepszik, hogy kölcsönhatásba léphessen az őt körülölelő, édesre sült kaliforniai paprikával. Ízkavalkád, eufória, igazi foodporn. Ha a bűnbeesésbe csábításért büntetni kellene, 5 év…..
Az őszintét megvallva teljesen távol áll tőlem ez a ragus téma, valahogy leragadtam a chilis bab, pörkölt, curry-s csirke triójának bűvkörében, és már egy ideje tervezgetem, hogy revízió alá veszem a receptáram ezen meg-megkopott, poros felét is. Hiszen érkezik a tavasz, és vele együtt nemcsak a…..
Minden azzal kezdődött, hogy nem is akartam bejegyzést írni. Se kedvem, se időm, és jajjj már megint egy ilyen nedves, folyós, csípős kis izé, ráadásul meleg meg még afrikai is. Szóval minden lehetséges érvet igyekeztem felhozni, hogy most, ebben a szent minutumban mi oknál fogva nem illik ama nemes…..
Kihasználva a tél beköszöntét, na meg, hogy december zimankós havában egyébként is legális cukor abúzust elkövetni saját magunkon, bátorkodtunk hozzányúlni egy igazán retró, - szerintem amúgy édesség - recepthez. Mondhatunk a mákostésztáról sok jót és rosszat, de talán egyöntetűen kijelenthetjük,…..
Van az a háztartási baleset, hogy épp annyi sütőtök bír megmaradni a tegnap esti sütögetésből, ami nem elég ahhoz, hogy egy francos kis sütőtökkrémlevest rittyentsen össze az ember fia. Ilyenkor van, hogy napokig tologatom a kredencen jobbra, aztán balra a kis kerámia tálkát benne az ősz legendás…..
Az teljesen biztosan ki van zárva, hogy legyen olyan emberi lény ezen a bolygón, aki az ősz beköszöntével egyáltalán nem készít sütőtök krémlevest, igaz? Jó, lehet, hogy nem mindenki bolondul érte annyira, mint én, de azért az nem túl valószínű, hogy ne landoljon egy-egy jókora lábasnyi gőzölgő…..
Az ízesített fűszarolajok óriási népszerűségnek örvendenek manapság, szinte már az összes szuper- és hipermarket polcain megtalálhatóak a katonás sorrendbe állított, különböző növényi alapanyagokkal ágyazott, aranyló nedűk. Az én érdeklődésemet rendre felkeltik, hiszen nemcsak egészségesek és…..
A hagyományos, krumpliból készült tócsnit mindenki ismeri, mindenki szereti, hiszen villámgyorsan elkészíthető, laktató eledelnek számít kis hazánkban, pláne, ha a tetejét jó vastagon megkenjünk tejföllel vagy megszórjuk sajttal. Már attól összefut a nyál a számban, hogy írnom kell róla. Azonban ez…..
Na, szóval az van, hogy indul a friss tök szezon. Ennek örömére összedobtunk egy laza kis főzeléket zsenge cukkiniből. De! Egyrészt, hogy ne mindenkinek a menzás, agyonlisztezett paprikás "egybemassza" jusson eszébe egyből, igyekeztünk teljesen más megvilágításba helyezni a főzelék gyermekkorunkból…..
Talán nem túlzás azt állítani, hogy a halászlé készítése nálunk konkrét gasztronómiai attrakció, amelynek olyan komoly invitáló ereje van, hogy képes összerántani az asztal köré a család apraja-nagyját az ország legkülönfélébb pontjairól is. Ugyanakkor, megvallom őszintén, hogy mivel köreinkben…..
Nincs is annál jobb dolog, mint mikor kis kanállal neki lehet esni egy egész tepsi mámorítóan édes és illatozó süteménynek csak úgy magában. Ez a cucc pont olyan, aminek nem lehet ellenállni, nem lehet megvárni amíg a kistányér és a villa is megérkezik hozzá. De jó hírem van! Nem is kell! A…..
Egyszer valaki azt mondta nekem, hogy a nachos a házi bulik ropogtatnivalójának koronázatlan királya, mivel nem kell hozzá semmi egyéb, csak egy jóféle mártogatós, ami feldobja az amúgy száraz kukorica chipset. Nos, ezzel az állítással nem is szállnék vitába, de ki mondta, hogy nem lehet belőle…..
Lassan eljön a búcsú ideje. Halk, már-már elcsukló hangon, egy könnycseppet a szemünk sarkában elmorzsolva fogunk halk Szia!-t suttogni az ébredő természet legbátrabb hírnökének, a tavasz legizgalmasabb és legintenzívebb fűszernövényének, a medvehagymának. A piaci árusok polcairól lassan eltűnnek a…..
Mennyei desszert, aminek az ihletője a család által generált kollektív igény arra, hogy együnk valami felturbózott édességet a hosszú hétvégén. Az őszintét megvallva, nálam a gofri amúgy is a bűnbeesésbe csábító finomságok 10-es skálájának legelőkelőbb helyét foglalja el. Jól variálható különféle…..
Igazából, hogy őszinte legyek, élek-halok az igazán jó levesekért. Élek-halok az előételek azon típusaiért, amelyek vannak annyira izgalmasak és tartalmasak, hogy belakmározásukat követően már csak a desszertnek maradjon hely a bendőben. Az erdélyi eredetű, klasszikus paraszt csorba is egy ilyen…..
A francia konyha hagyományos tésztaétele, a quiche (ejtsd: kis) és az olasz pizza között több hasonlóság is akad: egyrészt,  mindkét nemzet egyetért abban, hogy a ropogós tésztaágy és a ráhalmozott, feltétként szolgáló, válogatott finomságok baromi jól megvannak egymással. Másrészt konszenzus van…..