Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Klára Mészáros

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Élt egy ember, akit a környezete Habsburgnak tartott. Vajon ki volt ő?..
Klára Mészáros 2023.09.29 19:57:56
@leslaw: Szívesen hallgatóztam volna a tanárod és Zita beszélgetéseinél!

Igen! Zita elsősorban anya volt és csak utána császárné. De jó anyja lett volna Ausztriának is.

Sajnos úgy tűnik, hogy az antantnak jobban kellettek az Ausztriától elcsatolható területek (amikkel a szövetségeseit fizette ki), mint egy fura, instabil, soknemzetiségű birodalom Európa közepére... Zita próbálkozása jó lett volna, de valószínűleg nem volt elég határozott... És a román királyné (aki angol hercegnő volt), szépen kikaparta a gesztenyét Romániának.

Tehát eljutottunk oda, hogy Albertall Rudolf lehetett...

Akkor viszont van egy komoly erkölcsi problémám a koronaherceggel.

A dolog ott kezdődik, hogy Rudolftól meg kellett szabadulni, de az apja határozott kívánsága volt, hogy ne öljék meg. Mit lehetett ilyenkor tenni? Erkölcsileg lejáratni nem lehetett, egyrészt, mert bizonyos körökben amúgy is lejáratta már magát, másrészt mert akkor a tiszti becsület kívánta volna meg, hogy főbe lője magát...és ugye a császár azt nem akarta.
Betegségben nem halhatott meg, mert olyat nem tudtak találni, ami a fiatal korához képest kellő gyorsasággal volt elég halálos, ráadásul túl sok orvosnak kellett volna így vagy úgy befogni a száját (így is voltak problémák a boncolási jegyzőkönyvvel...pl., hogy kétféle is volt belőle).
A vadász- lovas- és egyéb balesetet nem merték megkockáztatni, mert egy csomóan egyből Poroszországra mutogattak volna, ...és attól is féltek.
Végül valami okos kitalálta, hogy szerelmi öngyilkosság avagy "vérnász". De ahhoz meg kellett ölni még valakit...

És itt jön az én erkölcsi problémám Rudolffal. Ugyanis, ha ez ennyire előre meg volt tervezve, akkor Rudolf hónapokig előre megfontolt gonosz szándékkal manipulálta a szerelmes baronesszt, hogy menjen vele a halálba + szabad akaratából gyártson le neki bizonyítékokat búcsúlevelek formájában. Ahogy simán megtették, hogy Rudolf helyett egy rá hasonlító fiatal férfit öltek meg, úgy kereshettek volna a vérnászhoz egy fiatal, félvilági nőt is, aki senkinek sem hiányzott volna (mondjuk, találtak is, csak Mizzi nem állt kötélnek). De végül egyszerűbb volt azt megölni, akiről amúgy is egész Bécs pletykált.
Most mondhatod, hogy minek volt a sok cécó, hiszen a császár amúgy is hírzárlatot rendelt el. Mary nevét a Monarchia bukásáig kimondani sem volt szabad Ausztriában. A szervező viszont jó pszichológus lehetett, mert úgy okoskodott, hogy ha a titkot titokba csomagolják, akkor nagyobb eséllyel hiszik el azt, amit a csomagolás levétele után találnak. Főleg, ha minden más bizonyítékot eltüntetnek. Ezért nincsenek meg Rudolf levelei, amiket Maryhez írt...Larisch grófné elszedte őket Marytől és visszajuttatta Rudolfnak. Mary Rudolfhoz írt leveleit viszont megtalálták és az abban található információk súlyosan kompromittálták Larisch grófnét, akinek többé nem hitt senki.

Az viszont biztos, hogy ezt a császár nem tudta volna megszervezni. De akkor vajon ki szervezte meg?