Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mitku László

18 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sajnos elmondhatjuk, hogy a wekerlei lakások eredeti nyílászárói mára teljesen elöregedtek. Szükséges tehát azok cseréje, esetleg javítása. A javítást több kevesebb sikerrel ugyan meg lehet oldani és talán ki lehet tolni a nyílászáró idejét pár évvel, de az már közel nem lesz olyan, mint újkorában.…..
Bár a fa nyílászárók és árnyékolók árai jelentősen drágultak az utóbbi időben azért van még hajlandóság és igény a szép esztétikus és természetes fa nyílászárókra. Ez is egy ilyen munka volt a Wekerle telepi Álmos utcában. A régi szerkezetek alapján újragyártott ablak és spaletta együttesek…..
Wekerlei ház teljes felújítása során az épületbe beépíthető egy modern kombinált szerkezet is.  A külső megjelenést hagyományos gerébtokos szerkezet biztosítja, természetesen hőszigetelő üveggel és zajfogó gumiprofil tömítéssel. A belső csatlakozó szerkezet viszont egy hőszigetelő 68 mm…..
Mitku László 2020.09.16 12:58:34
@Rozália Bodoki:
Kedves Rozália, kérem küldje el elérhetőségeit a bloginfo@mitku.hu címre és rövidesen felvesszük önnel a kapcsolatot. Köszönjük!
Sokféle ötlet kivitelezhető. Jelen esetben a külső spaletta és ablakszín-a szürke és a fehér - az amit tartani kell az egységes régi homlokzati kép miatt de az ablak belső oldalánál már nincs kötelező szín.A belső oldal tehát bármilyen színben kialakítható. Jól látható a belső oldal képénél a régi…..
A régi meglévő spaletta tokot nem feltétlenül muszáj kivenni, ki bontani. Amennyiben van rá lehetőség és a helyi építésügyi hatóság beleegyezik akkor a régi ablak és spaletta tok megmarad a falban. Az új őszigetelő nyílászárót beépíthető a régi tokba így az majdnem a külső falsíkra kerül. A spaletta…..
Wekerlei társasházak egyik kevésbé érdekes része a lépcsőház. Kevesebbet költünk rá és kevesebb odafigyelést élvez a ház ezen központi és sokat használt része. Mindennapi életünk során észre sem vesszük azokat a dolgokat amiket sokat használunk mert természetes, hogy az az eszköz illetve tárgy ott…..
Díszíthetjük további kivágásokkal wekerlei spalettánkat. Érdemes átgondolni még gyártás előtt milyen mintát szeretnénk látni a szárnyakon. Azért arra figyelni kell, hogy minél több a kivágott minta annál több az úgynevezett bütüs rész. A bütüs rész a rostokra merőlege vágás eredménye. A faanyag…..
A képen jól látható az utcafronti ablak bontás utáni helyreállított falkávája. A falkáva bal alsó sarkánál a régi párkány kiszedésénél általában leszakad a vakolat. Ennek a leszakadt résznek láthatjuk a javítását. A párkány alatti rész szintén sérül. Sokszor még az alsó téglasor is fellazul. A képen…..
Egy újabb színösszeállítású spaletta és ablak páros került végső rendeltetési helyére a wekerlei házak között. Ezúttal kivágások (pajzsminta vagy szívecske) nélkül. A spaletta körül jól látható a régi szerkezet bontás utáni falkávasérülés javítása. Mint látható a bontást megfelelő módon végezve…..
Wekerlei spaletta pajzsmintás kivágásokkal, Milesi RAL zöld színű felületkezeléssel. Szabvány wekerlei ablakhoz méretezve ami általában 120 cm széles és 160 cm magas. A betétek a régi szerkezettel ellentétben egy darabból készülnek és nútmarással díszítettek így a régivel megegyező kialakításúak...
Wekerlei lakásra készült spaletta szívecskés kivágásokkal. A kivágások általában bármilyenek lehetnek de vannak utcák és épületek ahol az eredeti kivágásmintától nem térhetünk el. Az egyes helyeken pajzs illetve egyszerű kör kivágásokkal is találkozhatunk. Megrendelés előtt érdemes egyeztetni a…..
A hagyományostól eltérő de jellegében azzal megegyező, antik hatást keltő spaletta. A spaletta belső udvarra néző ablakon van e miatt kerülhetett korszerű hőszigetelt ablak beépítésre. A képen látható spaletta teljes mértékeben megfelel a Wekerlei műemlékvédelmi előírásoknak. így akár utcai…..
A bejárati ajtók előfordulhatnak spalettával összeépítve vagy a nélkül is. A belső udvari homlokzaton nem fontos a spaletta esztétikai és esetleg biztonságtechnikai célból azonban érdemes elgondolkoznunk rajta. A betörések jelentős része az ajtó feltörésével történik ezért sokszor érdemes az ajtó…..
Az ablakokon és az ajtókon található üvegosztásokat a nyílászáró homlokzathoz történő jobb illeszkedése illetve egyéb esetben pont a nyílászáró homlokzatból való kiemelésére használjuk. Az üvegosztás felosztja az ablak/ajtóban elhelyezett üvegpanelt.Az üvegfelület felosztása négyzetekre illetve…..
Egy Wekerlei ajtó beépítés után. Jól láthatók a régi tok bontásakor képződött falkáva sérülések amiket sajnos javítani kell. A régi ajtótokot mégis célszerűbb kibontatni mert így ugyan olyan méretű lesz a tokbelméretünk mint a régi ajtónál volt...
Az udvarra néző nyílászárók kialakításában sem szabadna eltérni a megszabott műemlékvédelmi kialakításoktól ezért ha egy mód van rá törekedjünk a megfelelő szerkezetek illetve azok formai megválasztásán. Értem ez alatt a tervdokumentációban előírt osztásokat spaletta kiosztást és borításmintát…..
Valamikor nem is olyan régen, pontosan 2011 szeptemberében Wekerletelep megkapta a műemlék státuszt. A homlokzati nyílászárók, ajtók ablakok spaletták mind kulcsszerepet játszanak ebben a jelenlegi és az esetleges majdani lakosokat egyaránt. Tehát ma egyel több szempont szerint kell mérlegelnie egy…..
A mai elvárásoknak megfelelő hőszigetelő nyílászárócsalád több részre oszlott. Kialakításuk függ a rendeltetési helytől valamint az ezzel szemben álló vevői igényektől, amelyek gyakran eltérőek a tervezett kialakítástól. A tervezett kialakítás, tegyük fel , egy nagyon jó energetikai mutatószámokkal…..