Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kritikatúra

0 bejegyzést írt és 30 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hamis fake SD kártya pendrive (H2TESTW) További hasonló posztok (rendelés külföldről):ÁFA-VÁM határok: http://bit.ly/junkieeeboyrendeleskulfoldrol1reszSzállítási idők: http://bit.ly/junkieeeboyrendeleskulfoldrol2reszVámolási folyamat: http://bit.ly/junkieeeboyrendeleskulfoldrol3reszAliexpress:…..
Nem kell ahhoz HR-esnek lenni, hogy tudjuk, a boldog alkalmazott, egyúttal termelékeny alkalmazott is. Abba már mégis az emberi erőforrás szakemberek gondolnak jobban bele, hogy ez egyben az a tényező is, ami eldönti, hogy egy cég sikeres lesz vagy kudarcra van ítélve. Ez aztán, ha a mai munkaerő…..
Kritikatúra 2018.10.25 17:54:53
@szepipiktor: Termelő cégnél dolgozom, viszonylag fizikai munkakörben. Viszonylag tág körben határozhatjuk meg, hogy mikor és mennyit dolgozunk. Bizonyos helyzetekben természetesen ez a rugalmasság nem működik, de ez 2-3 havonta fordul elő. Azt elfelejtettem, hogy ez a rugalmasság kölcsönös. 21 éve csinálom, csináljuk. A legutóbbi változás a munkatársaknál 2 nyugdíjazás volt és helyükre 2 új, de cégen belüli ember került. Nem az irodábanülünkésnemtermelünkcsaknézünk-munka, de nem is kell megszakadni benne.

Sok cég/vezető már eleve úgy áll a dolgozókhoz, hogy ha nincs szigor, akkor a melós semmit sem fog csinálni. Sajnálatos, hogy a saját hozzáállásukat vetítik ki a kollégáikra, beosztottaikra. Megfordultam pár helyen már, de valahogy ez a sztereotípia nem jött át nekem.

Abban semmi kommunista nincs ha valaki elvár valamit a munkahelyén. Az teljesen természetes. Az irreális az, ha mindezt úgy állítjuk be, mintha valami fantasztikum lenne.
Abba ne menjünk bele, hogy mit kap valaki azért amit a cég fizet TB (valójában adó) formában és mit kap ha orvoshoz vagy kórházba kerül, vagy majd a nyugdíjfolyósítótól ha eléri azt a 65-67 éves kort ami pont a várható élettartam körül van esetemben. (1969) Tehát sok nyugdíjra nem kell számolnia a korosztályomnak.

Álljunk meg még egy szóra a "nem termel semmit"-cégeknél. Az a cég nem termel amelyiknek nincs kézzel fogható bevétele. Tehát egy irodai alkalmazottnak felesleges ott ülnie? Ha valahol csak irodai alkalmazottak vannak, az nem termelhet? Érdekes elgondolás. Szólok is főnökömnek, hogy ideje lenne termelnie valamit. (neki legalább van humorérzéke és a végén tényleg felállna, elkezdene valamilyen fizikai munkát végezni) :) Az biztos, hogy nem lenne kedvem helyettük csinálni a saját munkám mellett amit csinálnak. Például követni, hogy most szabin van valaki vagy éppen csúsztat. Vagy hivatalos távolléten van? Míg lesz "holnapra csuszit írj, pénteken szabin leszek" mondat, addig szükség lesz rájuk. Van erre szoftver, de nekem sem időm nincs foglalkozni vele, sem kedvem, nem fogom irkálni. Tehát igény van rájuk. Hogy ezt lehet hatékonyabban? Biztos. Lehet jobban? Biztos. Mindent lehet hatékonyabban és jobban csinálni. Kérdés, hogy ez megéri valakinek? Nem biztos. Néha pont a nagy hatékonyság-vadászat csökkenti a hatékonyságot.
Emberek dolgoznak mindenhol. Ha majd nem így lesz, az sem biztos, hogy jó lesz nekünk, melósoknak. Már ha még melósnak hívhatom magam akkor. Nem félek a gépektől, az automatizálástól (hülyeség is lenne, hisz nekem valahol jó ha gép dolgozik helyettem) inkább a szellemi pusztulástól félek amit okozhat ez a következő generáció(k)ban. OK, ez is hülyeség. Mindig voltak fejlesztések, azokba sem lustult bele igazán az ember. Sőt. De biztos lesz egy pont a fejlődésben, amikor a gépek tervezik, építik a gépeket. Ott azért lesz egy töréspont. Bár ez más téma, így ideje az AI-s cikkeket megkeresni. :) vagy bevenni a gyógyszereket.
Kósa József vagy, ahogy legtöbben ismerik Medve Papa élete az állatokról szólt. Nem csak befogadta őket, de farkasai és a medvéi szerepet kaptak olyan magyar filmekben, mint a Kőszívű ember fiai, az Eltüsszentett birodalom, a Csillagszemű juhász, vagy a Tündér Lala. A Mafilm felkérésén a BBC is …..
Kritikatúra 2018.01.15 21:10:46
@Kardos doktor: Legfeljebb élnénk. Ellentétben az öreggel ...
Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) friss jelentése azt elemzi, hogy melyik országban szabad és melyik országban nem ajánlott inni a csapvízből. Ahogy az alábbi térképen látszik, Magyarországot a nem biztonságos ivóvíz kategóriába sorolják.  Ezzel mi személy szerint…..
Kritikatúra 2017.11.04 14:30:42
@GallaiG: Jártál Görögországban? Ami a CDC szerint milyen jó vizet ád a csapbú? Mert ott nem innál belőle, ez biztos. A görögök sem isszák meg. Nem állítom, hogy a honi víz jó, vagy rossz. Inkább az utóbbi, de ez a CDC grafika egy nulla értékű színes izé.
A BME Mérnöktovábbképző által kiadott Munkavédelem könyvben találtam a következő meghatározást:A munkarendszer bemenete (inputja) általában munkatárgyakból áll (pl. alapanyag, félkésztermék, információhordozók), de emberekből, információból és energiából is, amelyek a…..
Félúton jártunk Debrecen felé, amikor beköszöntött a Bihar előtti csend. Annyi legyen elég, hogy erről a helyről még Adam Richman is zokogva menekülne el, pedig ő aztán nem szokott finnyáskodni. Vagy az Bear Grylls? "A Fald Fel Amerikát ételbár megnyitásával azt a hangulatot…..
Kritikatúra 2017.03.05 20:30:47
@MolnarErik:
Tudtommal miskolci a társaság akik a frencsájszt nyomják.
Ottani étterem: www.facebook.com/FaldfelAmerikatMiskolc/ (ha reklámnak minősül, töröljétek)

Kétlem, hogy a debreceni ilyen mert amiket láttam (úgy tudom 3 van jelenleg) egyik sem ilyen ... nem tudok rá jobb szót: sz@rt árul.

Ezzel együtt az egri és a miskolci Man Vs Food pont az ellentéte a cikkben leírtaknak.

@Fald Fel Amerikát Ételbár:

Amit a képen láttam meg sem enném. Tehát óvatosan ... Inkább az érdekel, hogyan lehet ilyen nagy szakadék két Man vs Fodd ööö étterem és kajálda között?

(az egrit láttam "belülről" is, megmutatták első kérésre, tényleg jó)
Jött egy adatlap, a gyerek hozta a suliból, amit a kompetencia felmérés kapcsán kitöltve vissza kell vinni.  A leírásban hangsúlyozzák, hogy teljesen név nélküli a feldolgozás, az Oktatási Hivatal nem is ismeri az azonosítóhoz tartozó neveket. Csakhogy. A tanár szólt, hogy jól tegyük el az alábbi…..
Kritikatúra 2016.05.28 15:32:43
@MajdnemAraya:
Szerintem rendkívül naiv vagy. A kérdőív tájékoztatója folyamatos önellentmondással küzd ami biztosítja azt a (jogi) rést amivel már nem az adatokkal való visszaélés ha mégis használná valamelyik komoly hivatal azt a kérdőívet. Nincs esély sem arra, ha mégis ez alapján hoznak elő valamit akkor ezt (mint bizonyítékot) kizárhassák. Nem tudom elég finoman fogalmazni: ha keresnek valamit akkor találnak is valamit és ezt bizonyítani kell. Az eszközök között pedig nem válogatnak. Ha EGYSZER céltábla lettél (akármilyen okból, például útban van a házad "valakinek") akkor lőni fog rád. És a megfelelő kapcsolatokkal már fegyvere sem egy csúzli lesz.

Értem én, van mögötte filozófia ami akár még a jó szándékkal is megtelt. A főnököm szerint akármilyen ötleted lehet, ha teszel mögé filozófiát akkor azt elfogadják. És ez magánszféra. Sajnos az állami színvonal ott tart, hogy a filozófia a pénz és hatalom megszerzése, annak megtartása. Ennek egyik legfontosabb eszköze az információ-birtoklás mert ez ad lehetőséget jó sok rész-cél eléréséhez.
Kritikatúra 2016.07.10 23:32:08
@elemes: Akik például ezt a kérdőívet feldolgoztatják, az abból nyert adatokhoz hozzáférnek, esetleg azokhoz az emberekhez köthetőek akiknek van hozzáférése ezekhez.
Kritikatúra 2016.07.11 17:05:53
@elemes: Értem. Tehát szerinted ez a kérdőív teljesen korrekt, átlátható, anonim. És még soha nem történt olyan amire következtettem fentebb. Szerintem irreális a korábban felvázolt lehetőség. A politikai hatalmon lévők minden esetben becsületes, másokról szerzett információkkal nem élnek és éltek vissza. Én kérek elnézést, hogy gondolataimat megosztottam, mert már látom, hibás következtetéseket vontam le. Ezzel másokban elültettem a gyanakvás magját. Hiba volt részemről ilyen gondolatok terjesztése.

Kritikatura - 1984

Talán nekem kell aggódni.
Láttam egy videót, amelyben a T csoport reklámozza az elektronikus aláíró rendszerét. Nézzük meg ezt a kis filmecskét, utána mondom. Idézet a videó alatti leírásból: "Kisfilmünk bemutatja, hogy milyen gyors és egyszerű az ügyintézés a MobilSign segítségével a Telekom T-Pontjaiban. Az ügyfél egy…..
Kritikatúra 2016.05.28 17:15:29
@Saurus: Kellemetlen tapasztalataid lehetnek. Nekem azért ennél (kicsit) jobb élményeim vannak tőlük. :)

Egyébként teljes parasztvakítás a film. Blőd f@szságok tömege, mint annyi más reklám ...
Az egyik óvoda Facebook-csoportjában jelent meg az alábbi felirat: És alatta az ELMÜ értesítése, négy dátummal. Mivel a szülők nincsenek szerződésben az ELMÜ-vel, nyilvánvalóan az óvodának kellene valamilyen megoldást találni. Mondjuk szerezni egy áramfejlesztőt, a fűtésvezérlés nem fogyaszt…..
Kritikatúra 2016.05.28 16:58:01
@Ladyeva: ... és a fenntartóra nem vonatkozik, hogy gondolkodni kellene és gondoskodni ...
Egyre több olyan kijelentést olvasok a közösségi oldalakon, hogy valaki büszke arra, hogy nem érti a matematikát vagy bármely más természettudományt, és milyen jól elvan. Nem érti a Pitagorasz-tételt, de egy pénztárosnak nem is kell, a pénztárgép még összeadni is tud. Sose használta egyik kémiai…..
Szagértői vélemény Vasárnap 2016.04.11 20:22:26
Úgy néz ki, megszűnik a vasárnapi nyitva tartás tilalma. Mindjárt el is kezdett egy csomó ember duzzogni, jellemzően bolti dolgozók. Olyat is olvastam, hogy akkor dolgozzon mindenki vasárnap is. Nem értem. Amikor hét közben dolgozik, az a baj, hogy ha orvoshoz vagy ügyet intézni kell,…..
Mostanában sokat jártam orvoshoz, sokat is vártam, és elkezdtem számolgatni. Megtúrtam a KSH statisztikákat, és kiszedtem az ebből a szempontból érdekes adatokat. Lássuk csak. Magyarországon házi- és gyerekorvosi praxis 2014-ben 6.343 volt, ez egy-kettővel változott évente,…..
Kritikatúra 2016.05.28 15:11:52
@efi: És ahogy emelkedik a nyödíj-korhatár, már esik is a nyögdíjasok aránya az orvosnál ...
Ha "elengedik" az nem kár ugye?
Ha ellóg az sem kár senkinek.

Szerintem meg minden felesleges várakozással töltött idő kár. De felőlem ott ülhetsz egész nap.
A Magyar Nemzet nemrég szerezte meg azokat a kormányzati terveket, amelyekből kiderül, hogy miképpen alakítanák át a középfokú képzés szerkezetét. A kormány szerint több megfelelően képzett szakmunkásra van szükség, miközben jelenleg túl sokan járnak gimnáziumba. Ezért…..
Kritikatúra 2016.05.01 17:38:07
@CsaKaDuma: Huhh, leírtad amit éppen akartam, így csak egy nagy köszönetet írok, hogy megkíméltél a gépeléstől.
Mint öregedő szakmunkás írom ezt, nem mérnök lennék.
Soha nem hagyták még el annyian Magyarországot, mint a tavalyi évben. A hivatalos elvándorlók száma 33 ezer körül van, ami olyan, mintha egy megyeszékhelyünk, például Salgótarján teljesen kiürült volna. A statisztikák ráadásul csak azokat mérik, akik jelezték kiköltözési…..
Kritikatúra 2016.05.01 17:30:22
@Astalavista: Igen. Miközben 2x annyi a bevándorló mint aki elmegy.
@Diorella Queen: Ne aggódj! Az oktatás megfelelő szintre történő emelése ... vagymi majd kidob elég hülyét akik elvégzik azt a munkát is.
@gigabursch: Persze. Mint a pulzáló mágneses tér és a vasorrú banya ...
Most tekintsünk el azoktól, akiknek ez a végzettsége, és a munkája. Ők tudják, hogy nem értenek mindenhez az informatikán belül. Inkább azokról legyen szó, akik zsenik, mert soha nem tanulták, és mégis mindenhez értenek. A legfőbb jellemzőjük, hogy mindegyik takarékos felhasználó.  Megveszi a…..
Kritikatúra 2016.04.25 19:04:58
@Hóhér az utolsó barátod: Akkor már csak az a kérdésem lenne, hogy szerinted mennyivel nagyobb tapasztalat szükséges egy pc összeállításához mint ami neked van? Mit KELL tudni ahhoz, hogy egy pc-t össze tudjon az ember rakni? Mit KELL ismerni ehhez? Kezdjük a gyökerektől. Kitől lehet ezt megtanulni? A saját tapasztalat elég? Az szerintem egy költséges móka lenne és nem célratörő.
Kritikatúra 2016.04.25 15:32:37
@Hóhér az utolsó barátod: "belőled nem csinálunk problémát... :D "
OK, innen egy lépés, hogy kolbászt viszont igen. :D

@MZ/x:
Pár hete beszélgettünk pont erről egy angliában élő barátnőmmel. Érdekes kérdéseket vetett fel ezzel kapcsolatban. Egy elég specifikus területen dolgozik ahol több prognyelvet is ismerni kell és több nyelvet is mellette, meg egyéb nyalánkságok is vannak hálózatilag. Nem találnak olyan embert aki ezt tudná mert olyan szinten specializálódtak már a szakemberek, hogy ilyen ember egyszerűen nincs. Már a piacon. A főnöke pedig nem érti miért nincs ilyen ember?
Jelentősen nagyobb tudással rendelkezik számtech területen mint én, (pedig igyekszem legalább szinten tartani magam nyugdíjig ...) így sokat kérdezek tőle, de lassan el kell fogadnom a korom és a képességeim korlátait: néha magyarázatra szorul amit mond/ír. Persze nem is vagyok IT-s csak egy sima melós, az IT-hez valójában nem is lenne közöm csak érdekel. Cserébe mindig több a kérdésem mint a válaszom. :D

Anno 84-ben a ZX81 egy csoda volt, szerintem nem csak nekem, imádtam. Csináltam kis körbefutó négyzeteket, stb.
Most csak alaplapból akkora a kínálat mint ahány alkatrész volt a ZX81-ben, az Apple-ben és a C64-ben együtt. Követhetetlen. Egy egyszerű felhasználó képtelen egy sima konfigurációt összeállítani és egy igazi szakembert találni sem olyan egyszerű mint azt gondolná egy igazi szakember. Attól, hogy valaki kiteszi magára a szakember táblát a neten még közel sem biztos, hogy az. Egy laikus számára (amilyennek magamat is vallom) pedig ez nagyon későn derül ki, amikor már a gépre szánt pénzét, vagy többet is, rég elköltötte egy olyan dologra ami
-nem felel meg neki
-túl sok is mint amire szüksége lenne

Persze a legrosszabb és leggyakoribb amikor a szerencsétlen maga sem tudja mit is akar. Amikor a gyerek nyomna valami fps-t, de a 4K filmeket (mintha lenne sok ilyen) is erről nézném, de az asszony receptjeit tudjam prezibe tenni, stb. A végösszegtől meg hanyatt vágja magát.

@eßemfaßom meg áll:
Csak nem akarlak kimerítő válasz nélkül hagyni. Úgy működik ez a dolog, hogy volt réges-rég egy haver, akinek csináltam egy gépet. 97-et írunk. Minden szépen ment neki, de egy nap felhívott, hogy nem indul a gépe.
Előző nap megnézte mi foglal sok helyet és a C/Windows mappa volt a legnagyobb. Letörölte.
És tudtommal nem ő volt az egyetlen ilyen. Majd megkérdezte, hogyan lehetne megmenteni a sok cuccot ami a gépén van? A válaszom egyszerű volt: írd le fejből bmeg. Itt adtam fel minden számteches tevékenységemet mert Asimov könyve (... az Istenek is ...) lebegett a szemem előtt és ezzel nem akartam foglalkozni tovább.
Álmomban sem gondoltam volna akkor, hogy valaki képes ilyet csinálni, mára azon lepődök meg ha valaki a hülyeségnek egy szintjén megáll és nem megy lentebb. Ez nem csak IT-s szakmában igaz.

Gépgyártásban (is) dolgozom és a szakmai kihívások napi szinten újak. Egy friss munkás gyakorlatilag alkalmatlan a feladatokra. Egy friss mérnök szintén. Kettejük tudása kellene, hogy egyáltalán elkezdhessenek dolgozni, de egyik iskola sem tanít csapatmunkát. Legalábbis nem látom rajtuk. Ráadásnak egy mai szakmunkásnak fogalma sincs, hogy egy gépészmérnök mit csinál. Azt pedig fel sem fogja, hogy lehet az, hogy amit a mérnök cad-ben megcsinált, a gép megcsinálja lent "egy gombnyomásra", illetve ehhez hogyan járulhat hozzá. A folyamatok tisztázása pedig egyik főnöknek sem jut eszébe mert szerintük ezeket az embereknek már tudni kellene. Gondolom a születéskori implantátummal jut be ez a tudatba.

Elkalandoztam. Talán.

TeamViewer: Inkább nem. :)

Ha nagyon off, törölhető.
Kritikatúra 2016.04.25 17:16:53
@hóhér avagy állami ítéletvégrehajtó: Ez asszem mindent elmond. Ha 20 év sem elég tapasztalat akkor egy átlag emberke szerintem simán gutaütést kap. És az írásoddall a téma konklúziója meg is született.
Perelli barátom írt egy gondolatébresztő írást a Felirat Blogon, melytől nekem is bizseregni kezdtek az ujjaim. A téma röviden: az egyik nagy feliratos oldal adminjai kipakoltak egy "kalózfordítást", ún. "előzést" - nem várták meg, míg a sorozat hivatalos…..
Kritikatúra 2016.04.23 22:54:21
Ez egy elég régi, de mindig aktuális téma. Elsősorban szeretném én is megköszönni neked és minden fordítónak az áldozatos munkáját ami sok, de legalább hálátlan. :)

Sosem értettem ezt az előzést. Nem tagadom, leszedem az első feliratot amit találok, de néha ezt meg is bánom. Mára addig fajult a dolog, hogy ha ilyen felirat van csak hetekig, inkább javítgatom. Már ami telik tőlem. Nem teszem fel sehova a javított feliratot csak ha valaki kéri a sorozathoz, de akkor sem saját feliratként. Néha beleírom, hogy javítottam, de csak ha sok meló volt vele. :D
A javítás alatt ne valami értelmezési kérdésre gondoljatok. Sokszor marad benne angol mondat és némi nyelvtan-fétis is közrejátszik, ami a helyesírásom (OK, ilyenem nem is van) ismeretében fura lehet. Lehet ezt sem kellene, mert asszem Burzsy írta/mondta valahol, hogy az a felirat minden hibájával is a saját gyermeke, más gyerekét pedig nem fésülgetjük.
A végső megoldás persze számomra és a lustaságom számára az, ha találok már ismert feliratozó által készített munkát, mert az tudom, hogy olyan mintha beenné magát a tudatomba. Inlább várok pár napot, akár 1-2 hetet is rá.
Számomra a 24 HunBauer, a Kaliforgia Halamita, a Person of interest J1GG4. Összeforrtak, forrtatok a sorozatokkal. Persze volt, van és lesz más sorozat amit csináltatok, de ezeket nézem, néztem.
A nézőnek látszólag mindegy ki csinálja a feliratokat és biztos vagyok abban is, hogy értetlenül áll a "háború" előtt és annak következményeit sem érti. Úgy gondolná a zember, hogy van sok fordító, jó páran köztük nagyon profin csinálják, és ezek az emberek értelmesek. Értelmesebbek annál, mintsem ilyen dolgokban "háború"-nak látszó dolgokat műveljenek. Sőt! Inkább úgy képzeli az ember, hogy együtt, egymásnak segítve dolgoztok mert ez a logikus. Ez lenne a közösség, a felirat készítők közössége, (ez olyan ipari fogalom, pedig nem az) egy szűk és összetartó egység, de sajnos az évek alatt számomra is feltűnt, hogy nagyon nem az. Illetve már nem az. Nem tudom mi változott, de nem tetszik mert ez energiát von el a fordítástól, a szakmai munkától. Lehet olyan feszültséget generál feleslegesen ami nélkül a hobbi-munka jobban menne.

Abban biztos vagyok, hogy mindig lesznek akik a feliratokat koppintják. Ezek ellen nem sok dolgot lehet tenni. Természetesen pár húzása után úgyis kiderül a dolog és repül minden feliratos portálról. Vagy legalább remélem, hogy így van.

Béke veletek!
Hadiállapothoz hasonlította az egyik kereszténydemokrata EP-képviselő a mai (március 22-ei) brüsszeli helyzetet. Reggel óta nekem is az járt a fejemben: háború van Európában. Véletlen-e, hogy épp a nagyhétre, a keresztény világ legnagyobb ünnepének nyitányára időzítették ezt a merényletet? A…..
Kritikatúra 2016.04.08 11:05:47
@steery: Tételezzük fel, persze csak elméletben, semmi kicsapongás egy olyan feltételezés irányába ami igaz lehet, hogy ez így van. Tudták. Te(l)hetetlenek voltak vagy azt sem tudták mit tudnak. Egyik sem jó. Nekünk. Meg a gazdaságnak úgy jurópiát nézve. Akkor pedig olyan dolgokra sem lesz pénz ami meghatározza jurópia jövőjét? Lehet. Persze nem kis dolgokra gondolok.

Lépjünk is tovább.

Kinek jó ez az egész? Van két hatalom, amelyik régóta játszótérnek használja azt a térséget. Katonai és gazdasági téren is. Nekik mondhatni mindegy, de legalábbis nem olyan rossz ez. Nem minden jó nekik ami jurópiának rossz, de néhány dolog biztosan.
Miért is kell ez az egész nekik? Aki nincs ott az nem fog lázadni egy bevonuló sereg ellen, akármilyen is a zászló ami alatt mennek. Ha pedig sereg van, akkor vannak cégek is mögöttük. Nem is egy. Csak tudnám mi van ott, amiért érdemes kiüríteni egy térséget? Vagy mi nincs? hmmm.

Vallás. Ez egy kutya dolog. A hit és a vallás között nem látok kapcsolatot. Kövezzetek meg. A hit és az egyházak között pedig nem is tudom kinek jutott eszébe kapcsolatot vizionálni? Mert ami nincs azt ne kutassuk. Vagy majd csak ha igazán látjuk mi miért van.
Isten biztosan akarná azt, hogy ... mindegy. Istent minden vallás és egyház olyannak ábrázolja amilyen számára éppen megfelel. Kérdezd meg, miben hiszek? Szeretnék az emberekben hinni. Szeretnék sok jó dologban hinni, de több a csalódás mint a siker. Nem adom fel, pedig már közel az 50-hez kevésbé kellene optimistának lenni.