Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bazaltrajongó

0 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Címadó borunk elméletben egy szokványos olaszrizling, mégis egy rövid pillanatra lefagyasztotta a borfórum-világot. Nem rosszakarásból, de kitudódott, hogy ennek a badacsonyi olaszrizlingnek vagy 45%-át a kozmopolita chardonnay adja. Már öreg Pista bátyám is megmondta, a bizalmas…..
Bazaltrajongó 2012.10.16 13:07:00
@Octopus: A Teraszok 100% OR, és egy kicsit lágyabb még a Bakról-nál is. A kesernye ott az alkoholtól és a fajtától van. Ezzel együtt, javaslom a hosszas szellőztetést (ahogy fentebb leírtam), a megfelelő hőmérsékletet ca. 14 C, és a kesernye akár teljesen el is tűnik a Teraszok-ból.
Bazaltrajongó 2012.10.16 17:58:55
@demisec: OK. Elfogadom. Sosem tudtam azonosítani, mi adja a keserű ízt a magas alkoholtartalmú borokban. Ez azonban nem változtat azon, hogy konkrétan ezt az ízt, amit én jobb híján keserűnek nevezek, és nem azonos a keserű íz sok más megjelenési formájával, szinte minden 14% és afölötti alkoholtartalmú borban érzem. Ha nem is az alkohol maga az, ami ezt az ízt adja, de az a valami, ami adja, a magas alkohollal jár együtt.

Ugyanakkor, amikor még nem ittam bort, tettem egy kísérletet. 96%-os alkoholból készítettem egy 14-15% alkoholtartalmú egyszerű vizes oldatot. Ez illatra és ízre hasonlított az azóta kóstolt magas alkoholtartalmú borokra, édeskés is volt, de kesernyés is. Lehet, egyszerűen a nyelvemben van a hiba :), vagy olyasmit nevezek keserűnek, amit más krémesnek ír le, stb...

Üdv

Bakó Ambrus
Bazaltrajongó 2012.10.18 19:18:20
@RAMBO: Szia!

A keserűséget, az én tapasztalatom szerint kevéssé lehet erjedéssel szabályozni (bár egy hevesebb, magasabb hőmérsékleten - ca. 20 fok felett - lefolyó erjedés ált. fanyarabb bort eredményez, mint egy lassabb, hidegebb).

A keserű ízek egy része (a fent emlegetett Kéknyelűnél meggyőződésem szerint erről volt szó) a héjból származik, polifenolos összetevőktől (ezek közé tartoznak a tanninok is). Az alacsony polimerizáltsági fokú polifenolos anyagok ált. keserű ízűek, a magasabb polimerizáltságú fokúak ált. inkább bársonyosak. Előbbiek gyakoriak a szőlő magjában, illetve a fenolosan nem érett szőlő héjában, utóbbiak a fenolosan érett szőlő héjában. A mi klímánkon gyakori, hogy a fenolos érettség jóval a kívánatos mustfok elérése után következik be, bár, fehérbor készítésnél ennek nincs túl nagy jelentősége, ha nem áztatunk héjon. Ezzel együtt, durva esetben még azonnal feldolgozott szőlőnél is gondot okozhat az alacsony polimerizáltsági fokú polifenolos anyagok jelenléte (keserű bor).

Azonban nem csak a szőlőnövény képes az alacsony polimerizációs fokot növelni. Erre a borászati technológia is alkalmas. Az oxigén jelenléte (és itt nem oxidációról van szó, hanem olyasmiről, amit ma, sokszor helytelenül, mikrooxidációnak neveznek) képes a polimerizációs fokot növelni. A fahordós érlelés, ha lassan is, de ált. igen kiválóan képes a durva, polifenolos eredetű keserű jelleget csökkenteni ilyen módon. Az új fa esetében hozzáadódik ehhez a fa polifenolos anyagai adta további polimerizációs lehetőség, tehát az új fahordó gyorsabban képes az "éretlen" polifenolok adta keserű ízt csökkenteni. Más kérdés, hogy aztán megjelenik egy új, az új fából magából származó kesernyés íz. Ez azonban gyakran sokkal kevésbé keserű, mint az éretlen szőlő polifenoljai.

Ez a leírásom persze egyszerűsítés, de a lényeg benne van.

Nekem 2010-ben (kettő közül) és 2011-ben (négy közül), egyetlen kivétellel (az egyik 2011-es, ami gyorsan erjedt), egy Olasz rizlingem sem volt keserű az erjedés végén sem és utána sem. Égetetlen hordóm sosem volt, és folyton próbálom elkerülni a faízt a boraimban (egyelőre nem 100%-os sikerrel), de tapasztalati úton ki tudom jelenteni, hogy az általam használt hordók (többévesek, ill. újak egyaránt) az én boraimban mindig csökkentették az esetlegesen jelen levő keserű ízeket (ilyen elsősorban 2009-ben és 2011-ben fordult eddig elő, lehet, 2012-ben is elő fog), fajtától függetlenül (Olasz rizling, Kéknyelű, stb.). Azt viszont nem tudom, hogyan érleled Te az Olasz rizling boraid.

Üdv:

Bakó Ambrus
Tiszta, hízelgő illat fehérhúsú őszibarackkal, zöldalmával, érett citrusokkal, kőporos-zsírkrétás minerális felhővel.  Közepesen telt korty. Friss, lédús gyümölcsökkel telt ízek megtámogatva jól érezhető mennyiségű maradékcukorral. Ellustulásról azért szó nincs, a…..
Bazaltrajongó 2012.09.07 20:22:42
@demisec:
Villa Sandahl-nál elsősorban, de nem kizárólag, Elzász a példakép, a borokhoz használt, nem szokványos fajélesztő valóban onnan származik.
Saját pincémben már nehezebb példaképet megnevezni, ha muszáj, akkor Clos Ste Hune több évjárata (ez Elzász) vagy Németh István 1997 Badacsonyi Rajnai rizling. Inkább a saját ideámat szeretném megvalósítani, amire az említett két bor erősen emlékeztet. Otthon eddig fajélesztőt nem használtam, ezután sem áll szándékomban.

Bakó Ambrus
Bazaltrajongó 2012.09.10 20:55:58
@drbarta:
Köszönöm a kedves fogadtatást!
Az én '11-es rajnaim szinte ugyanonnan származik, mint a Villa Sandahl összes eddigi rajnaija, a paraméterei gyakorlatilag egyeznek a Cappuccino Oil-éval, a savtartalmat leszámítva (az enyém sajnos lágyabb). Zúzás-bogyózás után azonnali sajtolás hagyományos, vascsavaros préssel, spontán erjesztés, először acéltartályban, majd az erjedés vége egyéves, százliteres fahordókban, majd érlelés acéltartályban. Nagyon gazdag illatú és zamatú, ahogy említettem, lágy (nem almasav-bomlás miatt, egyszerűen a must savtartalma nagyon alacsony volt).

Bakó Ambrus
Bazaltrajongó 2012.09.11 23:13:02
@szenvedély S.:
hm. Lehetőségek?

Maradjunk annyiban, hogy üzletpolitika is.
Valószínűleg 2010-ben készültek az évszázad legdrágább borai. A drasztikus hozamkorlátozásra drasztikus fürtválogatás következett, amit sokan drasztikus bogyóválogatással zártak. Aztán jött a bársonyos feldolgozás: gondolat vagy legfeljebb kesztyűs kéz a présnél, gondolat…..
Bazaltrajongó 2012.03.13 16:53:05
@alföldimerlot:
Villa Sandahl 2010 Recept (Rajnai rizling) kapható a Borkonyha elviteles boltjában
Bazaltrajongó 2012.03.28 12:59:09
@Kaberné: Nagyon szépen köszönöm a kedves szavakat!
Nekem is nagy élmény volt a kóstolás Tokaj városban, nem csupán a borok, hanem a borász személyisége folytán is!
Bőséges, nyílt beszélgetésben vehettünk részt :)
Az alapító borászok és befektetők ígéretesen induló és alkalmanként látványos objektumokat eredményező együttműködése egyre gyakrabban végződik - olykor pereskedésig fajuló - szakítással, névhasználati vitával. Csak kapásból néhány keserű ébredés, ami a…..
Bazaltrajongó 2011.12.14 09:34:54
@Borivojee Surdánovics:

'Laposáéknak hozzá kellett volna tenni a vállalásukat és üzemeltetni, beindítani a borászatot'

ez mit jelent?

Honnan tudod, melyik fél mit vállalt és abból mennyit teljesített? Illetve badacsonyi barátaid honnan tudják?

Ez érdekelne!

Köszönöm!
Bazaltrajongó 2011.12.14 09:57:17
@borpancsoló >>:

Kedves borpancsoló! (És kedves Horticult!)

Talán annyit tennék hozzá, hogy az ország legjobb (az a baj, ez nagyon vitatható, de talán mégis mond valamit ha ezt használom: az ország legjobb borai) borai szinte kivétel nélkül nem úgy készülnek, ahogyan azt a borász képzéseken oktatják. És töméntelen sok olyan bor van, ami pedig úgy készül és a középszer mezején marad.

De, nagy örömmel hallanék példákat kiváló (tényleg élvonalbeli) borokról, amik a Corvinuson oktatott technológiával készülnek. Hátha van ilyen - akkor én is tudni fogok róla, s kevésbé lesz sarkos a véleményem.

Hozzátartozik, magam nem jártam a Corvinusra (ahogy korábbi hozzászólásaimból kiderül). Biológus végzettségem van, ebből hamarosan megszerzem a PhD fokozatot is.

Egy kedves kollégám viszont az idén végzett a Corvinuson, és mesélt nekem egy érdekes dolgot:

Dr. Janky Ferenccel rendszeresen jártak neves borászatokba pincelátogatásra. Ezen alkalmakkor a borász (hadd hívjam így, még ha sokuknak nincs is ilyen végzettsége) mindig elmondta, hogyan készíti a borokat. Az esetek elsöprő többségében ez egész más volt, mint az egyetemen oktatott módok. Meg is kérdezték a hallgatók Janky Tanár Urat, aki erre nem adott érdemleges választ (ismétlem, kollégám elmindása szerint).

Hozzáteszem továbbá, biológus képzettségem még erősebb mikrobiológiai és biokémiai hátteret ad, mint az egyetemi borászképzés. Az egyik legfontosabb velejárója annak, hogy ilyen szinten tanultam biológiát, éppen az, hogy a mérnöki szemlélet nálam teljesen háttérbe szorult. Az élővilágot nem lehet mérnöki szemmel nézni, mert az arcunkba nevet.

A legkiválóbb borokat éppígy nem lehet mérnöki módon készíteni, szemlélni - egészen a sterilizálásig (pl. steril szűrés a palackozás előtt) a bor életközösség.

Itt talán még azt is érdemes megemlíteni, hogy 100%-os sterilitás gyakorlatilag nincs.
A Művelt Alkoholista Best Buy 2010.04.28 06:00:00
Bármely rajongói fórum ösztönösen arra törekszik, hogy terjessze a mémet, azaz esetünkben, hogy a borozás iránti szenvedéllyel másokat is megfertőzzön. Ennek tagadhatatlanul fontos eleme a verbális násztánc, de a lényeg mégiscsak az anyag maga, amitől belázasodtunk. Ebben a…..
Egyre növekszik és növekszik a Németh nevű bortermelők száma, ebben a bejegyzésben egy olyan családi pincéről lesz szó, amelyről korábban szégyenszemre még csak nem is hallottam, nézzék el nekem. Hozzám képest egyik kedves barátom – akivel egészen más témában…..
Bazaltrajongó 2010.04.19 11:58:20
Kedves AG!

Jól ismerem a pincét, a borászt (mentoromnak is tartom) és szinte összes borukat is. 1993 óta van palackos boruk. A két félédes bor bizonyosan nem 2008-as volt (OR vszg 2003, a Rőzsakő biztosan 2006), a Budaiból nemrég jött forgalomba a 2008-as, előtte a 2006-os volt, de végülis láthatóan nem ez a lényeges kérdés most. Teljesen száraz OR kapható náluk félliteres palackban, illetve kimérve is, azelőtt a két bor ugyanaz volt, az utóbbi években azonban nem, ezért megjelent az a nehézség, hogy nem tudom, az alap száraz OR-jük milyen (a kimértet kóstoltatják a pincénél, az alacsonyabb minőség), talán vennem kellene egyet a palackosból. De mindenképpen áll az a tény, hogy a hangsúlyt a késői szüretelésű borokra helyezik, a nagy minőség általában ezekben a borokban jelenik meg. Lehetőségem volt, többször is, forgalomba még nem került, vagy forgalomban már nem kapható boraikat kóstolni. A jelenleg is kapható 2004-es OR jégboron és 2003-as OR (RR-et is tartalmazó) aszún kívül (illetve még a 2005-ös félszáraz késői OR-en kívül) a legszebb boraik nem kaphatók jelenleg. Sok-sok kincs rejtőzködik az érlelő pincében és a családi gyűjteményben. Ilyen az emlegetett 1997-es OR is. Saját véleményem szerint ez a legszebb palackos (fél)száraz OR ma Magyarországon (persze nem kóstolhattam mindent, de a nagynak tartottakhoz mindhez volt szerencsém), ideértve a forgalomban már nem kapható borokat is. Nem egyszerűen jó még, hanem kicsattanó formában van (tegnap kóstoltam egy hete nyitvalevő palackból, még mindig lenyűgöz). Ez is késői szüretelésű szőlőből készült és félszáraz, de a hűvös és száraz évjárat folytán a késői jelleg igencsak visszafogott és gyönyörű savak tartják a bort, a cukrot alig érezni. Itt található egy angol nyelvű kóstolási jegyzet egy igen elismert svájci amatőr boríró tollából:
wldg.com/village/viewtopic.php?f=3&t=7071&hilit=welschriesling&sid=a6158cddcc2308f46265478a1981f2ef
(David Plattner személyesen pontosabban is elmondta nekem a számszerű értékelést a két Németh borról - RR 92 pont, OR 90 pont, ezek amuva pontrendszerben kb. 8 pontnak felelnek meg az ő pontozásában, tapasztalatom szerint; ha jó szívű pontozásodat nézem, akkor inkább 9 pontnak).
Éppen tegnap beszéltem a termelővel, még valamivel több, mint száz palack van félretéve... a RR-ből pedig valamivel több, mint 60. Ha száraz OR kellene, jelenleg a 2005-ös félszárazat ajánlanám, a mai szabályozás szerint már szárazként is palackozható lenne (valamivel 9 alatti a cukra, nyolc feletti a sava). Ebben azonban erősebb a késői jelleg, és a bornak hatalmas teste, extrakttartalma van (paramétereiben hasonló Fekete Béla legendás 2002-es Hárslevelűjéhez), én amuva renszerben 7 pontra tenném.
Amennyiben sikerül valahogyan meggyőznöd Németh Istvánt,
az előbb linkelt bejegyzésben ismertetett két 1997-es bort ajánlanám (nem ad csak úgy, minden vendégnek, előre kell szólni, hog hozzon belőle, és az ár is elég magas lehet mostanra), a RR teljesen száraz. Ismét az én saját, teljesen szubjektív véleményem, de több palackból is volt alkalmam kóstokni a 97-es RR-et és a legtöbb esetben olyan magas minőséget hozott, amit egyetlen más magyar száraz vagy félszáraz bor sem (se fehér, se vörös), egyetlen termelőtől sem. Ezeken felül a pincének kitűnő édesborai vannak, pl. 2005-ös 5 puttonyos aszú (OR-RR), jegyzet itt: wldg.com/village/viewtopic.php?f=3&t=10084&p=80519&hilit=n%C3%A9meth+asz%C3%BA&sid=a6158cddcc2308f46265478a1981f2ef#p80519; 2006-os 6 puttonyos aszú (OR-RR), mindkettő versenyképes lenne Tokajban is (még ha nem is a leges-legnagyobbakkal). Kiváló még a 2006-os OR jégbor, illetve egy unikum csemege: 2005-ös Kéknyelű szamorodni (édes). Ilyen 40 évben egyszer, ha van, véleményem szerint utánozhatatlan. Jóval férfiasabb, mint a Tokaji édes szamorodnik általában, szinte kristályüvegre emlékeztet a szerkezete, a csengése, a bor olyan, akár a borotvapenge (én 8-9 pontra tenném, de a bor egyedülállósága folytán nehezen pontozható). Sajnos ezek a borok nincsenek forgalomban, egyikük sem, de sose lehet tudni, próbálkozni érdemes... Ha érdekel, én nagy valószínűséggel tudnék szerezni, azzal a tudattal, hogy egy jó fórumon megjelenik a borokról valamiféle írás, talán könnyebben ad a dugi kincsekből... Keress meg, ha érdekel, Ambrus
Az első mondatommal azonnal vissza is vonom a címet, Burgundia nem lehet humbug. Jó néhány általam nagyra tartott magyar borbarát és borász vallja örök szerelmének Burgundiát. Én pedig tisztelem őket annyira, hogy elhiggyem nekik, Burgundia a kulcs a bormennyországhoz. Ugyanakkor…..
Bazaltrajongó 2010.03.02 09:14:50
Kedves AM!

Pontosan ugyanazt eltem at en is, amirol irsz (csendesen halmozódik a feszültség, mert hiába kóstolgatjuk Burgundiát, az epifánia, vagy legalább egy halvány délibáb, egyre késik). Most is ugyanigy lennek vele, de azon szerencse ert, hogy osszebaratkoztam egy svajci borkedvelovel, aki volt oly kedves es megkinalt az alabbi borral:
www.wine-searcher.com/find/rouget+parantoux/1997/france
Ez volt az Aha elmeny szamomra. Mint a linken latszik, igen draga a bor, de megse Romanee-Conti arkategoria. Azota nem is vettem egyetlen palack Burgundit sem, remenytelennek tartom rahibazni a szamomra elerheto aruak kozott egy hasonlora, 300 eurom viszont nincs... Talan akkor lenne lehetseges venni belole, ha negyen osszeallnank a barataimmal, de meg ugy is huzos. De, oszinten, a bor fenomenalis volt! Nagylelku hazigazdam jegyzete a borrol (ha valakit erdekel) megtalalhato itt:
www.wineloverspage.com/forum/village/viewtopic.php?f=3&t=10084

Udv
Szepsy-bort bontani számomra mindig különleges alkalom. Olyan pedig, hogy itthon egyálltóhelyemben négyet is kidugózzak egymás után, még nem is volt soha. Most sem. Eredetileg azt terveztem ugyanis, hogy megnézem együtt az Úrágya és az Urbán furmintokat 2006-ból és 2007-ből. A…..
Bazaltrajongó 2010.02.26 11:31:24
@Szerémi: Kedves Oszkár!
Egyetertesem szeretnem kifejezni, es hozzaszolni nehany Altalad erintett ponthoz. Elnezest az ekezetek hianya miatt. Sajnos a sajat kezu tapasztalatom meg keves, ugyanakkor a nemzetkozi (es kisebb reszben a hazai) tudomanyos szakirodalmat (van ilyen, szoleszetbol is komoly) eleg sokat bujtam. Tudomanyos cikkekrol leven szo, kello alapossagal le voltak irtva a kiserleti beallitasok, igy meg tudtam itelni, mely eredmenyek/kovetkeztetesek alkalmazhatok a sajat viszonyaimra es/vagy a magyar szolotermesztesre. A hozamkorlatozasnal – beallitas muvesmoddal/metszessel vs. furtvalogatassal – intuitive is varhato annak igazsaga, amit irsz (a szolonoveny vegtere is eloleny), de kiserletileg is igazolhato (magam is vegeztem hasonlo kiserletet, illetve ismerem az egyik magyar szbki ilyen iranyu kiserletet. Utalsz arra, amit kicsit reszletesebben fejtek itt ki (az szbki-s kiserletben bakmuvelest hasonlitottak kozepmagas kordonnal, illetve ernyomuvelessel): „A termőegyensúly természetes beállítása a hagyományos művelésű szőlőknél alacsonyabb, de elegendő mustfokkal tökéletes harmóniát tud nyújtani“. Tobb evjaraton keresztul kovetve a termes milyenseget, az latszott, hogy a bakmuveles a masik muvelesmodokhoz kepest jelentos mertekben csokkenti az evjarathatast. Hideg evjaratban is rendesen beerett, forro evjaratban sem szallt el a szolo cukortartalma, sem egett el a savtartalma, stb... Fontosnak tartom megjegyezni, hogy fiatal szolokrol volt szo, a bakmuvelesu tokeket egyszerre ultettek a tobbivel, tehat nem a novenyek korkulonbsege volt az ok. Tovabba, az osszehasonlithatosag kedveert a bakmuvelesu tokeket is 2 x 1 meterre ultettek, hogy a terallas okozta kulonbsegeket is kikuszoboljek. Orom volt figyelni, hogy a legforrobb, legszarazabb evekben sem ment el a savtartalom ezeken a bakmuvelesu tokeken, es kis termes mellett (fel kilo per toke, 20-30 mazsa per hektar) sem ropkodtek a 22-24 mustfokok, mig un. jo evekben a kordonos szolokben, hasonloan kis termes mellett, ha nem akartak gyakorlatilag eretlenul (fiziologiai/fenolos erettseg – ki hogyan nevezi) leszedni, akkor mindig tul magas cukor lett a vege. Nem mondom, hogy bizonyos esetekben nem birhat el egy amugy is koncentralt bor meg akar tizenot szazaleknal magasabb alkoholtartalmat is, de ha ugyanazt a koncentraciot, izgazdagsagot el tudjuk erni 13-13,5 % alkohol mellett, akkor inkabb az utobbit valasztanam.
Ami a sajatgyokeru szolot illeti, kicsit nehez a tema, keves van (Chilet es talan meg nehany mas helyet, pl. Santorini-t leszamitva). Ezek tobbsege raadasul rendkivul oreg is. Ha kulonbseget latunk, nem lehet pontosan megmondani, mennyiben a szolo kora, mennyiben a terallasa, mennyiben a muvelesmodja, metszese, termeshozama es mennyiben a sajatgyokeru volta a felelos a kulonbsegekert. Ha pontosan szeretnenk tudni az oltas okozta kulonbseget, olyan kiserletre van szukseg, ahol minden mas parameter azonos. Ilyen lehetoseg meg kevesebb van, gyakran presztizsborok keszulnek a teruletekrol es igazi tudomanyos kiserletezesnek ezert helye nincs. Lehet kovetkezteteseket levonni de nem valoban egzakt modon. A masik lehetoseg pedig, hogy megfelelo korulmenyek kozott ujonnan ultetunk ilyen szolot, oltvanyszolovel egyutt… Meg csak egy ilyen kiserlettel talalkoztam az irodalomban, es az ottani teruleten eros fonalfereg fertozottseg volt, amire a sajatgyokeru szolo megintcsak erzekenyebb, ezert az eredmenyek ertelmezese nem feltetlenul tokeletes. Mas munkakban sokszorosan publikaltak mar, hogy gyakorlatilag csak egyetlen alany van, amin nem nagyobb az europai szolo vigora, mint sajat gyokeren. Ezt az alanyt szinte senki sem hasznalja, tehat mondhatjuk azt, hogy az oltvanyszolok novekedese minden esetben eroteljesebb, ugyanigy a termokepesseguk is. Az elobb emlitett kiserletben igy, nem meglepo modon, azt az eredmenyt kaptak, hogy azonos terallas, muveles- es metszesmod mellett, hasonlo szureti idopontban, a sajatgyokeru szolo termesmennyisege szinte nevetsegesen kicsi volt az oltvanyszolokhoz kepest (15% alatt), mig cukor es savtartalma lenyegeben azonos volt. Badacsonyban, a tavalyival egyutt 13 evjaratra tudok visszatekinteni (nem sajat borokkal, de jo ismerosom termeskorlatozott, kordonos muvelesu szolojebol szarmazo borokkal). Ezen evjaratok soran, ismetlem, termeskorlatozas mellett, egyetlen egyszer sem fordult elo, hogy a bor (tulzottan) almasavas (tudok olyan eseteket, ahol a szaraz feherbornak igenis nagyon jol all az almasav), éretlen..., vékony nedű... (amiből hiányzik a glicerin) lett volna, ellenben a 13 evjaratbol 5-6 evjaratban a tul sok alkohol es/vagy cukor egyensulyproblemat okozott. Ha lehet barmifele kovetkeztetest levonni az elobb hivatkozott, sajatgyokeres kiserletbol, akkor szerintem az az, hogy a sajatgyokeru szolonel kis termesnel sem kell felni attol, hogy elszall a cukor. Ez szerintem nem cseng ossze azzal, hogy „...a tőke a maga gyökerén volt, ami 1-2 héttel korábbi érést eredményezett a mai oltványokhoz képest“. Inkabb csak az akkori muvelesmoddal/metszessel egyutt lehet ez igy igaz. Magam tervezem is kiprobalni sajat gyokeru szolo telepiteset (lehet, kenytelen leszek szenkenegezni a teruletet). Ha segit elerni a celom, nevezetesen, koncentralt anyagot kis termesatlagbol, nem szuksegszeruen 14-15 vagy afolotti alkoholtartalommal (az evjaratok tobbsegeben inkabb 14 alatt), es lehetoleg nem szeptemberben, hanem inkabb oktoberben szuretelve, akkor nekem mar megeri. Jobb szeretem, ha a szolo csak oktober vegere erik meg (nem tuleres!), nem szeptemberre, mert ha az eres vegszakasza mar huvos idore esik, sokkal szebb, elegansabb, komplexebb es akar intenzivebb zamatanyagok lesznek a borban. Ez persze mar nagyon fugg az aktualis idojarastol, szeptember vegi szurettel a kockazat persze csokkentheto.
Bakó Ambrus
Megint beugrott hozzám borissza ismerősöm, és abbéli örömében, hogy múltkor örültem a tőle kapott Váli-bornak, hozott megint egyet. Jó szokását remélem, hogy megtartja, mert ennek a kéknyelűnek is örültem. Mondhatnám, hogy életem legjobb kéknyelűjét kóstoltam, de tekintve,…..
Bazaltrajongó 2010.01.27 12:02:47
@zoli: Majdnem pontosan úgy van, ahogy írod. A badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet végzett olyan kísérletet, ahol a Kéknyelű fürtjeit beburkolták valamivel, hogy más virágzatból egyáltalán ne juthasson pollen a fürtre. Minden esetben nulla volt a termékenyülés.
A nyúlszőrkesztyűs módszerről magam is hallottam, de csak mint régen alkalmazott eljárásról, nem tudtam (nem tudok róla)hogy manapság is csinálja valaki. Egyébként nem is igazán szükséges (ha van elég más fajta szőlő a közelben), csak egyes években igazán rossz a termékenyülése (ilyen volt pl. 2005 és 2006), de olyankor az időjárás a nyúlszőrkesztyűzést is (szinte) teljesen lehetetlenné teszi. Ernyőművelésen pl. rendszeresen 50 mázsa/hektár felett van a termése. Jó minőséghez pedig nem árt, ha ennél nem is több.
Rebloggolni nem tudom úgy, hogy az eredeti poén megmaradjon, és az ötletet és a munkát ne lopjam el, ezért az eredeti kérdésre - aminek megválaszolására amúgyis csekély esélyünk lehet - a választ vegyük adottnak: a kép a Romanée Conti birtok Vosne Romanée-ban fekvő területén…..
Bazaltrajongó 2009.08.02 11:44:39
@alföldi merlot: Kedves AM!

Az a baj, hogy a keresési kulcsod egy csomó mást bort is felhoz. Kis ügyeskedéssel lehet szűkíteni a Domaine de la Romanée-Conti birtok Romanée-Conti borára (ez az a bor, ami a képen látható terület terméséből készül), s rögtön olyanok lesznek az árak, ahogy kukko képén is látszik: www.wine-searcher.com/find/vosne+romanee+conti+grand+cru+cote+nuit+burgundy+france/2002/-/-/r/-/35460

Itt átlagárként 5357 EUR szerepel, pedig a lista legelső bora itt is más, egy jóval olcsóbb bor, a DRC Vosne-Romanée village bora.
Azt azért nem gondoltuk volna, hogy az utóbbi napok irgalmatlan hírözönében még hallhatunk olyat, amitől percekre megáll az ember kezében a fröccsöspohár, és csak nézünk, hogy most mi van, ez vicc, vagy tényleg megkattant az MTA egyik akadémikusa élő adásban? A Kossuth…..
Bazaltrajongó 2008.07.10 16:53:37
Miért próbálják itt bizonygatni egyesek, hogy a szexuális orientáció genetikailag meghatározott?
Csak hajlamosító gének vannak! A legutóbbi publikáció szerint (svédországi ikervizsgálatok), mindössze 35% százalékban felelősek a gének! A többi a környezeti hatások következménye!
És azt is mondja már meg nekem valaki, hogy Calhoun 1962-ben publikált kísérleti eredményei óta miért nem vizsgálják alaposabban a népsűrűség / szociális népsűrűség hatását a viselkedésre? Illetve inkább azt szeretném tudni, miért nem ad erre senki pénzt? Nyilván komoly gazdasági érdek fűződik ahhoz, hogy az emberek nagyvárosokban éljenek!
S ha tiltakozunk a szivárványsátor ellen, melegfelvonulás ellen, akkor azt miért ilyen minősíthetetlen módon tesszük? Miért nem értelmesen vitatkozva, s megindokolva például azzal, hogy a szivárványsátor és a gay pride mozgalom egyaránt környezeti hatás - magyarán része lehet annak a 65%-nak, ami a szexuális orientáció fenotípusos varianciájából nem genetikai eredetű - vagyis: szeretném, ha a gyerekemet minél kevesebb olyan környezeti hatás érné, ami a homoszexualitás felé befolyásolhatja, ezért tiltakozom a melegfelvonulás, szivárványsátor, stb. ellen! Ugyanúgy, tiltakozom a rasszizmus, huliganizmus, bandázás, stb. ellen. Félreértés ne essék - nem akarom ezeket egy kalap alá venni, azt állítani, hogy ugyanúgy elítélendők, ugyanolyan károsak, stb. Csak azt akarom mondani, hogy mindet a nagyvárosi lét káros következményének tartom, melyeknek ugyanakkor az emberi természetre, viselkedésre, azok kifejlődésére is igen nagy hatása van - a nyájba tömörülési hajlamon keresztül is.
Bazaltrajongó 2008.07.10 17:38:22
Klackner!

Igen, valóban nem volna jó, ha üldöznénk a homoszexualitást. Ugyanakkor az a véleményem, hogy a másik embert (szándékosan nem úgy írom, hogy más embert, hiszen egyetlen másik ember sem pontosan olyan, mint én, vagy bárki más) nem azért kell tisztelni, mert más, mint én, hanem azért mert ember és azzal együtt kell tisztelni, hogy más, mint én. S igen, ha valóban el vannak nyomva, nem egyenlőek a jogaik, akkor álljanak ki a jogaikért, harcoljanak érte. De - véleményem szerint - ennek nem jó módja ez a felvonulás, jelen formájában. Mert nem azt suggalja a nézőnek, hogy idenézz, én is ember vagyok, semmivel sem kevesebb/értéktelenebb/megvetendőbb, mint te. Hanem azt sugallja, hogy idenézz, én másmilyen vagyok, mint Te! Vagyis inkább a tőlem különállását, különbözőségét hangsúlyozza - ez pedig a legtöbb emberben úgy csapódik le, hogy nem is akar hozzám / velem egy csoportba tartozni! Hogy nem fél velem szembeszállni. És - amikor valóban történnek olyanok, mint a fentebb említett bibliagyalázás - joggal háborodik fel minden keresztény. Számunkra ez éppolyan felháborító, mint igen sokak számára (nem csupán zsidó származásúak számára) az antiszemitizmus, vagy a romák negatív diszkriminációja, stb... Egy ilyen cselekedetet, ha valaki nyilvánosan teszi, nem tudok másként értelmezni, mint provokációt. Ugyanakkor a média mindenkit a földbedöngöl, aki akárcsak halványan is rasszista nyilatkozatot tesz, míg ha valamiféle keresztény kötődésű tárgyat, eszmét, könyvet, stb. sért, gyaláz valaki, az a médiába el se jut!! (A sírgyalázást - mivel nem csak keresztény sírokat gyaláznak - nem sorolnám ide). Sokaknak rendkívül elegük van a kettős mércéből! Az aggresszívebbjük (igen, sajnos vannak ilyenek, bárcsak ne lennének), látva, hogy a hivatalos közvélemény nem ítéli el, ami történt (ha történt ilyen, amikor ilyen történt), maga kezd el cselekedni, mert éppúgy nem tűrheti a gyalázatot, ahogy a melegek sem tűrhetik, ha őket gyalázzák (bár, hozzá kell tegyem, a tojásokat, köveket bizonyosan nem igaz keresztények dobálták, hanem olyanok, akik dobálni akarnak, s ürügy kell nekik - az ilyenektől maximálisan elhatárolom magam). Tehát, bárcsak ne lenne provokáció, bárcsak ne lennének erőszakosok, bárcsak ne lenne kettős mérce a médiában! És a melegek az emberi méltóságukra lennének büszkék - mert arra lehetnek is, amellett, hogy nem kell / nem kellene szégyellniük szexuális orientációjukat. Akkor lehetne olyan felvonulás, mely nem provokál senkit, hanem egy létező (nem tudom megítélni, ezért jóhiszeműen feltételezem, hogy a probléma tényleg létezik) problémára hívja fel a figyelmet, melynek nem az a célja, hogy visszaüssön, vagy visszagyalázzon, hanem hogy megszüntesse a problémát, a gyalázatot!
Ilyen felvonulás ellen senkinek nem lehetne semmiféle kifogása sem!
A sorban olyan furmintok következtek ezután, amik nem jutottak el széles néptömegekhez. Van, amelyik azért nem, mert még nincs forgalomban, van, aminél a mennyiség egy hordóra korlátozódik, és van, amelyik egyszerűen csak kalandos életet él. Ezeknél a boroknál már az egyediség a…..
Komolyan mondom, szeretnék végre találkozni egy igazán finom régi vágású tokajival, amelyet megdicsérhetnék jó szívvel. Ezért egyszer-másszor kísérleteket teszek, amelyek viszont szinte soha nem vezetnek semmi jóra, sajnos.Az 1974-ben alapított Puklus Pincészet Bodrogkeresztúron…..
Bazaltrajongó 2007.03.21 11:18:37
"Sajnos szinte kizárt, hogy egy édes bor, természtes 14 %-os alkohollal elálljon 8-10 évig hordóban, mert az alkohol gyorsabban párolog mint a víz, és ha csökken az alkohol akkor a cukortartalom elkezd erjedni." Eppen ez a lenyeg!!! Olvassatok utana, kerdezzetek utana (hegyaljai pincekben - en pl. Gergely Vincenel talalkoztam ezzel a gyakorlattal)! Ha egy aszu elegendoen tomeny - legalabb 5 puttonyos - es hagyjak folyamatosan erjedni, szep lassan, nem fojtjak le mindenfele kezelesekkel, akkor egy valoban jo hegyaljai pinceben, evente korulbelul annyit erjed, hogy potolja a parolgas soran keletkezo alkoholveszteseget. Marmint az utoerjedes idoszakaban, amikor a - relative - gyorsabb fo erjedesen tul van. Ha igazan tomeny anyagrol van szo, ez nagyon sok even at eltarthat, s kozben - a kis mennyisegben, de allandoan jelenlevo szen-dioxidnak koszonhetoen - friss marad a bor. Egyebkent meg annyit, hogy avinalni tilos volt Magyarorszagon, nagyon sokaig. Valamikor az elso vilaghaboru idejen engedelyeztek ujra, de lehet, meg kesobb. Azok a legendas regi aszuk, amik a mai napig finomak - gyumolcsosek - egyes szerencsesek szerint, avinalas es minden egyeb hokuszpokusz nelkul keszultek. Az Ustokos Aszut (1811-es evjarat) a palackon levo cimke tanusaga szerint 1840 jorul palackoztak... Persze nem ugy kell erteni, hogy egyfolytaban erjed, sokszor abbahagyja, de nehany honap mulva ujrakezdi, stb. Ettol egyaltalan nem kell felni! Tudomasom szerint Szepsy is "meg szokta engedni" az aszuinak, hogy az erleles soran ujra elkezdjenek erjedni. Tessek megkerdezni tole, miert. Gergely Vince is nagyon szivesen megadja a kerdesre a valaszt. En kostoltam nala 1999-es eszenciat nehany honapja - meg most is hordoban van, a szuret ota egyfolytaban, oxidacionak, faradtsagnak nyoma sincs. Jo, ez kulonleges dolog, de volt neki 1998-ban egy aszueszenciaja, az is tobb, mint ot evig volt hordoban, ez ido alatt nem sikerult 7% alkoholtartalmat osszehoznia, de annyira friss es ude, hogy az izvilaga kozelebb all musthoz, mint borhoz. Vajon hogyan?