Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Európai Magyar

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egyfelől már a menekültkrízis is úgy kellett a Fidesz-KDNP-nek, mint egy falat kenyér. Előtte a kormányzati korrupció és a tilkozások miatt megroppant a támogatottáságuk, sorra veszítették el az időközi választásokat. Azóta félmillió támogatót szereztek vissza. Másfelől…..
Európai Magyar 2016.02.29 16:26:29
O.V. beszédéből szeretnék néhány fontos dolgot kiemelni, mert tanulságos a jövőnk szempontjából.
Többek szerint békülékeny beszéd volt. Valóban nem szidalmazta a szokásos alpári módon a baloldalt. Most minél szélesebb szembenállást próbál kovácsolni Brüsszellel szemben - az kapta az össztüzet. Kompenzálni fogja a mérsékelt hangnemet, újra szélsőséges baloldalellenes kirohanásokra számíthatunk. pl. a parlamentben.
***
Visszaköszönt a kádári mondat az életszínvonalról - a nép minden évben egy kicsit többet kapjon, kicsit jobban élhessen. Általában is egyre inkább hasonlít a gondolkodásmódja Kádáréra. De, gondolom, a Habsburgok sem képzelték a "haladást" másképp. A modernizációról fogalmai sincsenek.
Ugyanakkor a legsebezhetőbb pontja volt a beszédének, hogy képes volt a sikerek között emlegetni az egészségügy és oktatás jelen állapotát. Ennek ma a széles közvéleményben is nevetségesen kell hatni.
***
Kiemelnék az orbáni világnézetről alkotott képhez egy újabb fontos momentumot. Azt mondta: vannak, akik a "szabadság, egyenlőség, testvériség" hármas jelszavában hisznek, a "mi" gondolkodásunk alapja az "Isten, Haza, haladás" (meg a "Hit, remény, szeretet" - komolyan ezt mondta!). A megbékélés jegyében nem nyilvánította ellenségnek az "másikakat" sem.
Szabadgondolkodóként természetesen tisztelem azokat is, akiknek az O.V. által mondottakban hisznek. Ami a hazát, a nemzetünket illeti, nem hiszem, hogy lenne köztünk érzelmi különbség. A haladás meg - de jó is lenne!
De a helyzet ennél bonyolultabb. A "szabadság, egyenlőség, testvériség" Európa polgári társadalmi rendszereit megalapozó francia felvilágosodásnak volt a jelszava. A polgári államrend erre épült. Az "Isten, haza, haladás" ezzel szemben a feudális berendezkedés, a tekintélyelvű, hierachikus társadalom, a hűbéri felépítésű, egyszemélyi (monarchikus) önkényuralom alapvetése volt.
Az is legyen világos, hogy a "szabadság, egyenlőség, testvériség" mindegyike általános emberi érték, ami nélkül nincs polgári világ. Ezzel szemben a másik hármas egységből az Istenhit - a legteljesebb mértékben tiszteletben tartva minden ember hitét - nem tartozik a polgár elengedhetetlen jellemzői közé.
O.V. társadalom-felfogására, a magyar valóság átalakításának általa vizionált útjára ez a feudális, tekintélyelvű, hierarchiára épülő társadalomkép tökéletesen jellemző. Egész gondolkodásmódja egy 16-17. századi európai világot idéz, a főúri életet élő kiváltságos nemesség és az éppen a megélhetés szintjén tartott. tudatlan, alávetett jobbágyok világát.
Vajon a 21. században elfogadja ezt egy európai nép?