Regisztráció Blogot indítok
Adatok
birkapasztor

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Miért éppen operátorok reprezentálják a fizikai mennyiségeket?  Hogyan lesz a klasszikus fizika p = m.u = m.dx/dt impulzusából a  operátor? Ha ezt megértjük, akkor már nem lesz olyan rejtélyes a kvantummechanika. Newton óta a fizika differenciálegyenletekkel dolgozik. Ennek oka, hogy amikor a…..
A görbült tér víziója A LIGO kísérlet margójára Most, hogy a LIGO kísérletben sikerült kimutatni a gravitációs hullámok létezését újra ráirányult a figyelem Einstein koncepciójára, aki a gravitációt a tér torzulásával magyarázta. Einstein ezt az elvet nagyjából egy időben dolgozta ki a…..
Először is annyira rühellem a közhelyeket, hogy még a szokásos karácsonykriticizmust sem akarom itt reprodukálni, próbálok valami mást írni. A motiváció ehhez egy Facebookos flame, ahol ezt az egész kérdést gyorsan végigvitattuk valakivel, és rájöttem, van nekem erről…..
birkapasztor 2015.12.26 13:59:37
Én tudatos ateista vagyok. Szerintem manapság kevés a hithű vallásos ember, de kevés a tudatos ateista is. A nagy többséget ez a kérdés nem érdekli, csak szimplán nem vallásosak. Azonban ez az ateista többség tette a karácsonyt a szeretet médiaünnepévé és persze a fogyasztói társadalom, aminek kedvezett ez a táptalaj. Szerintem ez teljesen nyilvánvaló, nem értem hogy jut eszébe valakinek pont a fordítottja, hogy még ezért is az egyházat hibáztassa. A hithű keresztények teljesen mást és máshogyan ünnepelnek. Persze valamennyi átszivárog oda is a szokásokból, mert a családok vegyesek, de az irány egyértelműen fordított. Ráadásul teljesen természetes, hogy az ateisták is ünnepelnek valamilyen módon, mert szabadnapjuk van, vagy mert a nagyapa vallásos a családban, és nincs ebben semmi rossz. Hogy ilyen irányba tolódott a dolog, az szerintem nagyjából szükségszerű volt társadalmilag és értelmetlen keresni, hogy ki a hibás ezért. Az ateisták kis része távol tarthatja magát ettől, de az nem változtat azon, hogy minél több az ateista annál inkább fog ilyen irányba eltolódni. És mindezt tapasztalatokkal is alá tudom támasztani, mert volt szerencsém mindkét oldalról több példával is találkozni a környezetemben. A keresztény családok valóban mást ünnepelnek és hangsúlyt is fektetnek rá. Ugyanakkor elég tipikus, hogy valaki akit megkereszteltek, de pólyás kora óta nem járt templomban, és ateistának vallja magát, a gyerekei pedig már azt sem tudják, hogy mi az a vallás, hagyományból ünnepli a karácsonyt, karácsonyi dalokat énekel a család, és a fa alatt félmillió forintnyi ajándék sorakozik.