Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sándor Cserháti

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
    "Jézus feltámadása a kereszténység hitének olyan tartóoszlopa, melyet, ha megingatunk, az egész felépítmény dőlne össze." - írja Zsengellér József református teológus a Test és lélek című írásában. Valóban így van, a kereszténység mindent egy lapra, a húsvéti ünnepkörre tett fel. Jómagam nem…..
Sándor Cserháti 2018.03.27 12:13:04
@$pi$: Lehet, hogy félreérthető voltam. Nem az a kérdés, hogy számomra vagy számodra mit bizonyít, hanem, hogy a kortársak, ill. a közvetlen utókor (egy részének) számára mit bizonyított.
Bizonyító erejű pedig nem az volt, hogy Jézus előre megmondta, hanem önmagában (már azoknak, akik elhitték). Már akkor sem volt szokás feltámadni. (Nem véletlen, hogy a másik kommentedben említett többi feltámadóból is istenség lett a maga kontextusában.)
És természetesen az étkezésre vonatkozó jézusi megjegyzést sem szerencsés a mai ismereteink összefüggésében vizsgálni. A kifogás nem higéniai, hanem kifejezetten rituális indíttatású és J. ebben az értelemben válaszol.
Sándor Cserháti 2018.03.27 12:27:56
@$pi$: Megintcsak, nem a magam hitéről/nemhitéről beszéltem (nem azért, mert nem fontos, hanem mert itt nincs jelentőssége), hanem annak a véleményemnek adtam hangot, hogy ahhoz, hogy J. tanítása, példája fokozatosan teret hódíthasson, szükség volt a feltámadáshit 'vivőanyagára'.
Szerintem tehát nem velem vitatkozol.
Ha viszont már szóba hoztad Dionüsszoszt, eljátszottam a gondolattal, hogy, ha valami mód elhitetnék velem, hogy feltámadt, vajon elfogadnám-e, hogy az a helyes életfelfogás, hogy a többiek békés élete érdekében időnként orgiasztikusan szét kell marcangolni erre kiválasztottakat... Szerinted?
Sándor Cserháti 2018.03.27 13:55:45
@$pi$: Ilyen alapos, exakt és magabiztos kortörténeti és írásmagyarázati ismeretekkel szemben nem tudom felvenni a kesztyűt.
Köszönöm az eddigi válaszokat.
Kötőszó Luther és a zsidók 2016.12.12 06:55:00
Úgy voltam ezzel, mint a kínos családi történetekkel. Tudtam, de sosem beszéltünk róla. Tudtam, hogy élete végén, mikor már, tudjátok, na. Szóval, akkor írt kellemetlen dolgokat Luther a zsidókról, de kezdetben, meg alapvetően azért ő sem gondolta így, meg hát ilyen volt a korszellem, és különben…..
Sándor Cserháti 2016.12.12 10:02:51
Nem a mi tisztünk megbocsátani annak, aki nem ellenünk vétett. Nem veheti meg senki a megbocsátást olimpiai aranyakkal, nagyemberséggel. Legfeljebb a félrenézést. A Kiss László-történetben talán ez a legfájóbb. Fájó, mert egy félrenézésre, hazugságra épült nagyszerű karrier omlott a porba. Pedig…..
ORB Kánon D-dúrban 2012.04.03 21:01:00
Mi a közös az alábbi együttesekben, előadókban? Village People (vagy Pet Shop Boys) The Farm Aerosmith Scatman John Coolio Vitamin C Delerium Kelly Rowland Jason Derülo Első látásra nem sok, a spektrum eléggé széles. Ugyanakkor mindannyian…..