Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nagyonkicsihuszár

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amikor nevet választottunk a Polgári Konzervatív Pártnak, úgy véltük, lehet támogatottsága a hazai középosztály és a polgárság körében az államtól legalább mentalitásában független, kapitalizmust hirdető, a nemzeti kompetenciáinkat modernizáló vágyó politikai erőnek. Most már látszik, túlságosan…..
1. Igazságtalanság, hogy a globális vagyon kb. felét a népesség 1%-a birtokolja. Nem az. Micsoda hát? Egyenlőtlenség. Az egyenlőtlenség azonban nem igazságtalanság. Mármost ezen túlmenően hogy érdemes elképzelni azt az 50%-nyi vagyont? Mint amin szivarozó kövér tőkések ülnek? Nem. Ez a vagyon…..
nagyonkicsihuszár 2016.06.25 10:04:01
Ha az a cikk fő üzenete, hogy jelenleg nem ismerünk a kapitalizmusnál jobban működő rendszert, akkor egyetértek. A cikk egyes részleteivel ugyanakkor nem értek egyet. Például a vagyoni egyenlőtlenségről szóló értékelés az egyenesen katasztrofális, ha provokációnak írtad, akkor rendben van.

Az ilyen fokú és tartós tendenciaként létező, tehát tovább folyó koncentráció súlyos társadalmi következményekkel jár. Erről seregnyi írás jelent már meg, de józan ésszel is belátható, ennek jó vége nem lesz, lényegében fokozatosan felszámolódik a középosztály, a társadalom kőgazdagokból és (a robotizáció miatt) csakis fogyasztóként számbavett eltartott tömegekből fog állni. Szóval nem mindegy, hogy a jövedelem, a vagyon, a az ettől elválaszthatatlan döntéshozatal hogyan valósul meg. Az általad emlegetett kommunizmus éppen akkor fog bizonyosan újra megjelenni, amikor már csak néhány ezer szupertőkést kell majd agyonlőni országonként. Nem lesz elegendő polgár, aki megvédi a kapitalizmust.

A német példa mint sikeres kapitalizmus éppen az ellenkezőre jó példa. Azért olyan sikeres a német gazdaság, mert meg tudtak (egyelőre) maradni a családi és kisvállalkozások, amelyek specializálódtak, egy szűk területen a legjobbak, rugalmasak, komoly szerepük van a magas munkabérrel történő foglalkoztatásban, az alkalmazott magasan kvalifikált munkaerőnek köszönhetően.

A nincs királyi úttal mélységesen egyetértek, de sajnos a mind nagyobb globális vállalatok képesek a náluk jobban szolgáltató kisebbeket eltaposni, ellehetetleníteni, no meg egymással is kiegyezni, úgyhogy a verseny meg, a győzzön a jobbik dolog is kezd döglődni, ami a kapitalizmus tekintetében a legfőbb érv.
Én azt gondolom a cikkről, hogy alapvetően egy már egyre kevésbé létező 19-20. századi kapitalizmusról szól, a napjainkhoz nem sok köze van.
Ma úgy állunk, hogy az MSZP-n kívül az összes ismertebb ellenzéki párt (DK, Együtt, MoMa, LMP) vezetője is MSZP-s gyökerű politikus, amely szociológiai tény alapvetően határozza meg az ellenzéki mozgásterüket és a saját ellenzéki tudatukat. Minden rendelkezésükre álló nyilvánosság mellett (ami,…..
A kapitalizmus a 19. végétől fokozatosan kikerült abból az erkölcsi világrendből, amely az emberi kiválóság mércéjévé tette a szabad piacon való boldogulást, illetve a szabad piaci sikert a tehetség és az érdem, a közjó, a törvény előtti egyenlőség, az emberség és a…..