Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bujáki Tibor

39 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Manapság erős érdeklődés támadt a Google Classroom használata iránt, a digitális munkarend hirtelen jött bevezetésének köszönhetően. A legtöbb helyen az egyéni Classroomot kezdték el használni, aminek megvannak a GDPR buktatói. Azok az iskolák, akik intézményileg regisztráltak a G Suite for…..
Sokat beszélünk és hallunk az IKT eszközök integrációjáról az oktatásban, de kézzelfogható és használható gyakorlati példákkal már ritkábban találkozunk. Az alább bemutatott animált szótár ötlete olyan példa lehet, ami segíthet a digitális eszközök helyének és szerepének megtalálásában. Hiszen nem…..
Bujáki Tibor 2019.04.17 15:48:38
@vit: Nos, ahogyan itt a posztban is le van írva. A kívánt szavakhoz/kifejezésekhez lehet készíteni GIF animációkat, majd pl. a Padleten közzétenni. Mivel a bejegyzés 3 éves majdnem, ezért a GIF készítés lehetőségei sokat bővültek azóta pl: giphy.com/create/gifmaker/
Bujáki Tibor 2019.04.17 15:51:10
@vit: a Padlet (és hasonló platformok) használatáról pedig itt írtunk: digipedia.blog.hu/2016/06/09/tananyagmegosztas_de_hogyan
A digipédiablog oldal „Oktatási segédanyag” rovata bővült egy videós szövegértés alrovattal...
Mivel a flash alapú weboldalak támogatását (biztonsági okokra hivatkozva) immár évek óta nem támogatják a tech-világ hangsúlyos szereplői, így az ilyen oldalak böngészése komoly gondot okozhat. Főleg azért, mert korábban rengeteg oldal készült ezzel a technológiával, például a saját iskolámé…..
Korábbi bejegyzésünkben már részletesebben foglalkoztunk a tanulókártyák készítésével, ezen belül a Quizlet nevű online alkalmazással is. Időhiányban szenvedőknek készítettük az alábbi kétperces kisfilmet kedvcsinálónak és instant használati útmutatónak a kezdőlépéshez...
Ha nincs elég időnk, de van okostelefonunk vagy tabletünk és szeretnénk a nyelvtudásunkat fejleszteni akkor két elvitelre vett kávé között az alábbi oldalt mindenképp ajánlott felkeresni.   A DEUTSCH-TO-GO oldal kifejezetten felgyorsult és időhiányos életmódunkhoz alkalmazkodva kínál tanulási…..
Volt már téma itt a blogon a gyerekek IKT használatának dilemmája Illetve az, hogy a totális tiltáson és a gyeplő a lovak közé hajításán kívül milyen választása van annak, aki nem akarja buborékban tartani gyermekét, ám egyúttal joggal aggódik a gyermek mentális egészségéért is. Ráadásul az…..
Egy oldalba beágyazható kvízt akartam készíteni, és így bukkantam a Gugliverzum nevű oldalra, ahol rengeteg hasznos tippet, tanácsot és útmutatót találhatunk a Google ingyenes alkalmazásaihoz. Nem is magyarázom túl a dolgot, mivel az alábbi linkre kattintva már olvasható is a közérthető leírás…..
A képek beszerzése újra és újra felmerülő probléma. Egyrészt szeretnénk minőségi képeket találni, másrészt persze a szerzői jogokat tiszteletben tartva jogszerűen is szeretnénk eljárni. A gyors és egyszerű képméret optimalizálás pedig nemcsak annak lehet fontos, aki gyorsan betöltődő weboldalt…..
Gyakran nehezíti meg munkahelyi életünket olyan időpont találása, ami mindenki számára megfelelő. És ezek a bonyodalmak a résztvevők számának növekedésével exponenciálisan nőnek. Hogy a hosszadalmas e-mail folyamokkal és telefonálgatással járó idegölő bonyodalmaktól megkíméljük magunkat, érdemes…..
A könnyűzene ötvözése a nyelvtanulással jól bevált és régi recept már. Szórakoztató, motiváló. A szófordulatok és a kifejezések szinte észrevétlenül rögzülnek. A Lyricstraining nevű online eszköz peddig éppen ebben segít. Használata egyszerű: könnyűzenei klipek lyukas dalszövegét kell hallgatás…..
Elnézést a hosszú hallgatásért az elmaradt levelekért bejegyzésekért. Nyelvtanulók számára sokkszerű élmény, amikor az iskolapad vagy a nyelvstúdió biztonságos melegét elhagyva a célországban szembesülnek azzal, hogy a tanár szájából és CD-kről eddig ismerősen hangzó idegen nyelv félelmetes…..
Tanárként és szülőként is bonyolult kérdés a gyerekek IKT használatának egészséges mederben tartása. Ami biztos, hogy itt sem szerencsés végletekbe esni. Vagyis a totális tiltás, netán a laissez-faire hozzáállás borítékolhatóan nem vezet eredményre. Mit tehet egy szülő, esetleg tanár azért, hogy…..
Digipédia blog- #OKTATÁS Fókusz! 2016.07.14 22:23:28
A nyári szünidőre egy könyvajánlóval búcsúzunk el sikeres feltöltődést kívánva. Daniel Goleman Fókusz című könyve mindenkinek ajánlható, akit érdekelnek a kognitív pszichológia legújabb eredményei. Az írást az ismeretterjesztő kategóriába sorolom, ami könnyed olvasást jelent, ám a témája a legújabb…..
Sokszor előkerülő probléma a diákokkal való kapcsolattartás és tananyagmegosztás mikéntje. Mindenki szeretne egyszerűen használható, ám sokoldalú platformot, ahol a diákok könnyen megtalálhatják a nekik szánt anyagokat, viszont nekünk, tanároknak se kelljen rengeteg időt tölteni az oldal…..
Nem csak földrajz, hanem szinte bármilyen órán jól beépíthető online alkalmazást mutatunk be az alábbiakban. Egyszerű, de szellemes ötleten alapul, és sokoldalúan felhasználható eszköz a Geoguessr nevű oldal (ide kattintva elérhető), egyszóval megvan benne mindaz, amilyennek egy kreatív ITK…..
Remek oldalra bukkantunk, ahol idegen nyelven frissíthetjük fel és tarthatjuk karban földrajzi ismereteinket. Ide kattintva jutunk a World Geography Games oldalra, ahol nem csak angol, hanem többek között német, francia vagy holland nyelven választhatunk sokféle földrajzi téma közül. Ilyenek…..
Az orwelli Nagy Testvérre jellemzően a hatalom általi visszaélés és a polgárjogok csorbításának szinonimájaként tekintünk, de kevesekben ötlik fel ugyanez a gondolat, amikor kedvenc weboldalaikat böngészik. Az alábbiakban arról lesz szó, hogy mi mindent is tud rólunk a böngészőnk, miért is akarja…..
A WolframAlpha érdekes kísérlet a keresőmotorok értelmezésének megújítására. A hagyományos keresőmotorokkal ellentétben ugyanis a keresőablakba beírt szavakra nem linkeket ad meg találati eredményként, mint azt mondjuk a Google-tól, Bing-től, vagy a DuckDuckGo-tól megszokhattuk, hanem valóban kész…..
Sokszor okoz gondot a jó szövegértési feladatok megtalálása (főként A1-B2 tartományban), de a dreamreader.net oldalon bőven válogathatunk tanárként, sőt akár tanulóként is.   A lapozás után rövid leírásban mutatjuk be az oldal használatát és felépítését...
„Minden út visz valahová, lehet, hogy jó felé, lehet, hogy nem. De mindenkinek el kell indulni valamerre.” Azoknak szól ez az írás, akik szeretnék használni a digitális eszközöket az iskolai munkában, ám ilyen vagy olyan oknál fogva nem vágtak még bele. Olyan hasznos tapasztalatokat szeretnék…..
Bizonyára sokan láttuk már a mellékelt képen látható fura alakzatot katalógusokban, vagy reklámokban. Ez a QR-kód (Quick Response-kód), amit kamerás mobiltelefonnal lehet értelmezni. Ehhez csupán rendelkeznünk kell a telefonunkon egy QR-kód olvasó applikációval, a Google Play-ről például innen…..
Biztosan szükségünk lett volna már arra, hogy két dokumentumváltozatban felleljük az eltéréseket, ami hosszabb szövegek, valamint dinamikus törvényhozási eljárás esetén elég nagy kihívás tud lenni. Egyszerű példa mondjuk az érettségi vizsgakövetelmények részletes leírását szabályozó…..
A nyelvoktatásban jól ismert tanulókártyákat, vagy más néven szókártyákat (flashcards) régóta használjuk. Ha valaki esetleg mégsem ismerné ezeket, akkor olyan kis kártyákra gondoljon, amelynek egyik oldalán magyarul szerepel egy szó, a másikon pedig annak angol (vagy más nyelvű)…..
A (sajnos mindenkor) szűkös és rugalmatlan költségvetéssel küzdő oktatási intézményekben dolgozók számára az internet valódi aranybánya lehet, ahol rengeteg tudást, információt, anyagot és alkalmazást lelhetünk. Másrészt viszont nagyon gyakran kiismerhetetlen dzsungelnek, vagy aknamezőnek tűnik az…..