Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Huszonkilences

0 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Erkölcsi értelemben semmi különbség nincs egy pedofil magatartása között, meg a között, aki ezt követeli [ti. azt, hogy a homoszexuális párok örökbe fogadhassanak]. Mindkettő esetben a gyermek egy tárgy, egy élvezeti cikk, a kiteljesedés, az önmegvalósítás eszköze. Különböző okokból nem akarok…..
Huszonkilences 2019.05.18 07:02:53
Legyen SZAVA ! Lenyeled? 2017.05.04 15:30:19
A nemzetinek mondott Választási Bizottság (NVB) elkaszálta a Momentum Mozgalom "vérfrissítő" kérdését a 8 éves hatalom korlátozásról azzal az indokkal, hogy Alaptörvénybe ütközik. Pedig nem ütközik. Nem alkotmányos kérdés. Úgy tűnik, a Választási Bizottság nem végezte el a házi feladatát, nem…..
Huszonkilences 2017.05.05 16:07:05
@Legyen SZAVA: Na, de kedves Legyenszava, az Alaptörvényben az országgyűlés kizárólagos hatáskörébe utalt személyi kérdésben való szuverén döntés nem korlátozható egy, az Alaptörvénynél alacsonyabb szintű jogszabályban - ez elemi joghierarchiabeli kérdés. A egyszer az Alaptörvény úgy rendelkezik, hogy az Országgyűlés egyszerű többséggel és tetszése szerint választ miniszterelnököt, akkor ezzel a téma le van zárva. Így természetesen nem lehet ciklusbeli korlátot sem támasztani, ha egyszer ez az Alaptörvényben nem szerepel - hiszen ezzel épp a nép által választott képviselők alkotmányban garantált döntési szuverenitását korlátoznánk.

Ha valaki ciklusbeli korlátot szeretne beiktatni a közjogi méltóságok választhatósága tekintetében (mint az pl. az USA-ban is megvan 1951 óta), akkor tessen neki kétharmados parlamenti támogatottságot összekovácsolni az adott kérdésben, és annak birtokában alkotmányba iktatni.(Én speciel egyébként támogatnám ezt, mind a miniszterelnöki, mind a köztársasági elnöki, mint az országgyűlési elnöki poszton: hogy ne lehessen malmozni ezekkel.)
Huszonkilences 2017.05.05 21:06:44
@Legyen SZAVA: Az összeférhetetlenség a közérdek primer védelmét szolgáló eszköz: annyi a funkciója, hogy egyfelől ne keveredhessenek a különböző hatalmi ágak (ezek közül többet is ne birtokolhasson egyazon személy), másfelől lehetőség szerint különüljenek el a politikai döntéshozói, törvényhozói, államhatalmi funkciók a gazdasági döntéshozói és tulajdonosi funkcióktól (hogy a hatalommal visszaélve ne lehessen személyes gazdasági anyagi és versenyelőnyökre szert tenni). Ám ez nem korlátozza a képviselők és az országgyűlés szuverén döntését, mint ahogy az sem, hogy nem lehet pl. büntetett eléletű személyt miniszterelnöknek jelölni és megválasztani. Ezek ugyanúgy a közérdek primer védelmét szolgálják.

Ezekhez képest azt, hogy egy személy, aki már harmadszor töltené be a miniszterelnöki szerepkört, sokkal kevésbé egyértelműen, szükségszerűen és nyilvánvalóan veszélyeztetné a közérdek érvényesülését – hiszen attól, hogy valaki már kétszer volt miniszterelnök, még egyáltalán nem valószínűsíthető az, hogy visszaélne a hatalommal és a közérdek ellenéden dolgozna. Sőt: a világ fejlett és jól működő demokráciáiban kifejezetten kivételesnek számít az, hogy a közjogi méltóságok betölthetőségének ciklusszámbeli korlátja lenne. Éppen ellenkezőleg: itt tipikusan a képviselők belátásra van bízva annak megítélése, hogy az adott miniszterelnök-jelölt (még) birtokában van-e a feladatai ellátásához szükséges képességeknek és erkölcsiéségnek. Mivel pedig a képviselőket a választópolgárok delegálják az Országgyűlésbe, így végső soron a választópolgárokra van bízva, hogy egy adott személyt akarnak-e többedszerre is miniszterelnöknek látni. Hiszen ugyan miféle jogon korlátozhatnánk egy nem alkotmányban rögzített eszközzel (törvénnyel) az állampolgári alapjogokon [választójog] alapuló állampolgári (többségi) akaratot? Alkotmányos alapelv, hogy alapjog csak nagyon indokolt esetben korlátozható – és jellemzően akkor sem egyszerű törvény által.

Magyarán: az egész alkotmányossággal, annak eszmeiségével menne szembe, ha törvény vonná meg a (közvetetten, azaz a megválasztott országgyűlésen keresztül) gyakorolt állampolgári választási jogot. Éppen ezért írtam korábban itt, hogy ha valamiért mégis szükségesnek látszik az egy személy által betölthető funkciók időbeni és számosságbeli korlátozása, akkor ezt csak alkotmányba iktatva lehet megtenni. Ahogy a négyévenkétni választás is az egyeduralom és a hatalommonopólium elleni alkotmányos eszköz, úgy lehet ilyenné tenni a ciklusszám-maximalizálást is. Ám ha egyszer ezt olyan fontos dolognak, a demokrácia és a hatalomkorlátozás alapeszközének tekintjük, akkor ennek érvényesítésére semmiképpen sem alkalmas egy csupán három évre szóló egyszerű törvény – hiszen a legfontosabb demokráciabiztosítékokat éppen az alkotmányban szokás rögzíteni.

A népakaratnak a négyévenkénti választás (azaz a közvetett demokrácia) általi, illetve a népszavazás (azaz a közvertlen demokrácia) általi gyakorlásának összefüggéseit és ellentmondásait most szerintem ne nyissuk ki!
Számos biztató jel mellett tegnap azért kiütköztek a Momentum mai "tudásának" korlátai is. Az esemény jó szervezettsége, jó dizájnja, a nem megvetendő méretű tömeg, a kiegyensúlyozott és a mai valóságunkhoz mérten különösen jó színvonalú beszédek mellett a gondolat még nagyon nincs…..
Magyarország versenyképessége drámaian romlik. Négy kategóriában azok közül, amelyekkel a versenyképességet mérik, különösen gyengék vagyunk. Ezek: a felsőoktatás és a szakképzés, a technológiai kompetencia, a gazdasági komplexitás és a kormányzati (intézményi) rendszer. Ezek közül az utóbbiban…..
Étteremmarketing Ne nyald be! 2016.05.18 08:15:28
Elöntötte a médiumokat (köztük még a RTL Híradó is beszámolt róla) a gödöllői cukrász bácsi, Barna Illés története, miszerint egy névtelen bejelentés miatt be kell zárnia az üzletét. Az internet népe elkezdett aláírásgyűjtésbe kezdeni az idős cukrászért, a cukrászdájáért, és persze, mély…..
Huszonkilences 2016.05.19 14:18:22
@aleb19: Nem okozott dögvészt?
Tudod, amikor évekkel ezelőtt Gödöllőre kerültem, elmentem én is a pasimmal a "híres" cukiba, krémesezni. Hát, a körülmények azért ledöbbentettek, de ha már ott voltunk, ettünk egy krémest. Aztán két napig úgy fostunk, mint a Murányi kutyája.

A vénember meg nyilván oksoba' dógozott, mióta csak a sufni nyitva van, elköltötte ki tudja, mire a bevételt, de jó magyar vállalkozóként eszébe se jutott visszaforgatni fejlesztésbe, felújításba. Most meg telesírja a képernyőt.

Ettől a hozzáállástól rothad az egész ország: kivenni a lóvét, be nem fektetni semmit!
Vendégszerzőnk, Bencsik Gábor írása   Különféle tünetek mögött ugyanaz a betegség – a legújabb kori népáradás sokféle megjelenési módja mögött ugyanaz a torzulás. A lengyel kőműves, a román ács, a szír orvos, a pakisztáni paraszt, a zimbabwei egyetemista mind ugyanazért hagyja ott a hazáját,…..
Mandiner blog Teleki Pál halálai 2016.04.01 08:21:00
Vendégszerzőnk, Ablonczy Balázs történész írása   Disclaimer: E sorok szerzője 11 évvel ezelőtt összerakott egy ötszáz oldalas, a könyvesboltokból mára teljesen eltűnt életrajzot mondott politikusról, amelyben különböző (történeti, pszichológiai, orvosi) tények mérlegelése után arra jutott, hogy…..
Huszonkilences 2016.04.03 10:07:33
@ősbölény: Csak egy rossz vicc volt részemről - akár a veszprémi fideszes csaj kamionozása: index.hu/belfold/2016/04/03/csak_viccelt_a_kepviselono_a_migransok_elutesevel/

:-)
Miközben hajlamosak vagyunk irigyelni a nyugati nyugdíjasok életszínvonalát (okkal, tesszük hozzá gyorsan), egy nemrégiben megkötött egyezmény hátrányosan érintheti azokat a magyarokat, akik például az Egyesült Államokban szereztek biztosítási időt...
Annak ellenére, hogy a PKP nem szerepel hetente "Olgánál" vagy a HírTV-n (ide csak azokat hívják -- a Fideszen kívül mármint --, akik kalkuláltan esélytelenek, nem zavarják a vizet, vagy megvan a helyük rezsimben: és a PKP zavarja a vizet, és a rezsimen kívül áll), nos, tehát…..