Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Anyatünde

0 bejegyzést írt és 114 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem, nem költözünk ;) Viszont nyaralunk (például a Zemplénben meg a Balatonnál is), úgyhogy július végéig ne várjatok új posztot. Szép nyarat kívánok mindenkinek!..
Az elmúlt hetekben már mind azon töprengtetek, hogy hol a frászban lehetek - a válasz a poszt címe. A dolog szeptemberben kezdődött komolyan (újra), de eddig egyszerűen nem mertem szóba hozni, mert még én is csak mostanában kezdem tényleg elhinni.A szokottnál kicsit személyesebb…..
Ellopom ezt metaforává lett nevet - hatalmas karriert futott be hetek alatt, én ráadásul nagyon könnyen magamra is tudtam szabni, és mostanában többször el is gondolkodtam azon, hogy mit jelent a számomra.Néhány hónappal ezelőtt, amikor itt a blogon arról beszélgettünk, hogy…..
Anyatünde 2011.11.15 02:02:51
@kicsinap: Mióta olvastam rólad itt, pár naponta benézek, pedig amúgy Felicitász blogjára már sajnos nem volt egy ideje kapacitásom. Nagyon-nagyon drukkolok és sokat gondolok rátok - imádságban is.
 Én igazán nem akarok fukarkodni a pajzán képekkel, de teljes sikertelenség övezi próbálkozásaimat. Nem tudom, mi van ezekkel a kakasokkal, lehet cölibátust fogadtak, de ez alatt a három nap alatt egy kufircoló párost sem tudtam lencse végre kapni, pedig a nap jelentős…..
TEPCO Tepco kamera Tepco fotók  NISA MEXT JAIF Fukushima pref. IAEA WHO IAEA Briefings   NHK Nikkei Kyodo Tepco beszámolók Tepco handout-ok  OAH OKF OSSKI NEI…..
Anyatünde 2011.03.19 19:23:21
OFF

@kov_vacs:

Hali kovvacs, te is itt??
Látom, Négyeske az anyatejjel szívja magába az atomenergetikát. :D

ON
Miután a kórházat hivatalosan elhagytuk, ismét a bábapraxis, és elsősorban Leigh hatáskörévé vált az ellátásunk. A kórházi kijelentkezés az újszülöttosztály recepcióján történt: százharminckettedszerre is ellenőrizték a karszalagjainkat és a gyerekét is, aztán sok…..
  Babát szeretnénk, most azonnal! Megvárjuk tehát a következő ciklust, középidőben együtt vagyunk, és két héttel később már csak a biztonság kedvéért kell egy terhességi teszt, hiszen addigra az ember lánya már százféle egyéb jelből is érzi, hogy babát vár. Létezik egyáltalán ilyen? Igen,…..
Anyatünde 2010.07.01 02:18:35
@Felicitasz:

Még egy utolsót: Lehetséges, hogy valaki hajlamosabb ilyen plusz, "második" ovulációra az átlagosnál?
... avagy nekem valók-e egyáltalán a természetes fogamzásszabályzó módszerek? A régi mondás szerint a nők két dologért hajlandók bármire: azért, hogy legyen gyermekük, meg azért, hogy ne. Vannak életszakaszaink, amikor el se tudjuk képzelni a gyerekvállalást, és milyen jó lenne ehhez egy…..
Mindenkit sok szeretettel üdvözlök új lakóhelyemről, egészen pontosan egy plázából, ahol a go realty nevű cég irodájának van állandó utcai wi-fi szolgáltatása. Éljen. Hiába van zárva minden, itt a kültéri asztaloknál legalább emailt lehet nézni. A szomszéd Starbucks csak a…..
Egyszer majd írok egy külön posztot a szülési terv lélektanáról. Mindannyian problémamentes és háborítatlan szülést képzelünk el, de az erről szóló szülési terv első körben nem terv, hanem vágyfantázia. A szülési terv valójában maximum egy "B" (C, D...)…..
Anyatünde 2010.06.23 00:16:04
@pizzafutár:
A lányom (2. baba, első hüvelyi szülés) született nyakára tekeredett köldökzsinórral. Mivel nem volt túlságosan belegabalyodva, (csak egyszeresen volt a nyakán), így vsz. már a kitolás alatt (tehát mikor a feje és a nyaka már kinn volt) ki tudták bogozni belőle. azért mondom, hogy vsz., mert én nem láttam (becsukott szemmel nyomtam), de ahogy kicsusszant a baba, nyitottam a szemem, néztem, akkor már nem volt rajta. Utána mondták, hogy a nyakán volt egyszeresen a kzs.

(A legkisebb fiam ("Négyeske") meg összecsomózta odabenn a köldökzsinórját ;). )
w Apa mosdik, anya szül 2010.06.11 04:30:00
Jó pár éve nem hallottam már azokról a debil jehovistákról, akik nem engedélyezik a vérátömlesztést se maguknak, sem a gyereküknek, mert nekik van egy olyan hiedelmük, hogy az nem ér. Viszont egyre zajosabbak azok, akik egy másik egészségügyi téveszmét hirdetnek, tudniillik,…..
Anyatünde 2010.06.12 12:11:09
@rosiegirl:

"Arról nem is beszélve hogy nincs az a kidomestosozott lakás ami elég steril egy babának. Elég egy macska szőr egy apró vírus és szegényke immunrendszere kifekszik. És azt sem mindegy, hogy ki tudja milyen betegséget hordozó apuci puszta kézzel vagy steril kesztyűben nyúl a picihez. Lehet, hogy felnőtt embernek nátha de neki halálos kór lehet."

Rosie, oké, szüljük kh-ban. (Magam is ott szültem, itthon - Mo. - nem szülnék otthon, pl. Kanadában - Felicitasz leírása alapján - elképzelhető, hogy belevágnék.)
Komplikációmentes esetben hazaviszed a kétnapos babát. Többedik baba és őszi-téli-tavaszi szülés esetén elég jó eséllyel a náthás nagyobb tesókhoz. Elárulom, az újszülött túl fogja élni. ;)
Ez a "nátha halálos kór lehet" nagy túlzás.
Náthás nagyobb tesóktól amúgy sincs túl sok értelme elkülöníteni az újszülöttet - max. arra lehet figyelni, hogy ne puszilgassák, ilyenek.
Anyatünde 2010.06.14 12:01:46
@a szív fészkei:
Figyelj csak, elolvastad te Felicitasz posztjait? Ha van rá időd, nagyon ajánlom. Mert egyértelműen látszik, hogy jópár dolog, ami miatt olyan jófej a kanadai rendszer, NEM PÉNZKÉRDÉS.
Mondjuk hogy nem vajúdás közben kell kitöltögetni egy többoldalas nyomtatványt, hanem ezt a papírmunkát úgy a 30. hét táján elintézik.
Meg nincs az az őrült redundancia a terhesgondozásban, mint itthon, hogy jársz védőnőhöz IS, meg nőgyógyászhoz IS, de a táppénzes papírokat a háziorvostól kapod (meg amúgy is el kell csángálni háziorvoshoz, akkor is, ha táppénz nem szükséges).
Aztán persze, nagyon sokminden még hosszú út innen, ahonnan most vagyunk Mo-n, de ha el se kezdjük, akkor sose érünk oda.
(Mondjuk önálló bábapraxisok kórházakkal együttműködésben, meg egyáltalán az otthonszülés szakmai protokollja onnan kezdve, hogy ki az, aki szülhet otthon. Pl. Kanadában attól is függ, hogy szülhetsz-e otthon, hogy merre laksz. Nagy ország, vannak eléggé félreeső helyei. Ha félreeső helyen laksz, nem opció az otthonszülés. Már nem emlékszem pontosan, hogy mi a szabály, de Felicitasz ezt is említette.
Anyatünde 2010.06.14 12:01:46
@a szív fészkei:
Na még egyet. :)
A koraszülés teljesen más szitu bizonyos szempontból. Nagyon jó volt egyébként olvasni, hogy egészséges nagy gyerekké (illetve már fiatal felnőtt, ha jól számolom) nőtt meg a koraszülött picurkád. :)
De egy normál szülés után azt a fajta szeparáltságot, mint amit egy koraszülés után kénytelen elviselni a baba és az anyukája, azt ha lehet, akkor kihagynám.

(A kenguru módszerről hallottál? Persze, amíg géppel lélegeztetik a picurt, addig elméletileg se opció. Meg itthon nagyon koraszülöttosztály és orvosfüggő, hogy engedik vagy nem.)
Ha segíteni szeretnél bármilyen módon, kattints ide! Hamarosan útnak indulunk, folytatás itt! [2010. június 7., 9:32] Elképzelhető, hogy az adományok átvevőit csak nehezen, vagy csak munkaidő után fogjátok elérni, mert aki nem tudott szabadságot kivenni, annak muszáj dolgoznia. Én…..
Anyatünde 2010.06.09 00:07:15
@Senki :):
Kiwi-Co Zrt. árul műanyag evőeszközöket.
Cím: Budapest, 1042 (Újpest) Görgey Artúr. u. 14.

Műanyag kanál és villa 200 db-os csomagban, műanyag kés, műanyag tányér 100 db-os, műanyag tálka (0.5 l-es, sztem pl. leves fogyasztására kiváló), szintén 100 db-os, ha jól emlékszem, műanyag pohár is van
Ott dolgozó munkatárs szerint lehetséges, hogy árengedményt is adnának, ha a Gyömrői Polgárőr Egyesület (hivatalosan) megkeresné őket.
FONTOS, hogy csak készpénzzel lehet náluk fizetni, bankkártyával nem.
Képzeljétek! XVI. Benedek pápa alig két hete közzétett üzenetében megemlékezett rólunk! A Pápa elégedett velünk!! Na persze nem személyesen dicsért meg – ott még nem tartunk (-; de azért mégiscsak megdicsért… És bátorított. Arra, hogy blogoljunk tovább.…..
A szoptatás érzékeny téma és sok vita van róla: időnként mintha nem is józan álláspontok, hanem hitelvek ütköznének. A szakirodalom felsorol egy csomó kutatást és száraz tényt, de a könyvek és cikkek szerzői (én is) tele vannak saját élményekkel és tapasztalatokkal is,…..
Jezsuita bloggerek Antikarácsony 2009.12.18 20:32:00
A napokban a Moszkva téri metrólejáró felé közeledve egy nagy kettős kereszt jött velem szembe. A kereszt tövében mécsesek égtek, oldalán bibliai idézet: „Velünk az Isten“ és egy „Keresztény Magyarországot“ éltető felirat. Néhány éve kezdődött ez az adventi keresztállítási kampány. Indoklásaként a…..
Anyatünde 2009.12.19 11:00:25
@jan:
"és legvégsősoron azzal, ahogyan a kutyák és más állatfajok "megjelölik" a sajátjuknak tekintett területet, csak ők erre nem szobrokat, hanem valami mást használnak"

:))))))))))))

nagyon tetszett.
Az utóbbi hetekben egyre többen jönnek azért, hogy titkos karácsonyi ajándékot vásároljanak a párjuknak.A férfiak többnyire a vibrátorok előtt szoktak megállni, majd leemelik a lehető legnagyobbat, legbonyolultabbat, a pörgős, gyöngyös, pulzálós, csiklóizgatós maxinyuszik…..
A béka marad Miért kell félni? 2009.10.23 18:17:00
Szociológusok, pszichológusok és politológusok biztosan sokat fogják majd tanulmányozni, hogy miért és hogyan alakulhatott ki ez a hisztéria a H1N1 oltások körül. Egyetemet végzett emberek képsek elhinni, hogy az oltással nanocsipet ültetnek beléjük, hogy így oldják meg a…..
Anyatünde 2009.10.24 23:38:13
@BarackObama:
Lenkei dr. szerint érdemes vitamint szedni. az ő gigamegadózisú cuccait, természetesen. ;))
Anyatünde 2009.10.25 00:34:15
@BarackObama:

Sztem te az étrendkiegészítőként forgalomba hozott vitaminokra gondolsz.
A gyógyszerként törzskönyvezett vitaminkészítmények tuti biztonságosabbak.

Kínai cuccok hááát...
Dolgoztam az OGYI-ban a két kisebb gyerekem születése előtt, többek között növényi gyógyszerek és vitaminok törzskönyvezési dokumentációinak gyógyszerhatástani értékelése volt a feladatom.

Időnként jött 1-1 gyorsriasztás Brüsszelből az OÉTI-n keresztül, hogyaszondja:
Kínai "kizárólag gyógynövénytartalmú" potencianövelő étrendkiegészítőben a Viagra hatóanyagához nagyon hasonló vegyületet találtak.
Meg olyan is volt, hogy izomtömeg-növelésre ajánlott (természetesen megint 100% természetes anyag-tartalmú!!) cuccban 5 féle anabolkus szteroidvegyületet mutattak ki. Meg hasonlók. Ha jól emlékszem, ez a szteroidos is kínai volt.
Anyatünde 2009.10.25 00:35:54
w Demográfiaexport 2009.07.17 09:00:00
Az Egyesült Államokban főműsoridős, választási vitákat uraló téma, Európában még csak mellékszereplők mellékfrontja, Rocco Buttiglionétől a római pápáig. De szépen képernyőre vihető, úgyhogy hozzá kell szokni. A keresztény egyházaknak fontos identitásképzési és…..
Anyatünde 2009.07.19 00:41:20
@mavo: itt a Biblia:

www.kereszteny.hu/biblia

Magyar Katolikus Püspöki Konferencia honlapjáról értem el a linket.

Előbb keresni, utána fröcsögni. :-/

Árpád, taizé-i találkozón (európai) aligha hagyhattak el túl sok használt óvszert, mivel ez minden évben dec. 28-jan 1. (esetleg jan 2.) között van. Olyankor még Rómában is kicsit hideg van szabad ég alatt kufircolni. :-P

EsTeh, már rég nem él az a szabály, hogy katolikusok csak gyermekáldás céljából élhetnek nemi (ez esetben: házas :) ) életet. Ez Szent Ágoston szerencsétlen elgondolása volt egyébként, ha jól emlékszem, már akkor se értett vele egyet minden egyházatya, de ennek utána kéne néznem.
Anyatünde 2009.07.19 22:47:22
@Tóta W. Árpád:

Árpád, idéznék Mavo hozzászólásából:

"Gondolom az is a Hitgyüli-Tóta tengely ármánya, hogy a nem cionista, nem álkeresztény katkók meg a refkók basznak kitenni a Bibliát online."

Csak erre reagáltam, mivel ez az állítás nem igaz.

Egyébként ha már a katolikusokat kritizálod, sztem logikusabb lenne a katolikus Biblia-fordítást használni. (Bár nem tudom, van-e jelentős különbség a kettő között.)

@mavo: A "cionista-álkeresztény" Hit Gyülekezete kitétel szerintem is ostobaság. (Amennyiben ezt érted "előzmény" alatt.)
A te fentebb már idézett állításodon és annak igazságtartalmán (=0) ez nem változtat semmit, tehát nem értem, miért kéne figyelembe vennem.
Anyatünde 2009.07.19 22:56:40
@Tóta W. Árpád:

"ez az elkurvulás egy vallásilag meghatározott fogalom, azt pedig, ismétlem leszarjuk."

Árpád, dehogy szarod te le a kat. vallást! Épp ellenkezőleg, úgy tűnik, nagyon is foglalkoztat. Különben miért piszkálnád rendszeresen, és miért olvasgatnál-kommentelnél a jezsuita blogon? :-O
(Az általában egy jó hely egyébként - sztem.)
A rossz időre való tekintettel (viharnap - ld. lejjebb) kaptok ma estére is egy kis olvasnivalót - ezzel ezt a szomorú júniust talán elviselhetőbbé téve. Ildikó anyuka gondolta úgy nemrégiben, hogy SZMK-s (Szülői munkaközösség) levlistájáról pellengérre állít pár…..
Anyatünde 2009.06.24 08:31:10
@Magenta: Én se tudom, hogy ebben mi a modoros.

Azt sem értem, hogy miért gond, ha valaki törekszik a többiek nem-megbántására egy szülői levlistán- vagy bárhol máshol akár on-line, akár IRL.
(aka "negédeskedő" stilus...)

És azt nem értem, hogy mi annyira modoros azon, hogy tofukörözöttet meg nádcukros limonádét akarnak a farsangra csinálni.

Alternatív sulikba gyakran járnak ilyen-olyan ételallergiások, lehet, hogy pl. tejérzékenyeknek szánják a tofukörözöttet. (Ezt meg nem ehetik aszója-allergiások. Remélhetőleg a sima körözöttet viszont igen...)

Anyatünde 2009.06.24 08:35:01
@gyz:

Nekem tetszik a kisbaba. :)

És amikor olvastam, jót mosolyogtam a félgyerkőcön meg a hasbérlőn is, csak épp - számomra - ordított róla, hogy a szerző MINDENKÉPPEN ki akarta kerülni a sokak által utált-kritizált-kicsúfolt pocaklakó szót, és helyette igyekezett valami EGÉSZEN eredetit kitalálni.

De lehet, hogy tévedtem, a szerzőket nem ismerem személyesen, és nem látok bele a fejükbe.
Anyatünde 2009.06.24 08:49:28
@lárvalányhaj: :)))))

Egyébként én is tudnék mazsolázni a nagy gyerekeim sulijának a levlistájáról, de nem teszem. Számomra ez már a saját_fészkembe_piszkítás esete lenne. A gyerekek suliját bizonyos mértékig a "sajátomnak" tartom. (Majdnem azt írtam az előbb, hogy "a mi sulink")

A tofuhoz még, de ez mellékszál: Szily L. "Kitolás" c. könyvében egyik kedvencem, mikor fickókám látogatóba megy egy kisbabás haverhoz, ahol kigyullad a serpenyőben a tofu, mert a látogató nem tudja elzárni alatta a szuper-gyerekbiztossá tett tűzhelyt. :))))
Ezekben az órákban Barack Obama elnök látogatása zajlik az Egyesült Államok egyik leghíresebb, Notre Dame nevű katolikus egyetemének tanévzáró ünnepségén. Amint azt hírforrásokból már rég tudni lehetett, az ellentétes vélemények és a két táborra oszlottak szembenállása…..
Anyatünde 2009.06.15 07:58:05
@fundamentalista:

Aha! Ezt kérdeztem vagy két hete, hogy létezik-e olyan betegség (már megszületett emberekre gondolok), ahol sérül (hiányzik) a fájdalomérzékelés!

Ha igen, akkor sztem nem áll meg az a felvetés, hogy az abortusz addig OK, amíg a magzat nem képes fájdalom érzékelésére. (hlb 26. terhességi hetet írt, ha jól emlékszem.)