Regisztráció Blogot indítok
Adatok
V. Pimpernel

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„Fontos film számomra a Mindenki – kiragadott a komfortzónámból, vitára ingerelt, és még arra is rávett, hogy le is írjam, amit gondolok róla. Ez még egy filmnek sem sikerült. Ha másokat is ennyire megragad, akkor biztos, hogy nem érdemtelenül kapta meg az Oscar-díjat, melyre én (érdemtelenül ugyan)…..
V. Pimpernel 2017.03.03 12:06:41
@laci_52: Nem felel meg mindnyájunk igazságérzetének. A tanárnő filmbeli karaktere nem oly gonosz, hogy a végén irgalmatlanul meg kelljen semmisíteni. A zárójelenetben ráadásul maga kéri háromszor is kétségbeesetten a néma kórust, hogy MINDENKI ÉNEKELJEN (vagyis az alkotók előtt is fel kellett villannia a kompromisszum lehetőségének: MINDENKI ÉNEKEL, mégis megnyerik a versenyt! (Zárókép: a lenyugvó nap fényében tanárnő és diákok vígan s dalolva utaznak a délszaki muszlimokkal színezett Svédországba...)

Az alkotók azonban ezt a lehetőséget elvetették, gondolom azért, mert a film nem az iskoláról szól elsősorban, hanem puha diktatúra természetét kívánta megrajzolni. Más értelmezési lehetőségek csak érintőlegesek. A filmet azonban igen sokan látják, különböző korú gyerekek is, és árnyalt gondolkodásra képtelen frusztrált felnőttek is. A filmbeli lázadásban - a lázadást kirobbantó kislány zseniálisan megragadott diadalittas tekintetében - tükröződő kegyetlenség nem szándékolt pedagógiai hatása (Ti is hasonlóképpen cselekedjetek!) azonban nyugtalanító. Sem diákkorban, sem felnőttkorban nemcsak zsarnokok ellen szoktunk lázadni, hanem jó emberek, jó hatalmak ellen is. Isten ellen is...
A norvég keresztek leszedésének ügye több szempontból abszurd: a felvetés és az ehhez kapcsolódó hazai vélekedés is az. Teszünk egy kísérletet annak bebizonyítására, hogyan lehetséges vallásilag korrekt, ám a legkevésbé sem semleges terek kialakítása úgy, hogy a keresztek is a helyükön maradjanak.…..
V. Pimpernel 2015.12.05 23:07:53
@Kovácsjános írja: "A hozzászólók túlnyomó többsége nem olvasta el a blogodat."

Érdemes több tiszteletet tanúsítani azok iránt, akik veszik a fáradságot, hogy klaviatúrát ragadjanak, és írnak valamit.
A hozzászólásokból látszik, hogy elolvasták a blogot, és megértették belőle azt is, ami talán "nem szándékolt pedagógiai hatásként", de mégiscsak benne foglaltatik. Nem mellékes ugyanis, hanem lényegi, hogy egy adott írás mely időben, milyen társadalmi-kulturális környezetben, milyen eseményeket követően, vagy vélhető-sejthető eseményeket megelőzően, milyen ideológiai csatazajban - magyarán: milyen kontextusban - jelenik meg. Nehéz nem észrevenni ugyanis, hogy erős liberális közreműködéssel zajlik Európa dekrisztianizálása és egyúttal (migrációs) iszlamizálása - érdekes módon ez is nem kis részben liberális anyagi- és médiatámogatással. Nos, ebben a kontextusban igazán csak nüansznyi a különbség aközött, hogy az önfeladásnak a keresztek levételével járó módját, vagy az egyéb vallások szimbólumainak a szakrális térbe történő beemelésével járó módját választjuk, "a már meglévő templomaink mellett." Jó, persze tudom, hogy Norvégiában sem kell levenni a kereszteket, hogy Laborczi Dóra sem a templomokban, hanem "a már meglévő templomaink mellett" - gondolom, hogy nem konkrétan mellettük, hanem átvitt értelemben - képzeli el a naiv, széplelkű szinkretista összeborulást, az üzenet lényege azonban mégiscsak ez: nem kommunikálhatjuk a nem hívők és a más hitűek felé azt, hogy Jézus Krisztus Isten Fia, Megváltó, mert ezzel megbántjuk nem hívő és más hitű embertársainkat. Helyezzük ezért a kereszt mellé a többi vallás szimbólumait is, viselkedjünk úgy, mintha belátnánk, (sőt talán lássuk is be?), hogy Jézus Krisztus csak egy lehetséges út Istenhez a sok közül, s talán nem is a legjobb... Szándékkal, vagy szándék nélkül, de az európai keresztyénség jelenlegi elbizonytalanodott-elbizonytalanított állapotában Laborczi Dóra írásának fentebb vázolt olvasata is legitim. Így a habitusomtól kissé idegen, ingerültebb hozzászólások is érthetőbbek.
V. Pimpernel 2015.12.05 23:08:12
Laborcz Dóra írja: "mert mindenki számára világos, hogy keresztényként világnézetileg lehetünk ezerfélék, politikailag gondolhatunk mást, sőt gondolhatunk mást a kereszt jelentőségéről és a missziói szempontokról is, csak egy valamiről nem: hogy aki háború elől menekül, azt be kell fogadni."
Magam is személy szerint is támogatom azt, hogy áldozzunk mindannyian pénzt, akár személyenként is akár sok pénzt is, hogy támogassuk a háborútól menekülteket, hogy a hasonló kultúrájú szomszédos országokban emberhez méltó ellátást kaphassanak. De az Európába érkezők már nem közvetlenül a háborúból jöttek. A bevándorlók nagy része Törökországon át érkezett, ahol béke van. Ezeket az embereket senki nem kergette át Törökországon, sem az Égei-tengeren, sem Görögországon, sem Maczedónián, sem Szerbián, sem Horvátországon, sem Magyarországon, sem Szlovénián, Ausztrián stb. De még ez sem zavarna. Semmi gondot nem jelentene nekem, ha a menekültek keresztyének, buddhisták, sintoisták, konfuciánusok, liberális ateisták, hinduk stb. Jöjjenek akár sokan is. De ezek muszlimok, s az iszlám totális ideológia: csak a sariát ismeri el. Ahol az iszlám más kultúrákkal érintkezik, a határai mindenütt véresek: a Fülöp-Szigetektől kezdve Kínán (ujgurok!), Indonézián, Thaiföldön, Indián, a Kaukázuson és magán az arab világon át Afrikáig, s most már Európában és Amerikában is vérengzés vérengzés után mindenütt. Maga az iszlám világ jó része is háborúkba, káoszba süllyedt. A muszlim bevándorlók ezt hozzák magukkal. Ezért aki muszlim bevándorlók milliószámra történő befogadása mellett érvel, annak erkölcsi kötelessége fölhívni mindenki figyelmét a lehetséges kockázatokra, s hosszabb távon mindazokat (s gyermekeiket, unokáikat is) felkészíteni a vértanúságra, akik nem hajlandók behódolni. S mivel Laborczi Dóra is a befogadás mellett érvel, ez neki is erkölcsi kötelességévé vált. Minden más csak ájtatos blabla és naiv vallásos széplelkűsködés.
V. Pimpernel 2015.12.06 09:15:52
@Bogyó 2 írja: "Te egyébként már talákoztál török vagy arab emberrel? Vagy szerinted Zidane vagy Özil a német fociválogatottból is potenciális terrorista és előbb-utóbb ölni fog?"

Nos, ami Zidane-t illeti, van itt egy összeállítás a youtube-on, akár még az is belefér:

www.youtube.com/watch?v=HRUkydoqq_w

(csak vicceltem)

De a te stílusodban: te egyébként már utána jártál, olvastál valamit a Koránból, vagy könyvet az iszlámról? Találkoztál már az iszlám szellemével?

Egy igen autentikus embertől, a muszlimmá lett Germanus Gyulától idézek mondatokat, a delhi nagymecsetbeli jelenetből, iszlám hitre térésének bizonyságtételéből: (Allah Akhbar! Új Palatinus Könyvesház Kft. 2004. 37-39. old.):
"...fenn a szószék magaslatán, szótlanul jártatva tekintetemet az emberáradaton. Meredten álltam ott, mert tudtam, hogy egyetlen szó, egyetlen kiáltás, egy áruló kézjel, és darabokra szaggatja a tömeg a "pogányt"...
"...egy bozontos szakállú afgán felhágott a lépcsőre és térdemet átkarolva urdu nyelven a kasmiri mohamedánok szenvedéséről beszélt. Olyan vérlázító volt szónoklata, hogy a tömeg lépten-nyomon elordította magát: átkozza meg Allah a pogányt! Öklök emelkedtek a levegőbe, az afgán vastag botját rázta és a kasmiri hinduk halálát követelte. Az ilyen fékevesztett kitörések nyomában szoktak elindulni a hindu-moszlim vérengzések. Mert a muszlim lélek olyan, mint a tenger sima tükre, ha ájtatos szavak szelíd zefírje fodrozza, de a mélységben nehezedik a víz mérhetetlen súlya, amit a szenvedély romboló viharrá korbácsol fel. A feldühödött tömeg indulata olyan volt, mint a tomboló tenger."

„Mohamedán lettem. Beléptem azok közé, akik Allah útján harcolnak. Erről az útról nincs visszatérés. Aki muszlim és hitét megtagadja, az kivonja magát az iszlám vallásjogának védelme alól, és szabad préda bárki számára. Agyonüthetik, elüldözhetik és meggyalázhatják, hiszen mindezt a testi és lelki halált saját maga hajtotta végre magán azáltal, hogy kilépett egy vallásjogi társadalmi rendszer életközösségéből. Hiába lép vissza más vallás kötelékébe, az a védelem, amelyben az iszlám azokat a felekezeteket [tehát a kereszténységet és a zsidóságot] részesíti, nem terjeszthető ki őrá. Az iszlám hatalmas tábor, amelynek ereje egyöntetű zárt szellemében van, és ezért nem tűrhet különvéleményt vagy engedékenyebb, szabadelvűbb felfogást egyedei számára. Ezzel nekem számolnom kellett, ezt a súlyos terhet magamra kellett vállalnom.”

Nos, ez az iszlám szelleme, függetlenül a muszlim labdarúgóktól.

Olvasd a dzsihadfigyelo.com-ot, egy kicsit tájékozottab leszel

www.dzsihadfigyelo.com/2015/10/16/valami-mindig-kiboritja-oket-ha-nem-a-keresztes-hadjaratok-akkor-a-karikaturak/