Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Benedek Horváth

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy bő másfél éves írást fordítottam le ezúttal nektek, azonban mivel a téma szinte minden előzetes láttán és nagyobb blockbuster kapcsán előkerül, nem tartom kevésbé aktuálisnak ma sem. Viszont éppen ezért nézzétek el, hogy a legtöbb szemléltető példa a 2015 nyarán bemutatott produkciókból…..
Benedek Horváth 2017.03.20 16:00:38
Már bocsánat a kritikáért, de egyetlen egy pont sem hangzott el, amiért a CGI rossz. Egy csomó pont volt ami bemutatja, hogy milyen a rossz CGI, de egyik sem mutat rá arra, hogy az eredendően alsóbbrendű technológia lenne.

Mondok valamit. Tegye föl a kezét aki nézi/nézte a Trónok Harcát. Nem kell szégyenkezni.
Na, akkor most tegye le a kezét, akinek feltűnt, hogy King's Landing utcái, amiket ugye Dubrovnikról mintáztak, közel sem hasonlítanak Dubrovnik városképére! Vagy hogy Winterfell kastélya a valóságban 10-es akkora mint a filmben. Vagy hogy az "új" Star Wars moziban a film elején a csillagromboló nem egy megépített szett!

Na, akinek fentmaradt a keze, az "bedőlt" a CGI-nak. Vagy nem is?

A trükk nagyon nem a fizika, az csak a legkisebb része az egésznek; az igazi problémát a világítás jelenti. Még pontosabban az, hogy a számítógépes modellezőszoftverek raytracing (kb. vonalvetítés) technikával modellezik a fénysugarakat, és konstansokat rendelnek adott felületi minőségekhez, hogy a visszaverődés/törés kiteles legyen. Ha ez valakit érdekel, keressen rá Phongra, a Beer-Lambert törvényre, stb. klassz kis matek van mögötte. Ami ebből itt fontos, az az, hogy ez mint egy olyan közelítés, ami a fény részecsketermészetére épül, abszolut figyelmen kívül hagyva annak hullámtermészetét; emellett pedig, mint mondtam, konstansokkal él, valós mért értékek helyett. Ez azt eredményezi, hogy az arcok túl simák lesznek, a sötétek túl kontúrosak, stb; elvesznek bizonyos "árnyalatok".

Ennek a kiküszöbölésére paraszti egyszerűséggel dolgoztak ki egy technikát Hollywoodban: Ha nem tudod modellezni hitelesen a fényviszonyokat - akkor szimplán másold le őket. Dubrovnik városképét a meglevő épületek felületi visszaverődéséből és textúrájából kialakított, vagy közvetlenül átemelt modelljeivel bővítették ki; a csillagrombolót pedig részleteiben megépítették, megmérték a megfelelő eszközökkel, majd digitálisan összerakták. Ezért hihető Gollam a mai napig; mert volt mögötte egy színész, akinek az arca, annak a visszaverődései alapul szolgáltak a kész karakternek. Megemlíteném még Jar Jar karakterét, aki, akármilyen irritáló is volt, 1999-es filmhez képest a mai napig megállja a helyét az esetek nagy részében.

Végeredmény: A CGI-al nem az a baj, hogy használjuk, hanem hogy a producerek, rendezők, írók nincsenek azzal tisztában, hogy mik a korlátai a módszernek. És ha nem áll rendelkezésedre a Google egy teljes szerverközpontja, akkor sok sikert renderelni egy filmet olyan részletességgel, hogy az megközelítse a valóságot.

Emellett természetesen a fizika figyelmen kívül hagyása és az indokolatlanul grandiózusnak szánt jelenetek is hibák, de azok kevésbé a technológia, és inkább az eltorzult kulturális szemlélet eredményei.

Utolsó megjegyzés: Akit érdekel, nézzen meg egy Game of Thrones, SW: The Force Awakens vagy Mad Max: Fury Road "Hogyan készült?", biztos vagyok benne hogy fent van valahol az interneten.
Benedek Horváth 2017.03.20 19:06:34
@danialves: A különbség az, hogy a cikk nem kínál alternatívát. Azt állítom, hogy nem az animatronikokban és a kamuvérben van a jövője a filmes effekteknek, hanem a CGI és a valós modellek megfelelő integrálásában. Ezt kell az embereknek felismerni; meg azt talán, hogy mostanra a CGI nagyobb művészetté nőtte ki magát, mint az operatőri munka vagy a rendezés. Egy jó rendező és egy jó operatőr össze tud hozni egy szórakoztató filmet. De 100 animátor, egy szerverparknyi gép, meg néhány zöld bábú le tudja hozni az égről a csillagokat, ha kellően tehetségesek.
Mondom ezt úgy, hogy máig odavagyok az animatronikokért.
Nagy küzdések árán csak sikerült elkészíteni azt a toplistát, amit már nagyon sokan kértetek. Sajnos két részben voltam kénytelen elkészíteni, mert a youtube nem engedte volna fel, az indán pedig ugyebár mérethatár van. A képminőségért előre is elnézést, nem teljesen tiszta…..