Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mennybemegyek

19 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Életem során több alkalommal voltam kénytelen átélni a megcsalt fél pokoljárását és bár ezeken a traumákon túl vagyok (már amennyire túl lehet lenni az ilyesmin), egy ideje azonban foglalkoztat a gondolat, ha egyszer így alakult az életem, hátha tapasztalataim megosztásával segíthetek másoknak…..
A rövid válasz igen. A hosszú válasz pedig alább következik. Nos, kezdjük talán azzal, hogy jómagam is a féltékenykedők táborát szaporítom, talán inkább szaporítottam. Nem vagyok a legdurvább eset, többnyire igen normális vagyok, de voltak (néha vannak) egészen meredek dolgaim is. A féltékenykedés…..
Korunk annyiban mindenképpen érdekes, hogy az úgynevezett felvilágosodás (Kr.u.18.sz.) eszmeáramlatainak hatásaként tömegek számára kérdőjeleződött meg Isten létezésének ténye, ennek logikus következményeképpen pedig megkérdőjeleződött az abszolút isteni értékrend is. Nyilván, ha nincs Isten, akkor…..
Hívő körökben újra és újra visszatérő kérdést jelent az, hogy vajon a még meg nem házasodott ámbár egymáshoz tiszta szándékkal viszonyuló párok szexuális együttléte is kimeríti-e a paráznaság bűnét vagy sem. Sokan vélekednek úgy, hogy a paráznaság igazából csak a házasságtörés fogalmával…..
Minden hívő fejében él egy kép az ideális gyülekezetről. Ha ezeket a képeket sikerülne egy tárlat keretében láthatóvá tenni, akkor igencsak megdöbbennnénk a látottakon. Míg az egyik vízióban áhítatos légkörű decens imaház állna mély érzésű ámde halkszavú emberekkel megszórva, addig a másikban hangos…..
Talán láttunk már olyan keresztény házastársakat, akik valahogyan olajozott rendszerben képesek együttműködni, nincs közöttök állandó feszültség, nincsenek hatalmi harcok, nincsenek állandó pozíció keresgélések és valahogyan ösztönösen érzik mikor kinek a megérzésére érdemes hallgatni, mikor kinek…..
 A Jézus követő ember furcsa satuban él a pénzügyek terén a jóléti államokban. Egyfelől látja, hogy miféle előnyökhöz juttathatná őt vagy gyerekeit, környezetét a jómód, másfelől pedig állandó félsz tartja sakkban a pénz, a gazdagság és az egyéb efféle világi hívságok kapcsán. Nem akar bűnbe esni.…..
 Az újszövetségi iratok között találunk egy szakaszt, melynek lényege, hogy nem kőtáblákra, hanem a hívő ember szívének hústábláira írja fel a Szent Szellem az Igét. Tehát  Jézusban nem valamiféle külső tanrendszerhez igyekszenek majd felnőni Isten követői, hanem az isteni értékrend a benső…..
Ebben az írásban roppant érdekes dolgokról esik majd szó. Például a néplélek országútjáról, mely átszővi a múltat és mi építjük tovább a jelenben. Őseink élményei tovább élnek-e bennünk, vagy nem? Hogy születik a néplélek? Úgyhogy, most jön a teljes elszállás ebben a témában. A mihez tartás végett,…..
Fontos: Ez az írás elsősorban Jézus követőinek íródott, de másnak is érdekes lehet. Ennek tükrében olvassátok, vagy ne olvassátok. Enne tükrében kommenteljetek, vagy ne kommenteljetek. Nyilván erre a kérdésre nem lehet igazán válaszolni, de minden választás előtt elgondolkozom a témán. Valószínűleg…..
 Az elmúlt körülbelül 10 évben sokszor és erősen pengették meg a magyar ember nemzeti érzéseinek húrjait a közélet egyes szereplői, zömmel politikusok, újságírók. Tették ezt nagyon gyakran meggondolatlanul vagy pont, hogy igenis jól átgondoltan, de végül is úgy, hogy sokszor éreztem azt tolakodónak,…..
Kötőszó Mi az egyház bűne? 2018.10.16 08:05:37
Dietrich Bonhoeffer a 20. század egyik legismertebb evangélikusa. Lelkészként, teológusként próbált prófétai hang lenni a náci Németországban. 1945-ben végezték ki egy koncentrációs táborban, mivel részt vett egy Hitler elleni merényletben. Rendkívül gazdag irodalmat hagyott maga mögött, életének…..
mennybemegyek 2018.10.16 11:50:21
Alapvetően egyetértek a leírtakkal, bár van amit azért árnyalnék. De mindegy nem ez a lényeg. A lényeget abban látom, hogy bár valami értelme ugyan van az egyházat úgy általánosságban fölülvizsgálni, de az egyház valójában egyes emberekből áll. Tehát igazából a személyes kapcsolat Jézussal és a személyes engedelmesség Jézus iránt az, ami úgymond mások számára is áldást hozó életet eredményez, ami leleplezi a bűnt stb... És ugyanígy a személyes bűnök azok melyek végül is megakadályozzál ezt kis és nagy szinten is, sőt rombolnak. Tehát amikor úgy általánosságban az egyházat megítéljük valójában a szemmel látható úgymond hivatalosan nyilvántartott felekezeteket vizsgáljuk, ami nem egyenlő Krisztus Testével, ami a valódi egyház. Krisztus teste jelen van Jézus feltámadása óta a földön, így ma is. Ennek ma is megvannak a gyümölcsei és korábban is megvoltak. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy Krisztus teste és a szemmel látható felekezetek részben nyilvánvalóan fedik egymást. Minden korban és minden felekezetben léteztek léteznek olyan Jézust valóban követő hívők, akik nem a felekezetük fő csapásvonala mentén gondolkodnak, cselekszenek, de mégis annak valamennyire tagjai. Ezek nem csak a híres mártírok, nagy nevek, hanem sokszor a falusi Marika nénik, Józsi bácsik, akik hűségesen szolgálták az Urat a maguk lehetőségei és adottságai szerint. Egy szó, mint száz. Jó is Bonhoffer írása, ha úgy értelmezzük, mint a fizikai felekezetek látlelete, de rossz következtetésekre juthatunk ha tényleg Krisztus testéről alkotott véleménynek értelmezzük. Azt hiszem hívőként a bűn leleplezése feladatunk, de csak úgy, hogy tudnunk kell, hogy igazi igazságos ítéletet csak Isten/Jézus tud alkotni úgy személyes emberről, mint egy generációról, egy felekezetről, egy helyi gyülekezetről vagy az egész egyházról, egyház korszakokról.
Éljen a Duna! Füstölt keszeg 2018.07.11 17:32:07
Mikor már számtalan alkalommal sütöttem keszeget felmerült bennem a gondolat, hogy valami mást is kellene készíteni a természet e pompás ajándékából, mint paprikás lisztes sült keszeget. Mindenféle bizarr dolgot kreáltam, de valahogyan egyik sem lett jó. Rájöttem, a keszeggel nem lehet játszani.…..
Nagy napra virradtunk. Gergő felkelt az ágyból és érezte, ma sok minden eldől az életében. Sorsdöntő órák elébe néz, melyek vagy felírják őt a történelemkönyvek lapjaira vagy a szürke eminenciások sorsát megélve, elhagyatva, elfeledve fogja egykedvűen várni a halált. De valljuk be, így voltunk ezzel…..
A folyóvízi horgászat sikerességét több tényező befolyásolhatja. Nagyon fontos a megfelelő horgászhely kiválasztása, a jó minőségű és állagú etetőanyag bekeverése, a fogható halakhoz igazodó felszerelés és így tovább, az aprónak tűnő, ámde nélkülözhetetlen technikai megoldásokig. Ebben az írásban a…..
mennybemegyek 2017.10.07 23:30:54
Sokan berzenkednek a halvásárlástól mert nem tudják mi fán terem a dió. Nekik szeretnék segíteni, hogy bátorságot merítve megrögzött halfogyasztókká váljanak előbb vagy utóbb. Íme az a néhány fontos dolog, amit tudnunk kell mielőtt nagy halba vágjuk a fejszénket. Szinte mindegy milyen halat…..
Éljen a Duna! Etalon halászlé 2016.11.06 20:15:53
Műkedvelők és szakemberek körében is késhegyre menő vitatkozás folyik arról, melyik az igazi halászlé? Dunai- tiszai, bajai- szegedi: sorakoznak az ellentétpárok.  Egyszerűsítsük le. Alapvetően két fő irány létezik: passzírozott, nem passzírozott. Én az utóbbi mellett teszem le a voksom és a további…..
Tudjuk jól mindnyájan, hogy a márna kincs. Ritka pillanat, ha asztalra kerülhet, hiszen piacon már aligha kapni, zsákmányolása pedig nem gyerekjáték. Ha márnát fogsz, joggal érezheted magad egy magasztos társaság tagjának, akik tudják mi a dörgés. Így ha mégis összehoz a márnával az élet, ne…..
Éljen a Duna! Lépre csalt balin! 2016.01.06 01:04:04
Elmesélem nektek eddigi horgászélményeim legemlékezetesebbikét. Bár nem léppel csaltam lépre a dunai ragadozók sorkatonáját, de majdnem. Hogy mivel? Hamarosan kiderül. Kezdjük a kályhától.... A sikeres kaland egy szerencsés szerencsétlenséggel kezdődött. A balinokkal való viszonyom alapvetően olyan…..
A magyar vadvízi békés halas horgászat zöme keszeg fogással zárul. A keszeg alaphal, a többi bónusz. Velem sem volt ez másként. Gyerekkoromban a Ráckevei Dunaágon fogdostam a keszegeket, melyeket aztán a jól megszokott módon, paprikás lisztbe forgatva sütöttünk ki serpenyőben. Mi itt a gond?  A…..
Éljen a Duna! Van hal a Dunában? 2015.12.03 14:00:03
Persze, hogy van! Hangzana a válasz a vérmes dunai horgászok szájából, akik nem rettennek el sem a rossz időtől, sem az anyagi áldozatoktól, sem a borzalmasan nagy vízfelülettől, sem a rohanó folyó erejétől, sem pedig a fogyó dunai halállományról szóló…..