Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ivan F. K.

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vajon egy és ugyanaz a Tanak, a Biblia és a Korán Istene? Megérthető, ha valaki ennél elvontabb kérdést elképzelni sem tud. Hiszen a világ különböző részein hipermodern fegyverek vagy öngyilkos merényletek oltanak ki emberi életeket, vagy éhség, betegség, nyomor tizedeli őket. Mégis fel kell tenni a…..
Ivan F. K. 2015.12.09 14:27:41
@Tranquillius: Igen, elég nagy bajt is vont a fejére. Majd meg kell felelnie ezért a tettéért. Ahogy Luthernek is a csalódottságából fakadó időskori zsidóellenes kirohanásaiért.
A katolikus egyház akkori (és sok tekintetben mai) állapota miatt szükség volt reformokra. Mivel a katolikus egyház vezetőinek erre nem volt belátásuk és minden ilyen törekvést elfojtani igyekeztek létrejöttek a protestáns egyházak. Luther nem azzal az igénnyel lépett fel, hogy kilépjen a katolikus egyházból és újat alapítson. Reformokat akart. Persze mikor az életét kezdték fenyegetni és semmi meghallgatásra nem talált ő sem lett kompromisszumkészebb.
Ivan F. K. 2015.12.10 21:32:58
@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Tranquillius kezdte el fikázni a protestánsokat én csak válaszoltam neki. Én nem ítélem meg a pápákat, sem senkit, majd Isten megteszi. Véleményem lehet gondolom a pápai tévedhetetlenség dogmájáról is gondolom.
Egyébként nem értem - egy evangélikus blogon egy evangélikus hozzászólótól elvárná, hogy egyetértsen a katolikus dogmákkal vagy Tranquillius protestáns-ellenes véleményével?
Ivan F. K. 2015.12.11 13:04:14
@Tranquillius: Köszönöm a (ki)oktatást!
Arra sem figyeltem fel, hogy ez a dogma még 150 éves sincs...
Az meg hogy ex cathedra vagy nem ex cathedra nem sokat számít: fenntartja a jogot, hogy megváltoztathatatlan hitbéli és erkölcsi tanítást adjon a keresztények számára. Csak nyugodtan...
Szelényi Zsuzsa politikai pályafutását Fideszesként kezdte, ahonnan az 1994–es konzervatív fordulat után lépett ki. Két évtizedes nemzetközi munka után tért vissza a magyar politikai életbe, Bajnai Gordon munkatársaként, az Együtt-PM–ben. Ismerjenek meg egy evangélikus, nagycsaládos, liberális…..
Ivan F. K. 2015.12.07 15:10:33
@BéLóg: Notóriusan keverni igyekszel a vallási és a politikai szférát. Viszont a 2. ötleteddel kapcsolatban megjegyezném, hogy az evangélikusok nem gyűlölik a pápát és a pápa sem gyűlöli az evangélikusokat, ezért ha teljes képtelenségeket akartál felsorolni, akkor tévedtél.

www.magyarkurir.hu/hirek/a-romai-evangelikus-templomban-tett-latogatast-ferenc-papa
Ivan F. K. 2015.12.09 10:43:08
@BéLóg: Látom mindenképpen oda akarsz kilyukadni, hogy a liberalizmus és a kereszténység egymást kizáró fogalmak. Ez tévedés. A liberalizmus alapeszméje a személyes szabadságjogok védelme. Éppen ez adja meg azt a lelkiismereti szabadságot, ami a hit melletti szabad választáshoz kell. A liberális eszmerendszer hozta létre a képviseleti demokráciát, melyben egymással versengő pártok küzdenek az általános és titkos választójoggal rendelkező polgárok bizalmáért. Ez azt jelenti, hogy személyes választással kell kiállni a saját nézeteid mellett, de hagynod kell, hogy más is megvallhassa a sajátját. A liberális eszmerendszer hozta létre a hatalmi ágak szétválasztásán alapuló kormányzati formát. Mindezek az intézmények az elnyomás lehetősége ellen jöttek létre. Azért, hogy megvédjék egymástól az embereket. Hogy neked legyen jogod megvallani a hitedet, de kényszerítéssel mást ne kötelezhess a katolikus hitre térésre, de ugyanígy te is védve legyél más erőszakos térítéseitől, legyenek azok politikaiak vagy vallásiak. Vajon milyen szerepe van a szabad akaratnak egy olyan világban, ahol vagy az uralkodó elit nézetein kívül esetleg nem is találkozhatsz mással.
A liberalizmus sem a semmiből jött. A vallásszabadság igénye a pusztító 30 éves háború után jött létre. Rájöttek, hogy ha továbbra is egymás elpusztítását tartják az igazság elterjesztésének egyedül üdvözítő módszerének az elfogadás, a párbeszéd és a meggyőzés helyett, akkor hívek helyett csak a holtak számát szaporítják.
Ivan F. K. 2015.12.10 16:05:01
@BéLóg: Nem tudom, hogy spéci református dolog-e, mert a blog is evangélikus, Szelényi is evangélikus (ez benne van a cikkben...), Kossuth Lajos is evangélikus és én is az vagyok egyébként.
A németországi Szász-Anhalt tartományban található Wittenberg, ahol a keresztény vallás megújítója, Luther Márton élete túlnyomó részét töltötte, és ahol életének hűséges párja, a kiugrott apácából gazdasszonnyá lett Katharina von Bora – számlatan egyéb, ház körüli teendője mellett – főzte urának és…..
Ivan F. K. 2015.12.03 11:31:12
@aeidennis:

Mit gondol, a monasztikus életforma magasabb rendű, mint a házasság? Isten nem apácát és papot teremtett és nem is kívánta tőlük, hogy szűzi életet élve szenteljék neki az életüket. Ellenkezőleg.
„Nem a keresztényi szeretet, vagy éppen humanitás problémakörébe tartozik ilyen tömegű ember lényegében ellenőrizetlen befogadása.” Menekült-kérdés hívő politikusként? Összeegyeztethető a kormányzati hivatás és a hit? Mi okozza a legnagyobb fejtörést? – ezekről kérdeztük Prőhle Gergely nemzetközi és…..
Ivan F. K. 2015.12.03 11:04:31
@Pipas:

Nem szeretnék beleszólni, de szerintem Ad Dio-nak van igaza a kettőtök vitájában. Jézus a szombat példáján keresztül bemutatja, hogy az írott törvény nem abszolút, a szeretet felülírhatja. Magyarán a törvény az emberért van, nem ellene.

"1 Abban az időben a vetéseken át haladt Jézus szombatnapon; tanítványai pedig megéheztek, és kezdték a kalászokat tépni és enni.
2
Látván pedig ezt a farizeusok, mondának néki: Ímé a te tanítványaid azt cselekszik, amit nem szabad szombatnapon cselekedni.
3
Ő pedig monda nékik: Nem olvastátok-é, mit cselekedett Dávid, mikor megéhezett vala ő és akik vele valának?
4
Hogyan ment be az Isten házába, és ette meg a szentelt kenyereket, amelyeket nem vala szabad megennie néki, sem azoknak, akik ő vele valának, hanem csak a papoknak?
5
Vagy nem olvastátok-é a törvényben, hogy szombatnapon megtörik a papok a szombatot a templomban és nem vétkeznek?
6
Mondom pedig néktek, hogy a templomnál nagyobb van itt.
7
Ha pedig tudnátok, mi ez: Irgalmasságot akarok és nem áldozatot, nem kárhoztattátok volna az ártatlanokat.
8
Mert a szombatnak is Ura az embernek Fia.
9
És távozván onnan, méne az ő zsinagógájukba.
10
És ímé, vala ott egy elszáradt kezű ember. És megkérdék őt, mondván: Ha szabad-é szombatnapon gyógyítani? hogy vádolhassák őt.
11
Ő pedig monda nékik: Kicsoda közületek az az ember, akinek van egy juha, és ha az szombatnapon a verembe esik, meg nem ragadja és ki nem vonja azt?
12
Mennyivel drágább pedig az ember a juhnál! Szabad tehát szombatnapon jót cselekedni."

Mt. 12:1-12
A plakátkampány nem tett jót az országnak, a magyarországi protestantizmus sokat köszönhet az iszlámnak és a keresztények számára a menekülők új lehetőséget jelentenek – többek között ezek a gondolatok kerültek elő Fabiny Tamás és a Menedék Egyesület menekültekről szóló beszélgetésén október 20-án…..
Ivan F. K. 2015.12.03 11:04:17
@-JzK-:

"Amúgy a katolicizmusban nincsen istenábrázolás..."

Akkor a Szentháromság-szobor micsoda?