Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kapas

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Nemzeti kaszinó 2008.03.10 06:30:00
Az a mi szerencsénk, hogy nem a szocializmusról népszavaztunk. Úgy megnyernénk, hogy megint negyven évig örülhetnénk neki. Pedig ha emlékeznénk, ha tanítanák az iskolában, miért és hogyan lett a szocializmusnak vége, akkor tudnánk, hogy nem negyven, de négy év szocializmusra…..
kapas 2008.03.10 14:11:12
Kedves Barátom!

Bocsáss meg a megszólításért, hiszen nem ismersz, nem beszélgettünk és még csak nem is kommentáltam eddigi munkásságodat, de talán elnézed nekem ezt a bizalmaskodást. Én egy ilyen polgári csökevény vagyok: „liberális konzervatív” (bármit is jelentsenek ezek a címkék), ráadásul katolikus (ez mondjuk tök mindegy, csak leírom). Pont az a fajta, akit az egyik oldalról előszeretettel komcsiznak, míg a másikról náciznak. De úgy gondolom, még ha nem is értek Veled mindenben egyet, hogy nem egy világ, hanem mondjuk csak egy pofa sör választ el minket.
Ezért is írok most.
Lehet vitatkozni a 3 igen és a 3 nem jogosságáról, hogy ki a hülye és a még hülyébb, de azt azért nem tagadhatjuk, hogy a vizitdíj vagy a tandíj lófaszt sem segített volna a felsőoktatáson vagy az egészségügyön. Egyszerű a képlet: aki eddig is a pöcs rossz oldalán állt, az ezután is azon fog csüngni.
Nyilvánvaló, hogy 300 magyar forint körülbelül annyit ér, mint lőtt sebnek a borogatás. Kiváltja a doktorbácsik hálapénzét? Nem. A várakozási listák miatt azonban, fizethetünk többet, ha még ebben az évszázadban sorra akarunk kerülni. Az összegyűlt pénz egyben a kórházban vagy a rendelőben marad? Nem. Azonban az adminisztrációt iszonyatosan megnöveli (több adminisztráció=több kiadás).
Tandíj. Legalább ne nevezték volna „államilag finanszírozott képzésnek”. Barátocskáim! Ébresztő! Szerintetek kapna valaki mentességet? Hát nem. Pontosan tudjuk jól, hogy hogyan működnek az egyetemen ezek a dolgok. De ha valaki esetleg külföldön végzett volna Közületek, annak engedjétek meg, hogy egy példával szemléltessek egy tipikusan magyar helyzetet:
Csórikát felveszik egyetemre. Legyen a szentem szombathelyi, és, hogy ne bonyolítsuk túl a dolgot, egyke. Kollégiumot nem kap. Ezt most borítékolom. Albérlet (legyünk jófejek): 30 ezer rezsivel (persze meg 2 hónap kaució). Kap még egy hónapra otthonról még 30 ezret (ez napi köbö 1000 forint). BKV: 3500 Forint. Hazaút oda- vissza: 3000 Forint (nem IC! Fapados 4 órás „gyors”). Na már most: lakhatásit, mivel most került fel és még nem ismer senkit, nem fog kapni. Mivel van feje és megvan nekije az összes végtagja, ezért nem fog kapni szoc.támot sem (Ha nagyon hasít az egyetemen a következő félévben és mondjuk 5,00 lesz az átlaga, kap 15 ezret „ösztöndíj” gyanánt). A jövő értelmisége: még a közelébe sem jut egy színháznak, kiállításnak. Ellenben anyuci fizujának több mint a felét elviszi otthonról.
De figyel. És mit lát? Hogy Gipsz Jakab, aki Roverrel jár iskolába és egyébként budapesti lakos, kap kollégiumot (amit csak azért tart fent, hogy buli alkalmával legyen hol aludnia) és szociális támogatást. Az ő szülei ugyanis nem szerencsétlen közalkalmazottak (mondjuk tanárok), hanem papíron koldusok. Így aztán járni fog neki a mentesség is.
És mit lép erre Csórikám? Kimegy mondjuk Skóciába, ahol sok egyetemen és főiskolán ingyenes a felsőoktatás. El kell magát tartania ugyan, de inkább dolgozik napi 4-6 órában és gürizik. Mi a különbség? Hogy ott embernek érzi magát. Mert simán megél a keresetéből. És nagy valószínűséggel nem jön haza.
Na már most, kérdem én: ha valaki lediplomázik nem fog e többet adózni? Ja persze, mondjuk azt, hogy minek fizessük a szomszéd kölkének a tandíját, amikor a miénk még csak nem is dolgozik, csak otthon hesszel. Igaz. De én meg arra azt mondom, hogy minek fizessek adót? Azért, hogy a tirpákoknak építsenek autópályát?
Jó. Ha máshogy nem megy, legyen egyéni a felelősségvállalás, fizessünk többet: de akkor a régióban ne Magyarországon legyenek a legnagyobbak az adóterhek. Vagy ezen az úton megyek vagy a másikon. A kettőn egyszerre nem megy.
Ez a „reformnak” beharangozott rendszer ugyanis egy nagy kalap szar volt. Sem ez, sem pedig amaz. Minden ízéből csepegett a tehetségtelenség.
Ezért is szavaztam 3 igennel.

És nem tartom magamat hülyének.
Üdvzöl, barátod: S.