Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Milicista

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sokan nem szeretik a Star Wars második trilógiáját. Vannak, akik az első sorozat gyermeki báját, őszinteségét hiányolják belőle. Mások szerint az újabb trilógia túlságosan steril és üres. Egyesek a régi sorozat szerethető és eredeti karaktereihez mérik az új elrajzolt, néha dühítően ostoba figuráit.…..
Milicista 2015.11.29 14:38:07
Valami ilyesmit gondoltam én is Fourey. És még azt, hogy a SW mégiscsak egy üzleti-projekt (nem is akármilyen), ezért GL-nak fontos lehetett az is, hogy eladható legyen a fogyasztói kultúra számára. A "nép" azonban a hősökre kíváncsi, illetve a gonoszokra és a jókra, a fantasztikus mesebeli figurákra vevő, nem pedig saját problémáit akarja viszontlátni a mozivásznon. Inkább szórakozni akar, elmenekülni a mindennapi problémái, a "demokrácia" és a közélet keservei elöl, amit inkább átruház egy felelős testületre, kínlódjon vele ő. Nem csoda hát, ha ez a felelős testület (akármi legyen is az) él - eleinte még csak nem is visszaél - hatalmával és tartósítja saját magát, hogy aztán jöjjön valaki és az egészet már csak a saját maga szolgálatába állítsa. (Caesar, Cromwell, Napóleon. Sztálin. stb.) Mindenesetre a köztársaság és a demokrácia szerintem sem szinonimák, de mindkét entitás mára kiüresedett, és elvesztette valódi kötödését a sokasághoz. Miként az a filmből is kitűnt. De nemcsak az első három részre igaz a nép tökéletes passzivitása, hanem a lázadó-epizódokra is. Miféle szabadságharcot, és miféle forradalmat lehet csinálni tömegek nélkül?

Valóban Steery a Jedi Tanács szerintem is egy "sötét" intézmény, ráadásul sokszor az a benyomásom, hogy "süketek és vakok" gyülekezete, akik - dolgok természetes logikájából következően - szintén kizárólagos hatalomra törtek és végső soron erkölcsi diktatúrát, egy teokratikus államot akartak bevezetni. (Lásd: Windu nagymester kinyilatkoztatását. Az összeesküvés-paranoiai szintén megfogható itt is.) Ez a fajta hozzáállás nem ritka sem az ókori, sem a modernitás államfelfogásában. (Így talán érthetővé válik, hogy a Jedik nemcsak katonák, lovagok, de harcos hittérítők-hitőrzők és komisszárok is.) Jól mondta Yoda: "Ennek a gondolatsornak a végén csak sötétséget látok."
Milicista 2015.11.29 16:01:27
Fourey: "De az is régi igazság, hogy semmilyen politikai rendszert nem lehet intézmények segítségével megmenteni polgárai emberi gyengeségeitől." Igaz. Az intézmények - és a törvények - nem lehetnek mindenre megoldások. (Ma sem azok, mégis mindig ezeket erőltetik.) A jedik "a béke és a köztársaság őrzői" voltak, egy válságidőszakban már nem tölthették be ezt a szerepüket. Így hát elkezdtek az új körülmények között a régi ideológiai felfogásban, de önmagukat is újraértelmezve működni. Én ezt nem negatívan ítéltem meg, egyszerűen csak arra akartam rámutatni, hogy a megváltozott körülmények között már nem tudták a régi hivatásukat beteljesíteni, amikor pedig megpróbáltak valamit tenni, az inkább a régi rendszer lebontását és az új rendszer rohamos megteremtését segítette elő. Egyfajta tragikus hősök voltak, akik azonban nem tudtak a saját maguk és a halálosan megsebzett köztársaság árnyékán túllépni. Egyébként pedig a nagy történelmi megrázkódtatásoknak sohasem csupán intézményi, vagy személyi háttere létezik. A Római Birodalom sokadszorra is bekövetkezett válságában gazdasági-társadalmi és politikai ellentétek húzódtak, aminek csak a felszínét képezte a strukturális anomália vagy személyi ellentét. A SW (mégis csak egy fantasztikus film) éppen a hátteret, a válsághoz vezető mélyebb okokat nem ábrázolja, ezért az összeesküvés-elméletek és a valódi "konspirációk" - csakúgy, mint a manapság és a történelem folyamán oly sokszor - hangsúlyos szerepet kapnak mindenféle jelenségek magyarázatában. (Hol van a társadalmat - csillagrendszereket - szétszabdaló különböző érdekek megjelenítése?) A forradalmaknak, háborúknak, bármiféle válságnak és az ezt kezelő reformoknak tehát mindig mélyebb okai vannak, a felszín azonban a leegyszerűsített tulajdonságokkal bíró személyekhez (jó vs. rossz), pozíciókhoz és intézményekhez (szenátorok, JT, uralkodó, stb.) és eszmékhez (közársasági-republikánus ideológia, az erő mindkét oldala) köthető.